Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες ακραία γεγονότα όπως η θανάτωση αδέσποτων σκύλων. Και γι’ αυτό κανείς δεν επιχαίρεται. Οι εκτελεστές των σκύλων έχουν απόλυτη ανάγκη την ψυχιατρική επιστήμη. Απαράδεκτες ήταν βέβαια και οι δηλώσεις φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και συμπολιτών μας, με ακραίους χαρακτηρισμούς, όπως δολοφόνοι, εγκληματίες, υπάνθρωποι και άλλα τέτοια που δεν μας τιμούν.
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε συναντήσει αδέσποτα ή δεσποζόμενα σκυλιά στους δρόμους και τα πάρκα. Κάποια ήρεμα και συμπαθητικά και κάποια άγρια κι επιθετικά. Ακούσαμε βέβαια και επιθέσεις σκύλων σε συμπολίτες μας.
Αλήθεια πόσο μπορεί κανείς να είναι ψύχραιμος όταν κάποιο σκυλί επιτεθεί στο παιδί σου; Και μη μου πείτε αυτό που ακούγεται από κάποιους φιλόζωους, ότι τα σκυλιά δεν επιτίθενται αν δεν τα προκαλέσεις. Έχω προσωπική εμπειρία από επίθεση δύο τεράστιων σκύλων στη Νικολάου Χάσου με σκοπό να μου πάρουν το σάντουιτς από το χέρι. Επίθεση όμως δέχτηκε και ο Δήμαρχος Γιάννης Βοσκόπουλος. Βλέπετε τα σκυλιά δεν κάνουν εξαιρέσεις. Άκουσα πως δάγκωσαν μια γυναίκα στην πλατεία και μια στη Τ. Ναούμ. Εκτιμώ πως δεν είναι τα μόνα περιστατικά που έχουν συμβεί.
Σ’ αυτούς λοιπόν που λένε ότι τα σκυλιά δεν δαγκώνουν έχω να πω ότι δεν γνωρίζουν από σκυλιά. Η επιθετικότητα ενός σκύλου έχει να κάνει με τον χαρακτήρα που διαμόρφωσε αλλά και από τις συνθήκες στις οποίες ζει. Γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει την σύσταση επιτροπής για την απόφαση θανάτωσης επιθετικών σκύλων.
Το πρόβλημα των σκύλων που κρατάει δεκαετίες πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη περίσκεψη.
Είναι αλήθεια πως οι δημοτικές αρχές μας δεν έκαναν μέχρι τώρα τίποτα ή σχεδόν τίποτα, εκτός από το κολαστήριο στην περιοχή της Πρώτης, που ονομάστηκε κυνοκομείο, επί Δημαρχίας Παπαναστασίου. Αλλά και οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι πολίτες δεν έκαναν κάποιο θετικό βήμα. Μόνο ανάθεμα ακούγαμε.
Να επισημάνω ότι το πρόβλημα δημιουργείται από μας τους ίδιους, γιατί εμείς αναπαράγουμε τα αδέσποτα. Έχει γίνει της μόδας να έχουμε ένα ζωάκι στο σπίτι. Κατά προτίμηση ένα σκύλο. Χωρίς να σκεφτόμαστε τις ευθύνες που έχουμε απέναντι του αλλά και απέναντι στους συμπολίτες μας. Έτσι παίρνουμε κάποιο σκυλί για να είμαστε στο ρεύμα ή ικανοποιούμε το «θέλω» του παιδιού μας και όταν το βαρεθούμε ή δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε, το αφήνουμε στο δρόμο. Είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πόλη μας έγινε ένας απέραντος σκατότοπος, με σκατά σε πάρκα και πεζοδρόμια. Σωστά ναρκοπέδια. Κι αυτό δεν γίνεται από τα 20 αδέσποτα. Ότι γεμίσαμε με ψύλλους, τσιμπούρια και ψείρες.
Πρέπει να τονίσω ότι επί Αντιδημαρχίας Παναγιώτη Μαβίδη έγιναν κάποια πράγματα. Δούλεψε αθόρυβα και μεθοδικά. Και ήταν αποτελεσματικός. Συνεργάστηκε με τη φιλοζωική οργάνωση «ΠΑΤΟΥΣΑ» και ξεκίνησε η εφαρμογή ενός προγράμματος, που σύμφωνα με τη δήλωση του, σε μια πενταετία το πρόβλημα των σκύλων θα έχει λυθεί.
Από τα στοιχεία που έχουμε από τον Δήμο Φλώρινας, ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων μειώθηκε σημαντικά, χάρη στο πρόγραμμα υιοθεσίας που εφάρμοσε ο Δήμος με την στήριξη της «ΠΑΤΟΥΣΑΣ».
Σήμερα μέσα στην πόλη κυκλοφορούν περίπου 20 αδέσποτα σκυλιά. Όλα τα σκυλιά υιοθετήθηκαν ελέγχθηκαν ιατρικά, εμβολιάστηκαν και «τσιπαρίστηκαν», για να γνωρίζει ο Δήμος ποιο σκυλί είναι και σε ποιόν ανήκει.
Δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα σκυλιά στο κατ’ ευφημισμό «κυνοκομείο», τα οποία κι αυτά ελέγχθηκαν ιατρικά και εμβολιάστηκαν.
Στο Δήμο Φλώρινας τηρείται μητρώο ελεγχόμενων σκυλιών από τα οποία 270 είναι «τσιπαρισμένα» και 175 στειρωμένα.
Μόνο το 2014 δαπανήθηκαν από τον Δήμο για τα σκυλιά 34.000 ευρώ. Να επισημάνουμε δε ότι κάθε αδέσποτο σκυλί κοστίζει στο Δήμο 175 ευρώ μόνο για ιατρικό έλεγχο και στείρωση.
Ο Δήμος Φλώρινας πρότεινε νέο χώρο για τη δημιουργία κυνοκομείου αυτόν των παλιών σφαγείων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αδειοδοτήσεων κυνοκομείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που επισκέφθηκε τον χώρο των παλιών σφαγείων δήλωσε ότι είναι κατάλληλος για κυνοκομείο, αφού διαμορφωθεί κατάλληλα.
Δυστυχώς και ο χώρος αυτός μπλοκαρίστηκε από 73 συμπολίτες μας οι οποίοι προέβησαν σε ασφαλιστικά μέτρα και είναι άγνωστο πότε θα εκδικαστούν, για να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής του κυνοκομείου, για να έχουν τα σκυλιά κανονικές συνθήκες διαβίωσης.
Ο κ. Μαβίδης ανέφερε ότι οι επόμενες κινήσεις του Δήμου θα είναι η αποστολή στους δημότες με το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΦ ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες αλλά και τις κυρώσεις στους κατόχους σκυλιών.
Σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους από τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν ενημερώσεις των παιδιών σχετικά με την κατοχή των σκυλιών και τη διαβίωση τους.
Ακόμα σκέφτεται να «τσιπαριστούν» και τα δεσποζόμενα, ώστε να ελέγχονται οι ιδιοκτήτες και να μην δημιουργούνται αδέσποτα.
Η νέα δημοτική αρχή ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια του πρώην Αντιδημάρχου Παναγιώτη Μαβίδη, ώστε κάποια στιγμή να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης και τα δεσποζόμενα να βρίσκονται υπό απόλυτο έλεγχο.
Στόχος πρέπει να είναι κανένα σκυλί αδέσποτο ή δεσποζόμενο χωρίς ταυτότητα και κάτοχο. Κι όποιος δεν συμμορφώνεται να τιμωρείται αυστηρά.
Μόνο έτσι μπορούμε να συνυπάρξουμε με τα σκυλιά και να εξαφανιστούν οι τραγικές εικόνες των δηλητηριασμένων σκύλων.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
πηγή: parathrhthsflorina.blogspot.gr , http://neaflorina.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου