Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Αλεξανδρούπολη. Θα σεβαστεί κανείς επιτέλους τους πεζούς;



Πριν μπω στο θέμα μου, θα ήθελα να αναφέρω ότι το θέμα που θα ασχοληθώ σήμερα το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο gatzoli όμως δεν ιδρώνει κανενός το αυτί!! Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για τους Έλληνες οδηγούς (πολλοί είναι μάλιστα και τυφλοί και.... παίρνουν επιδόματα, ίσως γι αυτό να μη βλέπουν τους πεζούς) που δεν προστατεύουν ούτε την ίδια τους την αξιοπρέπεια με την άθλια και τσαμπουκαλίδικη οδηγική συμπεριφορά τους. Δεν θα αναφερθώ σήμερα στο γεγονός ότι είμαστε πρώτοι στα δυστυχήματα επειδή θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε πίστα Ράλι , ούτε θα μιλήσω για την κυκλοφορία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπου δεν τηρούνται ούτε τα αυτονόητα.

Μπλοκαρισμένες διασταυρώσεις, ανόητα μποτιλιαρίσματα, καμία τήρηση προτεραιότητας, στάθμευση όπου και όπως και να’ναι,  διπλοπαρκάρισμα, επιτόπιες απαγορευμένες στροφές, έλλειψη κατανόησης, έλλειψη σεβασμού και όχι μόνον. Ζούμε ένα συνεχές αλαλούμ για το οποίο ευθύνεται η πολιτεία κατά το πλείστον.
Όσο για την ποιότητα ζωής των πολιτών στην πρωτεύουσα του Έβρου, ούτε λόγος φυσικά. Εμείς, όμως οι πολίτες-οδηγοί τι κάνουμε; είμαστε πάντοτε αθώοι και αμέτοχοι σε αυτό το καθημερινό αλαλούμ και συμμετέχουμε δυστυχώς στην απουσία της πολιτείας και της αυτοδιοικητικής αρχής;
Εμείς Ε! Βέβαια δεν φταίμε σε τίποτα. Φταίει η πολιτεία. Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς.

Σήμερα τολμώντας να διεκδικήσω στην πράξη το δικαίωμά μου ως πεζός να διασχίσω τη διάβαση στην κεντρική λεωφόρο Δημοκρατίας στην Αλεξανδρούπολη στο ύψος της millenium bank, τη γλίτωσα παρά τρίχα που λέμε. Όχι επειδή ο οδηγός ΙΧ δε μου έδωσε προτεραιότητα και θα με πατούσε στην κυριολεξία, αλλά επειδή τόλμησα να του πω ότι παραβίασε την προτεραιότητά μου και κακώς το έπραξε. Το τι κοσμητικά επίθετα άκουσα, δεν περιγράφονται! Απομακρύνθηκε κι ενώ είχε χαθεί στο βάθος, ακόμη έβριζε!!! Ούτε τη νεκρή μητέρα μου δε σεβάστηκε. Τραγικό!! Κι όμως τέτοιοι οδηγοί κυκλοφορούν δυστυχώς. Σε όλη την Ελλάδα.

Σαφέστατα υπάρχουν και οι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι οδηγοί που σέβονται τους πολίτες. Δεν είμαστε μηδενιστές. Κάνουμε έκκληση λοιπόν στο δήμαρχο να μεριμνήσει να βαφούν πρωτίστως οι διαγραμμίσεις έτσι ώστε να είναι ορατές και ευδιάκριτες συνεχώς και όχι τις βάψαμε σήμερα και μετά του χρόνου. Αν βαριούνται να το κάνουν, τουλάχιστον ας γίνουν σαμαράκια μήπως και αναγκάζονται να σταματάνε οι οδηγοί.
Κάτι πρέπει να γίνει τέλος πάντων, εκτός από το να αλλάξουμε οδηγική συμπεριφορά από μόνοι μας. Κι επειδή αυτό το βλέπω χλωμό, θα πρέπει να λειτουργήσει ο νόμος και η πολιτεία. Καλές και οι επισκέψεις Τούρκων πρόξενων και διαφόρων, καιρός όμως κ. Δήμαρχε είναι να ενδιαφερθείτε λιγάκι και για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.


Ένα στοιχείο της πολιτείας για να αποκτήσει ο όρος οδική ασφάλεια το πραγματικό της νόημα, είναι οι καλύτεροι δρόμοι, οι χώροι παρκαρίσματος, οι καλύτερες συγκοινωνίες, τα έξυπνα έργα διευκόλυνσης κυκλοφορίας πεζών και οδηγών, ποδηλατοδρόμοι, πεζοδρόμια για τις ευάλωτες ηλικίες, ΑΜΕΑ, διαγραμμίσεις, γενικά σήμανση, αστυνόμευση, βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς και της ψυχολογίας στην κίνηση, που είναι υποχρεώσεις της πολιτείας με σκοπό την ανακούφιση των πολιτών, οδηγών, πεζών, επισκεπτών, της επιβαρυμένης αστικής κυκλοφορίας προκειμένου να είναι οι δρόμοι φιλικοί στους χρήστες.


Πάμε ένα στοίχημα ότι τίποτα δε θα αλλάξει από πλευράς Δήμου;


πηγή: gatzoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου