Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Βαλεριάνα. Χρήσεις και πιθανές παρενέργειες

 
Βαλεριάνα: Χρήσεις και πιθανές παρενέργειες
 
Η βαλεριάνα έχει χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό φυτό, από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Eίναι ένα ηρεμιστικό της φύσης που δεν επιφέρει εξάρτηση.

Κύρια και κλινικά επιτρεπτή χρήση της βαλεριάνας είναι κατά του άγχους, της ανησυχίας και της νευρικότητας. Συχνά χρησιμοποιείται για να φέρει ένα αίσθημα ηρεμίας, ιδιαίτερα σε καταστάσεις άγχους όπως π.χ. κρίσεις πανικού ή φοβίες.

Έχει φανεί ιδιαίτερα υποβοηθητικό στις αϋπνίες και σε γενικότερες διαταραχές ύπνου.

Το φυτό αυτό έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αύξηση αποδοτικότητας και συγκέντρωσης.

Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει αποδείξει ότι η βαλεριάνα έχει ωφέλιμες ιδιότητες για την καταπράυνση των νεύρων. Θεωρείται επίσης ισχυρό αγχολυτικό και χαλαρωτικό, ενώ πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως φάρμακο για την αυπνία. Τέλος, σε συνδυασμό με άλλα βότανα, αποδεικνύεται αποτελεσματική για την υπέρταση.
Η βαλεριάνα είναι ωφέλιμη για τη νευρική ένταση, ιδιαίτερα για το άγχος και την αϋπνία, η ρίζα επίσης δυναμώνει την καρδιά και μπορεί μερικές φορές να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος, ενθαρρύνει την επούλωση των πληγών και τα έλκη και είναι αποτελεσματική, τοπικά, για τις μυϊκές κράμπες.

Επιδρά ευεργετικά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της εμμηνόρροιας ρύσης. Γι' αυτό και πολλές γυναίκες προσθέτουν λίγες σταγόνες από εκχύλισμα βαλεριάνας στο νερό του μπάνιου, το οποίο δρα μυοχαλαρωτικά. Ακόμα, βοηθάει γενικότερα σε μυϊκούς πόνους ως κατάπλασμα ή επαλείφοντας το.
 
 
Παρενέργειες:
 
Μην την καταναλώνετε για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες χωρίς διακοπή, επειδή οι συνεχείς ή υψηλές δόσεις βαλεριάνας μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο και κακοδιαθεσία.

Η βαλεριάνα ενισχύει την δράση των υπνωτικών φαρμάκων, έτσι αποφύγετε τον τύπο αυτού του φαρμάκου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βαλεριάνα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, συνήθως ως ένα δερματικό εξάνθημα, κνίδωση ή δυσκολία στην αναπνοή.



πηγή: http://www.cityportal.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου