Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Κατάμεστο το Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων λόγω …ζεόλιθου

 
Κατάμεστο το Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων λόγω …ζεόλιθου Ελισάβετ Παπανικολάου
 
 
Πλήθος Τρικαλινών έσπευσαν απόψε (Σ.Μ. χθες) στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, προκειμένου να παρακολουθήσουν διάλεξη με κεντρικό ομιλητή τον στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό και με θέμα πως μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα οικονομικά, ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος, αφού τίτλος της διάλεξης ήταν «Το μέλλον, μας είναι ο ζεόλιθος- Χρήσεις σε Γεωργία, Κτηνοτροφία και Άνθρωπο».
 
Την διάλεξη συνδιοργάνωσαν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Τρικάλων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
 
Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr ο κ. Λυγερός, κρατώντας ένα κομμάτι από ζεόλιθο, εξήγησε πως το πέτρωμα αυτό που βρίσκεται στην Ελλάδα σε υψηλή ποιότητα και σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί λόγω των πάμπολλων εφαρμογών του σε πολλούς τομείς, μπορεί να δώσει «χέρι» οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
 
Μόνο στα Πετρωτά Έβρου, τα ενδεικτικά αποθέματα των ζεολίθων, υπολογίζονται στους 80 εκ. τόνους.
 
«Ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος είναι πέτρωμα και έχει την ικανότητα να δεσμεύει βακτήρια, αέρια, ανόργανες, οργανικές και οργανομεταλλικές ενώσεις. Ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Στην γεωργία λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό γεωργικών καλλιεργειών, βελτιώνει τα όξινα και αλκαλικά εδάφη. Διαχειρίζεται τα απόβλητα των μεταλλείων ώστε να επιστραφούν τα εδάφη για γεωργική χρήση. χρησιμεύει ως υπόστρωμα στα θερμοκήπια και στην ανθοκομική κ.α..
Στην κτηνοτροφία χρησιμοποιείται ως προσθετικό ζωοτροφών αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα του ζώου, μετατρέπει την κοπριά σε άοσμο λίπασμα κ.α..
Στον άνθρωπο η χρήση του ζεόλιθου είναι ευεργετική, γιατί βελτιώνει την ποιότητα του πόσιμου νερού, βελτιώνει την γεύση και την ποιότητα των τροφίμων, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής κ.α», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση που «τράβηξε» το ενδιαφέρον των Τρικαλινών.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου