Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Αγ. Λαυρέντιος Πηλίου. Open Village: Διημερίδα ΕΛΛΕΤ "Ολοκληρωμένη προστασία & ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών",

 
 
Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Open Village / Ανοιχτό Χωριό. Για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά», που θα πραγματοποιηθούν στον Άγ. Λαυρέντιο Πηλίου για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνει διημερίδα με θέμα: "Ολοκληρωμένη προστασία και ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών".

Οι ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί, σημεία σύζευξης του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν ζωντανά οικιστικά σύνολα που εξελίσσονται στο χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Το πολιτικό πλαίσιο, οι διεθνείς συγκυρίες, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο παραγωγής στον 20ο αι., είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη παρακμή και σταδιακή ερήμωσή τους, ερήμωση που άρχισε να ανατρέπεται -κατά τις τελευταίες δεκαετίες- με τη στροφή των ορεινών κοινοτήτων προς τον τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία, καθώς και με την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα. Η οικονομική κρίση και η μακροχρόνια ύφεση των τελευταίων ετών ανέδειξαν περαιτέρω τα προβλήματα των μοντέλων μιας μονόπλευρης ανάπτυξης σε κάθε χωρικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένου του ορεινού χώρου και των οικισμών του.

Στόχος της διημερίδας είναι να θίξει ζητήματα που συνδέονται με τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη των οικισμών αυτών, στην κλίμακα των οικισμών και των μεμονωμένων κτηρίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με την υποστήριξη (Open Village / Ανοιχτό Χωριό)
- Δήμος Βόλου – Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου
- HeritageLab
- Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγ. Λαυρεντίου
- Σύλλογος Επαγγελματιών Αγ. Λαυρεντίου

Χορηγός: Οίκος Δαλκαφούκη
Δείτε το πρόγραμμα της διημερίδας: http://www.openvillage.gr/dihmerida2018.html

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και πληροφορίες στη διεύθυνση www.openvillage.gr

Το “Open Village / Ανοιχτό Χωριό” είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από κατοίκους, τοπικούς φορείς και φίλους του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΕΤ, με στόχο να προβληθεί το χωριό με εκδηλώσεις που συνδέονται με την ιστορία, την αρχιτεκτονική και εν γένει την πολιτιστική κληρονομιά του.

Κεντρική εκδήλωση στο Open Village είναι η διοργάνωση ξεναγήσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια του χωριού από τους ενοίκους τους και εθελοντές, για ένα Σαββατοκύριακο του χρόνου, προσφέροντας ένα πανόραμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που παρουσιάζει από το απλό λαϊκό σπίτι έως το πλούσιο αρχοντικό, εκκλησιές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και επιπλέον το δημόσιο χώρο και το φυσικό περιβάλλον. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, video, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραδοσιακή μουσική, γαστρονομία, διαλέξεις, ημερίδες, κ. ά.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανταπόκριση ιδιοκτητών κτηρίων που δέχθηκαν πρόθυμα να τα διαθέσουν για τις οργανωμένες ξεναγήσεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου