Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Νέο τεράστιο Αιολικό Πάρκο απειλεί τον Ασπροπόταμο και ο «πράσινος» μύθος των ΑΠΕ - άρθρο του Καρανίκα Δημήτρη

 
Δημήτρης Καρανίκας: Νέο τεράστιο Αιολικό Πάρκο απειλεί τον Ασπροπόταμο και ο «πράσινος» μύθος των ΑΠΕ  Φαίνεται πως ο Ασπροπόταμος δεν θα ησυχάσει εύκολα, καθώς σκοπεύεται να κατασκευαστεί ένα νέο αιολικό πάρκο (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 144 MW αποτελούμενο από 48 ανεμογεννήτριες (Α/Γ)!!!. Η χωροθέτηση   του ΑΣΠΗΕ εκτείνεται σε μία τεράστια έκταση που ξεκινάει από τα βόρεια-βορειοδυτικά του ΚΑΖ Στεφανίου, εκτείνεται από τα βορειοανατολικά έως βορειοδυτικά του Χαλικίου, εισέρχεται μέσα στο ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ  γυρίζει ανατολικά του Ανηλίου και κλείνει από τα νότια της Κατάρας και του Μαλακασίου έως το «Χιόλι». Το δε υψόμετρο εγκατάστασης είναι από 1600μ έως 1950μ. Ανήκει στις τελευταίες παρθένες περιοχές της χώρας και πέρα από το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας. Κατά τη γνώμη μας ανήκει σ’ εκείνες τις αλπικές περιοχές που, πέρα απ’ την παραδοσιακή κτηνοτροφία και τους αναγκαίους στενούς δασικούς δρόμους, δεν πρέπει να τις αγγίζει ο άνθρωπος.

Πρόκειται να κατασκευαστούν 23 χιλιόμετρα νέων δρόμων και "βελτίωση"
 20 χιλιομέτρων υπαρχόντων δρόμων για να μπορέσουν να δεχτούν τα φορτηγά μήκους 47 μέτρων!!! και γερανό ανύψωσης  των Α/Γ βάρους 500 τόνων και 10 αξόνων!!!
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η όψη όλης της περιοχής θα αλλάξει  τελείως, θα αποκοπεί και θα πολυκερματιστεί  η ορεινότητα και η συνέχεια όλης της περιοχής, αφού θα χρειαστεί να γίνουν τεράστιοι δρόμοι, να ριχτούν μπετά, να γίνουν εκχερσώσεις, να κατασκευαστεί γραμμή μεταφοράς ενέργειας για να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν οι  Α/Γ με  ύψος 125 μέτρων. Ολόκληρη η περιοχή με τα δάση οξυάς, ελάτων, πεύκης  αλλά και οι πανέμορφες αλπικές κορυφές θα μετατραπούν σε ένα απέραντο νταμάρι , αλλοιώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης περιοχής του Ασπροποτάμου. 

Όλα αυτά για μόλις 6 πιθανές μόνιμες θέσεις εργασίας και λίγες περιστασιακές κατά την κατασκευή του έργου. Σε ένα έργο προϋπολογισμού 176 εκ. Ευρώ που πάνω από το 80% του ποσού θα πηγαίνει στο εξωτερικό, καθώς οι Α/Γ και πολλά άλλα μέρη κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στο Εξωτερικό. 

Και όλα αυτά την ώρα που:

-Πάνω από το 30% των Ελλήνων είτε αδυνατούν είτε δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα.
-Οι Ελληνικές βιομηχανίες κλείνουν η μία μετά την άλλη λόγω της υψηλής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.
-Το αγροτικό ρεύμα εκτινάσσεται στα ύψη και απειλεί πλέον ευθέως την βιωσιμότητα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.
-Με τα υπάρχοντα ΑΙΟΛΙΚΑ και Φ/Β το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αυξάνεται με ταχύτητες φωτός και το ήδη υπάρχον πανάκριβο  τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ)  που ανέρχεται για τους οικιακούς καταναλωτές στα 20,8 ευρώ ανά 1000 κιλοβατώρες 
ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ  ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ.

-Το μόνο που παράγουν τα αιολικά είναι…. κοπανιστό αέρα και αυτό γιατί: Ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά είναι μεγαλύτερη κοροϊδία, αφού η ισχύς τους δεν είναι μόνο μεταβλητή (όπως πχ στα φ/β), αλλά και τυχαία. Αυτό το "τυχαία" είναι βασικό τους πρόβλημα. Με αφορμή την οπτική και την ακουστική ενόχληση και το προφανές γεγονός ότι αλέθουν πουλιά, όπου μπαίνουν, ή σχεδιάζεται να μπουν, μιλάνε πια ανοιχτά όσοι καταλαβαίνουν και όλο και περισσότερος απλός κόσμος καταλαβαίνει. Και λέω "απλός κόσμος" επειδή είναι πραγματικά δυσνόητο να καταλάβει κάποιος που δεν ξέρει από ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυα, μικροοικονομικά, επενδυτικά, πώς είναι δυνατόν κάτι να παράγει ρεύμα (ναι παράγουν ρεύμα όταν φυσάει),  και αυτό να είναι πιο ακριβό από όσο φαίνεται, άχρηστο, και σε μερικές περιπτώσεις βλαπτικό.  Η πολύ σύντομη εξήγηση είναι επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε μεγέθη ικανά και χρήσιμα για το δίκτυο.  Και, όπου αποθηκεύεται, πχ με αντλησιοταμίευση, το πρόσθετο κόστος είναι σημαντικό, και η απώλεια της άλλης βασικής χρήσης των υδροηλεκτρικών μη ανεκτή.  Υδρογόνα και άλλα φουτουριστικά, αφήστε τα για το μέλλον...  Δηλαδή, συχνά δεν φυσάει και χρειάζεται ρεύμα, και συχνά φυσάει και δεν χρειάζεται το ρεύμα.  Αυτό, το δεύτερο, όταν δηλαδή φυσάει, είναι πιο προβληματικό για ένα δίκτυο, ιδίως όταν υπάρχουν πολλά αιολικά. Στην πράξη, ή πρέπει να "κόψουν" τα αιολικά (όταν φυσάει), ή πρέπει να βρεθεί γείτονας που θα πληρωθεί για να πάρει το ρεύμα, ή θα ...ψηθεί το δίκτυο. (Πηγή: archaeopteryxgr.blogspot.gr)
- Όσο αυξάνει η συμμετοχή τους απαιτούν την κατασκευή πρόσθετων συμβατικών σταθμών για εφεδρεία, των οποίων η παράλληλη υπολειτουργία κοστίζει περιβαλλοντικά και οικονομικά (The Guardian 4-06-2008)
- Το όφελος τους πολλές φορές υπολογίζεται βάσει της εγκατεστημένης ισχύος και όχι της παραγόμενης που είναι  στην καλύτερη το 30% της πρώτης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου