Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Τριετής απαγόρευση θήρας σε έκταση 30.000 στρ. του Δ. Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης

 
apagoreusi
 
Όπως είναι γνωστό, μέχρι την δημοσίευση του νόμου 2637/1998 τα ονομαζόμενα ως καταφύγια θηραμάτων είχαν σαν σκοπό ίδρυσης την αύξηση των θηραματικών ειδών (και ειδικά των θηρευομένων) εντός των καταφυγίων. Αποτελούσαν μια «πάγια πρακτική» αποδεκτή από τον κυνηγετικό κόσμο. Συχνά μάλιστα οι ίδιοι οι κυνηγοί, μέσω των κυνηγετικών τους οργανώσεων, ήταν που πρότειναν περιοχές για να ενταχθούν στο θεσμό των καταφυγίων.

Μετά την έναρξη ισχύος του ν. 2637/1998, τα καταφύγια θηραμάτων μετονομάστηκαν αυτοδικαίως σε καταφύγια άγριας ζωής (ΚΑΖ). Ορισμένα δε εξ αυτών χωρίς να πληρούν απαραίτητα τους όρους και τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ΚΑΖ (διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας, προστασία των ειδών, διατήρηση των σπάνιων και απειλούμενων ειδών της πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας, κ.α.).

Ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής συμπεριλαμβάνει και μια σειρά περιορισμών στην εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων και έργων. Σε πολλές περιπτώσεις, στα καταφύγια θηραμάτων, που μετεξελίχθηκαν σε καταφύγια άγριας ζωής, εντάσσονται οικιστικές περιοχές όπου, με την φιλοσοφία του θεσμού των καταφυγίων θηραμάτων ήταν αναγκαία και επιθυμητή η απαγόρευση του κυνηγιού γύρω από αυτές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η διατήρηση τέτοιων ΚΑΖ που δεν πληρούν τους όρους δημιουργεί σειρά δυσχερειών στις τοπικές κοινωνίες. Προβλήματα, όμως, μπορεί να δημιουργήσει και η αυξημένη κυνηγετική δραστηριότητα λόγω της πολύχρονης απαγόρευσης, των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε αυτές, κ.λπ.

Μια μέση οδός που εφαρμόζεται, συνήθως, είναι αφενός η κατάργηση του ΚΑΖ και αφετέρου η ταυτόχρονη απαγόρευση της θήρας με έκδοση αποφάσεων ορισμένου χρόνου. Η μεθοδολογία αυτή εξετάστηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το 2014 στην Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με την παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ) και υπηρεσιακών στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (
ΕΔΩ). Κι από ότι φαίνεται κρίθηκε ικανοποιητική.

Μετά την κατάργηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στη θέση «ΚΟΥΡΙ» του δήμου Κοζάνης, το 2014, και την απαγόρευση του κυνηγιού για 3 χρόνια στην έκταση 42.000 στρ. του καταργηθέντος ΚΑΖ (
ΕΔΩ) ήρθε και η σειρά του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στη θέση «ΚΟΥΡΙ» του δήμου Εορδαίας.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ, απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων για τρία (3) χρόνια, ήτοι τις κυνηγετικές περιόδους 2016- 2017, 2017-2018 και 2018-2019 σε έκταση 30.000 στρ., που περιλαμβάνει τα όρια του καταργηθέντος με την αριθμ. 132916/3658/19-02-2016 (ΦΕΚ 38Δ) απόφαση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) «Κουρί» του Δήμου Εορδαίας Π.Ε Κοζάνης.

Η εν λόγω έκταση απεικονίζεται στο χάρτη που ακολουθεί και της οποίας τα όρια έχουν ως ακολούθως: Αρχίζει από τις παρυφές της Πτολεμαΐδας και ακολουθεί το δημόσιο δρόμο μέχρι το χωριό Πέρδικα, από εκεί ακολουθεί τον καρροποίητο δρόμο διά μέσου του κατερχόμενου ρέματος μέχρι το χωριό Δροσερό, από εκεί ακολουθεί τον καρροποίητο δρόμο μέχρι που να συναντήσει την παλαιά καρροποίητο οδό, Αναρράχης Πτολεμαΐδας στη θέση Βρύση και ακολουθεί τον καρροποίητο δρόμο προς Πτολεμαΐδα μέχρι τις παρυφές της από όπου και άρχισε.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου