Το Σέλτσο, το δεύτερο Ζάλογγο, παίρνει σιγά-σιγά τη θέση που του ανήκει, κοντά στους ένδοξους ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας
Η φετινή εκδήλωση στο «Σέλτσο» την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 ώρα 10.30 π.μ. είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους 1300 και πλέον «αγνοούμενους» της ιστορίας. Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, που έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου στην Κοιλάδα του Αχελώου είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65.
Φέτος συμπληρώνονται 214 χρόνια από τo ζοφερό και ανείπωτο εκείνο διήμερο της 22/23ης - Απριλίου του 1804, όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των 1400 περίπου Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας - σημερινές Πηγές Άρτας, ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη. Μέχρι τότε άντεξαν την σκληρή τετράμηνη πολιορκία του Αλή Πασά, που ξεκίνησε στις αρχές του 1804, λίγες μέρες μόνο αφότου εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες στο Σούλι.
Ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ αναφέρει: «Η ΦΑΛΑΓΞ [1148] ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ -ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ- ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΣΕΛΤΣΟ. ΑΠΙΣΤΙΑΝ ΑΛΗ ΤΡΙΜΗΝΟΝ ΑΝΙΣΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΘΥΣΙΑ. ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ ΑΣΙΤΟΙ ΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟΝ Η ΘΑΝΑΤΟΝ ΗΡΩΟΣ. ΞΙΦΗΡΕΙΣ 300 ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝ ΠΛΗΝ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ. Ο ΝΟΤΗΣ ΠΙΠΤΕΙ ΜΕ 5 ΠΛΗΓΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ. ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΟΜΕΝΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟΣ. ΥΠΕΡΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ. ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟ 10 ΚΑΙ Ο ΚΙΤΣΟΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ» [ΠΟΥΚΕΒΙΛ 1824 Τ. Ι. ΣΕΛ. 207-212]
Όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, Χρήστος Β. Καπερώνης: "Ας αποτελέσει αφορμή για αφύπνιση της ιστορικής μνήμης, που σε καιρούς χαλεπούς για την παρτίδα μας, δεν πρέπει να την αγνοούμε. Τα 214 χρόνια που πέρασαν από τότε, δεν στάθηκαν ικανά να την ξεθωριάσουν. Ας τους φέρουμε στο νου μας έστω και για μια στιγμή αυτή την ημέρα και ας προσευχηθούμε για τις ψυχές τους με ένα κερί, ένα τρισάγιο κι ένα απλό στεφάνι στον "ΠΕΤΑΚΑ", το βάραθρο της θυσίας όπου έπεσαν τα γυναικόπαιδα.
Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω εκδήλωση, που έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο στο διάστημα από 20-24 Απριλίου, είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου επίσημου πανηγυρικού εορτασμού της 23ης Αυγούστου ως ''ημέρας μνήμης'' της θυσίας αυτής, μαζί με την εορτή της Μονής (εννιάμερα της Κοιμήσης της Θεοτόκου).
Γι' αυτήν την 23η Αυγούστου έχει ζητηθεί να καθιερωθεί ως η επίσημη εορτή του δήμου Γ.Καραϊσκάκη με τριήμερες εκδηλώσεις.
Μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας πρόπερσι, στις 23 Αυγούστου 2016, αλλά και της προηγηθείσης, τον Μάιο του 2015, επίσκεψης εκεί της Ευρωπαίας Επίτροπου Ανάπτυξης Κορίνας Κρέτσου, παίρνει σιγά-σιγά τη θέση του στην σελίδα της ιστορίας που του ανήκει κοντά στους ένδοξους ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας.
Μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας πρόπερσι, στις 23 Αυγούστου 2016, αλλά και της προηγηθείσης, τον Μάιο του 2015, επίσκεψης εκεί της Ευρωπαίας Επίτροπου Ανάπτυξης Κορίνας Κρέτσου, παίρνει σιγά-σιγά τη θέση του στην σελίδα της ιστορίας που του ανήκει κοντά στους ένδοξους ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας.
Σήμερα το Σέλτσο, η κιβωτός αυτή της θυσίας των Σουλιωτών, έχει αλλάξει πλέον σελίδα. Από την αφάνεια πέρασε στην αναγνώριση της ιστορικής του άξιας ως τόπος της μεγάλης θυσίας των Σουλιωτών το 1804."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου