Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

«ΟΧΙ» στις πατέντες των φυτών


 PELITI_LOGO_Το "Πελίτι" λέει «ΟΧΙ» στις πατέντες των φυτών

Στις 21 Μαϊου 2015 ο Ευρωπαϊκός συνασπισμός οργανώσεων «Όχι πατέντες στα φυτά !» (No Patents on Seeds!) εξέδωσε μία διεθνή έκκληση προς τις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών να σταματήσουν να χορηγούν πατέντες (διπλώματα ευρεσιτεχνίας) για φυτά και ζώα.

Προειδοποιούν ότι πολυεθνικές εταιρείες όπως η Μονσάντο αποκτούν όλο και περισσότερο έλεγχο επάνω στους πόρους που είναι αναγκαίοι για την παραγωγή τροφής. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ευρεσιτεχνίας (EPO) πρόκειται να χορηγήσει 30 πατέντες (διπλώματα ευρεσιτεχνίας) σε φυτά που προέρχονται από συμβατική αναπαραγωγή (με άλλα λόγια σε μη γ.τ.ο.). Η Ελβετική εταιρεία Συντζέντα προσδοκά να λάβει γύρω στις 12 πατέντες σύντομα. Πολλές από αυτές τις πατέντες αφορούν λαχανικά όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, το κουνουπίδι, το καρότο, και το μαρούλι.

«Οι πατέντες αυτές θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στους ίδιους τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφής όσο και στους ίδιους του καταναλωτές. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για φυτά και ζώα δίνουν στις εταιρείες τη δύναμη να αποφασίζουν τι θα καλλιεργείται στα χωράφια και πόσο θα το πληρώνουμε. Οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να βγουν μπροστά και να προστατέψουν τα κοινά συμφέροντα των πολιτών τους έναντι των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών που πιέζουν για διπλώματα ευρεσιτεχνίας», λέει ο Κρίστοφ Τεν του «Όχι πατέντες στα φυτά!»

Το Πελίτι συνυπογράφει την διεθνή αυτή έκκληση μαζί με δεκάδες οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να τροποποιηθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (και να εξαιρούνται από το πατεντάρισμα όλες οι διαδικασίες και το υλικό αναπαραγωγής, τα φυσικά χαρακτηριστικά φυτών και ζώων, γονότυποι, ζώα και φυτά, όπως επίσης και οι τροφές που προκύπτουν από αυτά)



Για περισσότερες πληροφορίες

http://no-patents-on-seeds.org/en/recent-activities/no-patents-plants-and-animals

πηγή: http://www.peliti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου