Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση της έρευνας για την βελτίωση των φυτών

 
 
 
Τις δυνατότητες που υπάρχουν για ποιοτικότερες, ανθεκτικότερες και μεγαλύτερων αποδόσεων καλλιέργειες διαπραγματεύεται έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με τη βελτίωση των φυτών, που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, τόσο τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία, όσο και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις που πλησιάζουν.
Η εν λόγω έκθεση, που υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια στις 25 Φεβρουαρίου, συντάχθηκε από την Σουηδή ευρωβουλευτή Marit Paulsen (της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) για λογαριασμό της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ευρωκοινοβουλίου, και έχει ως στόχο να ξεκινήσει μια εις βάθος συζήτηση και έρευνα σχετικά με την βελτίωση των φυτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια γεωργία.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, ο κλάδος της αναπαραγωγής φυτών είναι θεμελιώδους σημασίας όσον αφορά την παραγωγικότητα, την ποικιλομορφία, την υγεία και την ποιότητα της γεωργίας, της φυτοκομίας, της παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών, καθώς και του περιβάλλοντος.
 
Παράλληλα, επισημαίνεται πως η εκτιμώμενη αύξηση του πληθυσμού θα δημιουργήσει ακραίες απαιτήσεις για τη γεωργία, ενώ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται λόγω της ακατάλληλης χρήσης της γης, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών γεωργικών πρακτικών, ένα πρόβλημα που έχει οξυνθεί από την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση τονίζει ότι, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στις επερχόμενες προκλήσεις, όπως οι μελλοντικές ανάγκες εφοδιασμού τροφίμων και η κλιματική αλλαγή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό τομέα βελτίωσης φυτών.
 
Οι ευρωβουλευτές μέσω της έκθεσης, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν:

-Την σημασία της ανάπτυξης ποικιλιών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες μελλοντικές συνθήκες
- Την ανάγκη για καλλιέργειες που, για παράδειγμα, θα απορροφούν αποτελεσματικά το άζωτο και τον φώσφορο, θα αντέχουν καλύτερα την ξηρασία ή τις εντονότερες βροχοπτώσεις, θα είναι ανθεκτικότερες στους επιβλαβείς οργανισμούς και στις μεταβολές της θερμοκρασίας.
- Την ανάπτυξη πολυετών καλλιεργειών.
- Την χρήση νέων τεχνικών βελτίωσης φυτών που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της γεωργίας (εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί την αξιολόγηση νέων αναπαραγωγικών τεχνικών, και ζητούν να διευκρινίσει κατεπειγόντως το κανονιστικό τους καθεστώς).

- Την σημασία της εξασφάλισης πρόσβασης σε γενετικούς πόρους ως βάση για τη βελτίωση των φυτών.
- Ότι η ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα της βελτίωσης των φυτών πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω χάριν του υγιούς ανταγωνισμού.
- Τον ρόλο των δημόσια χρηματοδοτούμενων ανεξάρτητων επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται σε πολυετή βάση, όσον αφορά την μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια.
- Ότι η βασική έρευνα στον τομέα της βελτίωσης των φυτών στην ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της
 
 
Στα πλαίσια αυτά καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να:

- Χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020» για τη χρηματοδότηση της εφαρμοσμένης έρευνας που στηρίζει την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων τεχνικών βελτίωσης των φυτών, όπως η τεχνική επιταχυμένης βελτίωσης·
- Να διαθέσει χρηματοδοτικούς πόρους και να διαμορφώσει μια συνεκτική δομή για την έρευνα και την πρακτική στον τομέα της βελτίωσης των φυτών στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και λοιπών κατάλληλων μέσων πολιτικής, ούτως ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή ποικιλομορφία.
- Να εκπονήσει συνολική στρατηγική για τις γεωργικές εισροές, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση των φυτών·
- Να διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικής που θα στηρίζει τον τομέα των γεωργικών εισροών ως έναν από τους βασικούς τομείς για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγικότητας και βιωσιμότητας·
 
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου