Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Οδηγός για συμβατό κυνήγι στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη

 
 
Η παρούσα έκδοση υλοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης για το έργο «Ανάδειξη και Προώθηση των Περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη». (πληροφορίες για το πρόγραμμα συνολικά https://natura2000.crete.gov.gr).
 
Το Έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, Άξονας Προτεραιότητας 7 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης», στα πλαίσια της εγκεκριμένης Πράξης «Ανάδειξη και Προώθηση των Περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη», Κωδικός Πράξης (ΟΠΣ-ΕΡΓΟΡΑΜΑ) 380448, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.Αναθέτουσα αρχή: Περιφέρεια Κρήτης

Για να δείτε τον Οδηγό κάντε κλικ
εδώ.
 
 
 

Μεσσηνία - Πύλος. 540 χελωνάκια ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την παραλία Ρωμανού

 
 
«Θεμελιώνεται» η σχέση της καρέτα καρέτα με τα νότια παράλια της Μεσσηνίας.
 
Χάρη στη συνεχιζόμενη κοινή δράση της εταιρείας ΤΕΜΕΣ και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχέλων», μόνο στην παραλία του Ρωμανού γεννήθηκαν φέτος 540 χελωνάκια, ξεκινώντας το ταξίδι τους για τη θάλασσα.
 
Το πρόγραμμα προστασίας και καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της απειλούμενης θαλάσσιας χελώνας στην παραλία του Ρωμανού πραγματοποιήθηκε φέτος για έκτη συνεχή χρονιά.
 
Όπως ανακοίνωσε η ΤΕΜΕΣ, φορέας ανάπτυξης της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino, η περίοδος φωλεοποίησης της χελώνας διήρκεσε φέτος δύο μήνες, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 16 φωλιές.
 
«Οι 8 από αυτές έπρεπε να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο σημείο, είτε επειδή βρίσκονταν πολύ κοντά στο κύμα και κινδύνευαν, ή πολύ κοντά στην όχθη του ποταμού», αναφέρει ο Βασίλης Καρακούσης, υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Αειφορίας της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. «Υπολογίζεται βάσει των καταγραφών ότι στις 16 φωλιές εκκολάφθηκαν συνολικά 540 αυγά».
 
Η χρησιμοποίηση παραλιών από την καρέτα καρέτα για τη γέννηση των αυγών της δεν είναι υποχρεωτικά απαγορευτική για τον τουρισμό.


πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/
 

Αστικό περιβάλλον. Σταθμοί Μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε πέντε κτίρια του Δήμου Κέρκυρας

 
Σταθμοί Μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε πέντε κτίρια του Δήμου Κέρκυρας
 
Σταθμοί Μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε πέντε κτίρια του Δήμου Κέρκυρας τοποθετήθηκαν στα πλαίσια υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος «Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων».

Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε η οποία αποτελεί το δικαιούχο του έργου είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του. Φορέας λειτουργίας του έργου είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΑ). Ανάδοχος του έργου είναι η SPACEHELLASS.A

Σκοπός του έργου είναι ο διαρκής αδιάβλητος, διαφανής και αξιόπιστος έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών μιας περιοχής στα θεσμοθετημένα όρια έκθεσης του κοινού. Επίσης, η διαρκής πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με την έκθεσή τους σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η ορθή λειτουργία των διαφόρων πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με στόχο τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και την αποδοτικότερη λειτουργία τους και φυσικά η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Στους Δήμους όλης της χώρας τοποθετούνται 500 σταθμοί Μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας. Τα δεδομένα των σταθμών μέτρησης θα μεταφέρονται στο Κέντρο διαχείρισης (Κεντρική Υποδομή ΕΕΑΕ) το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα υποσυστήματα και τις εφαρμογές που είναι αναγκαία για να συλλέξουν, να διαχειριστούν, να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τα δεδομένα των μετρήσεων από το σύνολο των σταθμών μέτρησης του Δικτύου και στη συνέχεια να παράγουν αποτελέσματα και να προσφέρουν υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους δημόσιους φορείς κ.λ.π

Ήδη, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πέντε σταθμών μέτρησης, οι οποίοι είναι αυτόνομοι (διαθέτουν ενσωματωμένο κινητό τηλέφωνο για τη μέτρηση δεδομένων και ηλιακό πάνελ για την ενεργειακή τους αυτονομία) σε ισάριθμα κτίρια του Δήμου:

- 7ο Δημ. Σχολείο,
- Σχολείο Μαντουκίου,
- Πρώην Δημαρχείο Δήμου Θιναλίων - ΚΕΠ Αχαράβης,
- Πρώην Δημαρχείο Δήμου Κασσωπαίων,
- Πολυαίθουσα Γυμνασίου Λιαπάδων

Από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα αναρτώνται καθημερινά και οι μετρήσεις στη διαδυκτιακή πύλη του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ):
https://paratiritirioemf.eeae.gr/index.php?lang=el

Υπενθυμίζεται ότι στην Κέρκυρα υπάρχουν δύο επιπλέον ενεργοί σταθμοί μέτρησης από προηγούμενο έργο (ΕΡΜΗΣ) στα κτίρια: Δημοτικό Θέατρο και 2ο Δημ. Σχολείο Λευκίμμης.

Επίσης, αναφέρεται ότι στον ιστότοπο της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα ενημέρωσης για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί:
http://keraies.eett.gr/.


πηγή: http://www.kerkyrasimera.gr/
 

Κρήτη. Ντροπή!!! Ασυνείδητοι ρίχνουν φόλες σε γύπες στην Ιεράπετρα!

 
ΓΥΠΑΣ
 
Σαν να μην ήταν αρκετή η έλλειψη τροφής που αντιμετωπίζουν στο φυσικό τους περιβάλλον τα όρνια της Κρήτης με αποτέλεσμα να πλησιάζουν εξαντλημένα στις κατοικημένες περιοχές, αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να δηλητηριαστούν από τις φόλες που ρίχνουν ασυνείδητοι!
 
Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν δύο κρούσματα δηλητηρίασης άγριων πτηνών που αποκαλύφθηκαν μέσα σε λίγη ώρα στην Ιεράπετρα, με θύματα δύο γύπες νεαρής ηλικίας οι οποίοι σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση εθελοντών του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων που ειδοποιήθηκαν από έναν υπάλληλο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, αμέσως μόλις ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής.
 
Ο πρώτος γύπας βρέθηκε σε κακή κατάσταση, ενώ έκανε εμετό με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση από τους εθελοντές που τον έπιασαν και τους προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες. Πριν καλά- καλά τελειώσουν, ειδοποιήθηκαν ότι σε κοντινό σημείο υπήρχε και δεύτερος γύπας με τα ίδια συμπτώματα! Ευτυχώς και για τα δυο άγρια πτηνά, η άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας τα έσωσε από βέβαιο θάνατο και νοσηλεύονται ώστε να απελευθερωθούν υγιή στη φύση.


πηγή: http://olympia.gr/
 

Μικρή αλλά υψηλόβαθμη παραγωγή και φέτος στη Νεμέα


Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν στη Νεμέα την εξέλιξη της ωρίμασης των σταφυλιών αφού το καλοκαίρι δεν ήταν ιδιαιτέρως θερμό, με αποτέλεσμα υψηλή περιεκτικότητα των μούστων σε μηλικό οξύ. Αντίθετα το τελευταίο δεκαήμερο πριν τον τρύγο οι θερμοκρασίες ανέβηκαν με αποτέλεσμα μικρή αφυδάτωση των ραγών και υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων.

Από άποψη ασθενειών τον Ιούλιο υπήρξε σημαντική προσβολή από περονόσπορο με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 50% σε σχέση με το δυναμικό της περιοχής και μικρές στρεμματικές αποδόσεις.

Παρόλ’ αυτά ο σακχαρικός τίτλος ήταν υψηλός και η οξύτητα υψηλή.

Οι οίνοι που παρήχθησαν χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα, υψηλή εκχυλισημότητα και καλά αρώματα, όσον αφορά το Αγιωργίτικο.

Οι τιμές παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις για τους αμπελουργούς που παρέδωσαν στον συνεταιρισμό (0,35 € και επιπλέον εκκαθάριση), ενώ το ιδιωτικό εμπόριο κινήθηκε στα 0,32 €.



πηγή: http://www.keosoe.gr/

Αθήνα. «Παίζω & Πετώ» - Εργαστήρι για τα πουλιά και τη φύση

 
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το εργαστήρι «Παίζω & Πετώ» για τους μικρούς «φυσιοδίφεις» που θέλουν να ταξιδέψουν στον κόσμο των πουλιών και της φύσης. «Εξερεύνηση στο Πάρκο Τρίτση» είναι ο τίτλος του πρώτου κύκλου εργαστηρίων που θα υλοποιηθεί σε τρεις συναντήσεις με στόχο να γνωρίσει στα παιδιά άγρια ζώα και φυτά, όλα συγκάτοικοί μας στην πόλη.
 
 
Κυριακή 8 Νοεμβρίου: Τα παιχνίδια των πουλιών
 
Στο εργαστήρι αυτό ανακατεύουμε τα ονόματα, τα κελαηδίσματα και τα παράξενα χαρακτηριστικά των πουλιών που κατοικούν στο Πάρκο Τρίτση και τα κάνουμε παιχνίδι. Παραδοσιακά και κινητικά παιχνίδια, παιχνίδια μυστηρίου και ανακάλυψης, όλα αφιερωμένα στα πουλιά!
 
 
Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Οι κάτοικοι του Πάρκου
 
Η εξερεύνηση ξεκινά! Παίρνουμε μεγεθυντικούς φακούς, σημειωματάρια και μολύβια και συλλέγουμε στοιχεία για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που κατοικούν στις λίμνες, στο δάσος και στις καλλιέργειες του Πάρκου.
 
 
Κυριακή 29 Νοεμβρίου: Μια αφίσα για το Πάρκο
 
Οι μικροί ερευνητές εντοπίζουν τις κρυμμένες ομορφιές του Πάρκου, αλλά και τα προβλήματά του και φτιάχνουν μια αφίσα με το μήνυμά τους προς κάθε επισκέπτη του Πάρκου.
 
 
Πού: «Παλιό Οινοποιείο», Κτήμα Πύργου Βασιλίσσης,
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης»
Πότε: 11:30 – 12:45
Ποιοι: παιδιά από 6 έως 9 ετών
 
 
Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο 210-2316977 και park@ornithologiki.gr.



πηγή: http://www.ornithologiki.gr/
 

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Καρδίτσα. Δεύτερη διάλεξη στον Μεσενικόλα για την ίδρυση αστροσχολείου


 11Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και ο Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσενικόλα στα πλαίσια των προκαταρκτικών εργασιών για την ίδρυση αστροσχολείου και την εγκατάσταση τηλεσκοπίου στην Τ.Κ. Μεσενικόλα διοργανώνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητή Δρα κ. Δημήτρη Συναχόπουλο τη δεύτερη κατά σειρά διάλεξη με θέμα: «Μια βόλτα από τη γη μέχρι το τέλος του σύμπαντος».

Η ώρα έναρξης της διάλεξης είναι 6:00 μ.μ., η διάρκεια της μιάμιση ώρα και ο τόπος διεξαγωγής το Πνευματικό Κέντρο Μεσενικόλα (1ος Όροφος).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



πηγή: http://www.karditsanews.gr
 

«Κινητή» ελληνική εφαρμογή εντοπίζει παθογένειες στις καλλιέργειες


 «Κινητή» ελληνική εφαρμογή εντοπίζει παθογένειες στις καλλιέργειες Μία πρωτοπόρα ελληνική εφαρμογή λογισμικού (application) για κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές έρχεται να προσφέρει χείρα βοηθείας σε όσους ασχολούνται με τις γεωργικές καλλιέργειες.
 
Πρόκειται για την CropDiagnosis (Pest Diagnosis and Chemical Recommendation Engine) της εταιρείας Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. Το «έξυπνο» σύστημα βοηθά γεωργούς και γεωπόνους για τον εντοπισμό παθογενειών στις καλλιέργειες, την επιλογή των κατάλληλων προστατευτικών προϊόντων και τον υπολογισμό της δοσολογίας και του σωστού τρόπου εφαρμογής των χημικών.
 
Μέσα από ένα εύχρηστο ερωτηματολόγιο που αποτελείται από εικόνες, ο χρήστης εντοπίζει και εισάγει τα συμπτώματα του προβλήματος στα φυτά. Στη συνέχεια, το σύστημα εμφανίζει μία λίστα προτεινόμενων προϊόντων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (τιμή, επικινδυνότητα κλπ.). Μετά την επιλογή από τον χρήστη, η εφαρμογή προσφέρει αναλυτικές οδηγίες χρήσης και εφαρμογής, ανάλογα με τα στρέμματα του χωραφιού και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
 
Το CropDiagnosis αποτελεί μία από τις 52 προτάσεις που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του προγράμματος-επιταχυντή FINODEX της κοινότητας FIWARE. Το έργο FINODEX είναι ένα από τα 16 ευρωπαϊκά έργα-επιταχυντές (accelerators) στο πλαίσιο του FIWARE. Το πρόγραμμα αξιολογεί, επιλέγει, χρηματοδοτεί και υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ομάδες ιδιωτών για την ανάπτυξη εφαρμογών σε διάφορους τομείς, όπως ηλεκτρονική υγεία "έξυπνες" πόλεις, γεωργία, μεταφορές κ.ά.
 
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FI-WARE Accelerator ενθαρρύνει την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένων σε καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές πληροφορικής και διαδικτύου (τεχνολογία FI-WARE). Προσφέρει μια ανοικτή πλατφόρμα με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου "οικοσυστήματος" για την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν από το νέο κύμα της ψηφιοποίησης.


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Εργασίες προστασίας Ιστορικού Γεφυριού Άρτας

 
 
Τις εργασίες προστασίας του Ιστορικού Γεφυριού Άρτας επιθεώρησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Άρτας, παρουσία του αναδόχου εργολάβου.
Το έργο, προϋπολογισμού 70.000 € από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου, εκτελείται προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι φθορές που υπέστησαν τα βάθρα του Ιστορικού Γεφυριού κατά τις καταστροφικές πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου 2015 και να προστατευτεί από την ροή του ποταμού Αράχθου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Ψαθάς πληροφορήθηκε από τον ανάδοχο του έργου την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες πέραν της δυσκολίας που παρουσιάζουν λόγω της φύσης του έργου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και όσο η ροή του ποταμού έχει διακοπεί από τη ΔΕΗ στο φράγμα Πουρναρίου.

Οι εργασίες γίνονται σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας μελετητών που επισκέφτηκε το Γεφύρι αμέσως μετά τις πλημμύρες, και σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης του ιστορικού Γεφυριού που είχε γίνει την δεκαετία του ΄80.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς επεσήμανε ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου και η Π.Ε. Άρτας από την πρώτη στιγμή προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση εργασιών προστασίας του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας, παρόλο που δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ για έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου, από την κεντρική Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία.

Τόνισε τέλος, ότι η Π.Ε. Άρτας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την προστασία του Γεφυριού που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Άρτας και μνημείο ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας».



πηγή: http://thesprotia-news.blogspot.gr/
 

Η Βολιώτισσα αστροφυσικός Δήμητρα Ρηγοπούλου, στη «Διαστημική τροχιά» των 7 σοφών

Η Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Αστροφυσικής υπερύθρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η Βολιώτισσα Δήμητρα
Ρηγοπούλου, καθηγήτρια
Αστροφυσικής υπερύθρου
στο Πανεπιστήμιο
της Οξφόρδης
Η Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Αστροφυσικής υπερύθρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν καλεσμένη και μίλησε στη «Διαστημική τροχιά» των 7 σοφών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 2 Οκτωβρίου 2015.

Το θέμα της ήταν «Η σκοτεινή πλευρά του Σύμπαντος». Η ορατή ύλη, είπε, την οποία παρατηρούμε στο Σύμπαν αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 5%, του συνολικού ενεργειακού περιεχομένου. Το υπόλοιπο αποτελείται από ένα είδος «σκοτεινής ύλης» πιθανότατα από ηλεκτρικά ουδέτερα σωμάτια που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει και το υπόλοιπο, της τάξεως των 75% από ένα είδος σκοτεινής ενέργειας, της οποίας η φύση, μας είναι ακόμα άγνωστη. Παρουσίασε δε τα πειραματικά δεδομένα που στηρίζουν αυτές τις διαπιστώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δήμητρα Ρηγοπούλου, είναι συνεργάτιδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και όταν έρχεται στο Βόλο, συμμετέχει στις δραστηριότητες της Εταιρείας. Έτσι το Καλοκαίρι
του 2002 συμμετείχε στα μαθήματα του 3ου θερινού Σχολείου αστρονομίας που διεξήχθη στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου, ενώ το 2012 μίλησε στους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας.
 
 
 

Απαγόρευση χρήσης για 4 βότανα. Βαλσαμόχορτο, Κιστός, Ινούλα, Φύλλα ελιάς



Βαλσαμόχορτο Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)
 γνωστό για τη χρήση του από τους αρχαίους Σπαρτιάτες
μια και θεράπευε γρήγορα και χωρίς μολύνσεις τις πληγές των πολεμιστών από τα σπαθιά!
Δόθηκε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα ως εδώδιμα (και σε αυτή την έννοια περιλαμβάνεται η κάθε είδους εσωτερική λήψη, για θεραπευτικούς λόγους ή ως τρόφιμα) τα εξής βότανα:
 
 
Το μοναδικό, αυθαίρετο κριτήριο είναι η συμπερίληψη ή όχι του φυτού στον ευρωπαϊκό κατάλογο http://ec.europa.eu/…/nov…/catalogue/search/public/index.cfm.
Ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν, απαγορεύεται. Τόσο απλά!!! 


Κίστος – Λαδανιά -Κουνούκλα -
Cistusincanus
Λογική συνέπεια της πιο πάνω απάντησης είναι ότι κηρύσσονται παράνομα όλα τα σκευάσματα/εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων ή τα ίδια τα βότανα αποξηραμένα και συσκευασμένα για τσάι που κυκλοφορούν στην αγορά.
 
Πρόκειται για άθλια απόφαση, η οποία διαγράφει μια παράδοση αιώνων που θέλει αυτά τα βότανα να αποτελούν πρώτης γραμμής ιάματα για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Πρέπει να ακυρωθεί»!
 
Η απόφαση δεν αφορά μόνο το σκέλος της πιστοποίησης κάποιων βοτάνων ως βιολογικών. Αυτή στηρίχτηκε στην άρνηση να θεωρηθούν κατάλληλα για εσωτερική λήψη!

Η διαδικασία ξεκίνησε από το αίτημα παραγωγού για πιστοποίηση κάποιων μειγμάτων αποξηραμένων βοτάνων από τη ΔΗΩ ως βιολογικών. Η απάντηση, μετά από 5-6 μέρες ήταν αρνητική, γιατί μέσα στις συνταγές υπήρχαν και κάποια βότανα που απουσιάζουν από τη λίστα αποδεκτών τροφίμων της ΕΕ, οπότε η ΔΗΩ δεν μπορούσε να πιστοποιήσει σύμφωνα με τον κανονισμό 834 (ως τρόφιμα δηλαδή). Αλλά, στη λίστα αυτή υπήρχαν πολλά άλλα βότανα, όπως το χαμομήλι, ο ζαμπούκος, το πεντάνευρο, η εχινάκεια, η λεβάντα, που δεν έχουν μαγειρική, αλλά ιαματική χρήση και τα οποία έγινα δεκτά ως εδώδιμα / κατάλληλα για εσωτερική λήψη και πιστοποιήθηκαν.

Επομένως, ο διαχωρισμός αυτός είναι τελείως αυθαίρετος και κηρύσσει παράνομα βότανα με ισχυρότατες ιαματικές παραδόσεις, όπως το σπαθόχορτο, ο κιστός και η ινούλα! Υπάρχει και η περίπτωση να πρόκειται για γραφειοκρατική στενοκεφαλιά και όχι για σοβαρή πολιτική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αποσυρθεί!
 
 
 

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Αργολίδα. Πυροσβέστες έσωσαν την αλεπού που βρέθηκε σε δεξαμενή σε βάθος 12 μέτρων στην Ερμιονίδα


Πυροσβέστες έσωσαν την αλεπού που βρέθηκε σε δεξαμενή σε βάθος 12 μέτρων στην Ερμιονίδα
Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρανιδίου κατάφεραν να βγάλουν ζωντανή μέσα από μια δεξαμενή την αλεπού που βρέθηκε εγκλωβισμένη στο νερό σε βάθος 12 μέτρων στο Σαλάντι Ερμιονίδας. Το άγριο ζώο εντόπισαν μέσα εκεί τυχαία δύο επισκέπτες της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν την βοήθεια της Αλίκης Λαμπράκη προέδρου του Φιλοζωικού Σωματείο Άργους «Λάιζα» η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την Βασιλική Γιωτοπούλου πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Ερμιονίδας.
 
Πυροσβέστες από το Κρανίδι που κλήθηκαν για τη διάσωση αφού ακολούθησαν τις οδηγίες εντόπισαν το σημείο το οποίο βρίσκεται η άδεια δεξαμενή εντός ενός εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στο Σαλάντι και εκεί βρήκαν εγκλωβισμένη και την αλεπουδίτσα.
 
Η κα Λαμπράκη εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι οι δύο άντρες που τυχαία είχαν βρει το ζώο είχαν ρίξει εκεί ένα καλάθι προσπαθώντας να βγάλουν την αλεπού αλλά καθώς αυτό δεν κατέστη δυνατό άφησαν τροφή μέσα σ’ αυτό και έφυγαν για να αναζητήσουν βοήθεια. Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι η αλεπού
ήταν εξαντλημένη ίσως και γιατί ήταν εκεί πολλές μέρες.
 
Οι τέσσερις πυροσβέστες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την αλεπού η οποία όπως ενημέρωσε ο διοικητής του σώματος την κα Γιωτοπούλου, ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένη και αδύναμη, αρκετά αγριεμένη και δάγκωνε, ενώ μετά τον απεγκλωβισμό της εξαφανίστηκε τρέχοντας...

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλους όσοι νοιάστηκαν και δεν αδιαφόρησαν, και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου το 
οποία έδειξε μεγάλη ευαισθησία στο θέμα, και έκανε το καθήκον της με τον καλύτερο τρόπο.
 
 
πηγή: http://www.zoosos.gr/ 
 

Οι καθημερινοί ήρωες της διατροφής μας


 Ενημέρωση για τα κτηνοτροφικά λούπινα από την Greenpeace στη Δορκάδα ΘεσσαλονίκηςΉρωες υπάρχουν πολλοί. Όλοι λίγο-πολύ ήρωες είμαστε σήμερα. Αυτό το ξέρω καλά. Εκείνο που δεν ήξερα είναι ότι μερικά χιλιόμετρα πιο κει, βρίσκονται ήρωες-παραγωγοί (και μάλιστα αρκετοί!). Άνθρωποι που με ελάχιστα στα χέρια τους κάνουν θαύματα. Που επιμένουν στο δύσκολο δρόμο και όχι τις εύκολες λύσεις.
 
Κάποιους από αυτούς είχα το προνόμιο να τους γνωρίσω από κοντά. Είναι αγρότες που έχουν γυρίσει θαρραλέα την πλάτη στις «φθηνές λύσεις» της βιομηχανικής γεωργίας και έχουν ήδη στραφεί στις μόνες πραγματικά συμφέρουσες (για όλους) επιλογές: βιώσιμες πρακτικές που παράγουν φαγητό χωρίς να εγκλωβίζουν τους παραγωγούς στο φαύλο κύκλο των χημικών και των φυτοφαρμάκων και χωρίς να καταστρέφουν τους πόρους και την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
 
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες τριγύρισα σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρέα με καλούς φίλους-συναδέλφους, για να γνωρίσουμε και να κουβεντιάσουμε με αγρότες και κτηνοτρόφους που δοκιμάζουν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά: το λούπινο, το κουκί, το ρεβίθι και το μπιζέλι. Ελληνικές καλλιέργειες, εύκολες και οικονομικές, ανθεκτικές και προσαρμοσμένες στο εδώ κλίμα και έδαφος. Και ο καρπός τους υψηλά πρωτεϊνούχος. Αυτά φύτευαν οι άνθρωποι, αυτή την πρωτεϊνη έτρωγαν τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι αγελάδες στην Ελλάδα, πριν εισβάλλει η μεταλλαγμένη πρωτεϊνούχα σόγια της Monsanto από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.
 
Βρεθήκαμε στη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Καρδίτσα, τη Χαλκιδική και την Αρκαδία. Γνωρίσαμε παραγωγούς-ήρωες που έχουν βρει λύσεις εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα γιατί γνωρίζουν καλά ότι προβλήματα και λύσεις συχνά πάνε μαζί. Μας άνοιξαν την πόρτα τους, τους σφίξαμε το χέρι. ‘Ολοι τους είχαν μία υπέροχη ιστορία να μας πουν. Ιστορία που τελικά με τη δική μας τροφή σχετίζεται και το δικό μας πιάτο αφορά.
 
Βρήκαμε πρωτοπόρους παραγωγούς στην πονεμένη (περιβαλλοντικά) Βοιωτία. Ασχολούνται εδώ και χρόνια με το μαύρο κτηνοτροφικό κουκί. Μας έδειξαν τα κουκοχώραφα τους, μας ανέβασαν στο τρακτέρ τους, μας πήγαν στα μαντριά με τα πρόβατα που τρώνε το κουκί και δίνουν το γάλα τους να γίνει τυρί. Τους ρωτήσαμε αν υπάρχει διαφορά τώρα που ταΐζουν το δικό τους κουκί αντί για τη βραζιλιάνικη σόγια. «Μέχρι και στη συμπεριφορά του ζώου βλέπω διαφορά» μας είπε με σιγουριά ο Γιάννης, τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος με πρόβατα.

Ανακαλύψαμε γενναίους καλλιεργητές λούπινου στην περιοχή της Δορκάδας, στην Κεντρική Μακεδονία. Γνήσιοι επαναστάτες (“λουπινίστας” τους ονομάσαμε και τους άρεσε) που πιστεύουν βαθιά μέσα τους και γνωρίζουν ότι η πιο μεγάλη επανάσταση ξεκινάει από το δικό τους χωράφι. Άνθρωποι ωραίοι και σίγουροι. Καλλιεργούν λούπινα, που καθόλου τυχαία κάποτε λέγονταν “το κρέας του φτωχού” καθώς είναι το ψυχανθές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ταΐζουν λούπινα τα πρόβατά τους, παίρνουν το γάλα, φτιάχνουν γιαούρτι. Από την παραγωγή στην κατανάλωση. Δεν θέλουν να αγοράζουν σόγια και να εξαρτώνται από τα σκαμπανεβάσματα των διεθνών τιμών (η σόγια είναι χρηματιστηριακό είδος, η τιμή της ανεβοκατεβαίνει συνεχώς).
 
Υπάρχουν και άλλοι, σε διάφορα σημεία της χώρας. Μικροί παραγωγοί μεν, μεγάλοι ήρωες δε. «Αυτός είναι ο δικός μας μαύρος χρυσός», λένε και δείχνουν περήφανα το κτηνοτροφικό τους κουκί ο Σπύρος και η Νικολέτα στην Αυλίδα της Εύβοιας. «Περπατώ στη γη μου και την καμαρώνω. Αγνώριστη μου την έκανε το λούπινο», επιβεβαιώνει φίλος βιοκαλλιεργητής στην Αρκαδία.
 
Οι ήρωες της τροφής μας είναι αθόρυβοι και απομονωμένοι, όμως είναι εκεί. Επίμονοι και σίγουροι. Και δυστυχώς μόνοι τους, προς το παρόν τουλάχιστον. Χρειάζονται κίνητρα, τεχνογνωσία, υποστήριξη και έμπνευση για να πολλαπλασιαστούν και για να συνεχίσουν το δρόμο μπροστά, το μοναδικό δρόμο που θα μας εξασφαλίσει υγιεινή και ασφαλή τροφή.
 
Εμείς φυσικά θα παραμείνουμε στο πλάι τους!


πηγή: http://www.greenpeace.org/
 

Πρωτοποριακή τεχνολογία αφαλάτωσης θαλασσινού νερού από Αιγύπτιους ερευνητές

 
 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο ανέπτυξαν μία οικονομική τεχνολογία αφαλάτωσης, η οποία μπορεί να φιλτράρει αλμυρό νερό εντός λεπτών.

Η εν λόγω τεχνολογία βασίζεται σε μεμβράνες με σκόνη οξικής κυτταρίνης, που παράγεται στην Αίγυπτο, Η συγκεκριμένη σκόνη, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, «δεσμεύει» τα σωματίδια του αλατιού καθώς περνούν, καθιστώντας την εν λόγω τεχνική ιδανική για την αφαλάτωση θαλασσινού νερού.

«Η μεμβράνη που συνθέσαμε μπορεί εύκολα να φτιαχτεί σε οποιοδήποτε εργαστήριο, μέσω της χρήσης φθηνών συστατικών, κάτι που την καθιστά εξαιρετική επιλογή για αναπτυσσόμενες χώρες» αναφέρει σχετικά ο Αχμέντ ελ Σαφέι, βοηθός καθηγητής γεωργικής τεχνολογίας και βιοσυστημάτων στο πανεπιστήμιο και ένας εκ των συντακτών της έρευνας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί τη διεξάτμιση, μια τεχνική κατά την οποία το νερό πρώτα φιλτράρεται μέσω της μεμβράνης για την απομάκρυνση μεγαλυτέρων σωματιδίων και μετά θερμαίνεται μέχρι την εξάτμισή του. Στη συνέχεια, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται με σκοπό την απαλλαγή από άλλες ανεπιθύμητες ουσίες- και το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρό νερό.

Σύμφωνα με το σχετικό paper, που δημοσιεύτηκε στο Water Science and Technology, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό νερού που περιέχει διάφορες ουσίες, από αλάτι μέχρι λύματα και χώμα- διαδικασία που είναι δύσκολο να γίνει γρήγορα, μέσω των συμβατικών υπαρχουσών διαδικασιών.

Επίσης, είναι εύκολη στη χρήση, καθώς απαιτούνται μόνο οι μεμβράνες και μια φωτιά για την εξάτμιση του φιλτραρισμένου νερού- χωρίς να απαιτείται καν ηλεκτρισμός, όπως τονίζει ο ελ Σαφέι.

Γενικότερα, η διεξάτμιση χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό οργανικών υγρών, όπως το αλκοόλ, και βλέπει ευρεία χρήση στην επεξεργασία λυμάτων. Η τεχνολογία αυτή υπάρχει από τα μέσα του 1990, ωστόσο η καινοτομία έγκειται στην αξιοποίησή της μέσω της χρήσης υλικών που υπάρχουν σε αφθονία σε αναπτυσσόμενες χώρες.
 
 
 

Κάστανα. Τα οφέλη της χειμωνιάτικης υπερτροφής

 
kastana
 
Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που όταν καταναλώνονται σε λογική ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παρά τις υψηλές θερμίδες που παρέχουν (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους, είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, αλλά φτωχότερα σε λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς.

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL).

Περιέχουν πολλές διαιτητικές φυτικές ίνες, που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Συμβάλλουν ακόμη στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών.

Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
 
 
 

Καλή εσοδεία αλλά με μικρό όγκο και η Κεφαλονιά


 Το χαρακτηριστικό της όψιμης εσοδείας φέτος προαναγγέλθηκε από την καθυστέρηση έκπτυξης των οφθαλμών την άνοιξη, αλλά και την καθυστέρηση όλων των σταδίων του βλαστικού κύκλου των αμπελιών.

Οι αμπελώνες της Ζώνης Ρομπόλας δέχτηκαν πλήγμα από την εμφάνιση παγετού στις 12 και 13 Απριλίου.

Επίσης οι βροχοπτώσεις στις αρχές Αυγούστου λειτούργησαν ευνοϊκά στην εμφάνιση κάποιων κρουσμάτων Βοτρύτη.

Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν σε απώλεια παραγωγής της τάξης του 20%.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου και η παραγωγή ανήλθε τελικά στους 361 τόνους. Οι νεαροί οίνοι που αποζυμώνουν στις δεξαμενές φέρουν ικανοποιητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (οξύτητα, ένταση, αρώματα κτλ), χαρακτηριστικά της Ρομπόλας.

Οι τιμές των σταφυλιών αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, αναμένεται να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα.



πηγή: http://www.keosoe.gr/ 
 

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Στο όνομα ποιας πράσινης ανάπτυξης να σαρώσουν τα αιολικά τις βουνοκορφές της Αργιθέας;

 
EOSK-2
 
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος της Καρδίτσας και πλήθος άλλων συλλόγων της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης αιολικών σταθμών στις κορυφογραμμές των Αγράφων. Στο περιφερειακό συμβούλιο της Θεσσαλίας θα συζητηθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έξι τέτοιων σταθμών. Πρόκειται για μελέτες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των δήθεν επενδυτών και δίνουν μια ειδυλλιακή εικόνα για μια επέμβαση που μόνο ως καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να χαρακτηριστεί.

- Οι μελέτες δεν αναπαριστούν ικανοποιητικά το οδικό δίκτυο που θα απαιτηθεί. Πρόκειται για δρόμους που σαρώνουν στην κυριολεξία το σύνολο των κορυφογραμμών. Η πρόσβαση προς αυτές σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με νέες χαράξεις. Τόσο για τις νέες χαράξεις όσο και για τους υφιστάμενους δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν απαιτείται διαπλάτυνση στο σύνολο των στροφών. Η κατά παρέκκλιση δυνατότητα για διαπλάτυνση στα 10-12 μέτρα πρόκειται να γίνει κανόνας καθώς το ανάγλυφο και η κλίση του εδάφους που φτάνει το 80% (!) δεν επιτρέπει τις πολλές ευθείες. Με δεδομένο ότι σε αυτά τα υψόμετρα οι φυσικές διεργασίες αποκατάστασης του εδάφους διαρκούν αιώνες, η εικόνα που θα αντικρίζουμε με το πέρας των έργων θα είναι ενός απέραντου λατομείου, η δε βλάβη στα αλπικά οικοσυστήματα θα είναι μόνιμη.
- Οι αιολικές εγκαταστάσεις "Αχλαδιάς – Κουκιά", "Μάραθος – Ελάτη" θα κατασκευαστούν πάνω στο διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Τυχόν κατασκευή του έργου αχρηστεύει το συγκεκριμένο τμήμα που είναι σημειωτέον είναι το πιο αξιόλογο τόσο στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας όσο και ένα από τα ωραιότερα στο τμήμα που διέρχεται την χώρα μας. Ένας από τους κύριους στόχους της ελληνικής ορειβατικής κοινότητας είναι η ανάδειξη του τμήματος του διεθνούς μονοπατιού που διασχίζει την χώρα μας. Η προσέλκυση επισκεπτών με αφορμή τον Ε4 είναι ένας από τους τρόπους αύξησης της τουριστικής κίνησης στην περιοχή. Επίσης στην περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται και η τοπική διαδρομή Α11 «Ανθηρό – Λούτσα – Θερινό».
- Οι αιολικές εγκαταστάσεις στην κορυφογραμμή «Χονδροσπάνι» βρίσκονται στην ψηλότερη κορυφή των βόρειων Αγράφων, την φημισμένη Καράβα. Είναι ένας συχνός προορισμός για ορειβατικούς συλλόγους. Η ομορφιά της διαδρομής για την συγκεκριμένη κορυφή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από φημισμένα βουνά όπως οι Άλπεις. Μελλοντικά και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κοσμεί τα πληροφοριακά φυλλάδια σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
- Οι αιολικές εγκαταστάσεις "Τσούκες – Κατούνα – Σουφλί" και "Βερούσια" θα κατασκευαστούν πάνω στις τοπικές πεζοπορικές διαδρομές Α9 «Μεταμόρφωση – Σουφλί – Ανθηρό» και Α10 «Ανθηρό – Βερούσια». Οι παραπάνω διαδρομές πρόκειται να ενταχτούν στο δίκτυο πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών, ένα εγχείρημα που φιλοδοξεί να δώσει πνοή στην τουριστική κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Τυχόν κατασκευή των προτεινόμενων αιολικών εγκαταστάσεων θα ακυρώσει άπαξ δια παντός κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη ήπιου – εναλλακτικού τουρισμού που είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας, των ορεινών δήμων και διακαής πόθος της ελληνικής ορειβατικής κοινότητας. Οι εγκαταστάσεις καταστρέφουν το σύνολο των κορυφών και κορυφογραμμών της περιοχής χωρίς δυνατότητα επιστροφής στην πρότερη κατάσταση. Αν γίνουν η όλη περιοχή θα είναι μια μαύρη τρύπα στους τουριστικούς και ορειβατικούς οδηγούς. Περικυκλώνουν στην κυριολεξία τα χωριά της περιοχής: Αργιθέα, Ανθηρό, Θερινό, Μεταμόρφωση, Βλάσι κλπ. Σε ένα περιβάλλον που ο θόρυβος είναι άγνωστη έννοια, εισάγονται τα «επιτρεπτά επίπεδα θορύβου». Επίπεδα επιτρεπτά ίσως στις πόλεις όπου καλύπτονται από άλλους θορύβους, αλλά με μεγάλες επιπτώσεις εκεί όπου ο κάτοικος δεν έχει συνηθίσει τον παραμικρό θόρυβο και ο επισκέπτης αποζητά την ηρεμία της φύσης. Οι μελέτες είναι εντελώς ελλιπείς όσο αφορά τα επίπεδα θορύβου και δεν λαμβάνουν υπ όψη την μετάδοση από όλες τις κατευθύνσεις των θορύβων τόσο αυτών που είναι αντιληπτά από την ανθρώπινη ακοή, όσο και αυτών που δεν είναι.

Επεμβάσεις όπως αυτές που περιγράφονται στις μελέτες των αιολικών πάρκων μεταβάλλουν ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα της περιοχής και τον μετατρέπουν σε βαριά βιομηχανικό. Σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Ην. Βασίλειο έχει εγκαταλειφθεί εντελώς το ενεργειακό μοντέλο των γιγάντιων ανεμογεννητριών ως μη αποδοτικό, ενώ άλλες Ευρωπαϊκές χώρες διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού το ορεινό περιβάλλον και περιορίζουν τα αιολικά πάρκα σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές. Φαίνεται πως μόνο κίνητρο για την εγκατάσταση αιολικών σε ορεινές περιοχές είναι η επιδότησή τους και όχι η ενεργειακή απόδοσή τους ή η φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον φυσικό πλούτο προς άμεσο όφελός τους. Οι περιοχές των Αγράφων μπορούν χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστούν ως ανέγγιχτες από τις αρνητικές επιδράσεις της ανάπτυξης. Αυτά είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ως τέτοια πρέπει να διατηρηθούν γιατί μπορούν να συμβάλλουν και στην οικονομική στήριξη της περιοχής. Τόσο οι ορατές όσο και οι μη ορατές επιπτώσεις στο περιβάλλον θα μειώσουν δραματικά της αξία των ακινήτων περιουσιών των κατοίκων. Χειρότερη όμως ίσως να είναι η απαλοιφή από την συλλογική μνήμη των επόμενων γενεών της εικόνας των βουνοκορφών και γενικά του τόπου όπως τον κληρονομήσαμε εμείς από τους παππούδες μας.



πηγή: http://www.karditsanews.gr
 

Πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στο σεμινάριο EUREM


ejoikonomhsh energeias
 
Καινοτόμες προσεγγίσεις και προϊόντα αιχμής απο΄το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο
 
Δέκα μελέτες με μεθοδολογίες, καινοτόμες προσεγγίσεις και προϊόντα αιχμής στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 8ου κύκλου του σεμιναρίου EUREM, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο πρόγραμμα μελετών συμμετείχαν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Πελοποννήσου και της Ρόδου και μεγάλες παραγωγικές μονάδες από τη Στερεά Ελλάδα, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς και ένα κεντρικό νοσοκομείο και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δίνεται, συνολικά για τις 10 μελέτες, η δυνατότητα εξοικονόμησης 900.000 ευρώ και 5.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά έτος, με μία μέση απόσβεση της σχετικής επένδυσης στα 2,8 έτη.

Σημειώνεται από το επιμελητήριο ότι, μέχρι το τέλος του 2015, θα πραγματοποιηθεί η εναρμόνιση της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ16247 περί ενεργειακών ελέγχων, οπότε οι προαναφερόμενες μελέτες αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Το επόμενο σεμινάριο EUREM σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί την
ιστοσελίδα όπου θα βρει την αίτηση συμμετοχής.
 
 
 

15 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar

 
 
Ο αυτοδίδακτος φωτογράφος Janek Sedlar παρουσιάζει μια σειρά από εκπληκτικές φωτογραφίες δασών στα χρώματα του Φθινοπώρου που μας προκαλούν να βγούμε και να εξερευνήσουμε την φύση.

 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (2)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (3)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (4)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (5)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (6)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (7)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (8)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (9)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (10)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (11)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (15)
 
20 εκπληκτικές φωτογραφίες φθινοπωρινών δασών από τον Janek Sedlar (16)
 
 
 
 

Κάρλα. Ρύπανση και υποβάθμιση των υδάτων της τάφρου 2Τ

 
DSC_0497
 
Με γνώμονα τις κατευθύνσεις που δίνονται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Οδηγία -πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ) και η Οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (92/43/ΕΚ) για τις ανθρωπογενής πιέσεις και ενόψει έναρξης της περιόδου τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον Πηνειό ποταμό, το προσωπικό του Φ.Δ. προέβη στις 12/10/2015 σε επιτόπιο έλεγχο και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο σύστημα της τάφρου 2Τ.

Το προσωπικό του Φ.Δ. κινήθηκε κατά μήκος του συστήματος τάφρων Πηνειός-Κάρλας (2Δ-7Τ-2Τ ), με προορισμό το αντλιοστάσιο του Πηνειού στη θέση Καραούλι, καταγράφοντας πλήθος χώρων παράνομης διάθεσης σκουπιδιών, μπαζών και υπολειμμάτων συσκευασιών φυτοφαρμάκων πλησίον της επενδυμένης διώρυγα 2Δ ανάντη της γέφυρας Ομορφοχωρίου. Η εικόνα των απορριμμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα της μακράς παραμονής των, ενώ στην περιοχή υπάρχουν πινακίδες απαγόρευσης ρίψης μπαζών και σκουπιδιών. Σημειώνουμε, ότι ο τρόπος αυτός διάθεσης των απορριμμάτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον μολύνοντας επιφανειακά και υπόγεια νερά ενώ μπορεί να αποτελέσει και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα το προσωπικό του Φ.Δ. έγινε αυτόπτης μάρτυρας απευθείας διάθεσης υγρών προς την επενδυμένη διώρυγα 2Δ από επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Η αποπνικτική δυσοσμία του σημείου, το χρώμα των υγρών και η δημιουργία αφρών στα επιφανειακά νερά της τάφρου ενίσχυσαν τις αρχικές υποψίες για πηγή ρύπανσης. Άμεσα πραγματοποιήθηκε λήψη δείγματος και απεστάλη για ποιοτική ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Από την πλευρά του Φ.Δ.Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε. ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
 
 
 

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ροδόπη - Στρύμη. Σεμινάριο με τίτλο: «Γνωρίζοντας τα άγρια μανιτάρια της Ροδόπης»

 
Σεμινάριο για τα άγρια μανιτάρια της Ροδόπης
 
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», Πράξη: «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», διοργανώνει μονοήμερο σεμινάριο με θέμα: «Γνωρίζοντας τα άγρια μανιτάρια της Ροδόπης»...

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και από ώρα 8:30 έως 17:30 στο Δάσος Οργωμένου και στη Στρύμη Ροδόπης.

Το σεμινάριο έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι επιμορφούμενοι τον κόσμο των μανιταριών και συγκεκριμένα τον υπέργειο και υπόγειο μυκητολογικό πλούτο της Ροδόπης, μέσα από δράσεις συλλογής, κατάταξης και ταυτοποίησης των ευρημάτων.

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 70 άτομα, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα
ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το ΚΠΕ Μαρώνειας καθημερινά στο 25330-22596 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
www.kpemaronias.gr.
 
 
Πρόγραμμα Σεμιναρίου:

8:30 Συγκέντρωση στη Μαρώνεια / αναχώρηση στο πεδίο
9:00 - 12:30 Δραστηριότητες συλλογής και παρατήρησης μανιταριών
Υπεύθυνοι Δράσης: Π.Ο. Κ.Π.Ε. Μαρώνειας

12:30 - 13:00 Μετάβαση στη Μαρώνεια
13:00 - 15:00 Γεύμα
15:00 - 15:30 Έκθεση / Αναγνώριση / Κατάταξη Μανιταριών
Υπεύθυνος: Παπαδημητρίου Άγγελος, Εμπειρικός Μυκητολόγος

15:30 - 15:50 «Τα δηλητηριώδη Μανιτάρια»
Εισηγητής: Παπαδημητρίου Άγγελος, Εμπειρικός Μυκητολόγος

15:50 - 16:10 «Τα άγρια μανιτάρια στην Ελλάδα»
Εισηγητής: Ιακωβίδης Νικόλαος, Πρόεδρος Συλλόγου Μανιταροφίλων Αν. Μακεδονίας - Θράκης

16:10 - 16:30 «Η καλλιέργεια της τρούφας»
Εισηγητής: Σεργιανίδης Γεώργιος, Τεχνικός Σύμβουλος Παραγωγής Τρούφας

16:30 - 17:00 Ερωτήσεις - Συζήτηση
17:00 - 17:30 Αξιολόγηση σεμιναρίου / Απονομή Βεβαιώσεων συμμετοχής.