Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Χαλκιδική - Άγιος Μάμας. Τα νεροχελίδονα δεν υπάρχουν πια

 
 
Στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα του Δήμου Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που υπάγεται στις προστατευόμενες περιοχές, η ανεξέλεγκτη λειτουργία των beach bars, η ηχορύπανση και φωτορύπανση, η καταστροφή της βλάστησης, η ισοπέδωση των αμμοθινών καθώς και των θέσεων φωλεοποίησης προκάλεσαν την καταστροφή της αποικίας του νεροχελίδονου (glareola pratincola), ενός από τα δύο είδη για τα οποία η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000.

Το θέμα έφτασε στην Ευρωβουλή το 2012 από τους Οικολόγους Πράσινους, με τον τότε επίτροπο Περιβάλλοντος να δηλώνει ότι «η περιοχή υπόκειται στις διατάξεις προστασίας και διαχείρισης του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικότοπους, οι οποίες επιβάλλουν ιδίως τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές για να αποφευχθεί η υποβάθμισή της και να εξασφαλιστεί ότι τυχόν νέα σχέδια ή έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις να αξιολογούνται ορθά και να εγκρίνονται μόνον εάν δεν επηρεάζουν την ακεραιότητα της περιοχής».

Συμβουλή που τηρήθηκε… στο ακέραιο: Τα beach bars πολλαπλασιάστηκαν, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος να συναινεί το 2015 για τη δημιουργία όχι δέκα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη, αλλά είκοσι beach bars.

«Καθημερινά καταστρέφονται φωλιές άγριων πτηνών. Τα νεροχελίδονα δεν υπάρχουν πια και ό,τι και να πούμε και να πράξουμε οι αρμόδιοι αγρόν αγοράζουν» σημειώνουν με απογοήτευση μέλη της Δράσης για την Αγρια Ζωή στην «Εφ.Συν.».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου