Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Λήμνος. Ανακοίνωση του Ομίλου Ανεμόεσσα μετά την αθώωση Μαρινάκη για την Αλυκή

 
Ανακοίνωση του Ομίλου Ανεμόεσσα μετά την αθώωση Μαρινάκη για την Αλυκή
 
Σε ανακοίνωση προχώρησε εχθές ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου «Ανεμόεσσα», με την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τον Δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη για τις παρεμβάσεις στη λίμνη «Αλυκή».
 
Η ανακοίνωση του Ομίλου αναφέρει:

«Θέµα: Αλυκή Λήµνου – Παράβαση κανόνων προστασίας της Λίµνης

Ο όµιλος «Ανεµόεσσα» σε συνέχεια της πρόσφατης παραποµπής του Δηµάρχου Λήµνου για το θέµα της Αλυκής, έχει να δηλώσει τα εξής:

1. Ο Όµιλος, από την πρώτη στιγµή που υπέπεσε στην αντίληψή του θέµα της παράνοµης διάνοιξης εκτεταµένου πλάτους καναλιού προς τη θάλασσα αναιρώντας την οικολογική ισορροπία και λειτουργία της Αλυκής, κατάγγειλε την πράξη ως παράνοµη και βλαπτική περιβαλλοντικά για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για ολόκληρο το νησί. Απευθύνθηκε δε στις αρµόδιες θεσµικά αρχές, απαιτώντας άµεσες παρεµβάσεις για εκτίµηση και αποκατάσταση της καταστροφής, που ήταν και το ζητούµενο.
2. Δεν στοχοποίησε ή κατηγόρησε ποτέ πρόσωπα, ούτε στράφηκε ποτέ εναντίον τους. Αυτή δεν ήταν ούτε είναι πρόθεση ή αρµοδιότητα. Είµαστε άλλωστε αντίθετοι -όπως ήδη αναφέραµε και στην επιστολή µας στις 9\10\2016 προς το ΣΥΓΑΠΕΖ- στην επιβολή διοικητικού προστίµου προς το Δήµο.
3. Ο ρόλος του Οµίλου είναι η προστασία και η ανάδειξη των περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών πόρων του νησιού, µε οποιοδήποτε µέσω και τρόπο. Γι’ αυτό και προσφέρει σύµφωνα µε τους σκοπούς του, όπου και όπως µπορεί, επιδιώκοντας συνεργασίες και αποφεύγοντας αντιπαραθέσεις και διενέξεις µε φορείς ή πρόσωπα.
4. Το διοικητικό χρηµατικό πρόστιµο, που επέβαλε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ, προς τον Δήµο Λήµνου, (λόγω της παράνοµης πράξης και της βλάβης που προκλήθηκε στη λειτουργία του υγροτόπου) πληρώνεται από δηµοτικούς πόρους επιβαρύνοντας έτσι όλους τους δηµότες η έχοντες κατοικία στο νησί, και όχι τους υπεύθυνους των παρανοµιών.
5. Η απόφαση παρέµβασης στον υδροβιότοπο της Αλυκής, απ’ όσο γνωρίζουµε, δεν πάρθηκε µετά από απόφαση Δηµοτικού Συµβουλίου, ή γνωµοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήµου, ούτε και εγγράφως, έτσι ώστε να µπορούµε να πούµε ότι έχει ακολουθηθεί η νόµιµη και προβλεπόµενη διαδικασία.
6. Ο σεβασµός της ισχύουσας περιβαλλοντικής η άλλης νοµοθεσίας και η τήρηση εν προκειµένω των προβλεπόµενων διαδικασιών αφορά όλους µας, ιδιαίτερα δε όσους έχουν αρµοδιότητες προστασίας.

Με βάση τα παραπάνω, ο όµιλος «Ανεµόεσσα», θα ήθελε να πληροφορήσει και να επισηµάνει, για αποφυγή παρανόησης ή παρεξηγήσεως, ότι θα πρέπει ΟΛΟΙ µας να είµαστε απόλυτα τυπικοί και προσεκτικοί ώστε να αποτελούµε παράδειγµα προς το κοινωνικό σύνολο, αν θέλουµε να λέµε ότι ζούµε σε µία δοµηµένη και οργανωµένη κοινωνία, µε κανόνες και αρχές και όχι σε µία άναρχη ή αυταρχική κοινωνία».



πηγή: http://www.limnosfm100.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου