Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, την Πέμπτη, 6 Δεκ 2012, στις 09.30, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κατά το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα απονεμηθούν τρία Βραβεία στους πιο καινοτόμους Νέους Αγρότες από όλη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την μόνη θεσμοθετημένη (με τον Νόμο 3147/2003, άρθρο 20) Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση για Νέους Αγρότες, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, η οποία οργάνωσε, μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθ. Γεώργιου Παπαστάμκου, 26μελή αποστολή για να υποστηρίξει τόσο τους 5+1 υποψήφιους από την Ελλάδα, όσο και την διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών το 2014, για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την μόνη θεσμοθετημένη (με τον Νόμο 3147/2003, άρθρο 20) Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση για Νέους Αγρότες, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, η οποία οργάνωσε, μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθ. Γεώργιου Παπαστάμκου, 26μελή αποστολή για να υποστηρίξει τόσο τους 5+1 υποψήφιους από την Ελλάδα, όσο και την διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών το 2014, για την Ελλάδα.
Οι υποψήφιοι για το Βραβείο του πιο καινοτόμου Νέου Αγρότη στις 6/12/2012, είναι:
Ο Δημήτρης Γεώργας είναι παντρεμένος με 2 παιδιά, κτηνοτρόφος, και αναπτύσσει τη δραστηριότητά του στη φημισμένη Αρχαία Επίδαυρο, δίπλα στο θέατρο και το Ασκληπιείο. Από τη δραστηριότητά του διαθέτει ζωικά προϊόντα περίπου 600.000 κιλών χοιρινού κρέατος, εξαιρετικής γεύσης λόγω της πολύ μεγάλης βιοποικιλότητας και των φυτών της περιοχής του. Αυτοματοποίησε την παραγωγή των ζωοτροφών του με δικό του λογισμικό και δικό του σύστημα διανομής της τροφής.
Διαθέτει σφαγείο για τις δικές του ανάγκες, ενώ από την μονάδα του παράγει 200 κυβικά μέτρα βιοαέριο ημερησίως. Το λογισμικό που ανέπτυξε του δίνει την ευχέρεια τόσο της ιχνηλασιμότητας στις ζωοτροφές, όσο και για έγκαιρες προβλέψεις προμηθειών, ενώ το μοίρασμα της τροφής για κάθε μαρκαρισμένο ζώο έχει δυνατότητα τηλεχειρισμού από το κινητό του τηλέφωνο. Στο σφαγείο σφάζει περίπου 120 χοίρους την εβδομάδα, που τους διαθέτει στο δικό του δίκτυο σημείων πώλησης, με δικά του μεταφορικά μέσα.
Η παραγωγή του βιοαερίου του είναι ταυτόχρονα και σύστημα διαχείρισης κοπριάς. Με το παραγόμενο βιοαέριο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες υγιεινής και επεξεργασίας στο σφαγείο καθώς επίσης και τις ανάγκες θέρμανσης για όλες του τις εγκαταστάσεις.
Ο Πάγκαλος Καζάκης είναι παντρεμένος και ζει στη Νέα Γωνιά της γαλαζοπράσινης Χαλκιδικής. Είναι αμπελουργός και προσφέρει στην κατανάλωση τα πάντα που μπορούν να παραχθούν από το αμπέλι, εκτός από κρασί. Με βάση την επαγγελματική αγροτική εκπαίδευση στη Γεωργική και Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης και με Bachelor of Science επάνω στη Γεωργία από το Πανεπιστήμιο του Essex, έφτασε, σήμερα να καλλιεργούν όλοι μαζί στην οικογένεια 150 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων.
Το συγκρότημα των παραγωγικών, μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με το συνοπτικό διακριτικό τίτλο «Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη» προσφέρει σήμερα πιστοποιημένα και συσκευασμένα έτοιμα για τον τελικό καταναλωτή αμπελόφυλλα, αμπελοβλάσταρα και τσαμπιά τουρσί, κομπόστες, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και χυμό σταφυλιού και άλλων φρούτων, πετιμέζι (100% σιρόπι σταφυλιού), ρετσέλι (γλυκό) κολοκυθιού και σύκο με πετιμέζι, ξύδι μούστου (παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια), σταφίδα (τελείως φυσικής ξήρανσης), μελιτζάνα καπνιστή (σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο), παραδοσιακές πίτες, σάλτσες και πολλά άλλα, και τα ιδιαιτέρως γνωστά «ντολμαδάκια της Μαριάννας».
Ο «Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη» έχει βραβευτεί για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας ανακύκλωση υλικών συσκευασίας, χουμοποίηση των φυτικών υπολειμμάτων, επεξεργασία νερού, κτλ, ενώ οι εγκαταστάσεις και τα κτήματα είναι επισκέψιμα με περισσότερους από 3000 μαθητές κάθε χρόνο..
Ο Μαΐστρος Καραμπάσης είναι όπως λέμε στην Ελλάδα «Όνομα και πράμα». Είναι το όνομα του Νέου Αγρότη, είναι ο νοτιοδυτικός άνεμος, είναι το brand name και από ότι φαίνεται σηματοδοτεί καινοτομίες στο χώρο του. Η οικογενειακή εκμετάλλευση ιδρύθηκε το 1992, όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο χωριό Κροκεές Λακωνίας, ακολουθώντας τις ιδεολογικές αρχές της αποκέντρωσης.
Ο Μαΐστρος είναι Νέος Αγρότης από το 2005, καλλιεργώντας κυρίως 120 στρέμματα ελαιόδεντρα, 2,5 στρέμματα θερμοκήπιο υψηλής τεχνολογίας, 10 στρέμματα εποχιακά λαχανικά, φρούτα και αρωματικά φυτά, με σεβασμό στο περιβάλλον, με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, με συνεχή διά βίου μάθηση και συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες.
Η ιστορική και γνωστή από την αρχαιότητα γη των Κροκεών σήμερα αποτελεί τη βάση της παραγωγής πλούτου στα χέρια της οικογένειας Καραμπάση. Η οικογένεια Καραμπάση προσφέρει έξτρα παρθένο βιολογικό λάδι, επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, βιολογικά λαχανικά, φρούτα και αρωματικά βότανα.
Η καλλιέργεια με βιολογικές μεθόδους λαχανικών, φρούτων και αρωματικών βοτάνων με τη χρήση υδροπονικών τεχνολογικών συστημάτων, επιτρέπει στην οικογένεια Καραμπάση να παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και να συμβάλλουν στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Ο Μαΐστρος πιστεύει στην Ελιά, σαν ένα από τα τρία βασικά συστατικά, όχι μόνο για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και για τη σύσταση του ελληνικού έθνους και όπως λέει και ο εθνικός ποιητής Οδυσσέας Ελύτης «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μία ελιά, ένα αμπέλι και μία βάρκα. Αυτό σημαίνει ότι με τα ίδια μπορείς να την ξαναφτιάξεις».
Ο Βασίλης Κόλλιας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, ασχολείται συστηματικά και έχει την ευθύνη της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, διαθέτοντας οπωροκηπευτικά προϊόντα τόσο στο χονδρεμπόριο (κυρίως οπωρικά) όσο και στις λαϊκές της Αθήνας, τροφοδοτώντας τες όλο τον χρόνο με συνεχείς επαναλαμβανόμενες καλλιέργειες κηπευτικών.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών που εστιάζονται στον προγραμματισμό του χρόνου της συγκέντρωσης της παραγωγής όσο και στη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων, αξιοποιώντας την τεχνολογία των εγχρώμων δικτυοκηπίων.
Η καινοτομία βρίσκεται στην εφαρμογή των επιστημών, οι οποίες δημιουργούν βελτιστοποίηση σε τμήματα του φυτού, ανάλογα με το χρώμα του δικτυοκηπίου. Για παράδειγμα, με κίτρινο δικτυοκήπιο βελτιώνεται η εμφάνιση του καρπού, με μπλε δικτυοκήπιο μεγαλώνει το φύλλωμα, με κόκκινο δικτυοκήπιο αυξάνεται το ριζικό σύστημα κτλ.
Είναι πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Βοιωτίας και ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, με ειδική ενασχόληση στις συλλογικές δραστηριότητες στον αγροτικό χώρο, καθώς και στη μεταφορά τεχνογνωσίας. Πριν ένα χρόνο είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει τις γεωργικές τεχνικές σε μια από τις γρήγορα μεταβαλλόμενες περιοχές του πλανήτη, την Κίνα.
Ο Αποστόλης Κούρτης είναι η προσωποποίηση της πολυαπασχόλησης στον αγροτικό τομέα, με σημερινή ένταση και ανάπτυξη κυρίως στο «Κτήμα Κούρτη-Οινόβιον», στη Ράχη Πιερίας. Ο Αποστόλης Κούρτης, ενώ ξεκίνησε ως καλλιεργητής καπνού, σήμερα είναι αμπελουργός, συμμετέχει στον τοπικό Δασικό Συνεταιρισμό, καλλιεργεί κεράσια και συμμετέχει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης «’’Άγιος Λουκάς», είναι οινοποιός και προσφέρει επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, ενώ συμμετέχει στην παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού τόσο με το επισκέψιμο οινοποιείο του, όσο και με οργανωμένες γευσιγνωσίες, καθώς και με τη στενή συνεργασία του με τη γνωστή ταβέρνα «Οι Πότες» στην Κατερίνη.
Το 1997, όταν ξεκίνησε τη φύτευση των αμπελώνων του, η μετακίνηση από την καλλιέργεια καπνού ήταν μία πολύ σοβαρή πράξη αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου, με σοβαρά σημεία καινοτομίας, ενώ η δεύτερη πολύ σημαντική διαφοροποίησή του είναι ότι η καλλιέργεια των κτημάτων του είναι μία αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.
Από τα 60 στρέμματα των αμπελώνων του, παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά τα οποία βραβεύτηκαν το 2011 με ασημένιο μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρασιού των Βρυξελλών. Ο Αποστόλης Κούρτης μετέχει σε όλες της δραστηριότητες προβολής της περιοχής του, είτε στον τόπο του είτε έξω από αυτόν, ενώ στοχεύει στην ανάπτυξη ποιοτικών κρασιών από τις ελληνικές ποικιλίες Ξυνόμαυρου και Ασύρτικου και είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας.
Ο Κωνσταντίνος Λουκίσας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα στα κηπευτικά, στις Αχαρνές Αττικής. Η «Φάρμα Λουκίσα» εφαρμόζει νέες τεχνολογίες, δίνοντας τεράστιο βάρος στην έρευνα και την ανάπτυξή τους όπου ο Κωνσταντίνος έχει πολλά να συνεισφέρει, με βάση την ολοκλήρωση των σπουδών του ως γεωπόνος.
Η «Φάρμα Λουκίσα» εφάρμοσε πρώτη πανευρωπαϊκά την υδροπονική μέθοδο επιπλέουσας καλλιέργειας κλειστού τύπου για την καλλιέργεια πάνω από 26 ειδών φυλλωδών λαχανικών και αρωματικών φυτών, τύπος ο οποίος ήταν αντικείμενο έρευνας της NASA.
Η καινοτομία της επιχείρησης εστιάζεται στην παραγωγική διαδικασία, καθώς έχει μέσο κόστος εγκατάστασης και χαμηλό κόστος λειτουργίας, οι εργασίες που απαιτούνται για τη συντήρηση και την καλλιέργεια είναι απλές, οι περισσότερες διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες (σπορά, μεταφύτευση, συγκομιδή), υπάρχει η δυνατότητα φύτευσης σε μεγάλη πυκνότητα και άρα καλύτερη εκμετάλλευση της καλλιεργούμενης επιφάνειας, και, το σημαντικότερο, επειδή έχει μηδενικά υπολείμματα δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο το Περιβάλλον όπως συνήθως κάνουν τα χημικά λιπάσματα και ιδιαίτερα τα νιτρικά.
Ελληνικά φυλλώδη από τη «Φάρμα Λουκίσας» πηγαίνουν τόσο στην Αμερική όσο και στη Ρωσία.
Η Ελληνική Αποστολή στην Ευρωπαϊκή συνάντηση των Νέων Αγροτών από 27 χώρες με την συμμετοχή της ξεκινά την προσπάθεια να φέρει το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Ελλάδα, διότι, όπως είπε ο πρόεδρός της κ. Β. Γιαννόπουλος, η Ελλάδα διαθέτει τουλάχιστον τρία διακριτά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
«Η Ελλάδα παρά την μικρή της έκταση διαθέτει την δεύτερη σε αριθμό βιοποικιλότητα σε όλο τον πλανήτη, που είναι η βάση εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.
Η Ελλάδα είναι κατά 75% ορεινή και ημιορεινή, έχει 15.000 χιλιόμετρα δαντελωτές ακτές συγκεντρωμένες σε μικρή επιφάνεια, που δημιουργούν μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων, που είναι η βάση για ποικίλες μορφές ποιοτικού τουρισμού. .
Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε ο δεύτερος αρχαιότερος ζωντανός πολιτισμός στον πλανήτη, που αποτέλεσε τη βάση του σημερινού ευρωπαϊκού πλέγματος αξιών».
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών πιστεύει ότι τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών τον Φεβ 2014 στην Ελλάδα, ξαναοικοδομώντας μία νέα πορεία ανάπτυξης της Ευρώπης βασισμένη στην Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020.
πηγή: http://www.wine.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου