Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Ενημέρωση για τη Listeria monocytogenes

 
 
Το κατεψυγμένο καλαμπόκι και, ενδεχομένως, άλλα κατεψυγμένα λαχανικά είναι η πιθανή πηγή εμφάνισης εστίας της Listeria monocytogenes που πλήττει την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2015.
 
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος για τον εντοπισμό της πηγής τροφής, η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι περιοριζόταν στον κατεψυγμένο καλαμπόκι. Από τις 15 Ιουνίου 2018, έχουν αναφερθεί 47 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων εννέα θανάτων.

Τα ίδια στελέχη του L. monocytogenes έχουν ανιχνευθεί σε κατεψυγμένα λαχανικά που παράγονται από την ίδια ουγγρική εταιρεία το 2016, 2017 και 2018. Αυτό δείχνει ότι τα στελέχη εξακολουθούν να υφίστανται στη μονάδα επεξεργασίας παρά τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης που πραγματοποιήθηκαν.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη μόλυνση στο εργοστάσιο της Ουγγαρίας. Εντούτοις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, συμπεριλαμβανομένης ενδελεχούς δειγματοληψίας και δοκιμών, για τον προσδιορισμό των ακριβών σημείων περιβαλλοντικής μόλυνσης στο ουγγρικό εργοστάσιο.

Η ίδια σύσταση ισχύει και για άλλες εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο εμπορικό όμιλο εάν εντοπιστεί περιβαλλοντική μόλυνση.
Στις 29 Ιουνίου 2018, το Ουγγρικό Γραφείο Ασφάλειας Αλυσίδας Τροφίμων απαγόρευσε την εμπορία όλων των κατεψυγμένων λαχανικών και κατεψυγμένων αναμεμειγμένων φυτικών προϊόντων που παρήχθησαν από την πληγείσα μονάδα μεταξύ Αυγούστου 2016 και Ιουνίου 2018 και διέταξε την άμεση απόσυρση και ανάκληση. Αυτό το τελευταίο μέτρο είναι πιθανό να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανθρώπινων μολύνσεων και να περιορίσει την εκδήλωση. Όλη η δραστηριότητα κατάψυξης στο εργοστάσιο έχει σταματήσει.
 
 
Μπορεί να προκύψουν νέες περιπτώσεις εξαιτίας:
 
- της μακράς περιόδου επώασης της λιστερίωσης (μέχρι 70 ημέρες)
- της μεγάλης διάρκεια ζωής των κατεψυγμένων προϊόντων καλαμποκιού
- της κατανάλωσης κατεψυγμένου καλαμποκιού που αγοράστηκε πριν από την ανάκληση και την κατανάλωση χωρίς να μαγειρευτεί σωστά.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να μαγειρεύουν καλά τα κατεψυγμένα λαχανικά που δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση, παρόλο που αυτά τα προϊόντα καταναλώνονται συνήθως χωρίς μαγείρεμα (π.χ. σε σαλάτες και λουκουμάδες). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους καταναλωτές που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λιστερίωσης, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, οι νεογνών και οι ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλαπλασιαστική εστία της Listeria monocytogenes - πρώτη ενημέρωση .


πηγή: https://www.neapaseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου