Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα τα Αποθέματα Βιόσφαιρας και την Αειφόρο Ανάπτυξη



Το Θερινό Πανεπιστήμιο που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου (Πάρνωνας – Μαλέας – Μονεμβασία) συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επιστημόνων από 15 Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες. Συνολικά πάνω από 50 άτομα, μεταπτυχιακοί φοιτητές, νέοι ερευνητές και διαχειριστές πάρκων κ.ά. επί μία εβδομάδα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τις χώρες τους, να περιηγηθούν στην περιοχή, και να αλληλεπιδράσουν με τους κατοίκους, ιδιαίτερα τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες, με στόχο την προώθηση της ιδέας ανακήρυξης της περιοχής σε Απόθεμα Βιόσφαιρας. 

Τι είναι τα Αποθέματα Βιόσφαιρας; Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι είναι περιοχές που ακολουθούν καινοτόμες προσεγγίσεις αειφόρου ανάπτυξης με βάση το τρίπτυχο Άνθρωπος – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη. Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας δεν είναι απλά προστατευόμενες περιοχές, αλλά συνδυάζουν την προστασία φυσικών και ανθρωπογενών στοιχείων με την παρουσία του ανθρώπου και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 650 τέτοιες περιοχές στον κόσμο, αναγνωρισμένες από το πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO, ενώ από την Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί ήδη οι περιοχές του Ολύμπου και της Σαμαριάς.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της υποψηφιότητας της περιοχής για να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε ζητήματα διαχείρισης, εκπαίδευσης, εναλλακτικού τουρισμού και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων. Το εντατικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητικές παρουσιάσεις, στοχευμένες επισκέψεις, συνεντεύξεις με τους ντόπιους, ενώ οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες προκειμένου να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους για την περιοχή, βάσει των δικών τους εμπειριών. Τα αποτελέσματα του Θερινού Πανεπιστημίου, που παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση, δείχνουν ότι η περιοχή του Πάρνωνα με την πλούσια ιστορία, την μοναδική βιοποικιλότητα, την αρχιτεκτονική, τα τοπία, τον πολιτισμό, και τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά ότι η ένταξη αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και κινητήριος δύναμη για την αειφόρο ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται πως αυτό ήταν το τέταρτο σε μια σειρά Θερινών Πανεπιστημίων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην Άμφισσα (2014), Σαμοθράκη (2016) και Σαρδηνία (2017). Για την επιτυχή έκβαση των εργασιών συνεργάστηκαν επί πολλούς μήνες ειδικοί από την UNESCO (Γραφείο Βενετίας), το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE), την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, την ΟΙΚΟΜ, τον Φορέα Διαχείρισης ΠΜΜΜ, την Έδρα UNESCO για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αθηνών και βέβαια τους Δήμους της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το εγχείρημα.

Περισσότερες πληροφορίες, παρουσιάσεις και αποτελέσματα: www.medies.net .



Πως μπορεί να σωθεί το Βόϊο;


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΒΟΙΟ ;

Η Κληρονομιά – Ο Πολιτισμός – Η Αρχιτεκτονική – Η Ιστορία
Το πανέμορφο Βόϊο

Κυδωνιές, Πεντάλοφος, Χρυσαυγή, Εκκλησιές, Δίλοφο, Σκαλοχώρι, Καλονή. Όμορφες λέξεις για όμορφα μέρη!

Γκραντίσκα, Ρουμάνι, Λόντζια, Λιμπίχοβο, Ντουτσκό! Περίεργες και άγριες λέξεις, που σε κάνουν να αναρωτηθείς που βρίσκεσαι, τι συμβαίνει εδώ, γιατί αυτή η μίξη λέξεων και ιστορίας;

Οι κατάφυτες και πλούσιες σε νερά πλαγιές του όρους Βόιο φιλοξενούν εδώ και αιώνες τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της Β.Α. Πίνδου.

Εδώ βρίσκονται και απλώνονται πάνω στις ράχες των λόφων τα ξακουστά Μαστοροχώρια, ή τα περίφημα Καστανοχώρια. Αποτελούν μία από τις τέσσερις μεγάλες ενότητες πετρόχτιστων οικισμών της Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχη με τα Ζαγοροχώρια, τα χωριά του Γράμμου και του Πηλίου.

Περισσότεροι από 40 μικροί γραφικοί οικισμοί βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη του βουνού, από 700 έως 1.400 μέτρα υψόμετρο, σχηματίζοντας ένα ενιαίο σύνολο.

Χωροθετούνται Δυτικά του Τσοτυλίου μέχρι τους ποταμούς Βενέτικο και Σαραντάπορο και ανήκουν διοικητικά στα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Καστοριά.

Ουσιαστικά, ιστορικά, δεν είχαν ιδιαίτερη επικοινωνία με τα μακρινά αυτά αστικά κέντρα αλλά ζούσαν σε μία ιδιαίτερη κοινωνικο-οικονομική απομόνωση.

Στο Βόιο ανήκουν και τα Μαστοροχώρια της περιοχής των Γρεβενών, όπως το Δασύλλιο, το Τρίκορφο, η Καλλονή, το Δοτσικό, ο Αγ. Κοσμάς, οι Κυδωνιές

και άλλα και τα αντίστοιχα της Καστοριάς, όπως το Επταχώρι, η Κυψέλη, η Νέα Κοτύλη και ο Πεύκος, που είναι χτισμένα στον κύριο κορμό του Βοΐου, καθώς και τα Καστανοχώρια Βράχος, Λάγκα, Νίκη, Καστανόφυτο, Άγιος Ηλίας, Πετροπουλάκι, Νόστιμο και άλλα, που βρίσκονται στα Μικρά Όντρια.

Ως Καστανοχώρια χαρακτηρίζονται οι οικισμοί της ορεινής ζώνης του Βοΐου που φημίζονται για την πλούσια παραγωγή κάστανου, μεταξύ της περιοχής του Πενταλόφου και των Οντρίων.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ:
Η διάσωση της Αρχιτεκτονικής, των Οικιών
& των Κατασκευών μαζί με τους οικισμούς

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία πληθώρα ομιλιών, παρεμβάσεων και νύξεων για τον πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομιά.

Το σύνολο όλων ανιχνεύει το «παλιό» με βάση την ανάμνηση και το συναίσθημα χωρίς να αποτυπώνονται οι χρονικές συγκυρίες και οι συνθήκες της ζωής, τότε.

Ολες οι σκέψεις, είτε σε γραπτό λόγο είτε σε προφορικό λόγο, στηρίζονται στην αυθαίρετη παραδοχή ότι τα «παλαιότερα» ήταν καλύτερα και φθάνουν μέχρι την υπερβολική ιδέα ότι «η ζωή» του παρελθόντος έλυνε όλα τα προβλήματα.

Βέβαια, όταν κάποιος παρεμβαίνει και αναφέρεται στις «ταλαιπωρίες πάσης μορφής μαζί με τις καθημερινές κακουχίες» όπως επίσης «στις ανισότητες στη γνώση και στην πρόσβαση στα αγαθά της ζωής» αλλά και στην «παντελή έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού του διαφορετικού» στα αποκομμένα από τα κάθε μορφής γεγονότα στην υπόλοιπη Ελλάδα χωριά της Πίνδου, τότε οι εκφέροντες αυτές τις απόψεις αλλάζουν γνώμη και τις επαναδιατυπώνουν.

Το κεντρικό ζήτημα, για το θέμα που θίγουμε εδώ, δεν είναι η αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με το παρελθόν. Οι ιστορικοί κάνουν φυσικά αρκετή δουλειά πάνω σε αυτά.

Το κεντρικό θέμα σχετικά με τους οικισμούς, σε όποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα, είναι οι πολιτικές διάσωσης που θα ισχύσουν, γιατί τώρα απουσιάζουν.

Είναι μάταιο να εστιάζουμε την προσοχή μας στην άποψη ότι: ο πολιτισμός διασώζεται μέσα από τις άυλες μορφές του, όπως είναι τα ήθη και τα έθιμα.

Αν θέλουμε να διατηρηθεί η οποιαδήποτε κληρονομιά, το οποιοδήποτε συστατικό του χτές, πρέπει βασικά ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ για την διάσωση της ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ και ιδιαίτερα για την διατήρηση & διάσωση του οικιστικού περιβάλλοντος δηλ. των χωριών, όπως ήταν το τοπίο τους στο παρελθόν μαζί με τα σπίτια, τις γειτονιές και το εν γένει οικιστικό περιβάλλον τους.

ΧΩΡΙΣ αυτό το περιβάλλον, όλα τα υπόλοιπα, βρίσκονται μόνο στις μνήμες ανθρώπων (οι οποίοι κάποτε και αυτοί πεθαίνουν) και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πάρουν υλική υπόσταση.

Για παράδειγμα πολλές προσπάθειες αναβίωσης πολιτιστικών εθίμων γίνονται σε χωριά όπου το γύρω-γύρω περιβάλλον δεν αρμόζει ως σκηνικό αναπαράστασης, καθότι έχει ήδη αλλοιωθεί τραγικά από την καταστροφική μεγαλομανία του «σύγχρονου επαρχιώτη». Γλέντια και εκδηλώσεις, στη βάση παλαιότερων εθίμων και συνηθειών, απαιτούν και την αντίστοιχη προετοιμασία, όχι μόνο στη “σκηνογραφία” αλλά και στην διαμόρφωση της  ανάλογης ατμόσφαιρας αλλά και του τοπίου, που σήμερα ειναι δύσκολο να υπάρξει. Παρακολουθούμε π.χ. γάμους που μοιάζουν με αντίστοιχα “επεισόδια” χωρών από την Ανατολή. Έτσι κι αλλοιώς η αμείλικτη καθημερινότητα προσγειώνει τους πάντες.

Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε ‘‘διατήρηση’’ πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη το πως αυτή εντάσσεται μέσα στο σύνολο, το πως δείχνει η γενικότερη εικόνα μέσα του.

Γι’ αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, σήμερα, το “πώς” θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα χώρο με βάση την παλιά του αισθητική και συγκρότηση.

Η ομορφιά των χωριών, με βάση την ιστορική τους ΕΙΚΟΝΑ και το ΤΟΠΙΟ, δίνει τη χαρά και την ευχαρίστηση ΚΑΙ στον κάτοικο αλλά ΚΑΙ στον επισκέπτη. Είναι ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΑΥΤΑ που έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής.

Σχετίζονται καθοριστικά με την αισθητική αλλά και την γνησιότητα ενός οποιοδήποτε τοπίου. Συμβιώνουν με την φύση, είτε είναι αυτή εσωτερικά των οικισμών, είτε είναι έξω από αυτούς.

Η αντίληψή μας ότι φύση είναι μόνο η χλωρίδα και ότι αυτή βρίσκεται έξω από το χώρο που ζούμε μας οδηγεί σε λάθος ιδέες.

Η άποψη που αλλάζει τα δεδομένα είναι: διατηρούμε την αρχιτεκτονική, την αναβιώνουμε, σύμφωνα με τις ιστορικές μας εικόνες και φέρνουμε τη φύση ξανά μέσα στους οικισμούς, όπως παλιά.

Καμμία ιστορική κληρονομιά, κανένα πολιτισμικό στοιχείο, καμία διάσωση εθίμου δεν μπορεί να γίνει αν δεν δούμε πρώτα την διατήρηση των Αρχιτεκτονικών Στοιχείων & Κατασκευών των Οικισμών μέσα στο χώρο και στο τοπίο που ζούμε.

Χωρίς τις παραδοσιακές κατασκευές των σπιτιών και την εν γένει αρχιτεκτονική του τοπίου τους, ΟΛΑ εξαφανίζονται και σταδιακά πεθαίνουν.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΒΟΪΟ;

Το ερώτημα δηλαδή που τίθεται αφορά την Αρχιτεκτονική και τους Οικισμούς όπως υπάρχουν στις φωτογραφίες στα μέσα και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα για όλους και ας αφήσουμε τις υποτιθέμενες ψεύτικες αγωνίες και τους γλαφυρούς λόγους…….

Συνεχίζεται εδώ:
https://www.scribd.com/document/384428949/%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99-%CE%9D%CE%91-%CE%A3%CE%A9%CE%98%CE%95%CE%99-%CF%84%CE%BF-%CE%92%CF%8C%CF%8A%CE%BF

Εμπεριέχονται τα κεφάλαια με τίτλους:

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΒΟΙΟ ΣΑΝ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ (αντίστοιχα);

Για παράδειγμα ας αναρωτηθούμε: πως θα ήταν το Ζαγόρι αν βρίσκονταν στο Βόϊο; ή καλύτερα πως μπορεί να γίνει το Βόϊο μία περιοχή που θα αναδείξει τα ιστορικά του στοιχεία σαν το Ζαγόρι;

Το ερώτημα μπορεί να δώσει ένα χειροπιαστό …. (Συνεχίζεται στο ως άνω link)

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΙΟΥ

Χτίστε σύμφωνα με αυτήν.
Εκπονείστε προγράμματα διάσωσης.

…….
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – Μέτρα, αποφάσεις, προτάσεις.



πηγή: https://greveniotis.gr/

Εκπληκτικές φωτογραφίες Χρυσαετού κρατώντας μια χελώνα!


34859920_1537533746373783_5529184336722526208_o

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, όταν στα πλαίσια της παρακολούθησης παρατήρησε ένα Χρυσαετό να γυροπετάει, κρατώντας μια χελώνα στα πόδια του.


Το επιβλητικό πουλί, αφού έκανε κάποιους κύκλους στον αέρα, αφήνοντας σφυριχτές κραυγές, πέταξε τη χελώνα σε βράχια για να σπάσει το καβούκι της και να μπορέσει να τη φάει.

Ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos) τρέφεται επίσης με μικρά θηλαστικά και πουλιά. Το χειμώνα τρέφεται και με πτώματα ζώων. Είναι κινδυνεύον είδος που δε μεταναστεύει, έχει χαρακτηριστικό ανοιχτόχρωμο “χρυσαφί” αυχένα και στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν 3-4 επικράτειες του είδους.


πηγή: http://dadia-np.gr/

Η ΕΛ.ΒΙ.Ζ. στηρίζει τον αγώνα για την περίθαλψη των ζώων στην πυρόπληκτη Αττική



Συναισθανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης και συνδράμοντας έμπρακτα στον αγώνα των κατοίκων και των εθελοντών στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών - εταιρεία μέλος του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ, ενισχύει τις προσπάθειες του δικτύου εθελοντών διάσωσης και περίθαλψης ζώων στις πληγείσες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης 25 Ιουλίου 2018, από το εργοστάσιο παραγωγής στο Πλατύ Ημαθίας εστάλη στον Φιλοζωικό Σύλλογο Ραφήνας – Πικερμίου “Πήγασος”, μία παλέτα σκυλοτροφών πλήρους σύνθεσης.

Τη μεταφορά ανέλαβε, αδαπάνως, η εταιρεία “COSMOS Μεταφορική”.

Μπροστά στην τραγωδία που έχει συγκλονίσει την πατρίδα μας, η ΕΛΒΙΖ Α.Ε. δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη.



Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ηράκλειο. Εκπληκτικά έργα τέχνης στο 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής



Εκπληκτικά έργα τέχνης με θέμα την παγκόσμια ειρήνη «αναδύονται» μέσα από το μάρμαρο, στις εργασίες του 9ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής δήμου Ηρακλείου που γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειας Κρήτης- Π.Ε.Ηρακλείου.

Το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής ξεκίνησε στις 9 και θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουλίου, στο χώρο της υπαίθριας Γλυπτοθήκης Βενεράτου, δημοτικής ενότητας Παλιανή. Οι γλύπτες, μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού, σμιλεύουν ο καθένας από έναν όγκο μαρμάρου της τάξεως του 1 κυβικού μέτρου, για να αποδώσουν εξαιρετικά έργα τέχνης τα οποία φεύγοντας θα αφήσουν στον τόπο μας.

Όλοι, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να απολαύσουν τους γλύπτες να φιλοτεχνούν τα έργα τους, κάθε μέρα μέχρι τις 29 Ιουλίου, παρακολουθώντας συγχρόνως τη διαδικασία πώς από τους ακατέργαστους όγκους μαρμάρου δημιουργούνται έργα τέχνης! Είναι αυτονόητο ότι η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στο 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής δήμου Ηρακλείου που γίνεται με τη συνδιοργάνωση της της Περιφερειας Κρήτης Κρήτης- Π.Ε.Ηρακλείου παίρνουν μέρος ο Σύρος γλύπτης Aktham AbdoulHamid, ο Βούλγαρος Radoslav Sultov, ο γλύπτης από το Περού Alberto Gedeón Soto, καθώς και οι Έλληνες γλύπτες Βασίλης Βασίλη, Ανδρέας Αραπάκης, Χαρά Πλατάκη, Ιωσήφ Σηφάκης, Αμαλία Φλώρου και Μανώλης Χαρκούτσης. Όλοι οι γλύπτες έχουν παραλάβει το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη», μεταφρασμένο ή στην ελληνική γλώσσα.

Συγχρόνως, στο πλαίσιο του συμποσίου γίνονται δωρεάν μαθήματα ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους, από τον ψυχολόγο – ψηφιδογράφο Κώστα Θαλασσινάκη.

Η τελετή λήξης του 9ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. με τους γλύπτες να παραδίδουν στον τόπο μας τα οκτώ γλυπτά τους. Στην εκδήλωση θα γίνει εικαστική έκθεση των παιδιών του ΚΔΑΠ Παλιανής με θέμα την ειρήνη, την οποία επιμελήθηκε η Χρύσα Βαθιανάκη. Επίσης, τα παιδιά του ΚΔΑΠ Παλιανής θα παρουσιάσουν χορογραφία σύγχρονου χορού πάνω στο μελοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου με θέμα την ειρήνη, υπό την επιμέλεια της Εμμανουέλας Κοκοβάκη.

Μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, που χορήγησε το σύνολο των όγκων μαρμάρου Βόλακα που φιλοτεχνούν οι καλλιτέχνες.

Σημαντική στη διοργάνωση του συμποσίου είναι η συμβολή των τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων, Σίβας και Δαφνών, του συλλόγου Γυναικών δημοτικού διαμερίσματος Παλιανής «Άμπελος» και του αθλητικού σωματείου «Παλιανή». Επίσης, πολύτιμη είναι η συμβολή τοπικών επιχειρήσεων.


πηγή: http://www.madeincreta.gr/

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη Γεωθερμία




Πρόκειται για μία μορφή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αναπτύσσεται ταχύρυθμα στο εξωτερικό, πλην όμως το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3175/2003) δεν επέτρεπε αντίστοιχο ρυθμό και στην Ελλάδα.

Με το νομοσχέδιο στοχεύουμε στη θεσμική αναμόρφωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με έμφαση κυρίως στην ανάπτυξη πεδίων χαμηλής-μέσης ενθαλπίας αποσκοπώντας στην αξιοποίησης τους για άμεσες χρήσεις, οι οποίες έχουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να συμμετέχουν από σήμερα (Σ.Μ. 20-7-2018) στην εν λόγω δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018 και ώρα 15:00, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr/minenv/?p=9454 .

Η γεωθερμική ενέργεια στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, λόγω των κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, διαθέτει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό και θεωρείται από τις πλέον ευνοημένες χώρες παγκοσμίως. Έως σήμερα, σε 30 περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν εντοπιστεί γεωθερμικά πεδία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για άμεσες χρήσεις, με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε διάφορους παραγωγικούς τομείς: στον πρωτογενή τομέα, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, στη μεταποίηση καθώς και στη θέρμανση κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων. Εντούτοις, παρά τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της Γεωθερμίας, ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, μόνο ένα μικρό μέρος του διαθέσιμου δυναμικού αξιοποιείται σήμερα, κυρίως για ιαματικό τουρισμό, εξαιτίας των εμποδίων που θέτει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.


Στόχος του νομοσχεδίου

Με το νομοσχέδιο για τη γεωθερμική ενέργεια, το θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές, γίνεται ευέλικτο ώστε να απελευθερώνεται το γεωθερμικό δυναμικό στο τοπικό παραγωγικό δυναμικό και θέτει αυστηρούς κανόνες ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές εμπειρίες προηγούμενων ετών και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες για την αξιοποίηση αυτής της μορφής ΑΠΕ.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο:

- Αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, διασφαλίζοντας παράλληλα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα του πόρου. Αντί για χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνταν βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (Ν. 3175/2003), με το νέο σχέδιο νόμου η διενέργεια διαγωνισμού θα γίνεται σε ένα μήνα. Η αξιοποίηση θα γίνεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής, με απώτερο σκοπό την ορθή χρήση του και την προστασία της ανανεωσιμότητας του φυσικού πόρου.
- Δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων με θερμοκρασία έως 90°C, αποσκοπώντας στην αξιοποίησή τους για άμεσες χρήσεις που έχουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτά τα γεωθερμικά πεδία, μπορούν να καλύψουν μια σειρά από ενεργειακές ανάγκες (π.χ. θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, θέρμανση και ψύξη κατοικιών, αφαλάτωση νερού, θέρμανση κολυμβητηρίων, λειτουργία λουτροθεραπευτικών εγκαταστάσεων) και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία των περιοχών.


πηγή: https://www.neapaseges.gr/


Το απόλυτο της πέτρας!


 

Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή του Ζαγορίου ήταν έκπληξη να μην βλέπουν ούτε μία σταγόνα νερό στον Βίκο, κάτω από το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι.

Για τους ντόπιους όμως η εικόνα είναι απολύτως γνώριμη!

Κάθε καλοκαίρι ο Βίκος στεγνώνει…
Το τοπίο αποκτά άλλη γοητεία!
Το απόλυτο της πέτρας!



Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Τα πρώτα χελωνάκια κολυμπάνε στον Λακωνικό Κόλπο


lakonikos

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Ιουλίου, καταγράφηκαν από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό κόλπο, στην παραλία Σελινίτσα, πάνω από 20 ίχνη από μικρά χελωνάκια που βρήκαν τον δρόμο τους για την θάλασσα.

Οι νεοσσοί κατευθύνονται προς το νερό ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα. Όπου υπάρχει τεχνητός φωτισμός στο πίσω μέρος της παραλίας, οι νεοσσοί αποπροσανατολίζονται με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από αφυδάτωση, μειώνοντας έτσι τις ευκαιρίες διατήρησης του πληθυσμού της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Τα φώτα στις παραλίες αποπροσανατολίζουν τόσο τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα όσο και τις ενήλικες θηλυκές όταν βγαίνουν να γεννήσουν.

Ευτυχώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχουν πηγές τεχνητού φωτός και τα μικρά χελωνάκια δεν αποπροσανατολίστηκαν. Παρόλα αυτά, πολλά είναι τα σημεία των παραλιών ωοτοκίας του Λακωνικού όπου συναντώνται τεχνητά φώτα.

Με την ευκαιρία της πρώτης εκκόλαψης για το 2018, ζητάμε από τους αρμόδιους να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας κατά την διάρκεια της νύχτας. Αν μειωθεί το τεχνητό φως στο πίσω μέρος της παραλίας, η αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνεια της θάλασσας θα οδηγήσει τα μικρά χελωνάκια με ασφάλεια στον προορισμό τους. Υπενθυμίζουμε πως η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα τρομάζει τόσο τις θαλάσσιες χελώνες που θέλουν να γεννήσουν όσο και τα μικρά χελωνάκια που κατευθύνονται προς το νερό. Επομένως η χρήση φακών και το άναμμα φωτιάς στις παραλίες τη νύχτα δεν ενδείκνυνται.

Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραλίες ωοτοκίας. Μείνετε κοντά μας γιατί σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών που έχουν εκκολαφθεί, κατά την διάρκεια των οποίων θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες!

Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, Αργύριος Μπόγλης, Συντονιστής ΦΔ, τηλ.: 27550-22021, ampoglis@fdparnonas.gr,
www.fdparnonas.gr
ΑΡΧΕΛΩΝ, Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785,
southpelop@archelon.gr .



Η πιο συγκλονιστική παραλία της Εύβοιας που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν!




Η παραλία Βύθουρη είναι μια μαγευτική παραλία με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά πίσω από τη Δίρφυ που βρέχεται από το Αιγαίο.

Στην παραλία αλλά και στο βυθό υπάρχουν μικρά βότσαλα. Η παραλία είναι πολύ μικρή και σπάνια θα δείτε πολύ κόσμο.

Αυτή την παραλία λίγοι την ξέρουν… Έχει άγρια ομορφιά, και δεν είναι τουριστική, συνεπώς, πηγαίνοντας εκεί θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με νερό και τρόφιμα.



Την αγαπούν ιδιαίτερα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές και οι φυσιολάτρες. Γιατί; Γιατί η θάλασσα, σκούρα από την αντανάκλαση των μαύρων βότσαλων και της μαύρης χοντρής άμμου δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο.





Περιβάλλεται από δύο τεράστια επιβλητικά απόκρημνα βράχια, τα οποία ρίχνουν τη σκιά τους στα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, από το μεσημέρι και μετά. Λόγω αυτής της ιδιομορφίας της, ο ήλιος την βλέπει μόνο 6 ώρες το καλοκαίρι (12 με 6 περίπου)

Πως θα τη βρείτε: Ξεκινάτε από Χαλκίδα για Βόρεια Εύβοια. Περνάτε τη Νέα Αρτάκη και συνεχίζετε για τα Ψαχνά. Από Ψαχνά ακολουθούμε το δρόμο για Τριάδα και Πάλιουρα έχοντας κατά νου ότι πάμε προς Άγιο Αθανάσιο (15,5km από τα Ψαχνά).

Υπάρχει ταμπέλα που κατευθύνει προς Γλυφάδα, Πετάλι, Βυθούρι.Ο δρόμος, φτάνοντας προς την παραλία, είναι σχετικά κακός, και για λίγα χιλιόμετρα χωματόδρομος.

Το Βυθούρι απέχει συνολικά 53 χιλιόμετρα από το κέντρο της Χαλκίδας.

Πρόκειται για έναν καλά κρυμμένο μικρό παράδεισο που θα ανταμείψει όσους τον ανακαλύψουν!!


πηγή: https://olympia.gr/

Ένας φτωχός άνθρωπος στο Μπαγκλαντές φυτεύει ένα δέντρο κάθε μέρα !



Λένε ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά ο Abdul Samad Sheikh, ένας 60χρονος οδηγός από το Μπαγκλαντές, αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι οι μεμονωμένες κινήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σημαίνουν πάρα πολλά. Ο ίδιος φυτεύει τουλάχιστον ένα δέντρο κάθε μέρα από την ηλικία των 12 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχει φυτέψει ένα τεράστιο δάσος με πάνω από 17.500 δέντρα.

Στην πατρίδα του Faridpur, στο κεντρικό Μπανγκλαντές, είναι γνωστός για αυτή του τη δραστηριότητα. Τα χρήματα που κερδίζει από τη δουλειά του είναι ελάχιστα (100 taka = 1,25$) και μετά βίας αρκούν για να θρέψει την οικογένειά του. Ωστόσο ο Samad καταφέρνει με αυτά να αγοράζει ένα δέντρο κάθε μέρα από το Κέντρο Αγροκαλλιέργειας της περιοχής. Θεωρεί ότι είναι καθήκον του απέναντι στο περιβάλλον και ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί τη νύχτα αν δεν φυτέψει το δέντρο του καθημερινά.

perierga.gr - Ο “άνθρωπος του δάσους” στο Μπαγκλαντές φυτεύει κάθε μέρα ένα δέντρο!

“Κατά κύριο λόγο τα φυτεύω σε δημόσια γη, ώστε κανείς να μην τα κόψει αργότερα. Αγαπώ όλα τα πλάσματα, τα ζώα, αλλά κυρίως τα δέντρα”, λέει εκείνος. Ο Samad, η σύζυγός του Jorna και τέσσερα από τα παιδιά τους ζουν σε δύο μικρές παράγκες που ανήκουν στην περιφερειακή διοίκηση της Faridpur. Δεν έχουν δική τους γη, και πολλές φορές τα πενιχρά χρήματά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας, αλλά πάντα δίνει προτεραιότητα στην καθημερινή αγορά των δέντρων.

Για την προσπάθειά του ο Samad βραβεύθηκε από την εφημερίδα Daily Star με το ποσό των 100.000 taka (1253$) προκειμένου να φτιάξει ένα καλύτερο σπίτι για την οικογένειά του. Στον εμπνευσμένο λόγο του κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου. Χρειάζομαι τη βοήθεια όλων σας!»



Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Άγρια μανιτάρια και τρούφες του δάσους



Σεμινάριο διαμορφώνει κατευθύνσεις σε νέο δίκτυο καινοτομίας για τα άγρια μανιτάρια και τις τρούφες

Εκπρόσωποι από διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου που σχετίζονται με τα άγρια μανιτάρια και τις τρούφες παραβρέθηκαν σε διεθνή συνάντηση στις περιφέρειες της Castilla y León και Aragón της Ισπανίας στις 19 – 20 Ιουνίου 2018. Στη συνάντηση συμμετείχαν επιστήμονες, τεχνικό προσωπικό, εκπρόσωποι υπουργείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, δασικοί υπάλληλοι, μανιταροσυλλέκτες και εκπρόσωποι εταιρειών επεξεργασίας και εμπορίας από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία και την Ελλάδα. Από την Ελλάδα εκτός από την εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί εταίρο του προγράμματος, συμμετείχε επίσης ως προσκεκλημένος επισκέπτης ο Δρ Ρήγας Τσιακίρης, επιστημονικός συνεργάτης του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συντονιστής της ομάδας εργασίας με αντικείμενο τον καθορισμό νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση και πιστοποίηση των Αυτοφυών Εδώδιμων Μανιταριών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα της συνάντησης περιείχε διαλέξεις, επισκέψεις στο πεδίο και εστιασμένες συνεδρίες που σκοπό είχαν τη καταγραφή και ανταλλαγή απόψεων για τη δημιουργία του δικτύου καινοτομίας (iNet) INCREdible για τα άγρια μανιτάρια και τις τρούφες.

Από τους συμμετέχοντες εκφράστηκαν ανησυχίες για το φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τα συγκεκριμένα προϊόντα σε κάποιες χώρες και δεν συνάδει με το γεγονός ότι η συλλογή τους αποφέρει ένα συμπληρωματικό εισόδημα σε πολλούς κατοίκους αγροτικών περιοχών που πλήττονται από την εγκατάλειψη και τη φυγή των νέων στα αστικά κέντρα. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη συλλογή ήταν επίσης ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα «καλής πρακτικής» την περιοχή της Castilla y León. Η χορήγηση αδειών εκεί, που θέτει περιορισμούς στον τύπο χρήσης των μανιταριών (άδεια αναψυχής, προσωπική ή εμπορική άδεια συλλογής) και στην ποσότητα των μανιταριών που συλλέγονται. Άρχισε σταδιακά να εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα σήμερα οι υπηρεσίες και οι κάτοικοι να έχουν πλήρως προσαρμοστεί σε αυτό το σύστημα και να το θεωρούν αναγκαίο για τη διαχείριση γενικότερα των μη ξυλωδών δασικών προϊόντων καθώς συντέλεσε στη μείωση του παράνομου εμπορίου, στην αύξηση εσόδων από τον τουρισμό και την αειφορική διαχείριση του προϊόντος. Το σεμινάριο περιελάμβανε επισκέψεις στις δειγματοληπτικές επιφάνειες της επαρχίας της Castilla y León (όπου η έρευνα για τα εδώδιμα μανιτάρια συνεχίζεται εδώ και 20 χρόνια), καθώς και σε μια «μυκητολογική ρεζέρβα» – μια προστατευόμενη περιοχή στην οποία δεν γίνεται συλλογή, με σκοπό τη διατήρηση και προβολή αυτοφυών δειγμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση γι αυτόν τον πολύτιμο δασικό πόρο.

Η δεύτερη μέρα του σεμιναρίου ήταν αφιερωμένη στην τρούφα. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Sarrión (Τερουέλ), μια από τις πιο σημαντικές περιοχές παραγωγής τρούφας στην Ισπανία με τη συμμετοχή πλήθους τοπικών καλλιεργητών, των συλλόγων τους καθώς και εμπόρων που τις διακινούν στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν για καθένα από τα πέντε δίκτυα καινοτομίας του INCREdible, (εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε στην αντίστοιχη συνάντηση για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Τυνησία στα τέλη του Ιούνη), ώστε να αναπτυχθεί ένα κοινό αφήγημα και μια πορεία που θα λειτουργήσει ως βάση συνεργασίας κατά τα τρία έτη διάρκειας του έργου και πέραν αυτού. Άλλωστε τα δίκτυα του INCREdible επιτρέπoυν στα μέλη τους να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη, προωθώντας τη συνεργασία, την καινοτομία και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, ώστε να αναδείξουν την αξία και τη δυναμική των μη ξυλωδών δασικών προϊόντων της μεσογειακής λεκάνης.


Το έργο INCREdible

Το έργο INCREdible σκοπό έχει να στηρίξει συνέργειες μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας για υπηρεσίες σχετικές με τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα στη Μεσόγειο. Ειδικότερα, το INCREdible προάγει τη γνώση και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών εταίρων, στηρίζοντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και ενισχύοντας την διάδοση της τεχνογνωσίας σε αγροτικές περιοχές, με σκοπό ανάπτυξη ολοκληρωμένων οικονομικών στρατηγικών. Απευθύνεται επίσης στο ευρύ κοινό ώστε να διαδώσει το μήνυμα ότι τα δάση τα οποία διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο από τους κατοίκους παρακείμενων περιοχών, μπορούν να αποτελέσουν πλουτοπαραγωγικό πόρο παράγοντας δασικά προϊόντα όπως φελλό, ρητίνες, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και εδώδιμα προϊόντα, όπως άγριους καρπούς, φρούτα του δάσους, μανιτάρια και τρούφες. Η κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα στα δάση της μεσογειακής λεκάνης συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Το INCREdible οργανώνει δίκτυα καινοτομίας (iNets) για πέντε σημαντικά για τη μεσογειακή λεκάνη προϊόντα: φελλό, καρπούς και φρούτα του δάσους, ρετσίνι, μανιτάρια και τρούφες, καθώς και φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Κάθε δίκτυο συγκεντρώνει και κοινωνεί τις καλύτερες πρακτικές που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και το εμπόριο, ενισχύοντας ερευνητικές προοπτικές και πρακτικές εφαρμογές. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών συμμετέχει στα δίκτυα για τα μανιτάρια και τις τρούφες, καθώς και για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Το ΙNCREDIBLE λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επαγγελματικών οργανώσεων (ιδιοκτήτες & διαχειριστές), Το έργο συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (EFI). Δεκατρείς οργανισμοί από οκτώ χώρες συμβάλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε θέματα σχετικά με τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (EFI – Συντονιστής), Κέντρο Δασικών Ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής ‘Έρευνας και Τεχνολογίας Τροφίμων (INIA. Ισπανία), ‘Ένωση για τα Δάση της Μεσογείου (UNAC, Πορτογαλία), ETIFOR, Πανεπιστήμιο της Πάδοβα (EFITOR,Ιταλία), Κροατικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (CFRI, Κροατία), Καταλανικό Κέντρο Δασικής Έρευνας και Τεχνολογίας (CTFC, Ισπανία), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (UOI, Ελλάδα), Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης, Υδάτινων και Δασικών Πόρων (INRGREF, Τυνησία), Κέντρο προώθησης Δασικών Πόρων και Βιομηχανίας της Castile και Leon (CESEFOR, Ισπανία), Ανώτατο Αγρονομικό Ινστιτούτο (ISA, Πορτογαλία), Εθνικό Κέντρο Δασικής Περιουσίας (CNPF, Γαλλία), Ενεργειακά Συστήματα ESSET (ESSET, Βέλγιο), Περιφερειακή Υπηρεσία Δασών για την Ανάπτυξη του Τομέα του Περιβάλλοντος της Σαρδηνίας(FoReSTAS, Ιταλία).

Το INCREDIBLE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Nº 774632.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.incredibleforest.net,
http://www.efimed.efi.int/portal/projects/incredible

Καλλιόπη Στάρα: kstara@cc.uoi.gr,
Αναστασία Τζωρτζάκη: anastasia.tzortzaki@gmail.com .


πηγή: https://dasarxeio.com//

Ενέργειες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»


Τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» από το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 2ης συνάντησης της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του ευρωπαϊκού έργου «Cult-RInG», στο οποίο η Κεντρική Μακεδονία συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος. Το «Cult-RInG» είναι έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας, που αναδεικνύει την αξία των επενδύσεων στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές και τη συνεισφορά της διαμόρφωσης νέων πολιτιστικών διαδρομών στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Cult-RInG», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη αναπτύξει στενή συνεργασία με τους εταίρους της από την Κύπρο (Περιφέρεια Πάφου) και την Ιταλία (Περιφέρεια Λάτσιο), με σκοπό τη διαμόρφωση και πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής με αντικείμενο «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και στόχο να την εντάξει στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σταθερή επιδίωξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή των τοπικών φορέων, των Δήμων, των Μητροπόλεων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και φορέων του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στη διαδρομή και ήδη οργανώθηκαν συναντήσεις εργασίας. Στην επόμενη φάση αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες που σχετίζονται με τον Απόστολο Παύλο.

Τα επόμενα βήματα, όπως τα περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας σε συνάντηση εργασίας με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών και διευθυντικά στελέχη ήδη πιστοποιημένων πολιτιστικών διαδρομών. Επίσης, η επισημοποίηση της συνεργασίας με την Περιφέρεια του Λάτσιο από την Ιταλία, το Συμβούλιο Τουρισμού Πάφου από την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού, με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για τη δημιουργία ενός δικτύου με νομικό καθεστώς, το οποίο θα αναλάβει και την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, για την πιστοποίηση των «Βημάτων του Αποστόλου Παύλου».

«Αυτή η προσπάθεια έρχεται να συμπληρώσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του πολιτισμού, με τη χρηματοδότηση έργων, όπως η δημιουργία Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο στη Μονή Δοβρά στη Βέροια, αλλά και οι δράσεις ανάδειξης του θρησκευτικού μας πλούτου σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, τις Ιερές Μητροπόλεις και τους Δήμους», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


πηγή:  https://www.veriotis.gr/

Η Πρωτοβουλία EU Pollinators για τους επικονιαστές



Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σπουδαιότητα των επικονιαστών και τη σημασία της πρωτοβουλίας για τη διάσωσή τους

Γιατί χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους επικονιαστές;

Η γονιμοποίηση είναι μία από τις βασικές διαδικασίες στη φύση που επιτρέπει την αναπαραγωγή φυτών. Στην Ευρώπη, περίπου τέσσερα σε πέντε είδη άγριων λουλουδιών και καλλιεργειών εξαρτώνται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, από ζώα για επικονίαση. Ωστόσο, οι επικονιαστές έχουν μειωθεί σημαντικά στην εμφάνιση και την ποικιλομορφία στην Ευρώπη, με πολλούς από αυτούς να απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του οικοσυστήματος και κατά συνέπεια την ευημερία των ανθρώπων που εξαρτάται από αυτά.

Ο αντίκτυπος των επικονιαστών είναι ιδιαίτερα ορατός στην παραγωγή τροφίμων. Μέχρι σχεδόν 15 δισ. Ευρώ της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδονται άμεσα σε επικονιαστές εντόμων. Για πολλές καλλιέργειες η συμβολή των επικονιαστών μπορεί να ανέλθει στο ήμισυ της αγοραίας αξίας του προϊόντος. Επιπλέον, υποστηρίζοντας ποικιλία καλλιεργειών, στηρίζουν ένα ευρύ φάσμα πηγών ζωτικών θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για μια υγιεινή διατροφή.

Υπάρχει ήδη ένα φάσμα υφιστάμενων μέτρων στο πλαίσιο πολλών πολιτικών της ΕΕ που είναι επωφελείς για τους επικονιαστές, ιδίως στο πλαίσιο των πολιτικών για το περιβάλλον και την υγεία (ιδίως οι οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους και η κοινοτική νομοθεσία για τα φυτοφάρμακα), καθώς και στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής, της πολιτικής συνοχής και της πολιτικής έρευνας και καινοτομίας. Παρά τα μέτρα αυτά, η μείωση των επικονιαστών συνεχίστηκε. Διάφορες εκτιμήσεις έδειξαν την ανάγκη για μια πιο συντονισμένη δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα περιλαμβάνει διάφορους τομείς και πολιτικές. Αυτό θα κινητοποιήσει όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων, επί του παρόντος συχνά κατακερματισμένων, προσπαθειών.

Η πρωτοβουλία EU Pollinators θα βελτιώσει τη γνώση σχετικά με τους επικονιαστές και θα διευκολύνει τη διάδοσή τους και τη χρήση τους σε διάφορους τομείς. Θα ενισχύσει επίσης τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, πολιτικών ιθυνόντων, επιχειρήσεων και του ευρύτερου κοινού. Αυτό θα στηρίξει καλύτερα στοχοθετημένες και πιο αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση των αιτιών της μείωσης των επικονιαστών.



Τι είναι οι επικονιαστές;

Οι επικονιαστές είναι ζώα που παρέχουν επικονίαση - τη μεταφορά της γύρης (αρσενικά γαμέτες) μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών τμημάτων των λουλουδιών - που επιτρέπει την αναπαραγωγή φυτών. Στην Ευρώπη, οι επικονιαστές είναι κυρίως έντομα, ιδίως μελισσών και κυνηγόσκυλων, αλλά και πεταλούδες, σκώροι, μερικά σκαθάρια και άλλα έντομα μύγα. Οι μέλισσες είναι οι πιο παραγωγικοί επικονιαστές. Υπάρχουν περίπου 2.000 είδη άγριας μέλισσας στην ΕΕ. Τα πιο γνωστά είδη μέλισσας είναι η δυτική μέλισσα (Apis mellifera), ένα εξημερωμένο είδος το οποίο διαχειρίζεται οι μελισσοκόμοι για την παραγωγή μελιού και άλλων προϊόντων μελισσοκομίας.

Αν και πολλά είδη εντόμων είναι επικονιαστές, από μακρού θεωρείται ότι οι μέλισσες παρέχουν την πλειονότητα της γονιμοποίησης των καλλιεργειών. Με την αυξανόμενη γνώση, αυτή η άποψη έχει αλλάξει τώρα. Οι μέλισσες είναι σημαντικοί επικονιαστές, αλλά συμπληρώνουν και όχι αντικαθιστούν τους άγριους επικονιαστές. Ενώ έχει καταστεί προφανές ότι οι άγριοι επικονιαστές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην επικονίαση των καλλιεργειών, η κύρια εστίαση πρέπει να είναι στην ποικιλομορφία των κοινοτήτων επικονιαστών. Τόσο τα άγρια όσο και τα εξημερωμένα είδη μέλισσας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επισιτιστική μας ασφάλεια.



Γιατί είναι σημαντική η ποικιλομορφία των επικονιαστών;

Διάφορα φυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις επικονίασης και η μεγάλη ποικιλία επικονιαστών εξασφαλίζει ότι η ζήτηση ικανοποιείται αποτελεσματικά. Τα είδη επικονιαστών διαφέρουν ως προς την περιβαλλοντική τους προσαρμογή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ποικιλία τους είναι να εξασφαλιστεί η επικονίαση υπό διαφορετικές συνθήκες.

Ο πλούτος των ειδών και η αφθονία των επικονιαστών ενισχύουν την αποτελεσματική και σταθερή επικονίαση των καλλιεργειών σε όλο το χρόνο και το διάστημα, εξασφαλίζοντας έτσι αυξημένη ποσότητα και ποιότητα των καλλιεργειών. Η πολυμορφία εξασφαλίζει ότι τα φυτά θα επικονιάζονται ακόμη και σε περιπτώσεις που ορισμένα είδη αποτυγχάνουν να εκτελέσουν. Επιτρέπει την ανθεκτικότητα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και λειτουργεί ως ρυθμιστικό στοιχείο σε περίπτωση απρόβλεπτων ή αβέβαιων σημαντικών αλλαγών, ειδικά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Τα άγρια φυτά εξαρτώνται ιδιαίτερα από τους άγριους επικονιαστές και την ποικιλομορφία τους λόγω πολλών ειδικών φυτικών επικονιαστικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μέσω της συν-εξέλιξης. Η επιβίωση ενός φυτού σε τέτοιες περιπτώσεις εξαρτάται εντελώς από ένα ή λίγα είδη επικονιαστών.



Γιατί η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στους άγριους επικονιαστές;

Η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει ειδικές δράσεις για τους εξημερωμένους επικονιαστές, υποστηρίζοντας την υγεία των μελισσών και τη μελισσοκομία. Αυτές οι προσπάθειες ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά τις μέλισσες (κτηνιατρικά θέματα, πρακτικές μελισσοκομίας κ.λπ.). Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των επικονιαστών είναι άγρια είδη. Με την εστίαση σε αυτές, η πρωτοβουλία EU Pollinators αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που είναι κοινές σε όλους τους επικονιαστές. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει θεμελιωδώς στην υγεία των μελισσών και θα συμπληρώσει την υφιστάμενη υποστήριξη της ΕΕ για την υγεία των μελισσών και τη μελισσοκομία.



Ποιο είναι το μέγεθος της πτώσης των επικονιαστών; Πώς θα παρακολουθείται;

Ενώ τα σημερινά στοιχεία καταδεικνύουν σαφώς μια ανησυχητική μείωση των επικονιαστών και δικαιολογούν την άμεση δράση, το πλήρες μέγεθος του προβλήματος δεν είναι ακόμη γνωστό λόγω των σημαντικών κενών στη γνώση. Τα καλύτερα στοιχεία είναι διαθέσιμα για τις μέλισσες και τις πεταλούδες, γεγονός που δείχνει ότι ένα από τα δέκα είδη και στις δύο ομάδες απειλείται με εξαφάνιση στην Ευρώπη. Ένα στα τρία είδη μελισσών και πεταλούδων έχει μειούμενη πληθυσμιακή τάση που δείχνει αρνητική τάση για το μέλλον. Ωστόσο, για περισσότερα από τα μισά είδη μελισσών δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της κατάστασης ή των τάσεων τους.

Για τους επικονιαστές εντόμων πλην των μελισσών και των πεταλούδων, τα δεδομένα δεν επαρκούν για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την περιφερειακή και τοπική πτώση τους.

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η πλήρης έκταση του προβλήματος, απαιτείται μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των επικονιαστών. Με την καθιέρωση μιας διαδικασίας παρακολούθησης σε επίπεδο ΕΕ για τους επικονιαστές, η πρωτοβουλία θα εξασφαλίσει τη συλλογή δεδομένων που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση της κατάστασης και των τάσεων των επικονιαστών. Αυτό θα μας δώσει την πλήρη εικόνα του προβλήματος και θα παράσχουμε πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και πόσο επιτυχημένες ήταν οι δράσεις μετριασμού.



Ποιες είναι οι κύριες αιτίες της υποβάθμισης των επικονιαστών;

Οι τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας μόνος οδηγός μείωσης των επικονιαστών. Η έκθεση ορόσημων για τους επικονιαστές που εκπόνησε η Διακυβερνητική Πλατφόρμα για την Επιστήμη και την Πολιτική για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES) ονομάζει την αλλαγή χρήσης γης, την εντατική γεωργική διαχείριση και τη χρήση φυτοφαρμάκων, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τα ξένα είδη, τους παθογόνους παράγοντες και την αλλαγή του κλίματος. επικονιαστές. Αυτά συχνά λειτουργούν σε συνδυασμό με αποτέλεσμα συνεργιστικές επιδράσεις που ασκούν ισχυρή πίεση στους επικονιαστές.



Πώς θα αντιμετωπίσει η πρωτοβουλία τον αντίκτυπο των φυτοφαρμάκων στους επικονιαστές;

Η πρωτοβουλία EU Pollinators θα ενισχύσει την τρέχουσα εκτίμηση επικινδυνότητας των φυτοφαρμάκων σε επικονιαστές με σκοπό να εξασφαλίσει ότι οι εγκεκριμένες ουσίες δεν αποτελούν απειλή για τους επικονιαστές. Όπου καταδεικνύονται επιβλαβείς επιπτώσεις στους επικονιαστές, θα ληφθούν νομικά μέτρα για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της χρήσης τέτοιων ουσιών. Επιπλέον, η πρωτοβουλία θα προωθήσει την υιοθέτηση στόχων και μέτρων ειδικά για τους επικονιαστές στα εθνικά σχέδια δράσης για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων, προκειμένου να μειωθεί ο δυνητικός αντίκτυπος των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων στους επικονιαστές. Η ΕΕ έχει ήδη ένα από τα αυστηρότερα ρυθμιστικά συστήματα στον κόσμο σχετικά με την έγκριση φυτοφαρμάκων. Η Επιτροπή ενίσχυσε περαιτέρω τις απαιτήσεις δεδομένων για την υποβολή των φακέλων.



Τι κάνει η διεθνής κοινότητα για το πρόβλημα και πώς θα συμβάλει η πρωτοβουλία σε αυτό;

Το 2000, η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (COP) στη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD) καθιέρωσε μια διεθνή πρωτοβουλία για τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση των επικονιαστών (International Pollinator Initiative). Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διευκολύνει και συντονίζει την πρωτοβουλία. Στο CBD COP το 2016, η ολλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε το Συνασπισμό των Προθυμοτήτων για τους Πολυκλαστήρες - μια ομάδα χωρών που έχουν ήδη ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν στρατηγική επικονιασμού.

Η πρωτοβουλία EU Pollinators στοχεύει στην ενίσχυση της στήριξης για δράσεις διατήρησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για διεθνείς επικονιαστές και στην ενθάρρυνση της διεθνούς συνεργασίας μέσω του Συνασπισμού των Προθυμοτήτων για τους Πολυκλαστήρες. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης για τους επικονιαστές.



πηγή: https://www.neapaseges.gr/

Χάρις στο Συνεργατισμό οι δουλοπάροικοι έγιναν άνθρωποι, Νίκος Κατσουρίδης, Κύπριος βουλευτής


Φωνάζει το ΑΚΕΛ για Συνεργατισμό – Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Πέντε και μισό χρόνια πήγαν χαμένα. Διέρρευσαν τουλάχιστον σε απραξία, ώσπου φτάσαμε στις 8 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, όπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων τελέστηκε η κηδεία του Συνεργατισμού.

Η κηδεία της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κατάκτησης των Κυπρίων. 110 ολόκληρα χρόνια μιας πορείας η οποία στο διάβα της βοήθησε τον κύπριο αγρότη, εργάτη, νοικοκύρη, δάσκαλο, αστυνομικό, ιερέα, υδραυλικό, οικοδόμο και άλλους πολλούς απλούς κύπριους, να σταθούν στα πόδια τους.

Να φτιάξουν σπίτια και νοικοκυριά. Να σπουδάσουν παιδιά. Να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, αναπτύξεις διαφόρων ειδών. Χάρις στο Συνεργατισμό οι δουλοπάροικοι έγιναν άνθρωποι. Απόκτησαν το δικαίωμα της δημιουργίας και το προνόμιο να κάνουν όνειρα. Για δεκαετίες ο Συνεργατισμός στάθηκε το οχυρό απέναντι στην αυθαιρεσία και την σκληρότητα των ιδιωτικών τραπεζών στην Κύπρο. Άνοιξε δρόμους και στήριξε χιλιάδες πρωτοβουλίες σε πολλαπλές δραστηριότητες εμπορικής και άλλες οικονομικής φύσης δραστηριότητες.

Σ΄ αυτήν την αιωνόβια πορεία έγιναν και λάθη. Σοβαρά ορισμένα και άλλα σοβαρότατα. Η ουσία όμως είναι ότι έστω και μ΄ αυτά, και παρά την οικονομική κρίση, και το κούρεμα των τραπεζών (πλην Συνεργατισμού), παρ’ όλες τις υπονομεύσεις και παγίδες θα μπορούσε να σταθεί. Θα μπορούσε να μην χαθεί. Θα διερωτηθώ μόνο για ένα θέμα ως παράδειγμα.

• Αν προχωρούσε η κυβέρνηση να δημιουργήσει φορέα «κόκκινων δανείων», όπως κάνει τώρα κατόπιν εορτής, θα βοηθούσε το τραπεζικό σύστημα να ορθοποδήσει ή όχι; Σε τέτοια περίπτωση, χωρίς τα ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια) , ο Συνεργατισμός θα καθίστατο ή όχι πανίσχυρος;

Ούτε αυτή η εισήγηση, η οποία τέθηκε από διάφορες πλευρές εδώ και χρόνια και προεκλογικά έντονα, δεν υιοθετήθηκε, ούτε και κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο λήφθηκε για 5 ½ χρόνια και έτσι μοιραία ο Συνεργατισμός, που αφέθηκε στον αναπνευστήρα, απαγχονίστηκε στις 8 Ιουλίου 2018. Μια μέρα πριν την επέτειο της 9ης Ιουλίου, οπόταν οι Οθωμανοί κατακτητές απαγχόνισαν αρχιερείς και προύχοντες. Είναι και αυτός ο Ιούλιος ένας πεισματάρης μήνας που μας καίει με τις θερμοκρασίες αλλά και με άλλες ακόμα πιο τραγικές φωτιές.

Πάει λοιπόν και ο Συνεργατισμός. Περνά στις ιστορικές καλένδες. ΄Όπως πέρασαν και άλλες οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας. Όπως χάνονται παρόμοιες κατακτήσεις και άλλων λαών. Όπως σμπαραλιάζεται ο κοινωνικός ιστός, το εργασιακό ωράριο, η υγεία, η παιδεία σε πολλές χώρες του κόσμου. Όπως σαρώνονται ωφελήματα και δεδομένα που κατέστησαν τον άνθρωπο – άνθρωπο!

Και όλα αυτά στο όνομα ενός τάχατες εκσυγχρονισμού, που πραγματοποιείται μονόπλευρα, μονόδρομα και ισοπεδωτικά. Με αναλγησία και σκληρότητα που θυμίζει τα αρχικά στάδια εμφάνισης και δημιουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Που σήμερα, στην νεοφιλελεύθερη του έκδοση, σαρώνει ως τσουνάμι, πέραν από κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα αιώνων, γκρεμίζει και σωρεία δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών και ανθρωπίνων και πολιτικών ελευθεριών.


πηγή: http://www.keosoe.gr/

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Εξερευνήστε την Ύδρα κάνοντας τον γύρο του νησιού με την ημερήσια κρουαζιέρα



 

Η Ύδρα και οι ομορφιές της απλώνονται ολόγυρα! Τώρα το καλοκαίρι δίνεται σε όλους η ευκαιρία να χαρούν το νησί και να ανοιχτούν στις παραλίες του, όχι μόνο σε όσες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση αλλά και πίσω από την Ύδρα.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι εντυπωσιακές σπηλιές, βράχια με ιδιαίτερο σχήμα και χρώμα, εκκλησάκια πάνω στον βράχο, πεύκα που φτάνουν χαμηλά στη θάλασσα, γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, μπορούν να σας κάνουν εξερευνητές μιας Ύδρας αλλιώτικης και απόλυτα ελκυστικής; 

Μια ωραία ιδέα περιήγησης του νησιού σε όλη την ακτογραμμή με συγκεκριμένες στάσεις για κολύμπι και χαλάρωση, δίνει η ημερήσια κρουαζιέρα που κάνει το σκάφος «Κυματολήγη» της GnG Cruises του Γιώργου και της Γιόλας Βλαχοδημήτρη με το δρομολόγιο που φεύγει κάθε πρωί στις 11 μπροστά από το Ρολόι και επιστρέφει στις 17:30. 


πηγή: https://fonitisydras.com/


Έσφαξαν σχεδόν 300 κροκόδειλους σε χωριό της Ινδονησίας


Τους σκότωσαν σε αντίποινα για τον θάνατο ενός συγχωριανού τους

Όχλος από εξαγριωμένους κατοίκους ενός χωριού σκότωσε περίπου 300 κροκόδειλους σε καταφύγιο για ζώα στην επαρχία Δυτική Παπούα της Ινδονησίας.

Η σφαγή έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο ενός συγχωριανού τους, που πίστευαν ότι τον σκοτώθηκε από κροκόδειλο του καταφυγίου.

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι της επαρχίας και της αστυνομίας ανέφεραν ότι δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την επίθεση και ότι τώρα μπορεί να απαγγείλουν κατηγορίες. Η δολοφονία ζώων που ανήκουν σε προστατευόμενα είδη είναι έγκλημα που τιμωρείται με πρόστιμο ή με φυλάκιση στην Ινδονησία.

Ο άτυχος κάτοικος του χωριού σκοτώθηκε την Παρασκευή το πρωί ενώ μάζευε λαχανικά από τον κήπο εκτροφής του καταφυγίου.

«Ένας υπάλληλος άκουσε κάποιον να φωνάζει για βοήθεια, πήγε γρήγορα εκεί και είδε έναν κροκόδειλο να επιτίθεται σε κάποιον» ανέφερε αξιωματούχος της επαρχίας.

Μετά την κηδεία το Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες εξαγριωμένων ντόπιων πήγαν στο καταφύγιο, οπλισμένοι με μαχαίρια, φτυάρια, σφυριά και ρόπαλα. Τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι ο όχλος αρχικά επιτέθηκε στο γραφείο της φάρμας για τους κροκόδειλους και στη συνέχεια κατέσφαξε και τα 292 ερπετά του καταφυγίου.


πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Ανοιχτή δημόσια επιστολή. Κατάσταση στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ)



Προς:

κ. Σ. Φάμελλο,
Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Ν. Μπόκαρη,
Προϊστάμενο, Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Πανίδας και Θήρας, ΥΠΕΝ

ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2018
Αρ. πρωτ. 126/2018 (WWF)


Θέμα: Ανοιχτή δημόσια επιστολή – Κατάσταση στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ)

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Με το παρόν, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουμε την έντονη αγωνία μας για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΠΑΖ – Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, στην Αίγινα. Στο κέντρο φιλοξενούνται προστατευόμενα και απειλούμενα είδη, ειδικά πολλά είδη ορνιθοπανίδας, για την διατήρηση των οποίων η ελληνική πολιτεία έχει ευθύνη. Η ζωή των ζώων αυτών απειλείται από την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σας καλούμε, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, αν είναι δυνατόν και σήμερα, να αναλάβετε κατεπείγοντα μέτρα ώστε την επίβλεψη των ζώων να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες σε συνεργασία με φορείς που έχουν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, να διασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες περίθαλψης και να συντονίσουν τις διαδικασίες απελευθέρωσης για τα ζώα τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Επίσης, με το παρόν ζητούμε να μας χορηγήσετε τα παρακάτω έγγραφα, ως περιβαλλοντική πληροφορία μεγάλης σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει:

- Έκθεση ομάδας για τον έλεγχο του Κέντρου Περίθαλψης Ειδών Άγριας Ζωής στην Αίγινα (ΕΚΠΑZ) της 21ης Δεκεμβρίου 2017
- Απάντησή σας στο από 2 Φεβρουαρίου 2018 έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, με το οποίο καλείσθε «όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες για τη φιλοξενία και ευζωία των φιλοξενούμενων ζώων».

Με εκτίμηση,
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις,

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Καλλιστώ – περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
MΟm – Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
WWF Ελλάς


πηγή: http://www.arcturos.gr/