28 ΜW συνολικά σε Ναυπακτία και στα όρια των ∆ήµων Αµφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας
Δυο αιολικά πάρκα θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται το επόμενο διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία μετά τη θετική γνωμοδότηση για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβούλιου ∆υτικής Ελλάδας. Πρόκειται για το έργο «Αιολικό πάρκο ισχύος 10 MW» στις θέσεις «Παλαρράχη-Παλιοπλάτανος-Προφήτης Ηλείας» Δήμου Ναυπακτίας και το «Αιολικό Πάρκο ισχύος 18 MW, στη θέση Βελανιδιά, των Δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας, Π.Ε. Αιτ/νίας».
Όσον αφορά το αιολικό πάρκο στην Ναυπακτία ο σταθμός θα αποτελείται από πέντε Ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2ΜW έκαστη, τύπου VESTAS V-9. Το αιολικό πάρκο αναπτύσσεται σε ένα ενιαίο πολύγωνο με συνολικό εμβαδόν 9,3 στρ.περίπου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία VATORA ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε Επιπρόσθετα, το Αιολικό Πάρκο θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης 150kV του ∆ΕΣΜΗΕ, μέσω εναέριων γραμμών Μ/Τ με τον νέο Υ/Σ που θα κατασκευαστεί από την εταιρεία «ΕΛΛ. ΕΝΕΡΓΚΙΚΟΝΤΟΡ ΑΕ & ΣΙΑ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ 1 ΕΕ » έκτασης 12 στρ. σε θέση νοτίως του πάρκου. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι μετά το πέρας κατασκευής του Αιολικού Πάρκου και των συνοδών έργων, θα απομακρυνθούν οι πάσης φύσεως εργοταξιακές εγκαταστάσεις, θα γίνει διαμόρφωση του χώρου και επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση, όπου αυτό είναι δυνατό με φυτεύσεις.
Όσον αφορά το Αιολικό Πάρκο στη θέση “Βελανιδιά” στα όρια των ∆ήµων Αµφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσαςο σταθµός θα αποτελείται από εννέα ανεµογεννήτριες ισχύος 2,0 MW η καθεµιά, εντός γηπέδου 3028 m2. Το αιολικό πάρκο αναµένεται να παράγει έως περίπου 37.206 ΜWh ετησίως και εξηκονοµεί 8.772 (για πετρέλαιο) ή 13.320 (για κάρβουνο) τόνους εισαγόµενου καυσίµου το χρόνο. Οι πλησιέστεροι οικισµοί στο χώρο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου είναι η Στάνος (1.225 µέτρα, ανατολικά), η Κατούνα (2.560 µέτρα, νοτιοδυτικά), ενώ οι υπόλοιποι οικισµοί βρίσκονται σε απόσταση µεγαλύτερη από 4.000 µέτρα. Η προτεινόµενη περιοχή ανάπτυξης του Αιολικού Σταθµού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) φέρει µορφή βραχώδους άγονης έκτασης και καλύπτεται κυρίως µε πόες µεταξύ των βράχων και από αραιή θαµνώδη βλάστηση και διάσπαρτα άτοµα βελανιδιάς και πουρναρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου