Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Αστεροειδής αποκαλύπτει τη γέννηση και τον θάνατο του μαγνητικού πεδίου της Γης

 
Αστεροειδής αποκαλύπτει τη γέννηση και τον θάνατο του μαγνητικού πεδίου της Γης
 
Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τη μαγνητική «μνήμη» διαστημικών βράχων που κατέληξαν στη Γη προερχόμενοι από τον ίδιο αστεροειδή.

Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για τον μηχανισμό που δημιούργησε το μαγνητικό πεδίο της Γης, αλλά και το πώς θα εξελιχθεί στον χρόνο «ζωής» που του απομένει.
 
asteroeidis-apokaluptei-ti-gennisi-kai-ton-thanato-tou-magnitikou-pediou-tis-gis
Οι βράχοι είναι μετεωρίτες που βρέθηκαν στην Αργεντινή και
οι οποίοι ενσωματώνουν στο εσωτερικό τους μικροσκοπικά σωματίδια
που διατηρούν τη μαγνητική «ιστορία» του αστεροειδούς.
Οι βράχοι είναι μετεωρίτες που βρέθηκαν στην Αργεντινή και οι οποίοι ενσωματώνουν στο εσωτερικό τους μικροσκοπικά σωματίδια που διατηρούν τη μαγνητική «ιστορία» του αστεροειδούς. Έτσι, κατ’ αναλογία φέρνουν στο «φως» το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της γήινης μαγνητόσφαιρας.

Ο «μητρικός» αστεροειδής των μετεωριτών κινείται σε τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, ενώ όπως και τα υπόλοιπα παρόμοια σώματα στην ίδια ζώνη, αποτελεί υλικό από έναν μικρό πλανήτη που δεν σχηματίστηκε ποτέ λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία.

Επομένως, τα μαγνητικά «σήματα» στο εσωτερικό των βράχων αντιστοιχούν σε ολόκληρη τη χρονική περίοδο από τον σχηματισμό του πυρήνα του αστεροειδούς από ρευστό σίδηρο, ο οποίος παρήγαγε το μαγνητικό πεδίο, μέχρι τη στιγμή που ο πυρήνας ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε, με συνέπεια το μαγνητικό πεδίο να εξαφανισθεί.

Η αποκρυπτογράφηση αυτών των «σημάτων» αφορά και τη Γη, επειδή ένας παρόμοιος εξώτερος πυρήνας από ρευστό σίδηρο είναι η αιτία και του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη μας.

Για να ανακτήσουν τα δεδομένα, οι Βρετανοί επιστήμονες επιστράτευσαν μια διάταξη γνωστή ως σύγχροτρο, όπου σωματίδια επιταχύνονται μέσα σε έναν θάλαμο με σχήμα δακτυλίου. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Nature.

«Οι ιδέες για το πώς μεταβάλλεται ο πυρήνας της Γης, κατά τη διάρκεια εξέλιξης του πλανήτη μας, βρίσκονται σήμερα υπό αναθεώρηση», δήλωση στο BBC o Δρ Ρίτσαρντ Χάρισον, επικεφαλής της έρευνας από το Κέιμπριτζ.

«Μελετώντας τον αστεροειδή αποκτούμε μια εικόνα για τη γένεση και την εξαφάνιση του μαγνητικού του πεδίου, βλέποντας επομένως υπό νέο πρίσμα πώς λειτουργεί η ανάλογη διαδικασία στη Γη».

Τα σωματίδια στους μετεωρίτες που φέρουν τη μαγνητική «υπογραφή» του αστεροειδούς είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά, με διαστάσεις περίπου όσο το ένα χιλιοστό της ανθρώπινης τρίχας.

Η «ιστορία» του μαγνητικού πεδίου που αποκαλύπτουν είναι πιο σύντομη από τον χρόνο «ζωής» της γήινης μαγνητόσφαιρας. «Από τη στιγμή που οι αστεροειδείς έχουν μικρότερο μέγεθος από τον πλανήτη μας, ο πυρήνας τους στερεοποιήθηκε πολύ πιο γρήγορα», προσθέτει ο ερευνητής.

Η ίδια «μοίρα», δηλαδή η πλήρης στερεοποίηση, προβλέπεται και για τον πυρήνα της Γης. Τότε, θα εξαφανισθεί το γήινο μαγνητικό πεδίο, αφήνοντάς τον πλανήτη μας εκτεθειμένο στην ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία.

Πάντως, σύμφωνα με τον Χάρισον, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα.
 
 
 

Από την κυθηραϊκή χλωρίδα. Λύθρο το βουρλόμορφο


 
Lythrum junceum Banks & Sol. 1794
Syn. Lythrum graefferi Ten.
Lythrum meonanthum Steud.
οικ. Lythraceae
 
Πολυετές φυτό αυτοφυές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Δυτική Ασία. Αγαπά τα υγρά μέρη και το συναντάμε αρχές καλοκαιριού σε χαντάκια, ρεματιές, άκρες των δρόμων, όπου υπάρχει υγρασία. Τα λεπτεπίλεπτα ροζ λουλούδια του αναπτύσσονται κατά μήκος όρθιων βλαστών από το Μάιο έως τον Ιούλιο.

Στο γένος lythrum ανήκουν περίπου 38 υδρόφιλα είδη με εξάπλωση σε όλη την εύκρατη ζώνη.

Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική, είδη του γένους όπως το lythrum salicaria και το lythrum hyssopifolia χρησιμοποιήθηκαν κατά των αιμορροΐδων και των εσωτερικών αιμορραγιών κατά της δυσεντερίας και εξωτερικά σαν επουλωτικά πληγών. Είναι πιθανό σε κάποιο από αυτά τα είδη να αναφέρεται ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης όταν περιγράφει το φυτό λυσιμάχειο ή λύτρο.
 
 
Το όνομα του γένους προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη λύθρον = λερωμένο αίμα, πιθανή αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών του γένους. Το χαρακτηριστικό επίθετο του είδους από το λατινικό junceus -a -um = αυτός που μοιάζει με βούρλο.

Στα Κύθηρα το συναντάμε σε χαντάκια, ρεματιές και γενικά σε υγρά μέρη σε όλο το νησί. 
 
 
 
 

Φιλάτε το σκύλο σας; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε!!!

 
Φιλάτε το σκύλο σας; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε!!
 
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ωστόσο, το αγαπημένο μας κατοικίδιο, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Archives of Oral Biology», μπορεί να αποτελέσει «απειλή» για την υγεία μας, αν μας γλύφει ή το φιλάμε.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειοψηφία των σκύλων πάσχει από περιοδοντίτιδα, ωστόσο μόνο το 5% από αυτούς θα εκδηλώσει κάποια στιγμή τερηδόνα. Στον αντίποδα, όμως, πάνω από 90% των ανθρώπων παρουσιάζουν τερηδόνα.

Όπως επισημαίνουν, λοιπόν, οι Αμερικανοί ερευνητές τα «φιλιά» ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους μπορεί να οδηγήσουν στην ανταλλαγή βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα στους ανθρώπους.

Μάλιστα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τότε υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί σε σοβαρή περιοδοντίτιδα, που προκαλεί απώλεια των δοντιών. Βέβαια, δεν κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν και οι σκύλοι είχαν κολλήσει μικρόβια από τους ανθρώπους, και μάλιστα περισσότερα, καθώς εντοπίστηκαν στο στόμα τους δέκα ανθρώπινα βακτήρια περιοδοντίτιδας.
 
 
 

Διασφάλιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

 
elliniki fisi
 
Τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημόσιου μηχανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 26 Αυγούστου, στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκπροσώπησαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΠΕΝ, Χριστίνα Μπαριτάκη και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος. Τους εργαζόμενους εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Μιχάλης Βάκκας και η Αντιπρόεδρος, Γεωργία Καραμπέρου.
 
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του συνόλου του Δημόσιου μηχανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας που υλοποιείται από τους Φορείς Διαχείρισης, καθώς η χρηματοδότησή τους είναι επισφαλής με συστατικό στοιχείο την έλλειψη μόνιμης ρύθμισης του θέματος. Εντός αυτού του πλαισίου, η -με «έκτακτους» όρους -υφιστάμενη χρηματοδότηση των Φορέων από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, λήγει τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα,– εκτός όλων των άλλων- την πλήρη αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας των 380 εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας Ορισμένου Χρόνου στους Φορείς Διαχείρισης.

Εκ μέρους του υπουργείου υπήρξε η κατηγορηματική δέσμευση για τη διασφάλιση της εργασίας όσων ήδη υπηρετούν στους φορείς. Η άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής διοίκησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας είναι απολύτως συνυφασμένη με την εμπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και την αναγνώριση του πολύτιμου έργου που ήδη έχουν προσφέρει όσοι και όσες υπηρετούν στους Φορείς Διαχείρισης. Παράλληλα, απαιτείται η Δημόσια εγγύηση της θεσμικής οργάνωσης και χρηματοδότησης του έργου των Φορέων.
 
 
Στα πλαίσια αυτά οι εκπρόσωποι του ΥΠΑΠΕΝ δεσμεύθηκαν για:
 
- την ενσωμάτωση στον, υπό σύνταξη, Κρατικό Προϋπολογισμό των αναγκών των Φορέων Διαχείρισης
- την επανεξέταση του θεσμικού καθεστώτος των Φορέων Διαχείρισης
- την αναβάθμισή τους λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου για την ουσιαστική άσκηση μιας Δημόσιας Περιβαλλοντικής Πολιτικής.
 
 
 

Υπεγράφη Υπουργική Απόφαση για τα προϊόντα οικοτεχνίας

 
 
Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου. Με την υπογραφείσα Απόφαση δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 
Η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων της οικοτεχνίας μπορεί να γίνεται σε τοπικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.
 
Επίσης προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ παραγωγών για την παραγωγή οικοτεχνικών προϊόντων.


Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει:


«Επιδίωξή μας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μικρούς κυρίως παραγωγούς να διατηρήσουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αλλά και να ενισχυθούν οι αγροτουριστικές δραστηριότητες και οι συνέργειες μεταξύ παραγωγών. Ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα, με νόμιμο τρόπο, να έρθει σε επαφή με τον καταναλωτή, να ωφεληθεί μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος του, να αυξήσει το εισόδημά του αλλά και να αποκτήσει άμεση ρευστότητα».


πηγή: http://www.veriotis.gr/
 

Αναγεννήθηκε το κρατικό κτήμα Βυτίνας


Αναγεννήθηκε το κρατικό κτήμα ΒυτίναςΤο κρατικό κτήμα Βυτίνας αναγεννήθηκε, με μια πληθώρα νέων δραστηριοτήτων ύστερα από δεκαετίες αδράνειας. Στο στόχαστρο των δράσεών του, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες που θα προσδώσουν πολλαπλά οφέλη στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική και εθνική οικονομία και θα ενισχύσουν τον αγροτουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα τα οποία θα τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης είναι η τρούφα, το μήλο, το φουντούκι ποικιλίας λεπτοκαρυάς και τα προϊόντα οιναμπέλου.

Οι καινοτομίες του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας θα έχουν ως εφαλτήριο την καλλιέργεια και παραγωγή τρούφας σε πειραματικό στάδιο. Σε περίπτωση που η καλλιέργεια αυτή ευοδώσει και φανεί εφικτό να καρποφορήσει για την αρκαδική οικονομία, θα υπάρξει μέριμνα, προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί η τεχνογνωσία στους ντόπιους αγρότες. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δώσει μια εξ' ολοκλήρου νέα πνοή στην τοπική αγροτική οικονομία.

Το κρασί και τα διάφορα αποστάγματα είναι ένα από τα πλέον φημισμένα προϊόντα της Πελοποννήσου και με άξονα αυτό, το κρατικό κτήμα Βυτίνας μερίμνησε και φύτευσε σαράντα στρέμματα ελληνικών ποικιλιών οιναμπέλου με γνώμονα αφενός μεν να αναδείξει το πλεονέκτημα της αρκαδικής γης για την συγκεκριμένη καλλιέργεια, αφετέρου να καταστεί βιώσιμο το Κρατικό Κτήμα σύμφωνα με την μελέτη σκοπιμότητάς του, η οποία προβλέπει την δημιουργία εντός του επόμενου έτους μικρής κλίμακας οινοποιείου και αποσταγματοποείου, για τον χειρισμό των προϊόντων της εν λόγω φυτείας.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ήδη υπάρχουσα φυτεία μήλου, ποικιλίας Ντελίσιους Πιλαφά, καθώς αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Παράλληλα, αναδείχτηκε και η υφιστάμενη φυτεία φουντουκιάς κι εκτιμάται ότι εντός του 2016 θα αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

Επιπροσθέτως μέριμνα του Κρατικού κτήματος Βυτίνας είναι η στήριξη και ανάδειξη του μελιού βανίλιας Μαινάλου μοναδικό στον κόσμο, χαρακτηρισμένο ως Π.Ο.Π. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί η δημιουργία προτύπου μελισσοκομείου για την διεξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων, για την στήριξη της συγκεκριμένης παραγωγής η οποία τα τελευταία χρόνια φθήνη.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κατασκευή μελισσοκομικού συσκευαστηρίου, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι της ευρύτερης περιοχής με ελάχιστη από μέρους τους δαπάνη καλύπτοντας οι ίδιοι τα λειτουργικά έξοδα, (ηλεκτρική ενέργεια, φθορές μηχανημάτων).

Ενώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Κτήματος μελισσοκομικό εκθετήριο με την επικουρία του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και τις δωρεές μελισσοκόμων της Πελοποννήσου και παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Κτήματος υπάρχει πρότυπο πειραματικό αλσύλλιο κατασκευασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου με σχεδόν το σύνολο των κωνοφόρων που ευδοκιμούν στην χώρα μας.

Το επόμενο διάστημα το κρατικό κτήμα σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείου, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του κτήματος, θα εξωραΐσουν το αλσύλλιο και θα εγκαταστήσουν σύγχρονο σύστημα πυροπροστασίας.

Ψυχή του Κρατικού Κτήματος αποτελεί ο γεωπόνος Πιέρρος Δημάκος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην επαναδραστηριοποίηση του αδρανούς επί δεκαετίες Κρατικού Κτήματος και το έργο του στηρίζεται από τους φορείς της Βυτίνας και της Γορτυνίας ευρύτερα.

Οφείλουμε δε, να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα με την αναγέννηση του Κρατικού Κτήματος επαναδραστηριοποιείτε και η Γεωργική Σχολή Βυτίνας, το οποίο αποτέλεσε επιθυμία του εθνικού ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, που υπήρξε ο δημιουργός του Κρατικού Κτήματος και της παλαιάς σχολής.

Πιο συγκεκριμένα, θα εκτελούνται επιμορφωτικά σεμινάρια σε αγρότες με θεματικά αντικείμενα, την οινολογία, αμπελουργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία, ενώ παράλληλα ως εγκεκριμένος φορέας από τον επόμενο μήνα και έως τις 26 Νοεμβρίου - που αποτελεί καταληκτική ημερομηνία - θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό και εξεταστικό κέντρο, για τη λήψη πιστοποιητικού χρήσης γεωργικών φαρμάκων από γεωργούς της Πελοποννήσου, στα πλαίσια της ορθής γεωργικής πρακτικής.



πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Από τσουνάμι πέντε μέτρων κινδυνεύει η Κρήτη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού

 
 
Τσουνάμι ύψους πέντε μέτρων θα μπορούσε να πλήξει τη νότια και νοτιοδυτική Κρήτη μετά από σεισμό επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα περίπου 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς κατά μήκος των ακτών του νησιού πιθανώς θα βρίσκονταν κάτω από το νερό.

Μικρότερος κίνδυνος θα υπήρχε για τις ακτές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Σικελίας και της Λιβύης. Σε αυτές τις εκτιμήσεις-προειδοποιήσεις κατέληξε μια νέα ελληνο-ιταλική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή πολιτικό μηχανικό Αχιλλέα Σαμαρά του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ωκεανογραφίας «Ocean Science» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU). Στην μελέτη συμμετείχε και ο καθηγητής Θεοφάνης Καραμπάς του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τις πιθανές επιπτώσεις από ένα μετασεισμικό τσουνάμι. Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολύ σημαντικοί σεισμοί και αντίστοιχα τσουνάμι. Για παράδειγμα, το 365 μ.Χ. διαδοχικοί σεισμοί (ο μεγαλύτερος της τάξης των 8 έως 8,5 βαθμών) έπληξαν την Κρήτη.

Το τσουνάμι που ακολούθησε, κατέστρεψε μια σειρά από πόλεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αίγυπτο, σκοτώνοντας περίπου 5.000 ανθρώπους μόνο στην Αλεξάνδρεια. Πιο πρόσφατα, το 1908, μετά από σεισμό περίπου επτά βαθμών στη Μεσσήνη (Μεσίνα) της Σικελίας, δημιουργήθηκε τσουνάμι που σκότωσε χιλιάδες άτομα, καθώς κατά τόπους τα κύματα ξεπέρασαν σε ύψος τα δέκα μέτρα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα τσουνάμι στη Μεσόγειο μπορεί να μην είναι τόσο συχνά όσο στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν κατά καιρούς μετά από σεισμούς, οι οποίοι προκαλούνται λόγω της συνεχούς σύγκρουσης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την ευρωπαϊκή, καθώς η πρώτη αργά καταβυθίζεται κάτω από τη δεύτερη.

Περίπου το 10% όλων των τσουνάμι της Γης λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Κατά μέσο όρο, συμβαίνει ένα μεγάλο τσουνάμι ανά αιώνα. Με δεδομένο ότι περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντίθετα με τους ανοιχτούς ωκεανούς, στη Μεσόγειο τα κύματα ενός τσουνάμι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν παρά πολύ μικρές αποστάσεις, προτού πλήξουν τις συνήθως πυκνοκατοικημένες ακτές, γεγονός που αφήνει μικρά χρονικά περιθώρια για ένα προειδοποιητικό σήμα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη να μελετηθούν καλύτερα τα πιθανά σενάρια από ένα μελλοντικό τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στη νοτιοδυτική Κρήτη, έτσι ώστε οι αρμόδιες κρατικές και τοπικές Αρχές να έχουν προετοιμάσει καλύτερα την άμυνά τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
 
 

Φωτοερμηνευτική διαστροφή

anim St.Obs..gif 
Η γεωπολιτική διαχείριση και η διαμόρφωση κατάλληλων στρατηγικών σχεδίων για το παρόν και το μέλλον των χρήσεων γης, αποτελούν αναπόστατες αρχές μιας Πολιτείας που σέβεται την υπόστασή της. Βασικά εργαλεία υποβοήθησης των παραπάνω αρχών αποτελούν η σύνταξη και η κύρωση των δασικών χαρτών. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στον ευρωπαϊκό χώρο, δηλαδή παρουσιάζεται ως η χώρα του 21ου αιώνα που δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένα θεσμοθετημένο Εθνικό Κτηματολόγιο.
 
Παρηγοριά όμως αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, με προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τις συνεχιζόμενες χρηματοδοτήσεις της ίδιας προς τη χώρα μας, πραγματοποιείται μια μεγάλη προσπάθεια για τη σύνταξη και την κύρωση των δασικών χαρτών. Έτσι λοιπόν με κριτήριο τον βαθμό αναγκαιότητας, οι περιοχές της Ελλάδας κατανεμήθηκαν σε ομάδες προτεραιότητας και ανατέθηκαν με διεθνή διαγωνισμό (σ.σ. συμβάσεις Δ1, Δ2, Δ3... έχουμε μείνει στη Δ6) σε εταιρείες μελετών για την φωτοερμηνεία και οριοθέτησή τους, αποδίδοντάς τους τον δασικό ή μη, χαρακτήρα.
 
Η απόδοση του δασικού ή μη, χαρακτήρα σε μια έκταση δεν είναι μια απλή περίπτωση και παράλληλα δεν επιδέχεται λανθασμένους χειρισμούς και εκτιμήσεις. Σημαντικά βοηθήματα στον δασικό φωτοερμηνευτή αποτελούν οι αναλογικές αεροφωτογραφίες του 1945 και του σήμερα (σ.σ. άμα διαθέτεις και του 1960 ακόμη καλύτερα), το στερεοσκόπιο, το σχεδιαστικό λογισμικό και μπόλικες δόσεις υπομονής και επιμονής. Μέσα από τους κοίλους φακούς του στερεοσκοπίου (σ.σ. έχεις πάντα μαζί σου το τυχερό στερεοσκόπιο) μπαίνεις στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και παρατηρείς τις διαφοροποιήσεις του εδάφους, σχεδιασμένες από την φυσική επιλογή και τις ανθρώπινες, νόμιμες και μη, επεμβάσεις. Οι σκέψεις σου ανακατευθύνονται, σχηματίζοντας ένα μωσαϊκό τεσσάρων διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου.
 
Μέσα από ερμηνεία της εικόνας και πηγαίνοντας το χρόνο πίσω, αντιλαμβάνεσαι και αρκετές φορές θαυμάζεις την ανθρώπινη δύναμη, που μέσα από τον μόχθο προσπάθησε να επιβιώσει. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι βαθμίδες των αρόσιμων εκτάσεων στο Όρος Ταΰγετος και σε υψόμετρο 1800 μέτρων με κλίσεις που σε θέτουν ενώπιου του Θεού! Δεν μπορεί παρά να προκαλέσει δέος και σεβασμό σε αυτούς, που αψιφώντας τον κάματο, θέλησαν να δημιουργήσουν στο έδαφος το αναγκαίο για επιβίωση.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, η φωτοερμηνεία και η εκτίμηση και απόδοση της πραγματικότητας στην έκταση δεν είναι απλό γεγονός. Έχεις όμως την ευθύνη και την υποχρέωση να φανερώσεις την αλήθεια για το καλό της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, δηλαδή πάλι για το δικό μας καλό. Κατά τη διάρκεια της φωτοερμηνείας προσπαθείς να φανερώσεις την αλήθεια και συνάμα να αποδόσεις δικαιοσύνη, από την κρίση σου για τον χαρακτήρα μιας έκτασης, μέσω της οριοθέτησής της. Η γη μαρτυρά πάντα την αλήθεια και έχοντας μνήμη, αποτυπώνει σαν ένα καλοδιατηρημένο φιλμ, τις ανθρώπινες επεμβάσεις και παρεμβάσεις.

Τις περισσότερες φορές δεν αισθάνεσαι μόνος, αλλά νιώθεις ότι έχεις έμπρακτα την βοήθεια συναδέλφων σου, βοήθεια που απορρέει μέσα από την πρακτική εμπειρία των πρεσβυτέρων, όπως του Μπίλυ και του Μίστερ Τζώρτζ, αλλά και τη συναδελφικότητα του Τζιμάκου. Καθημερινά θα πρέπει να είσαι προσηλωμένος σε αυτό που έχεις μάθει να κάνεις, ανεξάρτητα την προσωπική σου διάθεση, αφού μέσα από την συγκεκριμένη ενασχόληση, μπορείς άθελά σου να αδικήσεις. Για αυτό είναι αναγκαία η ορθή διαχείρηση των καθημερινών προσωπικών σου συναισθημάτων και της διάθεσή σου, παραμερίζοντας καθετί που σου δημιουργεί αρνητισμό, ώστε να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα ενός λάθους στην εργασία.

Τα ασπρόμαυρα μοτίβα των αεροφωτογραφιών του παρελθόντος και κυρίως του 1945, αποδίδουν σαν ακτινογραφία το είδος του χαρακτήρα της γης του τότε και σε προιδεάζουν βλέποντας το τώρα, για το τι έχει συμβεί στην εξέλιξη του χρόνου. Μέσα από την φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών του παρελθόντος μέχρι σήμερα, νιώθεις σαν να έχεις μπει μέσα σε μια χρονοκάψουλα, ζώντας το τώρα, μέσα από εικόνες του παρελθόντος. Προσπαθείς να σχηματίσεις το παζλ που θα σε οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τον χαρακτήρα μιας περιοχής.

Και μέσα από την εμπειρία ετών, όπου έχουν περάσει εκατοντάδες ζεύγη αεροφωτογραφιών από μπροστά σου, νιώθεις σαν πολυταξιδεμένος, αφού έχεις περάσει από αμέτρητες περιοχές σε ολόκληρη την χώρα, τις έχεις περπατήσει νοερά και σε χρόνους του παρελθόντος, όπου δεν τους έζησες ποτέ. Η φωτοερμηνεία ως έννοια εργασίας, εμπεριέχει και μια διαστροφική πτυχή, αφού παρατηρείς το τώρα μέσα από τα χρονικά καρέ του παρελθόντος, συνυπολογίζοντας το μέλλον.

Στο τέλος της ημέρας έχεις την πεποίθηση ότι έχεις περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή, περίπου 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Διαστρέφοντας το χωροχρόνο, αποκτάς ψευδεπίγραφες μνήμες από περιοχές που δεν είχες επισκεφθεί ή φανταστεί ποτέ!
 
Stereoscopic Observation.jpg
 
 

Ηλεία. Γιάτρεψαν και θ’ απελευθερώσουν την καρέττα που δάγκωσαν σκυλιά στην Κυλλήνη


 
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ o Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου την απελευθέρωση της «Αιμιλίας», χελώνας που τραυματίστηκε από επίθεση σκύλων. Πρόκειται για μία ενήλικη θηλυκή θαλάσσια χελώνα, με μήκος καβουκιού 76,5 εκ., και βάρος 58 κιλά που βρέθηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, τα ξημερώματα της 2ης Ιουνίου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Αναλυτικότερα, το πρωί της 2ης Ιουνίου, οι εθελοντές του Συλλόγου, κατά την καθημερινή, πρωινή περιπολία τους στην παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Βουνάκι, την εντόπισαν και θεώρησαν ότι βρίσκεται στην φάση της ωοτοκίας.

Μετά από κάποια λεπτά που την παρατηρούσαν κατάλαβαν ότι δεν κινείται και αφού την πλησίασαν είδαν ότι αιμορραγούσε από τους δύο ώμους της. Τα τραύματα ήταν βαθιά και οι εθελοντές κατάλαβαν ότι αυτά ήταν αποτέλεσμα επίθεσης σκύλων καθώς υπήρχαν αντίστοιχα ίχνη γύρω της και τα σκυλιά. Αν και τα αδέσποτα είχαν ήδη απομακρυνθεί κατά μήκος της παραλίας έγιναν αντιληπτά από τους εθελοντές.

Αφού με γάζες κάλυψαν τις πληγές της, η χελώνα μεταφέρθηκε με το αμάξι του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κυπαρισσία και από εκεί στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών που βρίσκεται στη Γλυφάδα. Μάλιστα για τη διάσωση της το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας συνεργάστηκε με τους εθελοντές για την επιτυχημένη μεταφορά της χελώνας στην Αθήνα καθώς και το Κ.Τ.Ε.Λ. Μεσσηνίας.

«Η διαδικασία της απελευθέρωσης της θα γίνει στην Κυλλήνη σε συνεργασία με την Grecotel και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους μας, ενήλικες και παιδιά, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει ηλικία.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι το ξενοδοχείο του Ομίλου Grecotel Hotels & Resorts, Οlympia Riviera Resort, τo οποία κάλυψε τα έξοδα νοσηλείας μιας τραυματισμένης χελώνας του Κέντρου Διάσωσης, για δύο μήνες, βοηθώντας σημαντικά το έργο μας.

Σας προσκαλούμε όλους, λοιπόν, στην απελευθέρωση της Αιμιλίας, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, 11:00 μπροστά από το ξενοδοχείο Olympia Riviera Resort στο Κάστρο Κυλλήνης» επισημαίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.


 

Οζώδης Δερματίτιδα στον Έβρο. Θανατώθηκαν 141 ζώα

 
Οζώδης Δερματίτιδα στον Έβρο: Θανατώθηκαν 141 ζώα - Μάχη με τον χρόνο για να εμβολιαστούν 19.000 βοοειδή
 
Μάχη με τον χρόνο για να εμβολιαστούν 19.000 βοοειδή
 
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Οζώδη Δερματίτιδα των βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης ανακοινώνει τα εξής:

Θανατώθηκαν ήδη οι δύο θετικές εκτροφές (141 ζώα) και διεξάγεται συνεχής κλινική διερεύνηση των υπολοίπων εκτροφών για τυχόν νέα κρούσματα.

Σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, απέδωσε τελικά η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Ο.Δ. για τελική έγκριση. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα και για να κερδηθεί χρόνος γίνονται ήδη όλες οι διαδικασίες με την προμηθεύτρια εταιρεία για την διαθεσιμότητα και την αγορά του εμβολίου, καθώς και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την άμεση έγκρισή του.

Η δαπάνη αγοράς του εμβολίου θα βαρύνει τις πιστώσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι δαπάνες διενέργειας του εμβολιασμού θα καλυφθούν από πιστώσεις της Περιφέρειας, η οποία επιπλέον εξασφάλισε πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών καθώς και για την αγορά υγειονομικού κτηνιατρικού υλικού.

Στόχος να εμβολιαστούν όλα τα ζώα της Π.Ε. Έβρου (περίπου 19.000 ζώα) ξεκινώντας πρώτα από την Ζώνη Προστασίας (Δέλτα του Έβρου), στην συνέχεια θα εμβολιαστούν τα ζώα της Ζώνης Επιτήρησης και τέλος αυτά της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Το σχήμα εμβολιασμού θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την τελική έγκρισή του.

Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί πρωτίστως από Κτηνιάτρους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και επικουρικά θα συμμετέχουν οι Κτηνίατροι εκτροφής.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, έχει ζητηθεί επίσης να συμμετέχουν κτηνίατροι και άλλων Δημοσίων φορέων και οργανισμών (ΕΛΓΑ, Στρατός κλπ).

Συνεχίζονται τέλος οι εκτεταμένοι ψεκασμοί σε υδατοσυλλογές και εκμεταλλεύσεις.
 
 
 

Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης του πρώην Ζωολογικού Κήπου Φλώρινας

 
 
Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης του χώρου πρώην Ζωολογικού Κήπου Φλώρινας, έργο το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Φλώρινας, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης πράξης με τίτλο «Innovative educational programmes enhancing the environmental resources of the cross-border region Pelagonija/Florina» (Πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα ενίσχυσης των περιβαλλοντικών πόρων της διασυνοριακής περιοχής Πελαγονίας - Φλώρινας), με ακρωνύμιο «ZOO Innovative», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 2.1 του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – ΠΓΔΜ 2007-2013.

Οι εταίροι που συμμετέχουν στο έργο είναι ο Δήμος Φλώρινας και η ΑΝΦΛΩ από την Ελλάδα και ο Δήμος Μοναστηρίου, η Αναπτυξιακή «ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ» και ο Ζωολογικός Κήπος του Μοναστηρίου από τη FYROM.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 304.482,30€.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση του χώρου, ώστε να είναι επισκέψιμος και η μετατροπή του σε πάρκο φιλοξενίας οικόσιτων ζώων.
 
 
 

«Χορευτικό δίδυμο» αποκαλύφθηκε στον πυρήνα του γαλαξία «Μαρκαριάν»

 
ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ 231
 
Έχει δύο μαύρες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες
 
Ο γαλαξίας «Μαρκαριάν 231» είναι ο κοντινότερης στη Γη γαλαξίας που φιλοξενεί στο κέντρο του ένα κβάζαρ- ενεργό γαλαξιακό πυρήνα, απέχοντας περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός. Τώρα, για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι στον πυρήνα του ο «Μαρκαριάν 231» διαθέτει όχι μία αλλά δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, που περιφέρονται η μία γύρω από την άλλη.

Η αποκάλυψη του «χορευτικού διδύμου» μιας μεγάλης και μιας μικρότερης μαύρης τρύπας, που έγινε από αμερικανο-κινεζική επιστημονική ομάδα με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» της NASA, παρουσιάσθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».

Η παρατήρηση, με επικεφαλής τον Γιουτζούν Λου του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, κατέστη εφικτή χάρη στην ανάλυση της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το κέντρο του «Μαρκαριάν». Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι τα κβάζαρ τροφοδοτούνται από βίαιες συγχωνεύσεις μεταξύ μαύρων οπών, ένα φαινόμενο που ακολουθεί μετά από τη συγχώνευση δύο γαλαξιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σιγά-σιγά οι δύο μαύρες τρύπες θα πλησιάζουν ολοένα περισσότερο τη μία την άλλη, ωσότου σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια θα συγκρουστούν, δημιουργώντας ένα κβάζαρ με μια ενιαία ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα.

Τα κβάζαρ είναι γαλαξίες που έχουν ένα ενεργό και τρομερά λαμπρό κέντρο λόγω της ισχυρής ακτινοβολίας που αυτό εκπέμπει. Ένα μόνο κβάζαρ σκεπάζει με τη λάμψη του την ακτινοβολία όλων μαζί των δισεκατομμυρίων άστρων-ήλιων του γαλαξία του.

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο κβάζαρ του «Μαρκαριάν» υπολογίζεται ότι έχει μάζα 150 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, ενώ η μικρότερη έχει τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα. Το δυναμικό «ντούετο» χρειάζεται 1,2 γήινα έτη για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά (η μία μαύρη τρύπα πέριξ της άλλης).

Ο «Μαρκαριάν» είναι ένας άκρως παραγωγικός γαλαξίας που «γεννά» άστρα με ταχύτητα 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ο δικός μας γαλαξίας.
 
 
 

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Θεσπρωτία, όπως ομορφιά

 
 
Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς οι Θεσπρωτοί είναι απόγονοι των Πελασγών ή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας από τους οποίους γεννήθηκε ο Έλλην ο γενάρχης των Ελλήνων. Από τη Θεσπρωτία οι Έλληνες μετοίκησαν στη Θεσσαλία, στη Φθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων η ιστορική αλήθεια καλύπτεται από τον μύθο, ωστόσο ίσως είναι αλήθεια ότι η Θεσπρωτία είναι η κοιτίδα του Ελληνισμού. Άλλωστε μία από τις σπουδαιότερες προϊστορικές πολιτείες της ήταν η Έλλα. Η Θεσπρωτία στα αρχαία χρόνια είχε περίπου την ίδια έκταση με σήμερα αλλά το όριό της στο νότο ήταν ο ποταμός Αχέροντας και τα Κασώπεια όρη. Κοντά στις εκβολές του Αχέροντα ήταν άλλη μια σπουδαία προϊστορική πόλη η Εφύρα, ιδρυμένη από τον Εφύρο απόγονο του Θεσπρωτού. Σ αυτή την περιοχή βρίσκεται το περίφημο Νεκρομαντείο, όπου οι ζωντανοί έρχονταν σε επαφή με τις ψυχές των νεκρών. Εκεί βρισκόταν και το βασίλειο του Άδη που είχε τις πύλες του στην Αχερουσία λίμνη. Τον 4ο αιώνα οι Θεσπρωτοί ενώνονται και δημιουργούν το κοινό των Θεσπρωτών. Πρωτεύουσα του κοινού των Θεσπρωτών είναι αρχικά η Ελέα (Χρυσαυγή - στην Βέλιανη Παραμυθιάς) και μετέπειτα η Γιτάνη στην περιοχή Γκούμανη Φιλιατών. Το 375 πΧ οι Θεσπρωτοί ενώνονται με τους άλλους λαούς της Ηπείρου και συγκροτούν τη συμμαχία των Ηπειρωτών.

Εκτός από τα ερείπια αυτών των πόλεων η Θεσπρωτία είναι κατάσπαρτη από απομεινάρια της αρχαίας εποχής. Βρέθηκαν μαντείο στην Δράμεση, ακροπόλεις στον πύργο Ραγίου και στην Βέλιανη, αρχαία τείχη στην Ραβενή και στην Καλλιθέα, φρυκτωρία στην Σίδερη, τύμβος στο Προδρόμι με τάφο πολεμιστή, τάφος στο Κεφαλοχώρι με ανεκτίμητα κτερίσματα, τάφος της εποχής του χαλκού στην Παραμυθιά. Επίσης βρέθηκαν αρχαίοι οικισμοί στην Φασκομηλιά, στο Καρτέρι και στο Πολυνέρι. Στη Ρωμαϊκή και πρώτη Βυζαντινή περίοδο οι πιο ονομαστές πόλεις ήταν η Φωτική (Παραμυθιά) και η Εύροια (Χόϊκα). Ήταν και οι δύο έδρες επισκόπων. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι σημαντικότερες πόλεις ήταν η Παραμυθιά, οι Φιλιάτες και το Μαργαρίτι. Σημαντικά για τη διακίνηση των προϊόντων προς τα Γιάννενα ήταν η Σαγιάδα και το πέρασμα του Ελευθεροχωρίου, όπου ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων έχτισε το σωζόμενο και σήμερα κάστρο του. Οι Τούρκοι αγάδες της Θεσπρωτίας ήταν φεουδάρχες και οι πύργοι τους υπάρχουν και σήμερα στην Παραμυθιά, στο Μαραγαρίτι και στον πύργο Ραγίου. Στο χώρο της Θεσπρωτικής γης μια ομάδα χωριών δεν μπορούσε να ανεχθεί την δουλεία. Σούλι, Αβαρίκος, Σαμονίβα, Κιάφα και άλλα 7 χωριά κτισμένα στις πλαγιές ενός άγονου οροπεδίου συγκροτούν μια μικρή Σουλιώτικη δημοκρατία με κόμματα-φάρες όπως οι Τζαβελαίοι και οι Μποτσαραίοι. Το 1792 ο Αλή Πασάς εκστρατεύει εναντίον του Σουλίου και παθαίνει πανωλεθρία. Το 1799 επιχειρεί και πάλι την κατάληψη του Σουλίου. Μετά από τριετή αποκλεισμό οι Σουλιώτες αναγκάζονται να συμφωνήσουν σε εκπατρισμό. Ο καλόγερος Σαμουήλ παραμένει στο Κούγκι και όταν φτάνουν οι Τούρκοι το ανατινάζει, 60 γυναίκες στο Ζάλογγο πέφτουν στο γκρεμό για να αποφύγουν την αιχμαλωσία. Από τους ξεριζωμένους Σουλιώτες μόνο ένα τμήμα που έφτασε στην Πάργα κατάφερε να σωθεί.

Η Θεσπρωτία είναι στο μεγαλύτερο τμήμα της ορεινή. Στη δαντελωτή ακτογραμμή της σβήνει το δυτικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Τα δύο μεγάλα ποτάμια της Θεσπρωτίας, ο Καλαμάς και ο Αχέροντας σχηματίζουν στη διαδρομή τους κατάφυτες κοιλάδες αλλά και εντυπωσιακά δέλτα στις ακτές του Ιόνιου. Όλες οι παραλίες της Θεσπρωτίας είναι πνιγμένες στο πράσινο δημιουργώντας σε κάθε στροφή των παραλιακών δρόμων εντυπωσιακά τοπία. Στη Θεσπρωτία θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο, καθώς διαθέτει παραλίες με ψιλή άμμο, παραλίες με βότσαλο αλλά και βραχώδεις ακτές, ενώ υπάρχουν κοσμοπολίτικες πλήρως οργανωμένες παραλίες, αλλά και λιγότερο κοσμικές, σχεδόν ερημικές για αυτούς που επιζητούν την απομόνωση. Σε όλη την διαδρομή, από Ηγουμενίτσα προς Πλαταριά και Σύβοτα θαυμάζει κανείς το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, διακρίνοντας ανά διαστήματα τόσο την Κέρκυρα, όσο και άλλα μικρά νησάκια. Τα Σύβοτα αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ιστορική έρευνα συσχετίζει τα νησάκια στον όρμο των Συβότων με τα αναφερόμενα από τον Θουκυδίδη «Σύβοτα νησιά», μεταξύ των οποίων έγινε το 433 π.Χ. ναυμαχία μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Αυτό που προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες στην περιοχή είναι οι πολλές μικρές παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά. Οι παραλίες στα Σύβοτα συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, και γι' αυτό σε αρκετές από αυτές θα δείτε ή μάλλον θα νιώσετε που και που να σας διαπερνάει ένα κρύο ρεύμα, καθώς υπάρχουν πηγές με γλυκό νερό που πηγάζουν από τον πυθμένα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, φτάνοντας σε βάθος 10 με 15 μέτρα, αρκετά μακριά από την ακτή, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει-να διακρίνει τον βυθό κοιτώντας έξω από τον νερό, χωρίς μάσκα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές ακόμα παραλίες που η προσέγγιση τους γίνετε μόνο με βαρκάκι. Σίγουρα η περιήγηση της περιοχής από την θάλασσα δίνει εικόνες στον επισκέπτη μοναδικές. Τα Σύβοτα προσφέρουν πολλές επιλογές αναψυχής, όπως καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, εκδρομές στους Παξούς, στην Πάργα και στα γύρω χωριά. Είναι πραγματικά μια προικισμένη από τη φύση περιοχή. Τα Σύβοτα αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για συναρπαστικές αποδράσεις και επισκέψεις σε ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου και τοποθεσίες με τουριστικό ενδιαφέρον, όπως τα αρχαιολογικά μνημεία του Νεκρομαντείου, της Νικόπολης, την Πάργα, τον ποταμό Αχέροντα, το Σούλι, τα νησιά των Παξών και Αντίπαξων, την Κέρκυρα.



πηγή: http://www.artinews.gr/
 

4η εκδήλωση «Συμπολιτεία του Πάρνωνα» στον Χάραδρο Αρκαδίας.

 
DSC00560
 
Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015 πραγματοποιήθηκε στον Χάραδρο Κυνουρίας, η 4η εκδήλωση της Συμπολιτείας του Πάρνωνα. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί το αντάμωμα των τεσσάρων χωριών και των Πολιτιστικών Συλλόγων τους και συγκεκριμένα της Σίταινας, Καστάνιτσας, Πλατάνου και Χαράδρου. Το θέμα της φετινής συνάντησης ήταν ««Συμπολιτεία του Πάρνωνα: Αποτυπώματα συλλογικών δράσεων στο χώρο και στο χρόνο: Ιδέες, δράσεις, συνεργασίες, προκλήσεις και προσδοκίες για το μέλλον».
 
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού συμμετείχε στην φετινή συνάντηση, όπως και στην αντίστοιχη της Καστάνιτσας το 2013, με παρουσίαση για την προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα, με αναφορά στην τοπική χλωρίδα και πανίδα, στα φυσικά μνημεία και αξιοθέατα των τεσσάρων χωριών και με φωτογραφικό υλικό από τις προηγούμενες συναντήσεις. Με την φετινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος συναντήσεων και στα τέσσερα χωριά του Πάρνωνα.
 
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα
Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
 
Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021 εσωτ. 5, Fax: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr
Web:
www.fdparnonas.gr
 
 
πηγή: www.fdparnonas.gr
 

Γρεβενά. Σύσταση και οργάνωση ομάδας παραγώγων στην καλλιέργεια κερασιού


 Ομάδα Παραγωγών στο κεράσι από το Συνεταιρισμό ΓρεβενώνEνημερωτική εκδήλωση με θέμα τη σύσταση και οργάνωση ομάδας παραγώγων κερασιού στο νομό Γρεβενών διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών την Δευτέρα 31/08 και ώρα 7 το απόγευμα στο δημοτικό σχολείο της τοπικής κοινότητας Αμυγδαλέων.
 
Επιπλέον θα αναλυθούν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη άλλα και οι δυνατότητες της ομάδας στην νέα προγραμματική περίοδο (ΠΑΑ 2014-2020).

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Για περισσότερες πληροφορίες στο Συνεταιρισμό και στα τηλεφωνά 2462087513-87220 (Υπεύθυνοι γεωπόνος Φωλίνας Αθανάσιος – Οικονομολόγος Αναστασιάδου Χριστίνα).



πηγή: http://www.paseges.gr/

Βιολογικό εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο για τα κηπευτικά με σκόρδο


  Βιολογικό εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο για τα κηπευτικά με σκόρδο.

Υλικά: σκόρδο και νερό

Εκτέλεση:
 
1η μέρα: Βάζουμε ένα σκόρδο στο multi (δε το καθαρίζουμε) και το βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με 2 ποτήρια νερό.

2η μέρα: Συμπληρώνουμε το βάζο με νερό μέχρι να έχουμε 1 λίτρο νερό.
 

3η μέρα: Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μικρό ψεκαστικό.

4η μέρα: Μπορούμε να το εφαρμόσουμε στα φυτά μας.


 
 
 
 
Προσοχή! Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού ανοίγει η όρεξη!!!
 

Γαλλία. Πρόβλεψη της συγκομιδής σε 46,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αλλά υπό αμφισβήτηση

 
 
Το Τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας (Agreste) δημοσίευσε στις 24 Αυγούστου προβλέψεις της συγκομιδής 2015/16.
 
Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 46,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, κάτω από 1% σε σύγκριση με το 2014, αλλά μέχρι + 2% σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε ετών.

Μόλις δημοσιεύθηκε, η εκτίμηση αμφισβητήθηκε από τους υπεύθυνους επαγγελματίες μέσω του Προέδρου Jerom Despey ειδικoύ του France Agri Mer, που πιστεύει ότι η συγκομιδή θα ανέλθει σε 46 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η ξηρασία του καλοκαιριού είναι η κύρια αιτία της μείωσης της παραγωγής.

Οι ανατολικές περιοχές επηρεάστηκαν ιδιαίτερα και αυτό θα προκαλέσει μείωση της συγκομιδής. Οι επίσημες στατιστικές προβλέπουν μια πτώση της τάξης του 11% (σε σύγκριση με το 2014) στην παραγωγή στην Βουργουνδία και στο Beaujolais προβλέπεται πτώση κατά 2,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Για τους επαγγελματίες, η συγκομιδή θα πρέπει να αναμένεται στην πραγματικότητα μειωμένη έως -20%.

Η Αλσατία επηρεάζεται επίσης από την έλλειψη νερού. Για την Agreste, η συγκομιδή προβλέπεται να ανέλθει σε 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα, πτώση 2%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, επίσης οι αμπελώνες της Champagne έχουν πτώση της τάξης του 11% της συγκομιδής, θα ανέλθει δηλαδή σε 2,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα σε σύγκριση με το 2014 (-2% σε σχέση με το μέσο όρο των πέντε ετών).

Το Languedoc – Roussillon θα αποκομίσει 13,5 εκατ hl, αύξηση δηλαδή κατά 6% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με την Agreste. Τα στελέχη περιμένουν να συλλέξουν 13.200.000 εκατόλιτρα, αυξημένη δηλαδή συγκομιδή το 2015 σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2014 (12,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

Ο αμπελώνας της Charentais πρέπει να συγκομίσει 8.000.000 εκατόλιτρα, μειωμένα κατά 6% σε σύγκριση με το 2014 (-4% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας). Στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, 5,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα πρέπει να παραχθούν σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, κάτω από 7% σε σχέση με το 2014 που ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη χρονιά. Η περιοχή του Μπορντώ θα μπορούσε να παράξει 5,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με ελαφρά μείωση κατά 1%.

Τέλος, οι αμπελώνες του Loire θα καρπωθούν 2,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σταθερά σε σύγκριση με το 2014, και ο νοτιοδυτικός αμπελώνας θα παρουσιάσει αύξηση κατά 4% με 3,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα.



πηγή: http://www.keosoe.gr/

Κάλεσμα σε δράση για τον ζωντανό σπόρο και το ζωντανό έδαφος 2015

 
Το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων σε καλεί να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους και κοινότητες από όλον τον πλανήτη, από τις 2 έως τις 16 Οκτωβρίου, για να γιορτάσουμε τους σπόρους μας, τα χώματά μας, τη γη μας, τα εδάφη μας και να δημιουργήσουμε μια Δημοκρατία της Γης η οποία θα βασίζεται στο Ζωντανό Σπόρο και το Ζωντανό Έδαφος, τις υγιείς κοινωνίες και τις ζωντανές οικονομίες.

Ζούμε σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, αλλά και απαιτητικό.
 
Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους απαιτούμε. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι βλέπουμε τον κόσμο από δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές γωνίες και έχουμε δύο εντελώς διαφορετικά μοντέλα στο μυαλό μας.
 
Το ένα μοντέλο βασίζεται σε ΜΙΑ πολυεθνική εταιρία και τη γεωργία που η ίδια προωθεί. Επίσης, βασίζεται στο μονοπώλιο και τη μονοκαλλιέργεια η οποία εξολοθρεύει τη βιοποικιλότητα, τους μικρής κλίμακας αγρότες, αλλά και όλους εμάς μέσω των ασθενειών που προκαλεί.
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν εκατομμύρια είδη χλωρίδας και πανίδας και δισεκατομμύρια άνθρωποι.
 
Εμείς, οι άνθρωποι-δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη Γη, τους συνανθρώπους μας και το μέλλον μας.
 

Η πείνα και οι ασθένειες, η κρίση της βίας και του πολέμου, η κατάλυση της δημοκρατίας.

Εάν καθένας από εμάς δεσμευτεί να προστατέψει το Ζωντανό Σπόρο και το Ζωντανό Έδαφος, να καλλιεργήσει τη δική του τροφή, όσο γίνεται, πιο κοντά στο σπίτι του, στο μπαλκόνι του, στην ταράτσα του, με τους αγρότες να είναι, όσο γίνεται κοντά του, όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα
και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν.
 
 
Έλα και εσύ μαζί μας σε αυτή την σημαντική επανάσταση αγάπης και φροντίδας όπου δρούμε ως μία καρδιά, ως ένα μυαλό και με κοινή συνείδηση και λέμε όχι σε αυτή την οικοκτονία και γενοκτονία που πλέον λαμβάνει χώρα γύρω μας, σε κάθε κοινωνία, κάθε γενιά και επηρεάζει κάθε είδος χλωρίδας και πανίδας.–
Φροντίζουμε για τη Ζωή και πιστεύουμε στη δύναμη της φροντίδας.
 
Θα χτίσουμε ζωντανές οικονομίες, θα γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.
 
Με την αγάπη μας: για τη βιοποικιλότητα, το έδαφος, τη Γη και τους συνανθρώπους μας.
 
Και θα αντλήσουμε έμπνευση, ελπίδα και δύναμη από το γεγονός ότι η θέληση για ζωή είναι πιο δυνατή από αυτή του θανάτου: η δύναμη της αγάπης είναι πιο δυνατή από αυτή της καταστροφής.
 
Λάβε και εσύ μέρος στην επανάσταση της φροντίδας για τη Ζωή.
 
------------
Μπορείς να ξεκινήσεις ΤΩΡΑ διαδίδοντας το κάλεσμα στον υπόλοιπο κόσμο και σχεδιάζοντας τις δικές σου τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις.
Πρόσθεσε τις δράσεις σου στο Ημερολόγιο της Ελευθερίας των Σπόρων
και εμείς θα τις διαδώσουμε: http://seedfreedom.info/events/submit-your-event/

Για εκδηλώσεις και δράσεις κοντά σου, δες εδώ:
http://seedfreedom.info/events/

 ---------
 
Σημαντικές επερχόμενες εκδηλώσεις πριν τις 2 Οκτωβρίου:

4 και 5 Σεπτεμβρίου:
Διεθνές Συνέδριο: Έδαφος όχι Πετρέλαιο (Soil Not Oil International Conference), Ρίτσμοντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
6 Σεπτεμβρίου:
Πορεία: Έδαφος όχι Πετρέλαιο (Soil Not Oil Mass March), Σαν Φρανσίσκο Περιοχή του Κόλπου, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
8 και 9 Σεπτεμβρίου:
Διεθνής έκθεση οικογενειακών κειμηλίων 2015 (The 2015 National Heirloom Exposition), Σάντα Ρόζα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
1η Οκτωβρίου:
Μητέρα Γη: Το Φεστιβάλ του Ζωντανού Εδάφους (Bhoomi Maati Maa: the Festival of Living Soil), Νέο Δελχί, Ινδία.
 
 
 

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Εύφημο Μνεία σε δασικό υπάλληλο


themis_small
 
Τα Δασονομεία της Κω και της Καλύμνου είναι δύο από τα έξη Δασονομεία της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου. Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Νίσυρος, Λειψοί, Πάτμος, Αστυπαλιά είναι τα μεγαλύτερα νησιά τους, με πλήθος μικρότερα, κατοικημένα και βραχονησίδες. Η δουλειά των Δασονομείων ατελείωτη και απαιτητική, αυτοψίες, έργα, πυρκαγιές, αυτόφωρα, μηνύσεις, θήρα, ο κατάλογος είναι μακρύς, και επί πλέον χιλιάδες στρέμματα θάλασσα να σε εμποδίζουν να κάνεις τη δουλειά σου. Και όλα αυτά να τα προγραμματίζει, να τα εκτελεί με μεράκι, χωρίς διαμαρτυρίες, χωρίς φωνασκίες, με τέλειο επαγγελματισμό ένας άνθρωπος, μόνος επί δέκα συναπτά χρόνια, ο Θέμης ο Σεκαράς, δασονόμος στο Δασονομείο της Κω, που εθελοντικά ανέλαβε και το Δασονομείο Καλύμνου, που είναι και αυτό κενό από το 2007.
 
Χωρίς δασοφύλακες, χωρίς διοικητικούς, ένας άνθρωπος ορχήστρα. Όταν έβλεπα το όνομά του υπέγραφα με τα μάτια κλειστά, λίρα εκατό οι εισηγήσεις του, ένα από τα μεγάλα μου αποκούμπια ο Θέμης. Ο δασοπόνος μας, που όμορφα και πάντοτε υπηρεσιακά, ζητούσε να πληρωθούν οι κενές οργανικές, και εν τω μεταξύ συνέχιζε να δουλεύει. Κάναμε υπομνήματα, έγιναν επερωτήσεις στη Βουλή, πήραμε και κάποιες υποσχέσεις αλλά τίποτα, είναι μεγάλη πολυτέλεια η προστασία του περιβάλλοντος στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Και έτσι πήρε πια σύνταξη ο φίλος μας και έμεινε η υπηρεσία αδειανή, να νοσταλγεί την γενναιόδωρη προσφορά του και την αθόρυβη παρουσία του. Τώρα πια καθοδηγούμε από τη Ρόδο τους λίγους δασοφύλακες, που μετατάχθηκαν εν τω μεταξύ από την τέως Αγροφυλακή και τρέχουμε από τη Ρόδο σε όλα τα νησιά, για να καλύψουμε το κενό που άφησε ο Θέμης, που ακόμα και τώρα δίνει το παρών όταν τον χρειαζόμαστε, βοηθάει και εκπαιδεύει τους δασοφύλακες στα μετρήματα, στις μηνύσεις, στα αυτόφωρα, στη σύνταξη εγγράφων. Έπρεπε λοιπόν να εκφράσουμε με κάποιο τρόπο την ευγνωμοσύνη της υπηρεσίας σ’ αυτόν τον άνθρωπο.

 
 
Σήμερα λοιπόν τον τιμήσαμε τον φίλο μας, έστω και τώρα, που είναι πια συνταξιούχος, μαζευτήκαμε και του δώσαμε την εύφημο μνεία του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης και της αναγνώρισης του έργου που προσέφερε στα δασικά πράγματα των νησιών μας. Και γελάσαμε όλοι πολύ, όταν μας διηγήθηκε για την αυτοψία που πήγε με μπανάνα !!!

Θέμη σ΄ευχαριστούμε, να είσαι γερός να χαρείς τη σύνταξή σου.
 
Αικ. Μπαλατσούκα
Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου
 
 
 

Κεφαλονιά. Όμορφη φωτογραφία από την 1η Διεθνή συνάντηση κλασικών vw

 
Η φωτογραφία της ημέρας!
 
Μια υπέροχη φωτογραφία από την 1η Διεθνή συνάντηση κλασικών vw που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά με συμμετοχές από Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία και όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας!
 
 
 
Φωτογραφία: Χάρης Αμούργης            
             πηγή: http://www.inkefalonia.gr/
 

Γεφύρι της Πλάκας. Έπιασε δουλειά το γεωτρύπανο για τις γεωτεχνικές μελέτες

 
 
Με γοργό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες
 
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι πρόδρομες εργασίες για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας. Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του δρόμου πρόσβασης, με την παράλληλη διευθέτηση της ροής του Αράχθου, σήμερα προσέγγισε την περιοχή γεωτρύπανο, που θα διενεργήσει τις απαραίτητες γεωτρήσεις ώστε στη συνέχεια να εκπονηθεί η απαραίτητη Γεωτεχνική Μελέτη.
 
Η Μελέτη αυτή είναι από τις πιο σημαντικές, καθώς θα δώσει δεδομένα για το υπόβαθρο του γεφυριού και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη εκπόνηση και των υπόλοιπων μελετών εφαρμογής.