Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι πιο παραγωγικοί, με εξαγωγική δραστηριότητα Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. 16ος ο Α.Σ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, 17η η Ένωση Αγρινίου σε εξαγωγική δραστηριότητα

 

Oι πιο παραγωγικοί συνεταιρισμοί

Τη λίστα με τους 24 πρώτους ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς σε παραγωγική δραστηριότητα έδωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Σμύρης, κατά την ομιλία τους στην ημερίδα του έργου ΑγροΕΤΑΚ στις 3 Μαρτίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο σχετικό πίνακα πρώτος σε παραγωγική-εξαγωγική δραστηριότητα φιγουράρει ο συνεταιρισμός «Πίνδος» με 176 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, ενώ από την Αιτωλοακαρνανία 16η είναι ο Α.Σ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας με 14 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και ακολουθεί στην 17η θέση η Ένωση Αγρινίου με 12 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών.

Βάσει της εισήγησής του Μ. Σμύρη για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την ΠΑΣΕΓΕΣ, ο ίδιος ανέφερε επιγραμματικά και τις προτάσεις της συνομοσπονδίας για την αναμόρφωση αυτών, που αναφέρονται στα εξής:


– Άμεση ριζική τροποποίηση του νόμου 4015/2011
– Σε δεύτερο στάδιο σύνταξη και ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.
– Απρόσκοπτη εφαρμογή στην πράξη των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του συνεργατισμού και απεμπλοκή των συνεταιρισμών από κομματικές, κρατικές και κάθε άλλου είδους παρεμβάσεις
-Παροχή πρόσθετων κινήτρων για τη σύσταση οργάνωση και λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών των βασικών προϊόντων (οπωροκηπευτικά, λάδι, γάλα κλπ.) αλλά και εκσυγχρονισμός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
– Προώθηση της δημιουργίας μεγάλων σχημάτων για ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά
-Πλήρης αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (μέτρο 9)
– Υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων
– Συνεχής ενημέρωση, εκπαίδευση, κατάρτιση ,επιμόρφωση των συνεταιρισμένων αγροτών
– Απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας η κατανόηση του οφέλους της συνεργασίας και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των συνεταιρισμών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου