Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

«Αυτοφυείς Ορχιδέες στο Βόρειο Πήλιο – Οδηγός Αναγνώρισης» - Ένα βήμα, ορθής ανάδειξης του Β. Πηλίου



Τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «ΗΒΗ» το βιβλίο «Αυτοφυείς Ορχιδέες στο Βόρειο Πήλιο – Οδηγός Αναγνώρισης» των συγγραφέων Δημητρίου και Αλεξάνδρου Οικονομίδη. Ο Φυσιογνώστης Καθηγητής Δ. Οικονομίδης και ο Μοριακός Βιολόγος και Γενετιστής – Ιατρός Αλ. Οικονομίδης στο εν λόγω πόνημα παρουσιάζουν για την περιοχή μας ένα θέμα ξεχωριστό, πρωτόφαντο και καινοτόμο. Βασικό του θέμα είναι η οικογένεια των ορχιδοειδών και πεδίο αναφοράς το Βόρειο Πήλιο, την περιοχή που περικλείεται από τη νοητή γραμμή Κερασιά – Μακρινίτσα – Πουριανός Σταυρός – Πουρί (Οβριός) – Βένετο – Κερασιά. 

Στο βιβλίο δίνονται στοιχεία γεωγραφικά, κλιματολογικά, γεωλογικά, πληροφορίες για τη χλωρίδα, όπως και για άλλα θέματα, προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει άμεσα τον χαρακτήρα της περιοχής. Ακόμη, γίνεται ειδική και γενική περιγραφή των αυτοφυών ορχιδεών, αναλύεται ο κύκλος του βίου τους, ενώ επισημαίνονται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν, τα οικολογικά χαρακτηριστικά των βιοτόπων τους, καθώς και το έργο που αναπτύσσεται στο «Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου», μια δομή που ανήκει στον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου. Στο κυρίως μέρος του βιβλίου, περιλαμβάνεται η παρουσίαση των ειδών που έχουν βρεθεί, σε μικρό μόνο μέρος του Β. Πηλίου μέχρι στιγμής, καταθέτοντας για καθένα απ’ αυτά, τα χαρακτηριστικά του (π.χ. φυτού, άνθους, ταξιανθίας, πετάλων, κλπ.), την εποχή της άνθησης του, τον βιότοπο, στον οποίο φύεται, καθώς και τη γεωγραφική του εξάπλωση. Το σύγγραμμα συμπληρώνεται και με άλλα ενδιαφέροντα θέματα, ενώ τελειώνει με το «Βασικό Λεξιλόγιο» της Αυτοφυούς Ορχιδέας, καθώς και τη Βιβλιογραφία. Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια έκδοση 106 σελίδων, πλούσια σε πληροφορίες, στοιχεία και φωτογραφίες. Το βιβλίο, αφιερωμένο στην Κερασιά Πηλίου, είναι ένας κόσμος άγνωστος στους πολλούς, οικείος όμως σ’ αυτούς που αγαπούν να περπατούν στη φύση. Είναι ο κόσμος της ορχιδέας, ένας κόσμος γεμάτος χρώμα, γνώση και φαντασία. Ο Δ. Οικονομίδης, ως εμπνευστής και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, είναι ένας άνθρωπος που αγάπησε τον τόπο μας από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε. Αφοσιώθηκε σ’ αυτόν από πολύ νωρίς, πάνε 30 χρόνια από τότε. Η περιοχή της Κάρλας και το Β. Πήλιο έγινε το σπίτι του, η καθημερινότητα του. Το 1994 συμμετείχε στην προσπάθεια για τη δημιουργία Κέντρου Οικογνωσίας με Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πηλίου και Τράπεζας σπόρων Αυτοφυούς Χλωρίδας με έδρα την Κερασιά, το 2002 σε συνεργασία πάντα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ιδρύθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης Ορεινού Βορείου Πηλίου και το 2012 το Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου. Ο Δ. Οικονομίδης εδώ και πολλά χρόνια είναι ο επιστημονικός συνεργάτης του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ από το 2018 είναι και μέλος στο Δ.Σ.. 

Τελειώνοντας, πρέπει να προσθέσουμε και την πληροφορία για την πολυτελή έκδοση «Οι Αυτοφυείς Ορχιδέες του Βορείου Πηλίου», μια προσπάθεια που οφείλεται στον ίδιο, στην αμέριστη συμπαράσταση του γνωστού σε όλους μας ξενοδοχειακού και τουριστικού παράγοντα της περιοχής μας κ. Κ. Λεβέντη και στη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου. Η εν λόγω έκδοση, η οποία είναι και στην αγγλική γλώσσα, έχει ως βάση το βιβλίο «Αυτοφυείς Ορχιδέες στο Βόρειο Πήλιο – Οδηγός Αναγνώρισης», καθώς και την καλή συνεργασία των παραπάνω μερών. Και οι δύο εκδόσεις έχουν ως θέμα την Αυτοφυή Ορχιδέα, όμως απώτερος σκοπός τους είναι η ανάδειξη μιας περιοχής που δεν επιζητεί την καταστροφή της με διανοίξεις δρόμων και συνδέσεις παραλίων, αλλά την εφαρμογή ενός τουριστικού μοντέλου που θα αρμόζει τεχνοκρατικά στα περιβαλλοντικά και πολιτισμικά στοιχεία που διαθέτει. Οι δύο εκδόσεις λοιπόν, αυτή την έννοια έχουν, τη στήριξη μιας τουριστικής πρότασης μοναδικής για την περιοχή μας!

πηγή: http://naturahellas.blogspot.com/

Υγ. Για την προμήθεια της έκδοσης «Αυτοφυείς Ορχιδέες στο Βόρειο Πήλιο – Οδηγός Αναγνώρισης» μπορείτε να απευθυνθείτε είτε στις εκδόσεις "ΗΒΗ" (Βόλος, Ηπείρου 8 - Ιάσονος, ΤΚ. 38333, τηλ. 2421076424), είτε στον κ. Οικονομίδη Δημήτριο (email: ikonomidis.dimitrios@gmail.com)

* το άρθρο είναι του Ν. Η. Λεφούση, Γεωπόνου – Αρχ. Τοπίου. Έχει δημοσιευθεί στο φύλλο της 29-3- 20 της εφημερίδας του Βόλου "Θεσσαλία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου