Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Αναξιοποίητος ενεργειακός θησαυρός σε κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες


 Στο μεταξύ, ένας πραγματικός θησαυρός για την ελληνική οικονομία “κρύβεται” στις κτηνοτροφικές μονάδες και τα χωράφια της Ελλάδας, καθώς ακόμη και με συντηρητικούς υπολογισμούς τα οργανικά απόβλητα που παράγονται μπορούν να τροφοδοτήσουν πολλές μονάδες βιοαερίου και βιομάζας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο δέσμης έργων βιοαερίου του ΚΑΠΕ (Τμήμα Βιομάζας), Χρήστο Ζαφείρη. Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 17,5 εκατ. τόνοι υποπροϊόντων και αποβλήτων με ισχύ καυσίμων 370 ΜW.
 
“Υπάρχουν περίπου 239.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα παράγουν απόβλητα οργανικά. Τι τα κάνουν; Δεν πηγαίνουν πουθενά. Με βάση αυτά τα στοιχεία βγάζουμε αλγόριθμους και σχέδια. Έχουμε σε επίπεδο περιφέρειας, νομού, οικισμού τη δυνατότητα να γίνουν μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Τα πιο πολλά οργανικά απόβλητα είναι στο νομό Θεσσαλονίκης. Παράγει πάνω από 2 εκατ. τόνους αποβλήτων, με ισχύ καυσίμων περίπου 40 MW” ανέφερε.
 
Συνολικά, στην Ελλάδα, η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 44 MW, προερχόμενη μέχρι σήμερα από ΧΥΤΑ και βιολογικούς καθαρισμούς, κυρίως από τα Άνω Λιόσια (23,5 MW), την Ψυττάλεια (11,4 MW) και τους Ταγαράδες (5 MW). Εσχάτως, στο “παιχνίδι” μπαίνουν και κτηνοτροφικές μονάδες.
 
 
Δυσκολίες στην εφαρμογή
 
Παρότι όμως ο …θησαυρός υπάρχει, δεν είναι πάντα εύκολο να τον εξορύξεις. Προβλήματα αποτελούν -σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη- ο κατακερματισμός των ιδιοκτησιών του πρωτογενούς τομέα (λίγες, πολύ μικρές εκτάσεις/μονάδες), το οικογενειακό δίκαιο, το κακό οδικό δίκτυο, ακόμη και οι κλιματολογικές συνθήκες. Πάντως, με τον νόμο 4152/2013, δίδεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη του βιοαερίου και της βιομάζας και στην Ελλάδα.
 
Εντός της ΕΕ, κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο και βιομάζα είναι η Γερμανία. Συνολικά στην ΕΕ υπάρχουν 14.582 μονάδες βιοαερίου με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 7.857 MWe, εκ των οποίων οι 9000 βρίσκονται στη συγκεκριμένη χώρα (εγκαταστημένης ισχύος 3000 MWe). Ως ανερχόμενη δύναμη αναδύεται και η Ιταλία, η οποία διαθέτει 1400 μονάδες, εγκατεστημένης ισχύος 1100 MWe.
 
Πάντως, και οι πρωτοπόροι στον χώρο Γερμανοί δεν απέφυγαν λάθη κατά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, από τα οποία οι Έλληνες θα μπορούσαν να διδαχτούν ώστε να κερδίσουν χρόνο, όπως ανέφερε ο Paul Rydzek, της εταιρείας eclareon GmbH, συμβούλου του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας για το σχέδιο “Πρωτοβουλία Εξαγωγών ΑΠΕ”.
 
Παρόντα στην εκδήλωση ήταν στελέχη πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, δρ Ingo Von Voss.
 
 
 

Τραινο-ποδήλατο-βόλτα 2015

 
 
Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015. Εκδρομή με τρένο και ποδήλατο στην Κερκίνη για την «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών» (EuroBirdwatch). Μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές κοντά στη φύση, με δράσεις (παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιγνίδια κ.α) που προγραμματίζει ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Το κόστος συμμετοχής είναι 10 € και περιλαμβάνει τα μεταφορικά (εισιτήριο του ΟΣΕ Θεσσαλονίκη-Βυρώνεια-Θεσσαλονίκη) καθώς και το ατομικό γεύμα στον Μεθοριακό Σταθμό, το T-Shirt και το αναμνηστικό μαγνητάκι. Θα πληρώσετε το πρωί της Κυριακής στον Σ.Σ Θεσσαλονίκης, όπου ο εκπρόσωπος της εκδήλωσης θα σας δώσει μαζί με την σχετική απόδειξη και την κάρτα συμμετοχής.

Εάν έρθετε απευθείας στην Βυρώνεια (09.00 το πρωί) το κόστος συμμετοχής είναι 5 € και περιλαμβάνει το ατομικό γεύμα στον Μεθοριακό Σταθμό, το T-Shirt και το αναμνηστικό μαγνητάκι. Θα πληρώσετε στον εκπρόσωπο της εκδήλωσης, όπου θα σας δώσει μαζί με την σχετική απόδειξη και την κάρτα συμμετοχής.

Σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και την ΕΠΟΜΕΑ Σιντικής και φίλους εθελοντές, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για μία ασφαλή εκδρομή ώστε να περάσουμε όλοι μας όμορφα και να διασκεδάσουμε.

Για τη συμμετοχή σας στην φετινή ΤΡΑΙΝΟ-ΠΟΔΗΛΑΤΟ-ΒΟΛΤΑ, παρακαλούμε συμπληρώστε την σχετική φόρμα πατώντας με το ποντίκι σας
ΕΔΩ. Όλες οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για στατιστικούς λόγους από την διοργάνωση ή για πιθανούς
λόγους επικοινωνίας μαζί σας. Εργαζόμαστε για ένα όσο γίνεται, καλύτερο αποτέλεσμα.
 
 
 

Αστικό περιβάλλον. Με νέο …"λουκ" η κεντρική πλατεία των Τρικάλων


 Με νέο …λουκ η κεντρική πλατεία των ΤρικάλωνΠέρα από τα … σίδερα που μπήκαν σε σημεία του κέντρου της πόλης για την στάθμευση δικύκλων αλλά κυρίως την αποφυγή για …στάθμευση οχημάτων, … κάγκελα μπήκαν και στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr αριστερά και δεξιά του αγάλματος του Στρατηγού Σαράφη, τοποθετήθηκαν …σιδερένια παγκάκια, με την Δημοτική Αρχή Τρικάλων, να αντιλαμβάνεται τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, καθώς η κεντρική πλατεία των Τρικάλων, αποτελεί πλέον το πιο … «hot» σημείο της βραδινής συνάντησης της νεολαίας της πόλης…



πηγή: http://www.trikalanews.gr/
 

Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των σπάνιων & απειλούμενων φυτών της Ελλάδας


 
Το δίτομο έργο με τίτλο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας, έκδοση 2009, είναι το αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας, στην οποία συμμετείχαν 89 βοτανικοί επιστήμονες ή και ερασιτέχνες, από τους οποίους οι 74 είναι Έλληνες και 15 αλλοδαποί.

Στους δύο τόμους περιλαμβάνονται 300 είδη και υποείδη της ελληνικής χλωρίδας, τα οποία διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες απειλής, σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης (IUCN) και προτείνονται μέτρα προστασίας τους. Επιπλέον, οι φωτογραφίες των φυτών που συνοδεύουν τα κείμενα και οι οποίες έχουν ληφθεί στους φυσικούς βιοτόπους τους, εκφράζουν με τον πιο αληθινό τρόπο την αρμονία του φυτικού κόσμου της Ελλάδας και του φυσικού της περιβάλλοντος.

Σκοπός του παρόντος συλλογικού έργου είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαιτέρως της νεο λαίας μας σε όλα τα στάδια εκπαίδευσής της. Προς αυτόν τον σκοπό το έργο δίνει την ευκαιρία να γίνει γνωστός ο πλούτος, η μοναδικότητα, αλλά και η σημασία της σπάνιας ελληνικής χλωρίδας. Συγχρόνως, όμως, επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας των απειλουμένων ειδών με τα προτεινόμενα μέτρα, στα πλαίσια της παγκόσμιας αειφορικής διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Το νέο έργο φιλοδοξεί, επίσης, να αποτελέσει χρήσιμο σύμβουλο σε όσους ασχολούνται με θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος (Κρατικές Υπηρεσίες, Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Γραφεία Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Φορείς Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης, Οικολογικές Οργανώσεις κ.λπ.).

Επιτροπή Έκδοσης: Δ. Φοίτος – Θ. Κωνσταντινίδης – Γ. Καμάρη
 
Μπορείτε να κατεβάσετε τους 2 τόμους του Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας σε pdf από τον ιστότοπο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας.
 
Φοίτος Δ., Κωνσταντινίδης Θ., Καμάρη Γ. 2009 (Επιμ. Εκδ.). Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλουμένων Ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας, Τόμος 2 (E-Z), Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, Πάτρα.


πηγή: http://dasarxeio.com/

Ηλεία. Ο κόσμος αγκάλιασε την 81η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας

 
IMG_3476
 
του Γιάννη Σπυρούνη
 
Με διαφορετικό προφίλ εκδηλώσεων η φετινή διοργάνωση
 
Η προσέλευση του κόσμου αλλά και το διαφορετικό προφίλ των εκδηλώσεων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής – 81ης Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας. Με αφιερώματα, σεμινάρια, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, η φετινή έκθεση, διήρκησε περισσότερες ημέρες και θέλησε να ξεφύγει από τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, πλησιάζοντας σε ένα ανώτερο ιππικό επίπεδο ίσως με έμφαση σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες της ιππικής τέχνης. Θα λέγαμε πως το επόμενο βήμα θα μπορούσε να ήταν η διοργάνωση ιππικών αγώνων σε στίβο ιππασίας με την συμβολή και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Το Σαββατοκύριακο οι πρωταγωνιστές δηλαδή τα άλογα βρέθηκαν μπροστά στο κοινό και μαζί με τους αναβάτες τους, καταχειροκροτήθηκαν για την ομορφιά τους, την υπακοή τους, τα όσα περίτεχνα έχουν μάθει να παρουσιάζουν.

Το πρόγραμμα το βράδυ του Σαββάτου, χωρίστηκε σε δύο παρουσιάσεις που έκαναν οι δύο ιππικοί σύλλογοι της Ανδραβίδας με τη συνδρομή μελών και φίλων τους από την Ηλεία και άλλες περιοχές. Οι «Κένταυροι» και ο «Σπάρτακος» παρουσίασαν όμορφο θέαμα που πλαισιώθηκε και από μουσικοχορευτικές δραστηριότητες. Τα άλογα που παρέλασαν από το ιππικό στίβο της Ανδραβίδας, εντυπωσίασαν όχι μόνο για τα χαρακτηριστικά των φυλών τους, αλλά και για όσα οι αναβάτες και οι ιδιοκτήτες τους, τα έχουν εκπαιδεύσει να αποδώσουν μπροστά στο κοινό, όχι μόνο με πειθαρχία αλλά και με μεγάλη ακρίβεια. Αλλά και ειδικότερα οι αναβάτες των αλόγων ως άλλοι ιππότες παρουσίασαν την δεξιοτεχνία τους σε ασκήσεις που προέρχονται από το μακρινό παρελθόν, τότε που κυριαρχούσαν οι ιππότες. Επίσης όμορφα συμπλήρωσαν την βραδιά οι ιδιοκτήτες αμαξών με την παρουσία τους. Τόσο τα μέλη του Σπάρτακου, όσο και τα μέλη των Κενταύρων και κυρίως η Αλεξάνδρα Αλτούνη, που αποτέλεσε με την παρουσία της στην καρδιά του στίβου μια εξαιρετική οικοδέσποινα στο δικό της μέρος της παρουσίασης, πάσχισαν για να αναβαθμίσουν τη φετινή διοργάνωση και να δείξουν πως μπορούν να αναβαθμίσουν το θεσμό. Το πρόγραμμα της Κυριακής πέρα από τις βραβεύσεις πλαισιώθηκε από την παρουσίαση επίδειξης υπερπήδησης εμποδίων, αλλά και μια δεύτερη παρουσίαση κάποιων αλόγων και αμαξών.
 
IMG 3417
 
Οι βραβεύσεις
 
Στις βραβεύσεις της 81η Ιππική Έκθεσης Ανδραβίδας, το πρωί της Κυριακής, την τιμητική τους είχαν οι άνθρωποι που συμμετέχουν και συμβάλουν στο θεσμό τα τελευταία χρόνια, αλλά και αυτοί που κρατούν το μέλλον στα χέρια τους. Για την πολυετή προσφορά τους τιμήθηκαν οι Διονύσιος Κονταλής, Αντώνιος Αγραπίδης, Παναγιώτης Κοτσαύτης από την Ανδραβίδα, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος από την Πηνεία, ο Βασίλης Τράνκας από τη Δάφνη Καλαβρύτων, και ο Στέφανος Κονιδιάρης από το Δάσος Χαϊδαρίου. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη διάδοση της ιππικής τέχνης από κάθε πλευρά και οδηγούν το άλογο στο μέλλον, τιμήθηκαν και αυτοί. Πρόκειται για την αθλήτρια και προπονήτρια της ιππασίας Κωνσταντίνα Αγραπίδη, τα αδέλφια Αγγελική - Νίκη και Δημήτρης Γεωργιόπουλος, όπως και οι αδελφές Κωνσταντίνα και Μαρία Καπατσούλια. Τέλος τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην 81η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας η αθλήτρια και προπονήτρια ιππασίας Ελένη Μυράτ και ο προπονητής Θεόδωρος Καμπέρος. Από τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και τους συνεργάτες του τιμήθηκαν τα άλογα και οι ιδιοκτήτες τους, που ξεχώρισαν από την Ελλανόδικο Επιτροπή, κατά την παρουσίασή τους το πρωί του Σαββάτου.

Το πρωί της Κυριακής μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις οι βουλευτές Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και Γιάννης Κουτσούκος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, οι διοικητές της 117 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Δελήμπασης και του ΚΕΑΤ Σμήναρχος (Ι) Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Διονύσης Μάλλιαρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σοφιανόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Μίγκος Ελένη Λευκαδίτη Καραγιάννη, Λάμπης Δημόπουλος και Χρήστος Παλαιολόγος, οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΔΣ Πάνος Δημητρόπουλος και Τάκης Λαϊνάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πηνειού Αντώνης Αποστολόπουλος κ.α.



Φωτογραφίες:  Γιάννης Σπυρούνης - Ανδρέας Μίγκος
              πηγή: http://www.ilialive.gr/

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά κυνηγών στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης

 
Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά κυνηγών στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης
 
Μια αρκούδα που είχε παγιδευτεί σε μια συρμάτινη θηλιά, που είχαν τοποθετήσει παράνομα προφανώς κυνηγοί κοντά στην Σιάτιστα της Κοζάνης κατάφερε να απελευθερώσει η «Καλλιστώ» την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

ArkoudaThiliaPalaiokastroCallisto (2)
Νάρκωσαν την αρκούδα για να την απελευθερώσουν και της
τοποθέτησαν ραδιοκολλάρο για να την παρακολουθούν.
Η περιβαλλοντική οργάνωση κλήθηκε από το Δασαρχείο Τσοτυλίου να παρέμβει με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που διατηρεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου LIFE στην περιοχή Δήμου Γρεβενών (LIFE ARCPIN).

Στο σημείο όπου βρέθηκε παγιδευμένο το ζώο - σε δασική περιοχή κοντά στο Παλαιόκαστρο Σιάτιστας και στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Βούρινου - έφτασαν, εκτός από το προσωπικό του Δασαρχείου και κλιμάκια της Θηροφυλακής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης.

ArkoudaThiliaSiatista (1)
To σημείο που είχε παγιδευτεί το ζώο.
Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 5 ετών, είχε σφηνωθεί με τον θώρακα στην παγίδα και κινδύνευε να πεθάνει από ασφυξία. Αναισθητοποιήθηκε από κτηνίατρο που συνεργάζεται με την «Καλλιστώ» και με τη βοήθεια του προσωπικού των άλλων φορέων απελευθερώθηκε, χωρίς ευτυχώς να έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Για ερευνητικούς και διαχειριστικούς σκοπούς στο ζώο τοποθετήθηκε ραδιοκολλάρο που θα στέλνει γεωγραφικό στίγμα μέσω δορυφόρου κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αρκούδα μόλις συνήλθε από τη νάρκωση κινήθηκε σε δασική περιοχή, μακριά από οικισμούς.

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ» η χρήση συρμάτινων θηλιών με στόχο, πιθανώς, τη λαθροθηρία αγριογούρουνων, είναι μια παράνομη πρακτική που εκτός από τη βαναυσότητά της για τα ζώα που έχουν την ατυχία να παγιδευτούν, θέτει σε κίνδυνο και απειλούμενα είδη της άγριας ζωής, όπως οι αρκούδες. Επιπλέον, η συγκεκριμένη αρκούδα ήταν πιθανώς έγκυος, αφού την περίοδο αυτή πολλές από τις θηλυκές αρκούδες εγκυμονούν.

Την απάνθρωπη αυτή πρακτική χρησιμοποιούν, δυστυχώς, και άλλοι ασυνείδητοι, όπως αποδεικνύεται από ανάλογο περιστατικό στο Βατερό Κοζάνης, που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
 
 
 

Ένας περίπατος στη φύση μπορεί να αλλάξει τη διάθεση

 
peripatos fisi
 
Μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να αλλάξει το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας με τρόπο ο οποίος βελτιώνει την ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων περνούν πολύ λίγο χρόνο στη φύση και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με όσους ζουν εκτός πόλεων.

Αυτά τα δύο ως φαίνεται συσχετίζονται, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες μελέτες, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο με ποιον ακριβώς μηχανισμό μπορεί το πράσινο να επηρεάσει την ψυχική υγεία, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Το θέμα διερεύνησε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με επικεφαλής τον μεταπτυχιακό φοιτητή Γκρέγκορι Μπράτμαν.

Σε προγενέστερη μελέτη τους, ο κ. Μπράτμαν και οι συνεργάτες του είχαν αναφέρει πως όταν ομάδα εθελοντών έκανε έναν σύντομο περίπατο στο καταπράσινο τμήμα του campus του Στάνφορντ, τα μέλη της ένιωθαν πολύ πιο τονωμένα και ευτυχισμένα από ό,τι όταν έκαναν την ίδια βόλτα δίπλα στον μποτιλιαρισμένο δρόμο.

Στην παρούσα μελέτη τους που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά τις επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει αυτός ο περίπατος στη συνήθεια να «αναμασάμε» νοερώς ό,τι στραβό κι ανάποδο συμβαίνει στη ζωή μας, με συνέπεια να αισθανόμαστε ολοένα χειρότερα για τον εαυτό μας.

Αυτού του είδους ο νοσηρός μηρυκασμός, όπως αποκαλείται από τους ειδικούς, σχετίζεται ισχυρά με αυξημένη δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται υπογονάτια περιοχή προμετωπιαίου φλοιού (subgenual prefrontal cortex). Επιπλέον, θεωρείται μια «δηλητηριώδης» εσωτερική διαδικασία που συχνά αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες του Στάνφορντ σκέφτηκαν πως αν εξέταζαν το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου πριν και έπειτα από έναν περίπατο, θα εξακρίβωναν αν και κατά πόσον επηρεάζει τον εγκέφαλό μας η επαφή μας με τη φύση.

Ετσι, ζήτησαν από 38 υγιείς αστούς να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια, για να καταγράψουν την ψυχική τους διάθεση και τα επίπεδα του νοσηρού μηρυκασμού που κανονικά επιδείκνυαν. Στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου για να ελέγξουν την παροχή αίματος – και επομένως τη δραστηριότητα – στην υπογονάτια περιοχή.

Τέλος, τους χώρισαν σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να περπατούν για 90 λεπτά στο πάρκο του Στάνφορντ και από τους άλλους μισούς να κάνουν μια ίσης διάρκειας βόλτα δίπλα σε μια πολύβουη λεωφόρο. Στη διάρκεια των περιπάτων έπρεπε να είναι μόνοι και να μην ακούν μουσική.

Μόλις πέρασαν τα 90 λεπτά, οι εθελοντές επέστρεψαν στο εργαστήριο για να επαναλάβουν τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και τις τομογραφίες εγκεφάλου.

Αποτέλεσμα: όσοι είχαν περπατήσει δίπλα στα αυτοκίνητα, διατήρησαν την ίδια παροχή αίματος στην υπογονάτια περιοχή, το ίδιο επίπεδο νοσηρού μηρυκασμού και την ίδια πάνω - κάτω ψυχική διάθεση. Οσοι όμως είχαν περπατήσει στο ήσυχο καταπράσινο πάρκο, είχαν μικρή αλλά ουσιαστική βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, σημαντική μείωση στην αιμάτωση της υπογονάτιας περιοχής και χαμηλότερο νοσηρό μηρυκασμό.

Τα ευρήματα αυτά «υποδηλώνουν ισχυρά ότι μια βόλτα στη φύση μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο για να βελτιώνουν άμεσα και εύκολα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων την ψυχική τους διάθεση και ίσως να καταπολεμήσουν το άγχος και την κατάθλιψη» δήλωσε ο κ. Μπράτμαν.

Οσον αφορά το πόσο πρέπει να διαρκεί η βόλτα αυτή, η ακριβής διάρκεια δεν είναι γνωστή, αλλά έως ότου αποσαφηνιστεί, ο κ. Μπράτμαν συνιστά να διαρκεί όσο μπορείτε.
 
 
 

Αρχιπέλαγος – Πανεπιστήμιο Cardiff. Κοινή Ωκεανογραφική Άσκηση για την Προστασία των Ελληνικών Θαλασσών

 
CACAC copy
 
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», υλοποιεί αυτές τις ημέρες μία πρότυπη ωκεανογραφική άσκηση που λαμβάνει χώρο για 9η συνεχή χρονιά στην περιοχή του αν. Αιγαίου. Σε αυτή συμμετέχει ομάδα 43ων επιστημόνων και φοιτητών από το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Cardiff Ουαλίας, καθώς και 12 ερευνητές και φοιτητές του Αρχιπελάγους.

Στόχος μας είναι η δημιουργία χρονοσειράς επιστημονικών δεδομένων για το μοναδικό φυσικό πλούτο του Αιγαίου, η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή δράσεων προστασίας του.
 
Αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της σταθερής και μακροχρόνιας συνεργασίας μας με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, είναι η καθιέρωση αυτής της ωκεανογραφικής άσκησης ως υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους τελειόφοιτους Θαλάσσιας Γεωγραφίας, με απαραίτητη τη φυσική τους παρουσία κάθε χρόνο στο αν. Αιγαίο. Παράλληλα φοιτητές και ερευνητές από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο συμμετέχουν και σε άλλες ερευνητικές δράσεις του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ συγκεκριμένη ωκεανογραφική άσκηση, αλλά και οι πολυάριθμες αντίστοιχες δράσεις εφαρμοσμένης επιστημονικής εκπαίδευσης που προσφέρει όλο το χρόνο το Αρχιπέλαγος, είναι αποτέλεσμα πολυετούς προεργασίας σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου.

Αυτές οι καινοτόμες δράσεις εκπαίδευσης, επικεντρώνονται στην πολυεπίπεδη επιστημονική έρευνα της βιοποικιλότητας και σε αυτές συμμετέχουν φοιτητές από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α. Αυτές οι εκπαιδευτικές δράσεις λαβαίνουν χώρο κάθε χρόνο στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους στο αν. Αιγαίο, με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.

Παράλληλα, αξιοποιούν την τεχνογνωσία και εξειδίκευση που έχει αναπτύξει το Αρχιπέλαγος όλα αυτά τα χρόνια, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό που έχει αποκτηθεί μέσα από αυτοχρηματοδότηση, από δωρεές πανεπιστημίων του εξωτερικού, αλλά και από πόρους που εξασφαλίζονται από την προσφορά επιστημονικής εκπαίδευσης και όχι από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Μέσα από αυτές τις καινοτόμες δράσεις, στόχος του Αρχιπελάγους είναι η ανάδειξη του Αιγαίου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και γενικότερα, ως περιοχή ξεχωριστής περιβαλλοντικής σημασίας. Θεωρούμε ότι η ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας, αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην προστασία των φυσικών μας πόρων. Παράλληλα, η τοπική οικονομία των νησιών όπου υλοποιούνται αυτές οι εκπαιδευτικές δράσεις ωφελείται έμπρακτα, μέσα από τη φυσική παρουσία των εκατοντάδων φοιτητών και ερευνητών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Στο πλαίσιο αυτής της κοινής ωκεανογραφικής άσκησης με το Πανεπιστήμιο Cardiff υλοποιείται αυτές τις ημέρες πολυεπίπεδη έρευνα σε τομείς όπως: η χαρτογράφηση των προστατευόμενων θαλάσσιων οικοτόπων, η δειγματοληψία θαλασσινού νερού και ιζήματος που αναλύεται στα εργαστήρια του Αρχιπελάγους ως προς τα χημικά και βιολογικά τους χαρακτηριστικά, η εξέταση του βαθμού επιβάρυνσης της παράκτιας ζώνης σε περιοχές με έντονη τουριστική ή οικιστική ανάπτυξη, η υποβρύχια χαρτογράφηση βιοποικιλότητας μέσω ελεύθερης κατάδυσης, καθώς και η έρευνα στους πληθυσμούς των θαλάσσιων θηλαστικών.
 
DSC_0617 copy
Αυτή η κοινή ωκεανογραφική έρευνα που φέρνει στην Ελλάδα εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνογνωσία, αποτελεί ένα ακόμη αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία των θαλασσών μας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα πολύτιμο πεδίο εφαρμοσμένης εκπαίδευσης για τους νέους επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό, από πολλές χώρες του κόσμου.
 
Θεμελιώδης προτεραιότητά μας παραμένει η προστασία και η πραγματική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, όχι μέσα από καμπάνιες και φιλολογική προσέγγιση των περιβαλλοντικών θεμάτων, αλλά μέσα από στοχευμένες δράσεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.


πηγή: http://archipelago.gr/
 

Φωτογραφίζω το Δέλτα μου!

 
αργυροπελεκάνοι στο Εθνικό Πάρκο
 
Φωτογραφικό διαγωνισμό για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού διοργανώνει ηλεκτρονικά, μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου. Ο διαγωνισμός, με τίτλο «Φωτογραφίζω το Δέλτα μου», θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου ως τις 31 Οκτωβρίου 2015. Ερασιτέχνες φωτογράφοι κάθε ηλικίας καλούνται να διαλέξουν την αγαπημένη τους φωτογραφία από την προστατευόμενη περιοχή και να την αναρτήσουν στη σελίδα «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού», συνοδευόμενη από ένα μικρό κειμενάκι με το σχόλιό τους.

Τόσο το κοινό που θα ψηφίσει, όσο και η επιτροπή που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό, θα απονείμουν συνολικά έξι διακρίσεις με τα εξής βραβεία: μία πλήρη σειρά αναμνηστικών του Φορέα Διαχείρισης, μία ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο, καθώς και την έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου, στη Χαλάστρα.

Προσοχή! Ο διαγωνισμός δεν αφορά μόνο το δέλτα Αξιού, αλλά όλη την προστατευόμενη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την κοίτη και το δέλτα του ποταμού Αξιού, το δέλτα του Αλιάκμονα, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, καθώς και τη λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους όρους του διαγωνισμού επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο facebook ή την ιστοσελίδα μας www.axiosdelta.gr.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
 
 
 

Το Μπενάκειο ανέλαβε την προστασία των σύκων του Μαρκόπουλου Αττικής


Το Μπενάκειο ανέλαβε την προστασία των σύκων του Μαρκόπουλου Αττικής Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο αναπληρωτής Διευθυντής του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτης Μυλωνάς, με αντικείμενο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος αναφορικά με τη διερεύνηση των προβλημάτων φυτοϋγείας που παρουσιάζονται στην καλλιέργεια της συκιάς στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής.

Το πρόγραμμα, με έμφαση στο πρόβλημα της ενδόσηψης, θα διαρκέσει ένα χρόνο και αναμένεται να συμβάλει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 19.500 Ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
 
Η επιστημονική μελέτη και τα αποτελέσματά της θα ενισχύσουν την παραγωγή των σύκων στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου, η οποία συνεισφέρει στην τοπική οικονομία περίπου 1.000.000 Ευρώ σε εξαγώγιμο προϊόν (νωπά σύκα άριστης ποιότητας) και αντίστοιχο ποσό στην εγχώρια κατανάλωση. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια πλήττεται από σοβαρά προβλήματα φυτοϋγείας που υποβαθμίζουν την παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος.
 
Η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος φυτοϋγείας και κατ’ επέκταση στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του προϊόντος, καθώς και στην ανάπτυξη βιολογικής παραγωγής σύκων, δίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών.
 
Ερωτηθείσα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αφού εστίασε στη σημαντική συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αναπτυξιακή πορεία της Αττικής τόνισε: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες μας, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στις τοπικές οικονομίες, όσο και στην εθνική οικονομία. Η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης εντάσσεται σε σειρά σχετικών δράσεων που υπηρετούν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Νερό στον Άρη ανακάλυψε η NASA

 
Νερό στον Άρη ανακάλυψε η NASA
 
Τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι αλμυρό νερό τρέχει περιοδικά στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη ανακάλυψε η NASA, σύμφωνα με ανακοίνωση των επιστημόνων της.
 
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει κάποιας μορφής ζωής στο συγκεκριμένο ουράνιο σώμα.Την ύπαρξη αλμυρού νερού σε ρέουσα μορφή στον Αρη, τουλάχιστον κατά τη θερινή περίοδο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες της NASA.
 
Κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού, επισημάνθηκαν ίχνη από τρεχούμενο νερό και ενυδατωμένα άλατα, τα οποία συνδέονται μόνο με την ύπαρξη αλμυρού νερού.
 
Η ακριβής χημική σύσταση του νερού δεν είναι ακόμη γνωστή με ακρίβεια.
 
 
 

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Δημιουργία ενυδρείου στην Καλαμάτα θέλει ο Δήμος


Δημιουργίας ενυδρείου στην Καλαμάτα θέλει ο ΔήμοςΟι προοπτικές δημιουργίας ενυδρείου στην Καλαμάτα συζητήθηκαν την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015, σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με το Μιχάλη Παπαδάκη, Διευθυντή του Ενυδρείου Κρήτης(Θαλασσόκοσμος) και Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και τον υπεύθυνο του γραφείου του ΕΛΚΕΘΕ στην Καλαμάτα Πέτρο Κουράκλη, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου.

Ο κ. Παπαδάκης ενημέρωσε το Δήμο για την πρωτοβουλία δημιουργίας ενυδρείου στην Καλαμάτα, το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο, αναλύοντας τις σχετικές παραμέτρους. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε την προοπτική αυτή, τονίζοντας πως ο Δήμος Καλαμάτας επιθυμεί να γίνει πράξη η πρόταση, που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην Καλαμάτα, καθιστώντας την πόλο έλξης για τους επισκέπτες και παρέχοντας πλεονεκτήματα εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, καθώς και θέσεις εργασίας. «Αντιλαμβανόμαστε την επιστημονική και οικονομική αξία του ενυδρείου και επιθυμούμε να προχωρήσει η συγκεκριμένη δράση», είπε ο Δήμαρχος στους εκπροσώπους του ΕΛΚΕΘΕ.
Το ενυδρείο θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ώστε να μπορεί να αντλεί νερό και ο Δήμαρχος πρότεινε πιθανούς χώρους, τους οποίους οι εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ θα δουν από κοντά, προκειμένου να τους αξιολογήσουν.

Η Καλαμάτα διαθέτει τις προϋποθέσεις ώστε ένα ενυδρείο να είναι ελκυστικό και οικονομικά βιώσιμο. Ως προς τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να αντληθούν πόροι από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Σχετικά με την αξία μιας τέτοιας εγκατάστασης, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στο Θαλασσόκοσμο, στο Ηράκλειο, τον οποίο διευθύνει: 300.000 επισκέπτες ετησίως, συμμετοχή 20.000 μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλοι 12.000 μαθητές κάθε χρόνο ως επισκέπτες.


πηγή: http://moriasnews.gr/
 

Η «Όμορφη Φλώρινα» στην Προύσα!


Φίλος και μέγας λάτρης της Φλώρινας αναδεικνύεται ένας 55χρονος Τούρκος επιχειρηματίας. Ο Celalettin Yildiz άνοιξε χθες στην Προύσα της Μικράς Ασίας καφετέρια (όπου πουλάει ακόμα ζυμαρικά και γλυκά).
 
Όσο για το όνομα του καταστήματος; «Όμορφη Φλώρινα» (σε ελεύθερη μετάφραση), με τον ποταμό Σακουλέβα να δεσπόζει μάλιστα στο λογότυπο της επιχείρησης.
Ο κ. Yildiz έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τη Φλώρινα, έχοντας εδώ καλούς φίλους. Όπως μαθαίνουμε, έχει φέρει κατά το παρελθόν και πολλούς Τούρκους που συνδέονται με την περιοχή μας, έτσι ώστε να την γνωρίσουν.
 
Η αγάπη που νοιώθει για τον τόπο μας, τον οδήγησε τελικά στο να δώσει το όνομα της Φλώρινας στην επιχείρησή του. Ίσως για να νοιώθει καθημερινά πως πίνει τον καφέ του στις όχθες του Σακουλέβα και συνομιλεί με τους καλούς του φίλους.
Να ευχηθούμε στον κ. Yildiz καλές δουλειές και αν ποτέ βρεθείτε στην Προύσα είναι σίγουρο πως θα νοιώθετε πια σαν στο σπίτι σας!
 
 
 
 
 

Δράμα. Εντυπωσιακή ψηφιακή ξενάγηση στο Σπήλαιο Αγγίτη Δράμας


Εντυπωσιακή ψηφιακή ξενάγηση στο Σπήλαιο Αγγίτη ΔράμαςΤο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη Ποταμού βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Δράμας, στο Δήμο Προσοτσάνης, και είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα.

Η φυσική του είσοδος αποτελεί την πηγή υπόγειου ποταμού που φέρει το όνομα Αγγίτης.

Το σπήλαιο έχει διανοιχτεί στη βάση των μαρμάρων που σχηματίζουν το όρος Φαλακρό και ανήκουν στην οροσειρά της Δυτικής Ροδόπης. Το σπήλαιο είναι ένας επιμήκης αγωγός και αποτελεί τη μοναδική σχεδόν αποστραγγιστική δίοδο των υδάτων που συλλέγονται στην κλειστή λεκάνη του Κάτω Νευροκοπίου.

 
Το Σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη στάθηκε πέρασμα ή καταφύγιο ανθρώπων και ζώων σε διάφορες εποχές. Κοντά στη σημερινή για τους επισκέπτες είσοδο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημαντικά παλαιολιθικά και παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Ανθρώπινη παρουσία στο χώρο του σπηλαίου είναι γνωστή ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.
 
Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 12 χλμ. κι έχουν χαρτογραφηθεί 10 χλμ. διαδρομής. Από το 2000, που ξεκίνησε η λειτουργία του σπηλαίου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πρώτα 500 μ. του μοναδικού αυτού φαινομένου.
 
Ο χώρος είναι εντυπωσιακός μέσα στο σπήλαιο κι ο επισκέπτης, καθώς προχωρά σε διάδρομο πάνω από το ποτάμι κι αντίθετα με τη ροή του νερού, παρακολουθεί στο διάκοσμο του σπηλαίου να κυριαρχούν οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες διαφόρων μορφών.
 
 
Η «Αίθουσα του Τροχού», που συνδέεται σήμερα με τον κύριο χώρο του Σπηλαίου με διάδρομο, οφείλει το όνομά της στην ύπαρξη μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μ., ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μέσα σε αυτήν την αίθουσα εντυπωσιάζει το άνοιγμα στην οροφή, με διαστάσεις 8Χ12 μ., πιθανή είσοδο των κατοίκων των γύρω οικισμών και μυστική πρόσβαση από την Ακρόπολη πάνω από το Σπήλαιο στο ποτάμι.
 
Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τοξωτό άνοιγμα απ' όπου ξεχύνονται με ορμή τα νερά στην πεδιάδα δημιουργώντας μια όαση δροσιάς, με πλατάνια, λεύκες και ιτιές στο περιβάλλον του σπηλαίου, ιδανική για την ξεκούραση των επισκεπτών.
 
Μέσα στο σπήλαιο φωλιάζουν ευκαιριακά ή ζουν μόνιμα 37 είδη ζώων, κυρίως μικροπανίδας, από τα οποία 6 είδη έγιναν γνωστά για πρώτη φορά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Βρίσκουμε ακόμη ψάρια, νυχτερίδες και κάποια μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως τη βίδρα και τον μυοκάστορα.
 
Η Εικονική Περιήγηση στο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη Ποταμού του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει τη διερεύνηση του χώρου του σπηλαίου με διαδραστικό τρόπο. 
 
 
Η εφαρμογή βρίσκεται στη νέα ιστοσελίδα του Σπηλαίου www.caveaggitis.gr και επιτρέπει στους χρήστες να περιπλανηθούν ψηφιακά στο τουριστικό κομμάτι αλλά και να νιώσουν την ατμόσφαιρα στο μη τουριστικό κομμάτι μέσα από μια 3D εικονική περιήγηση!

 
Πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σπηλαίου Αγγίτη και από το μενού επιλέξτε "ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ".
 
 
 

Δέντρα με πλούσιο παρελθόν και μεγάλη ιστορία


 
Οι ρίζες τους φτάνουν πολύ μακριά
 
Κάθε ένα από τα δέντρα στις παρακάτω φωτογραφίες έχει μία ιστορία να διηγηθεί. Κάποια τα έχουμε δει στο σκηνικό του Game of Thrones, κάποιο άλλο χάριζε σκιά στον William Wallace και άλλο λέγεται πως είναι 1.000 ετών!
Μόνο ένα ωστόσο θα κερδίσει τον τίτλο του «Δέντρου της Χρονιάς».

Υπάρχουν συμμετοχές από πολλές χώρες στην Ευρώπη, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το κοινό καλείται να δώσει την ψήφο του σε δέντρα στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία, όπου ξεχωρίζουν δέκα από την πρώτη, επτά από τη δεύτερη και από έξι στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ακόμα χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία για τα δέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ελπίζουμε όλοι όσοι ψηφίζουν να στηρίξουν και τη καμπάνια μας να φτιαχτεί ένα αρχείο για όλα τα δέντρα με ειδικό εθνικό ενδιαφέρον», δηλώνει ο επικεφαλής του Woodland Trust. «Ο διαγωνισμός αυτός μας θυμίζει πως τα δέντρα έχουν αποτελέσει ζωτικό κομμάτι στην ιστορία της χώρας μας και στις ζωές μας».
 
 
Boscobel Oak, Boscobel House, Shropshire
 
 
Απόγονος της Royal Oak που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ιστορία. Εκεί κρύφτηκε ο Κάρολος ΙΙ αφού απέτυχε να πάρει το θρόνο μετά την εκτέλεση του πατέρα του Καρόλου Ι το 1649.
 
 
The Dark Hedges, Stranocum, Βόρεια Ιρλανδία

 
Αν σας φαίνεται οικείο είναι γιατί το είδατε στο Game Of Thrones.
 
 
Clachan Oak στο Balfron (αριστερά) και Birnam Oak στο Perthshire (δεξιά)
 
gamthor3
 
Στην πρώτη λέγεται πως ξαπόστασε ο William Wallace και κρύφτηκε ο Rob Roy Macgregor.
 
 
Martindale Yew, St Martin's Church, Cumbria
 
gamthor4
 
Βρίσκεται στον περίβολο εκκλησίας και πιστεύεται πως είναι 800 ετών.
 
 
The Old Man of Calke, Calke Park, Derbyshire
 
gamthor5
 
Διασώθηκε έπειτα από δεκαετίες παραμέλησης τη δεκαετία του ’80 από το National Trust. Πιστεύεται πως είναι 1.000 ή και 1.200 ετών.
 
 
The Glastonbury Holy Thorn στο Glastonbury Abbey, Somerset

gamthor6
 
Οι ρίζες του φτάνουν μέχρι τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας.
 
 
The Ankerwycke Yew στο Runnymede, Berkshire

 
Λέγεται πως χρησιμοποιείτο σε τελετές δρυΐδων πριν από 2000 χρόνια. Βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου ο Βασιλιάς Ιωάννης υπέγραψε τη Magna Carta.
 
 
The Cubbington Pear Tree στο Staffordshire
 
gamthor8
 
Πιστεύεται πως είναι άνω των 250 ετών και πως είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δέντρο του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο απειλείται από τα σχέδια επέκτασης σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή.
 

Tolpuddle, Dorset

gamthor9
 
Κάτω από το δέντρο αυτό το 1834 έξι αγρότες συναντήθηκαν και σχημάτισαν ένα συνδικάτο, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για παράνομο μυστικό όρκο και να σταλούν για καταναγκαστικά έργα στην Αυστραλία για επτά χρόνια! Τους δόθηκε χάρη το 1836 μετά την κατακραυγή του κόσμου.
 
 
The Suffragette Oak, στο Kelvin Way, Glasgow 
 
gamthor10
 
Το φύτεψαν σουφραζέτες το 1918 για να τιμήσουν την παροχή ψήφου στις γυναίκες.
 
 
 

Θεσπρωτία. Καταρρέει απ’ την εγκατάλειψη το ιστορικό κάστρο της Κιάφας

 
 
Συντήρηση χρειάζεται το ιστορικό κάστρο της Κιάφας στο Σούλι, για να μην καταρρεύσει! Χορτάρια και δένδρα στα τοιχώματά του, αλλά και στο εσωτερικό του μέρος, τμήματά του που γκρεμίζονται από τη φθορά του χρόνου, είναι μερικές από τις εικόνες εγκατάλειψης.


Παρότι δημιουργήθηκε από τον Αλή Πασά είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του Σουλίου και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του.
 
 
Σε φυσικό «ταμπούρι»

Οι σκληροτράχηλοι πολεμιστές του Σουλίου, με την «σπαρτιάτικη» εκπαίδευση, δεν γνώριζαν από κάστρα, αλλά έπιαναν ένα φυσικό συνήθως «ταμπούρι», από τα πάμπολλα που τους πρόσφεραν τα βουνά τους κι από εκεί επιδίδονταν σε κλεφτοπόλεμο ακόμη και τη νύχτα. Θρυλείται ότι από την κορυφή του λόφου της Κιάφας ξεκίνησε και η επίθεση των 400 γυναικών του Σουλίου με επικεφαλής τη Μόσκω Τζαβέλα, στην εκστρατεία του καλοκαιριού του 1792, οι οποίες έδωσαν το σύνθημα της υποχώρησης στον στρατό του Αλή, αναγκάζοντας και τον ίδιο να καταφύγει στα Γιάννενα για να σωθεί.
 
 
Χτίστηκε από τον Αλή!

Το Κάστρο της Κιάφας Σουλίου χτίστηκε από τον Αλή Πασά μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου με τους Σουλιώτες (1802 - 1803), που κατέληξε στην καταστροφή τους και στην έξοδο των Σουλιωτών προς την Πάργα, το Ζάλογγο και τη Μονή Σέλτσου. Οι κάτοικοι στο Τετραχώρι του Σουλίου, όταν ήταν σε κίνδυνο, κατέφευγαν σαν τελευταίο καταφύγιο στο ύψωμα της Τρύπας, όπου υπήρχε πρώτα ένας πύργος (Κούλια) στη θέση Κιάφα και είχε και νερό (πόλεμος του 1792). Στον πόλεμο του 1800 με τον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες οχύρωσαν και το Κούγκι με δύο πυροβόλα. Το 1803 το Κούγκι ανατινάχθηκε από τον καλόγερο Σαμουήλ και οι Σουλιώτες είχαν την περιπετειώδη έξοδο τους προς την Πάργα, το Ζάλογγο και τη Μονή Σέλτσου. Τότε ο Αλή Πασάς πάνω στην Κιάφα έφτιαξε το κάστρο για να μην ξαναπατήσουν οι ατρόμητοι Σουλιώτες στην περιοχή του Σουλίου.
 
 
Τεχνικά στοιχεία
 
Το κάστρο χτίστηκε στο ύψωμα Μπίρα ή Τρύπα. Είχε πρόσβαση μόνο από τα ανατολικά, διέθετε πολυγωνικούς προμαχώνες, δύο πύλες εισόδου, θυρίδες ελαφρών όπλων, το σεράι του Αλή, αθέατους διάδρομους επικοινωνίας, αποθήκες, δύο στέρνες νερού, ενδιάμεσους προμαχώνες. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912, εγκαταλείφθηκε οριστικά.


πηγή: http://thesprotia-news.blogspot.gr/
 

Roadshow τυριών από τα επιμελητήρια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


 Roadshow τυριών από τα επιμελητήρια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος LACTIMED ENPI MED, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνουν την δράση «Ανταλλαγές εμπειριών των παραγωγών και παρουσιάσεις των μεσογειακών τυριών σε πόλεις της Ελλάδος- Road-Show».

Το πρόγραμμα LACTIMED στοχεύει στην δημιουργία και ενθάρρυνση αγροτικών clusters για καινοτόμα και τυπικά γαλακτοκομικά προϊόντα της Μεσογείου.
 
Είκοσι τυροκόμοι και παραγωγοί από περιοχές μεσογειακών χωρών (Αίγυπτος, Λίβανος, Τυνησία, Ιταλία και Ελλάδα-Θεσσαλία) θα παρουσιάσουν τα τυριά τους σε κινητό περίπτερο σε τρεις πόλεις της Ελλάδος (Λάρισα, Κέρκυρα, Αθήνα), θα επιτρέψουν στο ελληνικό κοινό να γευτεί τα τυριά αυτά και θα επισκεφτούν Ελληνικά τυροκομεία στην Θεσσαλία, τα Γιάννενα και την Αμφιλοχία.
 
Την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 (09.00- 13.00) η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου).
 
Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 (09.00-13.00) θα γίνει έκθεση των τυριών στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας (εμπρός από την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου), ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας (6-8 μμ) θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος και οργάνωση Εργαστηρίου γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κέρκυρας και την Λέσχη Αρχιμαγείρων της Κέρκυρας, στο ξενοδoχείο AQUIS MON REPOS στην Γαρίτσα.
 
Τέλος την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 (09.00-13.00) η έκθεση θα λάβει χώρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα.
 
Στις συναντήσεις αυτές θα έχουν την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, έμποροι κ.ά) να έλθουν σε επαφή με τους τυροκόμους των μεσογειακών αυτών περιοχών και να εξεταστούν δυνατότητες εμπορικών ή άλλων συνεργασιών.
 
 
 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Βόλος. Την έκλειψη Σελήνης, αύριο τα ξημερώματα θα παρατηρήσουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι

 
 
Αύριο Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και κατά τις 5 π. μ. τα ξημερώματα θα έχουμε το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης. Για την παρατήρησή της η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας οργανώνει συγκέντρωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, δίπλα στο ρολόι, όπου θα στήσουν τα τηλεσκόπιά τους και θα παρατηρήσουν, θα καταγράψουν και θα φωτογραφίσουν την έκλειψη, της Σελήνης, η οποία εκείνη την ώρα θα βρίσκεται στο δυτικό ορίζοντα. Ειδικά με τα τηλεσκόπια θα παρατηρήσουν και τα όρη τις «θάλασσες» και του κρατήρες της Σελήνης.
 
2BE0507700000578-0-Depending_on_weather_conditions_on_September_27_lucky_viewers_wi-a-26_1441116150205
 
Την έκλειψη μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας, διότι θα είναι ορατή από ολόκληρη την Ελλάδα, αρκεί να βγει στη ταράτσα του σπιτιού του, στη βεράντα του ή οπουδήποτε αλλού και να την παρατηρήσει με γυμνό μάτι, με κιάλια ή και με τηλεσκόπιο αν έχει.
 
Εξαιρετικό κίνητρο για την παρατήρηση της έκλειψης παρέχει το γεγονός πως η έκλειψη συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Υπερπανσελήνου», δηλαδή την Πανσέληνο που συμπίπτει με τη Σελήνη να βρίσκεται στο περίγειο, το κοντινότερο σημείο στη Γη. Αυτό σημαίνει πως η φαινόμενη διάμετρος της υπό έκλειψη Σελήνης θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις. Αυτό το φαινόμενο δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2033.
 
Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό από τις 25 μοίρες και σταδιακά χαμηλότερα, οπότε οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά – νοτιοδυτικά, ώστε να δουν όλο το φαινόμενο. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:
 
Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:12. Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07. Έναρξη ολικής έκλειψης: 5:11. Μέγιστο έκλειψης: 5:47, Τέλος ολική έκλειψης: 6:23, Τέλος μερικής έκλειψης 7:27. Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22, (η Σελήνη πλέον θα έχει ήδη δύσει).
 
Η έκλειψη συμβαίνει επειδή η Σελήνη βρίσκεται αντιδιαμετρικά του Ήλιου, ώστε τα τρία σώματα Ήλιος – Γη – Σελήνη να είναι στην ίδια ευθεία γραμμή. Τότε η σκιά της Γης πέφτει πάνω στη Σελήνη και την καλύπτει όλως διόλου. Η Σελήνη την ημέρα αυτή είναι στη φάση της Πανσελήνου. Δηλ. πριν και μετά την έκλειψη θα βλέπουμε το ολόγιομο φεγγάρι και μάλιστα θα έχει κοκκινωπό χρώμα. Το πολύ γνωστό κόκκινο χρώμα μια Πανσελήνου, που παρατηρείται κατά την ολική έκλειψη της Σελήνης, οφείλεται στο ότι μέρος του ηλιακού φωτός, ιδιαίτερα το κόκκινο φως, περνάει την ατμόσφαιρα της Γης, διαθλάται μέσα στον κώνο της σκιάς της έκλειψης και φθάνει στη Σελήνη, οπότε την κοκκινίζει. Οι μετεωρολογικές συνθήκες πάνω στη Γη επηρεάζουν πάρα πολύ το ποσό και το χρώμα του φωτός, που μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα.
 
Γενικά, πάντως, η Σελήνη, ακόμη και στην ολική έκλειψή της φαίνεται καθαρά από τη Γη και έχει σκούρο καφεκόκκινο χρώμα, η ένταση του οποίου, όμως, διαφέρει πάρα πολύ από τη μια έκλειψη στην άλλη.
 
 
 
 

Αργεντινή. Φορολόγηση των κρασιών για τη χρηματοδότηση του αθλητισμού;


 Για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του αθλητισμού στην Αργεντινή, έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων καπνού και των αλκοολούχων ποτών κατά 1%.

Το κείμενο του νομοσχεδίου κατατέθηκε από τον Βουλευτή Mauricio Gomez που εκπροσωπεί την μη οινοπαραγωγό περιοχή της Santa Cruz και είναι μέλος του Μετώπου για τη Νίκη (πολιτικός σχηματισμός της κυβέρνησης της Cristina Fe de Krichner.

Οι τιμές πώλησης που έχουν υπολογιστεί από την Area del Vino αυξάνονται κατά μέσο όρο 45 σεντς του πέσο ανά φιάλη (ή 4 σεντς ανά ευρώ).

Ακόμη και αν είναι ελάχιστη, αυτή η αύξηση της φορολογίας θεωρείται ως απειλή από τη βιομηχανία.

Εν αναμονή της ψήφισης του νόμου, η αντιπολίτευση πιέζεται από τους επαγγελματίες για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.



πηγή: http://www.keosoe.gr/