Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Το πανόραμα της ελληνικής αγοράς μπύρας το 2013 (Μέρος Β')


beer2
 
 
(5) ΕΖΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

5. Εζα
 
Μετά από μια δεκαετία περίπου κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά,  η Γερμανική «Lowenbrau» ίδρυσε την θυγατρική της στην Ελλάδα («Lowenbrau Hellas») το έτος 1989, δημιουργώντας ένα εργοστάσιο Ζυθοποιίας στην Αταλάντη. Η εταιρία αυτή το 1998 μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ΑΕ (ΕΖΑ)» και το 2003 πέρασε σε ελληνικά χέρια (οικογένεια Συριανού). Το 2011, η αναδιάρθρωση της ΕΖΑ περιέλαβε και την αλλαγή της εταιρικής της ονομασίας σε «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» καθώς και του σήματός της. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο πλουσιότερος «άνεργος – βιομήχανος» της χώρας (Δημήτρης Δασκαλόπουλος), αποφάσισε να εξαγοράσει το ένα τρίτο της ΕΖΑ (33,9%) με την επενδυτική του εταιρία Damma Holdings (συμμετέχει με δυο μέλη της στο νέο 7μελές Δ.Σ. της εταιρείας) προσθέτοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συνολική αγορά μπύρας.
 
Το 2013 η «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της ιδίως στην εγχώρια αγορά, με το πρόγραμμα των προϊόντων της δηλαδή τα σήματα Berlin Premium Lager  (παράγεται με μία εντελώς νέα συνταγή και ζυμώνεται για 21 ολόκληρες μέρες πριν διατεθεί στην κατανάλωση), Pils Hellas (μια μπύρα την οποία η ΕΖΑ εμπνεύστηκε από το 1996 – σήμερα της παρέχει ισχυρή επικοινωνιακή υποστήριξη), την νέα, «καλοκαιρινή» μπύρα Blue Island σε μια μοντέρνα και εξαιρετική συσκευασία που υποκαθιστά επάξια αντίστοιχες μπύρες εισαγωγής στην τεράστια τουριστική αγορά (και όχι μόνο) και διάφορες  εισαγόμενες μπύρες (KrombacherBavaria  Premium, Arcobrau, Μοναστηριακή Augustijn, Gulden Draak). Η εταιρία απασχολεί 100 περίπου  εργαζόμενους και εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαδικασιών παραγωγής και περιβαλλοντικής φροντίδας προηγμένης τεχνολογίας.
 
Ο εκτιμώμενος όγκος παραγωγής της «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» το 2013 υπολογίζεται σε 180.000 περίπου εκατόλιτρα ενώ η οικονομική της πορεία την πενταετία 2008-2012 (τα οικονομικά στοιχεία του 2013 θα γίνουν γνωστά σε μερικούς μήνες) αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί:
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ  (ΑΡΜΑΕ 17626/14/Β/88/7)

ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2008
14.942.425
5.833.039
-46.832
6.002.885
2009
13.515.621
4.474.915
-79.447
5.025.923
2010
12.319.315
3.546.260
-163.377
5.962.761
2011
10.734.674
3.884.598
-194.519
7.955.734
2012
13.488.191
4.257.065
1.523.680
8.861.459

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης


(6) VAP ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΕ

6. VAP Κουγιός

Η Ροδίτικη βιομηχανία Παντελής Κουγιός ΑΒΕ πλησιάζει μισό αιώνα λειτουργίας  αφού ξεκίνησε την δραστηριότητα της από το 1967. Από το 1980 συνεργάζεται με την Pepsico διανέμοντας τα προϊόντα της στην Ρόδο, ενώ μια δεκαετία αργότερα και αφού μεταφέρθηκε σε νέες, σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις στο 9ο χιλιόμετρο Ρόδου – Λίνδου (1991), ξεκίνησε τον προσεκτικό σχεδιασμό για την είσοδο της στον τομέα της παραγωγής.
 
Το 1998 η Π. Κουγιός ΑΕ άρχισε την εμφιάλωση του φυσικού μεταλλικού νερού «Απολλώνιο» και συνέχισε το 2005 με την σειρά των φυσικών χυμών VAP . Από το 2009 η επιχείρηση μπήκε στην αγορά μπύρας με θεαματικά αποτελέσματα: Πρώτα κυκλοφόρησε την VAP Draft Beer σε μεγάλες συσκευασίες 30 και 50 λίτρων εξυπηρετώντας τις ανάγκες της τεράστιας τουριστικής βιομηχανίας της Ρόδου σε μπύρα που προσφέρεται σε ποτήρι. Τρία χρόνια αργότερα (2012) η VAP Draft Beer κυκλοφόρησε και σε συσκευασίες γυάλινων φιαλών (330 και 500 γραμμαρίων) καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 γραμμαρίων. Η επιτυχία της στην τοπική αγορά της Δωδεκανήσου – και όχι μόνο, θεωρείται εντυπωσιακή αφού το έτος 2013 υπολογίζεται ότι διέθεσε συνολικά 32.000 εκατόλιτρα μπύρας.
 
Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη αγάπη του Παντελή Κουγιού στο μπάσκετ, το οποίο υπηρέτησε στα νιάτα του από την θέση του γκαρντ. Σεμνά, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βοήθησε την αγαπημένη του ομάδα (Κολοσσός Ρόδου) να βρεθεί στην Α1 κατηγορία του αθλήματος (από το 2005) στην οποία και διαπρέπει. Τέλος, η Παντελής Κουγιός ΑΒΕ αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα όπως προκύπτει από τον πίνακα με οικονομικά στοιχεία της πενταετίας 2008-2012 (τα οικονομικά στοιχεία του 2013 θα γίνουν γνωστά σε μερικούς μήνες) που ακολουθεί:
 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕ (ΑΡΜΑΕ 12220/80/Β/86/183)

ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2008
10.712.566
3.914.792
993.176
7.310.278
2009
10.814.728
3.651.255
735.898
6.506.871
2010
11.640.864
3.697.050
602.482
7.560.861
2011
11.623.569
3.912.905
702.795
7.276.069
2012
12.159.035
3.920.692
789.395
6.983.452

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης
 

(7) Εμμ.Παπαδημητρίου Α.Ε / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΡΟΔΟΥ A.E.
 
7. Παπαδημητρίου και Ζυθοποιία Ρόδου.

Η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ»  δημιουργήθηκε από τον Μανώλη Παπαδημητρίου την δεκαετία του 1980. Ανήσυχος, δημιουργικός και πρωτοπόρος, στόχευσε από νωρίς στην μαζική τουριστική βιομηχανία των Δωδεκανήσων με νέες συσκευασίες (όπως π.χ. το bag in box που σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στο κρασί) και απαραίτητα προϊόντα για την τουριστική βιομηχανία όπως είναι τα αναψυκτικά και ο ζύθος.
 
Το 2003 δημιούργησε μια νέα, υπερσύγχρονη μονάδα στην Κρεμαστή της Ρόδου, πιστοποιημένη από την TUV Austria για ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης ποιότητας, TUV Austria HACCP για την παρασκευή και την συσκευασία χυμών, αναψυκτικών και μπύρας καθώς και από την Rabek Enginering για Πιστοποιητικό ποιότητας.
 
Στην μονάδα αυτή  η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ – Ελληνική Ζυθοποιία Ρόδου»   σήμερα παράγει την σειρά των αναψυκτικών Δροσιά (Πορτοκαλάδα, Λεμονάδα, Cola, Cola Diet, Tonic), αναψυκτικά post-mix (η πρώτη εταιρία που εφάρμοσε στην Ελλάδα το post-mix με πιστολάκι), Βαρελίσια Μπύρα, την μπύρα   Magnus Magister (Premium Lager) και από το 2012 τις μπύρες Magnus  Weiss  και Magnus Premium. Στο δίκτυο διανομής της εταιρίας το οποίο καλύπτει όχι μόνο την Ρόδο ή τα Δωδεκάνησα, αλλά και  άλλες περιοχές της Ελλάδος, περιλαμβάνονται επίσης καφές και κρασί.
 
Εκτιμάται ότι η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ – Ελληνική Ζυθοποιία Ρόδου»   το 2013 διέθεσε ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη του 2012 που ήταν 20.000 εκατόλιτρα περίπου, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2012 (τα αποτελέσματα του 2013 θα γίνουν γνωστά σε μερικούς μήνες) παρουσιάζει ισχυρή αντίσταση στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, όπως προκύπτει από την οικονομική της πορεία, την πενταετία 2008-2012, στον πίνακα που ακολουθεί:
 

«ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» ΑΕ (ΑΡΜΑΕ 45776/80/Β/2000/10) 

ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών 
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2008
4.813.290
536.666
373.900
7.309.349
2009
5.474.678
747.124
401.406
9.922.682
2010
6.377.913
1.310.464
-350.988
11.240.790*
2011
7.756.106
964.791
1.500
9.821.060
2012
6.813.574
1.468.798
-76.643
11.987.162

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης   *=Αναπροσαρμοσμένα ποσά.

 .
(8) ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΠΕ - Corfu Beer
 
8. Κερκυραϊκή Ζυθοποιία.
 
Ένα παράδειγμα επιτυχημένης «περιφερειακής» μπύρας είναι και η περίπτωση της Corfu Beer Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία») που ιδρύθηκε το 2007 από τον  Σπύρο Καλούδη  με μια επένδυση ύψους 1,2 εκ. Ευρώ.  Στον Αρίλλα, ένα μικρό χωριό στα βόρεια της Κέρκυρας, μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο δημιουργήθηκε ένα μικρό αλλά σύγχρονο μικροζυθοποιείο με πολύ μεγάλο κέφι αλλά και αγάπη για το αντικείμενο. Εκεί, έγινε το ξεκίνημα της Corfu Beer με δύο αφροζυμωτές μπύρες (Real Ale Special και Real Ale Bitter) και ακολούθησε η σειρά Ionian με την Royal Ionian καθώς και η Ionian Epos, μια μπύρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ που περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπίρα «Koroibos Ale» (από τον Δρομέα Κόροιβο, που διακρίθηκε το 776 π.Χ. στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες)  της «Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας» διακρίθηκε σε ευρύτατο τεστ γευσιγνωσίας, που διοργάνωσε η βρετανική αλυσίδα pubs Wetherspoon (με εκατοντάδες σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο) και αποτέλεσε την επίσημη μπίρα στα σημεία πώλησης του δικτύου της για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Εκτιμάται ότι η «Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία» διέθεσε 5.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου κατά την διάρκεια του 2013.
 
(9) ΖΥΘΟΠΟΙΑ ΖΕΟΣ ΑΕ

9. Ζεος.

Η Ζυθοποιία Ζέος η οποία από το 1999 βρίσκεται στο Άργος αποτελεί δημιούργημα των Κρις Παπαδήμας (ομογενής από τον Καναδά), Ντέιβιντ Γουντ (η «ψυχή» της μικροζυθοποιϊας)  και Μπάρι Μιούρεϊ. Η ζυθοποιία στην αρχή πρόσφερε στην τοπική αγορά φρέσκια απαστερίωτη μπύρα, με σύντομη ημερομηνία λήξης αλλά εξαιρετική γεύση – κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα με ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία.

Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης οδήγησε την μπύρα Ζέος σε φιάλες, ήδη από το έτος 2001. Από τον Απρίλιο του 2011 άρχισαν και περιορισμένες εξαγωγές σε Καναδά και ΗΠΑ. Σήμερα η μικροζυθοποιία παράγει τις μπύρες ΖΕΟΣ Pilsner (χωρίς παστερίωση),  ΖΕΟΣ Black Mak Schwarzbier  (σταρένια με μαγιά) και  ΖΕΟΣ Blue Mak (Μακεδονική Συνταγή).

Το 2013 η μπύρα πέτυχε αύξηση των ποσοτήτων της κατά 30% περίπου σε σχέση με το 2012, φθάνοντας τα 2.700 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.
 
 
(10) SEPTEM ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ 
 
10. Septem.

Η πρότυπη μικροζυθοποιία Septem με έδρα το Αυλωνάρι Ευβοίας (Δήμος Κύμης Αλιβερίου) ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 από δύο καταξιωμένους επαγγελματίες: τα αδέλφια Σοφοκλή και  Γιώργο  Παναγιώτου, χημικό – οινολόγο και οικονομολόγο αντίστοιχα. Η Μικροζυθοποιία Septem (δηλαδή το επτά (7) στα λατινικά – συμβολίζει τον αριθμό της δημιουργίας) παράγει φρέσκια, μη παστεριωμένη μπύρα η οποία κυκλοφορεί όλο τον χρόνο σε πέντε (μέχρι και το 2013) τύπους  που αντιστοιχούν στις διάφορες μέρες της εβδομάδος: Septem Μonday’s - PilsnerSeptem Friday’s - Pale Ale, Septem Thursday’s Red Ale , Septem Saturdays Porter,  Septem Sunday’s - Honey Golden Ale (με χρήση μελιού ανθέων που αφθονεί στην καταπράσινη Εύβοια).
 
Η Μικροζυθοποιία Septem  επί πλέον των σταθερών αυτών προϊόντων κυκλοφορεί στην αγορά, σε περιορισμένες ποσότητες και άλλα προϊόντα τα οποία υπάρχουν για λίγους μόνο μήνες στην αγορά, όπως π.χ. τον Μάρτιο 2013 κυκλοφόρησε η Septem ACE Imperial IPA, (απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία που έχει αποσπάσει ελληνική μπύρα στο δικτυακό τόπο www.ratebeer.com  – 96/100), ενώ την εποχή αυτή και μέχρι τον Μάιο του 2014 κυκλοφορεί η μπύρα Septem CITRA IPA, από την σειρά  HOBBY HOPPY SERIES της Μικροζυθοποιίας. Το 2014 η Septem σχεδιάζει το έκτο  εμπορικό προϊόν της το οποίο θα κυκλοφορεί ολόκληρο τον χρόνο καθώς και δύο νέα προϊόντα περιορισμένης παραγωγής (one –off) της σειράς SEPTEMS HOBBY HOPPY SERIES.
 
Οι μπύρες της μικροζυθοποιίας Septem από την κυκλοφορία τους μέχρι σήμερα έχουν κατακτήσει δέκα τρία διεθνή βραβεία: Τρόπαιο & Χρυσό μετάλλιο το 2010, Χάλκινο το 2011, Δύο Χρυσά και από ένα Αργυρό και Χάλκινο το 2012, ενώ το 2013 συγκέντρωσε 7 διακρίσεις (Τρόπαιο, 2 Χρυσά, 2 Αργυρά, 2 Χάλκινα) και τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού «Γαστρονόμος» το οποίο απονέμεται σε ανθρώπους που παράγουν, μεταποιούν και διακινούν, με αγάπη και γνώσεις επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα.
Η Μικροζυθοποιία Septem εκτιμάται ότι το 2013 διέθεσε 2.400 περίπου εκατόλιτρα) – 40% περισσότερα από το 2012!
 
 
(11)  ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
 
11. Πεϊραική
 
Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε στον Πειραιά το 2005 σαν ΕΠΕ – μετατράπηκε σε ΑΕ το 2009 με το σύνολο των μετοχών να περιέρχονται στον Αλέξη Κουμάντο.  Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» έχει δημιουργήσει την πρώτη φρέσκια, ελληνική βιολογική μπύρα παραδοσιακής ζυθοποίησης παντρεύοντας αρμονικά την τεχνολογία που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της με την παράδοση στην διαδικασία ζυθοποίησης.
Τ
α προϊόντα της «Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας» προσφέρονται σε δύο τύπους (Pils και Pale Ale) – ζυμώνονται και ωριμάζουν σε 6 εβδομάδες ανεξάρτητα από την εποχή σε δυο εκδοχές, με διαφορετική ετικέτα η κάθε μία (φρέσκια και παστεριωμένη). Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» από το φθινόπωρο του 2011 εγκαταστάθηκε σε μια νέα, υπερσύχρονη μονάδα στην ΒΙΠΕ Λαμίας και στα τέλη του 2013 κυκλοφόρησε την πρώτη μαύρη μπύρα της (Black Ale), ενώ εκτιμάται ότι το έτος 2013 διέθεσε 1.500 περίπου εκατόλιτρα μπύρας.
 
 
(12) FIRST LOMAX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ Μπύρα Volkan
 
12. Volkan.
 
Ο Πέτρος Νομικός, γόνος της τέταρτης γενιάς της οικογένειας Νομικού ο οποίος το 2012 δημιούργησε το Greece Free Dept, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αποκλειστικό σκοπό να συνεισφέρει στην προσπάθεια μείωσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους μέσω δωρεών, παρουσίασε την μπύρα Volkan με στόχο την αξιοποίηση προϊόντων της Ελληνικής γης (κίτρο της Νάξου, μέλι της Σαντορίνης), την υποκατάσταση εισαγωγών πανάκριβης μπύρας που κατακλύζει την Ελληνική αγορά, την υποστήριξη εξαγωγών Ελληνικής Premium μπύρας που θα σφράγιζε μέσα της την μοναδική ομορφιά των Κυκλάδων και την σπάνια ποιότητα των προϊόντων τους. Ο στόχος αυτός συνδυάστηκε με την επιλογή βασάλτη, ενός υλικού πλούσιου σε φυσικά μέταλλα που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, για την κατασκευή ενός ειδικού φίλτρου νερού (Lava Rock Filter) αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή της μπύρας Volkan, μέσα από το οποίο φιλτράρεται κάθε φυσικό νερό, ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή της μπύρας Volkan σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος μια και η ποσότητα & η ποιότητα του νερού του πανέμορφου νησιού της Σαντορίνης δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το φιλόδοξο σχέδιο της μπύρας Volkan.
 
Η μπύρα Volkan εντάχτηκε στο κίνημα  Greece Free Dept (το 50% των κερδών δωρίζεται για την μείωση του Ελληνικού χρέους) ενώ επιστρατεύτηκε  ο διάσημος Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός ο οποίος προσφέρει δωρεάν πολλά μικρά έργα τέχνης με την μορφή μικρών ματιών στα καπάκια της μπύρας Volkan. Η μπύρα κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2012 σε δύο τύπους:
 
Volkan Blonde (Pilsener, 5% alc., 0.33lt, με «υλικά» καθαρό νερό, βύνη από κριθάρι, βύνη από σιτάρι, λυκίσκο, μαγιά, αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου) και Volkan Black, Wheat Lager (5% alc., 0.33lt, μια μαύρη σταρένια μπύρα με «υλικά» καθαρό νερό, βύνη από σιτάρι σε μεγάλο ποσοστό, βύνη από κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά και φυσικά το αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου).
 
Η νέα μπύρα, με όλη την συναρπαστική ιστορία που την συνοδεύει, έγινε αμέσως δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό παρά την «τσουχτερή» τιμή της (στα επίπεδα των 2,5 Ευρώ / φιάλη) και βραβεύτηκε το 2013, στον διαγωνισμό International Beer Awards 2013, ανάμεσα σε μεγαθήρια της παγκόσμιας βιομηχανίας ζύθου, με τον τίτλο του New product innovation of the year. Η επιτυχία της προσπάθειας θεωρείται  μοναδική αφού ήδη η παραγωγή της δεν μπορεί να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση και μέσα σε 9 μόλις μήνες κατάφερε να τοποθετηθεί σε εννέα χώρες του κόσμου, από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά!
 
Η μπύρα υπολογίζεται ότι μέσα στο 2013 διέθεσε 1.400 Εκατόλιτρα ζύθου, ενώ το 2014 προγραμματίζεται η αύξηση της παραγωγής της ώστε να ικανοποιηθεί η διαρκώς διευρυνόμενη ζήτηση.
 
 
(13) ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ Μπύρα Brink’s
 
13. Ρεθυμναϊκή.
 
Η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» τον Αύγουστο του 2001 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την πρώτη βιολογική μπύρα. Δέκα χρόνια αργότερα, στα θετικά της έχει (μεταξύ άλλων) ένα βραβείο ποιότητας και ήθους (Καθημερινή, 2008), μια εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 και μια συνεχή ανοδική πορεία. Εναντίον της, έχει την ελληνική γραφειοκρατία που της απαγόρευσε να ονομάζεται «Ρεθυμνιακή μπύρα» γιατί «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» έτσι, η  (Γερμανική) οικογένεια Brink,  ιδιοκτήτρια της «Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας», αποφάσισε να λύσει το θέμα βάζοντας το όνομα της επάνω στην ετικέτα της μπύρας που παράγει στο Ρέθυμνο: Brink’s Beer.
 
Η μπύρα αυτή κυκλοφορεί σε δύο τύπους (Ξανθιά και Μαύρη) και παραμένει (όπως και η «Ρεθυμνιακή μπύρα») προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από την ΔΗΩ. Και οι δυο μπύρες Brink’s είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες με οινοπνευματικό βαθμό 4,8%. Διατηρούνται σε ψυγείο και μπορούν να καταναλωθούν εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της εμφιάλωσης τους. Το 2013 υπολογίζεται ότι η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» διέθεσε 950 περίπου εκατόλιτρα μπύρας – λίγο περισσότερα από όσα το 2012.
 
 
(14) ΚΡΗΤΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ – Μπύρα Χάρμα
 
14. Κρητική.
 
Η «Κρητική Ζυθοποιία» (Ι. Λιονάκης & Σια ΟΒΕΕ) ιδρύθηκε το 2007, με έδρα το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων με Γερμανική τεχνολογία καθώς και την υποστήριξη Γερμανού ζυθοποιού. Πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2000 και ISO 22000:20005 για την ασφάλεια τροφίμων και την ποιότητα υπηρεσιών αντίστοιχα, η Χανιώτικη ζυθοποιία παράγει δύο φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπύρες (χωρίς καμιά επεξεργασία, χωρίς πρόσθετα) τις οποίες προσφέρει μόνο σε ανοξείδωτα βαρέλια 20 λίτρων στην περιοχή των Χανίων με το σήμα Χάρμα. Η διάρκεια ζωής της φρέσκιας μπύρας της «Κρητικής Ζυθοποιίας» δεν ξεπερνά τους 2 μήνες, αλλά διαθέτει υψηλή διατροφική αξία.
 
Η «Κρητική Ζυθοποιία»  διαθέτει ψύκτες χωρητικότητας δυο βαρελιών στους οποίους ψύχεται το σώμα της μπύρας σε θερμοκρασία 0-4oC με ενσωματωμένη την κάνουλα και το βρυσάκι σερβιρίσματος, διαστάσεων 60Χ60cm. Η μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα της μικροζυθοποιίας (800 εκατόλιτρα μπύρας), το 2013 δεν κατάφερε να ικανοποιήσει, για μια ακόμα χρονιά, την αυξανόμενη ζήτηση. Έτσι για το 2014 προγραμματίζεται, παρά την οικονομική κρίση που επιμένει να ταλαιπωρεί τους Έλληνες και την Ελληνική οικονομία, μια επέκταση της παραγωγικής δυνατότητας της μικροζυθοποιίας για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης
 
 
(15) SANTORINI BREWING Co – Μπύρες Donkey
 
15. Σαντορίνη
 
Τέσσερις φίλοι με «πολυεθνικά» χαρακτηριστικά (ο Σέρβος ζυθοποιός Boban Κrunic, ο Άγγλος οινέμπορος Steve Daniel, η πολυτάλαντη Αμερικανίδα Majda Anderson και ο γνωστός Έλληνας οινολόγος / οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος) το 2011 έθεσαν σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο και (οικονομικά) τολμηρό σχέδιο: Ίδρυσαν την εταιρία «SBC- Santorini Brewing  Company» και δημιούργησαν στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης ένα μικρό ζυθοποιείο με εξαιρετικό εξοπλισμό και στόχο να προσφέρουν ξεχωριστές μπύρες οι οποίες να προέρχονται από ένα είδος «διασταύρωσης» των δροσιστικών Lager με τις μεστές και αρωματικές Κέλτικες Ale. Το εμπορικό σήμα που επέλεξαν για την προσπάθεια τους, δεν ήταν άλλο από το Donkey – το παραδοσιακό γαιδουράκι του πανέμορφου και διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο Αιγαιοπελαγίτικου νησιού!
Τον Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησαν οι πρώτες, δοκιμαστικές φιάλες της προσπάθειας που ξεκίνησε η φιλόδοξη και πολυεθνική παρέα, με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες: Οι αφιλτράριστες και φρέσκιες μπύρες Yellow  DonkeyRed Donkey και Crazy Donkey, οι οποίες έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής. Έτσι, το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησαν κανονικά στην αγορά τα προϊόντα της Σαντορινής μικροζυθοποιίας που έγιναν ανάρπαστα αφού η ξεχωριστή και ιδιαίτερη ποιότητα τους συνδυάζεται με της μαγεία της Σαντορίνης.
Το έτος 2013, για τις μπύρες με σήμα το παραδοσιακό γαϊδουράκι του διάσημου Αιγαιοπελαγίτικου νησιού, διετέθησαν 700 εκατόλιτρα ζύθου – περίπου διπλάσια από όσα διετέθησαν την πρώτη χρονιά της κανονικής τους κυκλοφορίας.
 
 
(16) ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μπύρα Νήσος
 
16. Κυκλάδων.
 
Μια ομάδα ανθρώπων με μεγάλη αγάπη για την μοναδική μαγεία που εκπέμπει η πανέμορφη Τήνος, με τα γραφικά εκκλησάκια και τα αρχοντικά, δίπατα σπίτια της μοναδικής, κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, επέλεξε τον χώρο μιας παλιάς ταβέρνας στη Βαγιά για να στεγάσει την δημιουργική και την παραγωγική της ανάγκη.
 
Σκοπός και στόχος, η προσφορά μιας νέας μπύρας που θα παράγεται σε μικρές ποσότητες με αγάπη, πάθος, τέχνη και ενθουσιασμό. Επί πλέον, η δημιουργία ενός εξαιρετικού προϊόντος τοπικής παραγωγής που θα προβάλλει σαν παράδειγμα περιφερειακής παραγωγικής επένδυσης, με προστιθέμενη αξία στην οικονομία των Κυκλάδων.
 
Το σχέδιο των ιδρυτών της «Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων» (Αλέξανδρο Κουρή, Μάγια Τσόκλη, Ελίνα και Κωστή Δάλλα) και των συνεργάτες τους (Σταύρο Λαδά και Λήδα Νταφούλη) καρποφόρησε την άνοιξη του 2013 όταν παρουσίασαν την μπύρα «Νήσος» που σφραγίζει, με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, την φρεσκάδα και την μοναδική ομορφιά των Κυκλάδων.
 
Η μπύρα «Νήσος» με δυνατή και πλούσια γεύση, άρωμα και διατροφική αξία, χωρίς συντηρητικά, διατηρείται στο ψυγείο. Η σταθεροποίηση της μπύρας γίνεται με μικροφιλτράρισμα – δεν υποβάλλεται σε διαδικασία θερμικής επεξεργασίας (παστερίωση / flash pasteurization). Κυκλοφορεί σε φιάλη 0,33 l. και ήδη φιλοξενείται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, τα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος κ.α.
 
 
(17) ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΙΟΥ – Μπύρα Χίου
 
chios beer_label
 
Από τις 3 Μαΐου 2012 η Ελληνική μπύρα απέκτησε ένα ακόμα διαμάντι στην εθνική της παραγωγή: Πρόκειται για την φρέσκια (αφιλτράριστη & απαστερίωτη) Μπύρα Χίου, η οποία διατηρείται μόνο σε ψυγείο (4,9% ABV) και παράγεται στο πανέμορφο νησί της Χίου που μοσχοβολάει από την πολύτιμη και μονάκριβη μαστίχα αλλά και τα μεθυστικά αρώματα των εσπεριδοειδών του Κάμπου.
 
Δημιουργός της, ο Μάνος Ναζλίδης  ο οποίος επιστρατεύοντας όλη την αγάπη και το μεράκι του για αυτό που σχεδίασε, έθεσε και τους απαραίτητους, υψηλούς ποιοτικούς στόχους: Κάθε παρτίδα της Μπύρας Χίου είναι μοναδική και παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει για 4 έως 6 εβδομάδες σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων.
 
Από τον Δεκέμβριο του 2013 προστέθηκε στην παραγωγή της Μπύρας Χίου η μαύρη μπύρα Χίου (Smoked Robust Porter).  Η παραγωγή γίνεται στην μικροζυθοποιία που λειτουργεί στον Κάμπο της Χίου – και τα δύο (μέχρι σήμερα) προϊόντα της Μπύρας Χίου μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε τρείς μήνες από την ημερομηνία εμφιάλωσης τους. Το 2013 υπολογίζεται ότι διατέθηκαν 350 περίπου εκατόλιτρα ζύθου, ενώ το 2014 σχεδιάζεται, σε πρώτη φάση, η τοποθέτηση της μπύρας σε κάθε ένα από τα 66 διαφορετικά χωριά της Χίου και σε δεύτερη φάση σε επιλεγμένα σημεία ολόκληρης της χώρας.
 
 
(18) STATUS  Μπύρα Status Deluxe
 
18. Status.
To καλοκαίρι του 2013 κυκλοφόρησε η μπύρα Status δημιουργώντας μια νέα κατηγορία μπύρας: την DELUXE. Δημιουργός της, ο ζυθολόγος Βασίλης Στεργίου ο οποίος αφού σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, αποφάσισε επικεφαλής μιας ομάδας νέων ανθρώπων, με βάση την Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσει μια διαφορετική μπύρα: την μπύρα Status. Η μπύρα αυτή παράγεται με δύο είδη βύνης (κριθαριού και σιταριού) και με τη μέθοδο της τριπλής έγχυσης στο ζυθοβραστήριο. Είναι βυθοζυμωτή, αλλά υφίσταται θερμοκρασία κύριας ζύμωσης κάτω των 4°C, όταν οι κλασσικές μπύρες ζυμώνονται στους 7-13°C. Με τις χαμηλές αυτές θερμοκρασίες ζύμωσης, αυξάνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας και δημιουργείται σταθερός αφρός κατά το σερβίρισμα. Η μπύρα Status, ξανθιά, απαστερίωτη, φιλτραρισμένη, με 4,9% οινοπνευματικό βαθμό και πολύ ελκυστική, κυκλοφορεί σε μια εξαιρετική συσκευασία φιάλης 330 ml και στοχεύει στην αγορά υψηλών απαιτήσεων (και τιμών) της μαζικής εστίασης και της τουριστικής μας βιομηχανίας.
 
 
(19) ΕΛΙΞΗ ΑΕ Μπύρα Delphi
 
19. Delphi.
 
H Ντία Παπανικολάου, ο Γιώργος Κωστόπουλος και ο Davide Zingareli, ένας βραβευμένος επαγγελματίας ζυθοποιός από την Ιταλία, είναι οι δημιουργοί της Delphi Beer, μιας νέας μπύρας η οποία κυκλοφόρησε δοκιμαστικά στην Ελληνική αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μέσα σε μια εντυπωσιακή συσκευασία.
Η Delphi Beer, ανοιχτόχρωµη και λαµπερή, ιδιαίτερα αρωµατική, µε χαρακτηριστική γεύση αλλά και επίγευση, είναι μια μη παστεριωμένη μπύρα που ζυμώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο στο μπουκάλι. Τα συστατικά της είναι το νερό, η βύνη κριθαριού, η μαγιά και ο λυκίσκος. Ο οινοπνευματικός βαθμός της είναι 4,5%, σερβίρεται στους 7⁰C και διατίθεται σε μη επιστρεφόμενες φιάλες των 750ml.
 
Από τις αρχές του 2014 έχει προγραμματιστεί η παραγωγή της Delphi Beer στο νέο, υπερσύγχρονο ζυθοποιείο της ΕΛΙΞΗ Α.Ε. στη Χαλκίδα.
 
Εκτός όμως από τις παραπάνω 19 μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες που λειτουργούν στην χώρα μας, υπάρχουν και τρείς μικροζυθοποιίες που διέκοψαν την λειτουργία τους κατά την διάρκεια του 2013. Αυτές είναι:
 
 
(1) CRAFT ΠΡΟΤΥΠΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ Μπύρες Craft
 
Β1. Craft

H «Craft» είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα (ΒΙΠΕ Παιανίας Αττικής) το 1997 από τον Παύλο Εμμανουηλίδη για την παραγωγή μπύρας με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής – για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η «Craft» έγινε ευρύτερα γνωστή για τις (συσκευασμένες) μπύρες Craft Pilsner (ξανθιά, κλασσική Pilsner), Craft RedAle  κόκκινη μπύρα), Craft Weiss (Σταρόμπυρα), Craft Athens Lager (ξανθιά lager) και Craft Black Lager  (Μαύρη lager). Η Μικροζυθοποιία  από το τέλος του 2012 μέχρι σήμερα έχει σταματήσει την παραγωγή της και βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και οργάνωσης, με στόχο την επανέναρξη της δραστηριότητας της πάνω σε μια διαφορετική βάση. Για τον σκοπό αυτό ο ιδρυτής της μικροζυθοποιίας έχει συζητήσεις με διάφορους υποψήφιους επενδυτές ώστε η επανακυκλοφορία των προϊόντων της πρώτης μικροζυθοποιίας της χώρας μας να καταστεί δυνατή, το ταχύτερο δυνατό.
 
Υπενθυμίζεται ότι η διανομή των προϊόντων της «Craft» σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΛΓΕΚΑ, ενώ οι εξαγωγές σε διάφορες χώρες (Αυστραλία, Σουηδία, Ιταλία), γινόταν απ΄ ευθείας από την «Craft».
 
 
 (2) ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΠΕ Μπύρα ΝΕΔΑ
 
B2. ΝΕΔΑ
 
Η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» η οποία ιδρύθηκε το 2009 από τους Διονύση Χατζόπουλο και Μαρία Αναστασιάδου με έδρα 10 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, ευτύχησε να δει την μπύρα ΝΕΔΑ (θεότητα των νερών κατά την μυθολογία), να γίνεται πολύ ευπρόσδεκτη από τους καταναλωτές της Μεσσηνίας.
 
Η Μπύρα ΝΕΔΑ  της «Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας», η οποία κυκλοφόρησε στην αγορά τον Μάρτιο του 2009 σε φιάλες 330 & 500 ml καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 ml., έφθασε το 2012 να διαθέσει 3.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου. Δυστυχώς, το δεύτερο ήμισυ του 2013, η μικροζυθοποιία τερμάτισε άδοξα την λειτουργία της για διάφορα εσωτερικά προβλήματα, μια και η αγορά είχε ανταποκριθεί πολύ θετικά στα προϊόντα της. Πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μικροζυθοποιία να επανέλθει στην αγορά της Μεσσηνίας, εάν και εφ΄ όσον καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 
 
(3) ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
 
image description
 
Η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» δημιουργήθηκε μέσα σε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα πολιτισμού που λειτούργησε στην Πάτρα το 2004. Στο συγκρότημα αυτό, με τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, στεγαζόταν από το 1903 τα παλιά σφαγεία της Πάτρας. Ο χώρος βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης και έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε ένα πλούσιο πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού που παραπέμπει νοσταλγικά στο παρελθόν αποτελώντας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη – και όχι μόνο. Μέσα στον χώρο αυτό, όπου η υψηλή αισθητική συνυπάρχει αρμονικά με την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση, λειτουργούσε η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» η οποία σύντομα κατατάχτηκε μέσα στα 10 καλύτερα μικροζυθοποιεία της Ευρώπης! Επρόκειτο για την μικρογραφία ενός μεγάλου ζυθοποιείου, με την ίδια όμως τεχνολογία και με το πρόσθετο χάρισμα του απόλυτου ελέγχου της ποιότητας της παραγωγής. Στο τέλος του 2013, ο επιχειρηματίας που λειτουργούσε την «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» ήρθε σε ρήξη με τον Δήμο Πατρέων, ιδιοκτήτη του πολυχώρου, με αποτέλεσμα να μεταφέρει τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό της μικροζυθοποιίας, η οποία έκλεισε και είναι ακόμα άγνωστο εάν θα ξαναλειτουργήσει κάπου αλλού.
 
Μπύρες
 
line-fancy
 
Όπως προκύπτει από το παραπάνω, συνοπτικό «πανόραμα» της Ελληνικής αγοράς ζύθου, η χώρα μας προσφέρει πλέον μια αξιόλογη ποικιλία προϊόντων Ελληνικής μπύρας με πολλές και εξαιρετικές ιδιαιτερότητες που ικανοποιούν κάθε απαίτηση ακόμα και των πιο «ιδιότροπων» καταναλωτών.
Επί πλέον, η παραγωγή των διαφόρων ζυθοποιείων απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, νησιώτικη και ηπειρωτική, σφραγίζοντας μέσα σε κάθε φιάλη μπύρας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών περιοχών της πατρίδας μας.
Εμείς, σαν επαγγελματίες της μαζικής εστίασης και της τεράστιας τουριστικής αγοράς ή σαν απλοί καταναλωτές έχουμε υποχρέωση να επιλέγουμε, να απολαμβάνουμε και να συνιστούμε στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της χώρας μας μπύρες Ελληνικής παραγωγής.
 
Τούτο, όχι μόνο για την απόλυτη αναγκαιότητα στήριξης της εθνικής παραγωγής και κατά συνέπεια της εθνικής μας οικονομίας (που ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που φέρουν στην συσκευασία τους την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν») αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι θα βγούμε «ασπροπρόσωποι» και περήφανοι, όποια κι΄ αν είναι η επιλογή μας!
 
 
--------------------------
 
Λεωνίδας ΚουμάκηςΟ Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008 – περισσότερα στο  e – shop της ιστοσελίδας) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου