Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Μαθαίνοντας για το ελαιόλαδο, την παραγωγή και την ποιότητα του

 
 
του Γιάννη Σπυρούνη
 
Τα τοπικά προϊόντα της Ηλείας δείχνουν το δρόμο στον τομέα του αγροτουρισμού
 
Διπλό αναπτυξιακό ρόλο μπορούν να αποτελέσουν τα αγροτικά προϊόντα της Ηλείας. Από τη μια η εξαγωγική τους δυνατότητα σε νέες παραδοσιακές και αναπτυσσόμενες αγορές με βασικό όπλο την ποιότητα. Από την άλλη η προοπτική του αγροτουρισμού, όπου στις περιπτώσεις του ελαιόλαδου και του κρασιού μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου, μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια.

Πρόσφατο παράδειγμα στην Ηλεία είναι και η επίσκεψη φοιτητών από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στο ελαιοτριβείο του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου στην Βαρβάσαινα, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη χώρα μας. Και είναι αναπόφευκτη σχεδόν η γνωριμία με το ελληνικό ελαιόλαδο, όταν περνώντας από την Ολυμπία μαθαίνουν για την ελιά ως το κορυφαίο σύμβολο… Πριν λίγες ημέρες 43 Αμερικανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, οι οποίοι παρακολουθούν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας επισκεπτόμενοι την Ελλάδα, βρέθηκαν και στην Ολυμπία. Έχοντας ακούσει για το ελαιόλαδο και δοκιμάσει την ελληνική κουζίνα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μάθουν για τον τρόπο παραγωγής του, αλλά και να δοκιμάσουν διάφορες ποιότητές του. Έτσι επόμενος σταθμός μετά την Ολυμπία ήταν το Ελαιοτριβείο του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου στη Βαρβάσαινα, μιας βραβευμένης επιχείρησης για την ποιότητα των προϊόντων της.
 
Ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου με την βοήθεια της ξεναγού του γκρουπ, έκανε περιήγηση στους φοιτητές στους χώρους παραγωγής του ελαιόλαδου. Τους παρουσίασε βήμα – βήμα την διαδικασία όπου ο καρπός αδειάζεται από τα σακιά στα μηχανήματα που διαχωρίζουν τα φύλλα από την ελιά και έπειτα ακολουθούν όλα τα βήματα έως ότου μετά από περίπου μια ώρα παραχθεί το ελαιόλαδο.

Και μετά το «μάθημα» για την παραγωγή του ελαιόλαδου, ακολούθησε η ώρα της γευσιγνωσίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου οι φοιτητές αρχικά δοκίμασαν διαφορετικά είδη ελαιολάδου και στη συνέχεια συνδυασμούς με άλλα παραδοσιακά προϊόντα όπως το ζυμωτό ψωμί, η φέτα και το κρασί…

Το Ελαιοτριβείο του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου για δεύτερη χρονιά πραγματοποιεί τέτοιες εκδηλώσεις, που συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, αλλά και στην προβολή και προώθηση των ηλειακών προϊόντων.
 
elaiotriv3

elaiotriv7
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου