Επανέρχονται στο θέμα του νερού και της ποιότητας του οι «Πολίτες Εν Δράσει Ναυπάκτου» με αφορμή την ημερίδα της ΔΕΥΑ Ναυπάκτου για την ποιότητα πόσιμου νερού. Οι «Πολίτες Εν Δράσει Ναυπάκτου» αναρωτιούνται με νόημα «ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας;» καθώς σημειώνουν την μεγάλη επικινδυνότητα συνύπαρξης χλωρίου και οργανικών υλών, πράγμα που υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι έχει συμβεί στο νερό του δήμου Ναυπακτίας καθώς είναι γνωστό ότι σε πολλές αναλύσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς τα αποτελέσματα έχουν υπερβεί τα επιτρεπτά όρια.
Αναλυτικά:
Στη ημερίδα της ΔΕΥΑ Ναυπάκτου για την ποιότητα πόσιμου νερού, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να φτάνει το νερό στο σπίτι μας προκειμένου να είναι υγιεινό.
Στη ημερίδα της ΔΕΥΑ Ναυπάκτου για την ποιότητα πόσιμου νερού, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να φτάνει το νερό στο σπίτι μας προκειμένου να είναι υγιεινό.
Ο αν. καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών Μιχάλης Λεοτσινίδης αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα συνύπαρξης χλωρίου και οργανικών υλών. Σημειώνουμε ότι σαν Οργανική Ύλη θεωρείται η ύλη που έχει σαν βάση της τον άνθρακα. Η Οργανική Ύλη (ή οργανικό υλικό, φυσική οργανική ύλη) είναι ύλη που προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς. Αποσυντίθεται, ή είναι προϊόν αποσύνθεσης, ή αποτελείται από οργανικές ενώσεις. Τα έμβια όντα και τα φυτά αποτελούνται από οργανική ύλη.
Ο καθηγητής Γ. Μαρούλης αναφέρει σχετικά με «το χλώριο όταν αντιδρά με οργανική ύλη στο νερό, αποτέλεσμα είναι να παράγονται τοξικές και καρκινογόνες ενώσεις, γνωστές σαν παραπροϊόντα της απολύμανσης του νερού». Κατά τη διαδικασία της χλωρίωσης, ένα μέρος της ποσότητας του χλωρίου αντιδρά με διάφορα συστατικά του νερού και τους μικροοργανισμούς που θανατώνει και δεσμεύεται. Το υπόλοιπο μένει ως υπολειμματική ποσότητα χλωρίου, αυτή ακριβώς η ποσότητα είναι που αντιδρά με τις οργανικές ύλες και δημιουργεί το πρόβλημα. «Γι’ αυτό το λόγο» ισχυρίζεται ο κ. Μαρούλης, «είναι πολύ σημαντικό το υπολειμματικό χλώριο να βρίσκεται υπό έλεγχο και η συγκέντρωσή του να μην υπερβαίνει τα όρια που θέτει η νομοθεσία και οι επιστήμονες». Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης η χλωρίωση περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών φίλτρων που «εγκλωβίζουν» τα παραπροϊόντα χλωρίου.
Τα πόσιμα νερά που χλωριώνονται και στα οποία από βλάβες του συστήματος υπεισέρχονται χώματα (οργανικές ύλες), τι προκαλούν;;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου