Ενα «πράσινο» μουσείο, καθώς και ακόμη ένα ζωντανό, εν μέρει διαδραστικό, απολαυστικό, θα αποκτήσει η Αθήνα.
Το πρώτο, είναι το Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος. Τώρα ετοιμάζεται διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, μόλις ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις. Το δεύτερο, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) στο Μοναστηράκι, κερδίζει την τελευταία ευκαιρία του: να επαναλειτουργήσει με τα καθ’ όλα απαραίτητα χρήματα του ΕΣΠΑ.
«Το κτίριο που θα προκύψει θα πρέπει να αφήνει τα ελάχιστα ίχνη στο περιβάλλον σε περίπτωση που πάψει να υφίσταται» δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΑΙΘΠΑ Λίνα Μενδώνη, για το Μουσείο των Αθηνών, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων. «Να ανταποκρίνεται ιδεολογικά και κτιριολογικά στις ιδέες που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο.» Εδωσε έτσι το οικολογικό στίγμα ενός οικοδομήματος που θα στηριχτεί στις βιοκλιματικές αρχές.
Μηδενική κατανάλωση
Η μελέτη προβλέπει ελάχιστη, έως και μηδενική, ενεργειακή κατανάλωση. Τέλος, θα πρόκειται για ένα μουσείο «που και με τις υποδομές του θα αναβαθμίσει μια ολόκληρη περιοχή, όλο το Διαμέρισμα».
Το συνολικό μεικτό εμβαδόν του νέου μουσείου κατέβηκε από τα 18.240 τετραγωνικά στα 16.500 τ.μ., (εκθεσιακοί χώροι 5.400 τ.μ.). Θα δημιουργηθεί ένα νέο υπόγειο πάρκινγκ στο οικόπεδο «REDS», εμβαδού 2.600 τ.μ. και χωρητικότητας 160 θέσεων, ενώ το υφιστάμενο υπαίθριο πάρκινγκ θα καταργηθεί.
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) θα στεγαστεί στα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου γύρω από τις οδούς Αδριανού, Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου στο Μοναστηράκι, τη λεγόμενη και «Αυλή των Θαυμάτων». Μάλιστα, θα γίνουν έρευνες και σε κινηματογραφικό υλικό εποχής -ασπρόμαυρο- για αποτυπώσεις της «αυλής».
Εξαιρετική, άρτια και πρωτότυπη χαρακτήρισαν τα μέλη του Συμβουλίου τη μουσειολογική μελέτη για το νέο ΜΕΛΤ, που θα εγκατασταθεί στα 18 σπιτάκια της παλιάς γειτονιάς. Θα ακολουθήσει η μουσειογραφική μελέτη.
Το νέο μουσείο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2015. Στελέχη της Αρχαιολογικής Υυπηρεσίας άδραξαν την ευκαιρία και προχώρησαν το έργο με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η πλούσια συλλογή του ΜΕΛΤ καλύπτει τον ελληνικό πολιτισμό από το 1750 έως το 1960.
Με επίκεντρο τον άνθρωπο και κεντρική ιδέα τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ταυτότητα του Ελληνα, η έκθεση θα είναι διαρθρωμένη σε ενότητες και υποενότητες με τρόπο πρωτότυπο και «παιχνιδιάρικο», γεγονός που φαίνεται τόσο από τίτλους που τις συνοδεύουν -«μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος?» ή «…θα σου φέρω μία λαμπάδα ίσα με το μπόι μου…»- όσο και από ασυνήθιστες παρουσιάσεις. Δεν θα λείπουν βέβαια τα οπτικοακουστικά μέσα (φωτογραφίες, βίντεο), καθώς και οι νεότερες τεχνολογίες, όπως τα ψηφιακά εκθέματα και οι διαδραστικοί χάρτες. Χάρη σε αυτές, ο επισκέπτης θα μπορεί ακόμα και να «δοκιμάσει» μια φορεσιά μπροστά σε έναν ψηφιακό καθρέφτη.
Το ταξίδι θα ξεκινά από το Τζαμί Τσισδαράκη, πρώτη στέγη του ΜΕΛΤ. Το ΜΕΛΤ έχει κάνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έρευνα για το τι περιμένει από αυτό το κοινό του.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου