Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για το λάδι και από τους τυποποιητές με αφορμή τις, προ ημερών, καταγγελίες για νοθεία





«Δεν προστατεύεται καθόλου το προϊόν μας με ανοησίες περί νοθείας».

Με αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εξαγωγέων, Γιώργος Ανδρεαδάκης, δίνει το στίγμα των τυποποιητών για την ανάγκη να έχουμε ένα καλό και ποιοτικό λάδι.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως η ιστορία με την υποτιθέμενη νοθεία έχει βλάψει ανεπανόρθωτα το προϊόν και πως για μία ακόμα φορά εξαιτίας διαφόρων παιχνιδιών της αγοράς, οι τυποποιητές δεν μπορούν να βγουν στην αγορά του εξωτερικού με ακριβό λάδι στο ράφι.

«Πώς θα προστατεύσουμε το προϊόν μας όταν μόνοι διασπείρουμε φήμες για νοθεία και πώς θα βγούμε δυνατά στις αγορές του εξωτερικού» αναφέρει ο κ. Ανδρεαδάκης για να προσθέσει πως η Κρήτη έχει ένα ξεχωριστό προϊόν το οποίο δεν μπορεί πλέον να πωλείται χύμα.

«Αν κάποιος έχει καταγγελίες, να τις κάνει επώνυμα, να φέρει αποδείξεις κι εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα καταδικάσουμε αυτά τα περιστατικά. Αλλά το να υπάρχουν υποτίθεται καταγγελίες χωρίς συγκεκριμένα ονόματα και χωρίς αποδείξεις, δεν μπορεί να ευσταθεί».

Όπως αναφέρει μάλιστα, ήδη οι διεθνείς τιμές πέφτουν, με συνέπεια να επηρεάζεται δραματικά η τιμή στο κρητικό ελαιόλαδο, το οποίο παίρνει την κατιούσα. «Οι Ιταλοί αγόραζαν πριν από μία εβδομάδα 2,30 το τριάρι και τώρα αγοράζουν 2,25» τονίζει ο κ. Ανδρεαδάκης και προσθέτει:

«Όλοι έχουν στην αγορά τους δικούς τους ανθρώπους και γνωρίζουν πολύ καλά το τι γίνεται. Οπότε στη συνέχεια και οι αγορές κινούνται με βάση το τι συμβαίνει".

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη μάλιστα, το τυποποιημένο λάδι έχει πλέον πεθάνει και δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση για τους παραγωγούς, αν δεν αλλάξει η γενικότερη φιλοσοφία πώλησης και προώθησης. «Η δική μας φιλοσοφία είναι να έχουμε μια καλή τιμή στο λάδι, ικανοποιημένους παραγωγούς και καλή τιμή στα ράφια του εξωτερικού» εξηγεί για να προσθέσει πως λόγω κρίσης, κανείς δεν θέλει να κρατήσει το λάδι, με αποτέλεσμα οι τιμές να συμπιέζονται μόνιμα προς τα κάτω.

Όσο μάλιστα στο εξωτερικό βλέπουν αυτές τις καταστάσεις οι επιχειρηματίες, η εκτίμηση είναι πως θα έρχονται και με ελάχιστα χρήματα, θα αγοράζουν ένα προϊόν ανώτατης ποιότητας το οποίο οι ίδιοι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε κερδίζοντας πολύ περισσότερα.

«Αν δεν αποκτήσουμε μια συνολικότερη κουλτούρα εξωστρέφειας στην τυποποίηση του ελαιολάδου, δυστυχώς θα είμαστε αναγκασμένοι να βλέπουμε μια ζωή να μας κουνάν χιλιάρικα, να αγοράζουν οι ξένοι πάμφθηνα κι εμείς να παίζουμε παλαμάκια» τονίζει ο κ. Ανδρεαδάκης, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη πολιτική είναι καταστροφική για το προϊόν.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου