Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Πώς να διώξεις τις μυρωδιές από το πλυντήριο


 
Tόσες μπουγάδες αφήνουν τα «αποτυπώματά» τους στον κάδο του πλυντηρίου σου, καθώς λίγο η υγρασία, λίγο τα άλατα, λίγο τα υπολείμματα από το απορρυπαντικό και το μαλακτικό δημιουργούν μια άσχημη μυρωδιά, που δεν λέει να φύγει.
 
 
Τι μπορείς να κάνεις;
 
Για αρχή, καλό είναι μετά από κάθε πλύση να αφήνεις λίγο ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου και τη θήκη του απορρυπαντικού.
 
Έπειτα, φρόντισε 2-3 φορές το χρόνο να πλένεις τον κάδο, τη θήκη και το λάστιχο του πλυντηρίου.
 
Η διαδικασία είναι απλή. Βάζεις το πλυντήριο σε λειτουργία (σε υψηλή θερμοκρασία) και όταν ο κάδος γεμίσει νερό, ρίχνεις στη θήκη του απορρυπαντικού δύο φλιτζάνια λευκό ξίδι (ή μαγειρική σόδα σε ποσότητα αντίστοιχη του απορρυπαντικού). Αφήνεις το υλικό σου να κάνει τη δουλειά του και λες αντίο στις μυρωδιές! Μην ξεχάσεις, ωστόσο, στο τέλος της διαδικασίας να κάνεις και ένα ξέπλυμα με σκέτο νερό.
 
Όσο για τη θήκη, αρκεί να την αφήσεις λίγη ώρα σε μία λεκάνη με ζεστό νερό, ώστε να μαλακώσουν τα υπολείμματα, τα οποία θα απομακρύνεις με λίγο τρίψιμο.
 
Τέλος, το λάστιχο μπορείς να το καθαρίσεις χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από ξίδι και ζεστό νερό. Μούλιασε ένα πανάκι στο μείγμα αυτό και τρίψε με αυτό το λάστιχο. Απομάκρυνε τυχόν υπολείμματα με ένα καθαρό, νωπό πανί.


πηγή: http://www.greenpeace.org/
 

Μικρή μείωση της κατανάλωσης Οίνου στην Ελλάδα, αλλά μεγάλο ποσοστό αυτοκατανάλωσης της ελληνικής οινοπαραγωγής


 Η έκδοση του οριστικού ισοζυγίου οίνου 2012/13 και του προσωρινού 2013/14 από το τμήμα Οίνου του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενεργείας (ΥΠΑΠΕΝ), δίνει τη δυνατότητα στατιστικά τουλάχιστον να προσδιοριστεί ο όγκος της κατανάλωσης στη χώρα μας.

Οι μεταβολές των μεγεθών του ισοζυγίου οίνου, όπως τα αποθέματα αρχής και τέλους της περιόδου, η παραγωγή, οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και οι εγχώριες χρήσεις, συμβάλλουν στον υπολογισμό του όγκου της ετήσιας κατανάλωσης οίνου στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι για το μέγεθος της κατανάλωσης, η εκτίμηση του ετήσιου όγκου της, δεν προσεγγίζεται με καμία άλλη μέθοδο, φυσική ή στατιστική.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα του ισοζυγίου που αποστέλλεται ετησίως στην Commission και μετά από επεξεργασία τους από την ΚΕΟΣΟΕ προκύπτει ότι ο καταναλούμενος όγκος οίνων στη χώρα μας την περίοδο 2013/14 παρουσίασε υποχώρηση της τάξης του 4,22% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (3.060.000 HL / 2012-2013, 2.931.200 HL/ 2013-2014).

Σε σχέση με το μέσο όρο πενταετίας, η κατανάλωση οίνου, εμφανίζεται μειωμένη κατά 2,36% (3.002.000 HL / Μ.Ο. πενταετίας) στη χώρα μας, ενώ με βάση το μέσο όρο από το 2000/2001 έως το 2012/2013, η κατανάλωση εμφανίζεται μειωμένη κατά 9,11%.

Η σύγκριση του μεγέθους της κατανάλωσης με την ετήσια παραγωγή οίνου και των αποθεμάτων εξακολουθεί να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει διαχρονικά υψηλό βαθμό αυτοκατανάλωσης των οίνων που παράγει, δεδομένου ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της κινούνται σε χαμηλά ποσοστά (5,59% εισαγωγές – 7,23% εξαγωγές, σε σχέση με τον παραγόμενο όγκο).

Ο βαθμός αυτοκατανάλωσης με τον συνυπολογισμό των παραπάνω μεγεθών παρουσιάζεται αρκετά υψηλός για την περίοδο 2013/2014, σε ποσοστό 92,8%.



πηγή: http://www.keosoe.gr/
 

Λαθραλιευτές σκότωσαν 300.000 καρχαρίες


 
Συνελήφθησαν στον Ισημερινό για την ανεπανόρθωτη καταστροφή
 
Για μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντολογικές καταστροφές του πλανήτη, κατηγορούνται τρεις λαθραλιευτές, που συνελήφθησαν στην Μάντα του Ισημερινού.

Τουλάχιστον 300.000 καρχαρίες έχουν σκοτωθεί από τους συγκεκριμένους λαθραλιευτές, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχουν γίνει στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν συνολικά 200.000 πτερύγια καρχαριών και φυσικά συνέλαβε τους τρεις λαθραλιευτές.

Η νομοθεσία του Ισημερινού απαγορεύει την αλιεία καρχαριών από το 2007. Οι λαθραλιείς αιχμαλωτίζουν τους καρχαρίες για να τους κόψουν τα πτερύγια και στην συνέχεια τους ξαναρίχνουν ακρωτηριασμένους στην θάλασσα όπου και πεθαίνουν.
 
 
 

Πως είναι το εσωτερικό μιας χελώνας;

 
Το εσωτερικό μιας χελώνας (1)
 
Οι χελώνες είναι γνωστές για το καβούκι τους, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι υπάρχει στο εσωτερικό του. Ας το ανακαλύψουμε λοιπόν…

Το εσωτερικό μιας χελώνας (2)
 
Δείτε πως είναι τα εσωτερικά όργανα:

Το εσωτερικό μιας χελώνας (3)
 
Και πως λειτουργεί ο μηχανισμός του λαιμού:

 
 

 

Φλώρινα. Ανθοφύτευση στο δήμο Αμυνταίου

 
O Δήμος Αμυνταίου και η Δημοτική Κοινότητα Αμυνταίου συμμετείχε στην εθελοντική δράση των Δημοτικών Σχολειών Φιλώτα και Αμυνταίου για την προσπάθεια εξωραϊσμού της πόλης μας, μέσω ανθοφύτευσης σε επιλεγμένα σημεία.
 
 
Ο Δήμος Αμυνταίου συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες στην παραπάνω δράση και ιδιαίτερα:
 
-Το Δημοτικό σχολείο Φιλώτα και το δάσκαλο κ. Καραϊσκάκη Στέφανο για τη δωρεά των φυτών από το φυτώριο του σχολείου.
-Την Αστυνομία και τους συνοδούς δασκάλους για την ασφαλή κίνηση των μαθητών.
-Τη δημοτική επιχείρηση Ξινού Νερού για τη δωρεά αναψυκτικών που προσφέρθηκαν στους μαθητές.
-Τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Από παρόμοιες διαδραστικές πρωτοβουλίες τα παιδιά παίρνουν αλλά και συγχρόνως δίνουν μαθήματα για τον εθελοντισμό και τη συνεργασία. Ο Δήμος Αμυνταίου προβάλλει το παράδειγμά τους και ευελπιστεί ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν παρόμοιες δράσεις.
 
 
πηγή: http://neaflorina.blogspot.gr/ 
 

ΜΑΓΙΚΟ ΜΕΚΟΝΓΚ. 139 νέα είδη ανακαλύφθηκαν το 2014

 
© Jodi Rowley / Μουσείο Αυστραλίας
139 νέα είδη ζώων και φυτών ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Μεκόνγκ το 2014! 90 φυτά, 23 ερπετά, 16 αμφίβια, 9 ψάρια, και 1 θηλαστικό. Η ευρύτερη περιοχή του Μεκόνγκ (μια περιοχή που συνδέεται από τον ποταμό Μεκόνγκ και περιλαμβάνει την Καμπότζη, το Λάος, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη το Βιετνάμ και τη νότια επαρχία της Κίνας Γιουνάν) σφύζει από ζωή. Συνολικά, πάνω από 430 είδη θηλαστικών, 800 ερπετά και αμφίβια, 1.200 πουλιά, 1.100 ψάρια και 20.000 είδη φυτών ζουν εκεί.

Τα νέα είδη που ανακαλύψθηκαν το 2014 περιλαμβάνουν την Σφήκα «Παράφρων» (ονομάστηκε σύμφωνα με τα μυθικά τέρατα του Χάρι Πότερ) που ρουφά την ψυχή των κατσαρίδων πριν τις καταβροχθίσει (!), έναν αγκαθωτό βάτραχο που αλλάζει χρώμα στη διάρκεια της μέρας, μια νυχτερίδα με γιγάντιους κυνόδοντες και το δεύτερο μεγαλύτερο έντομο του κόσμου.


Αυτή η απίστευτη βιοποικιλότητα στηρίζει τη ζωή για τους ανθρώπους του Μεκόνγκ. Τα νερά του Μεκόνγκ προσφέρουν 2,6 εκατομμύρια τόνους ψαριών ετησίως - περίπου 25% των παγκόσμιων αλιευμάτων γλυκού νερού - και προσφέρει φυσικό λίπασμα για τα αγροκτήματα και τους ορυζώνες κατά μήκος της διαδρομής. Τα δάση και οι υγρότοποι παρέχουν τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, καθαρίζουν τον αέρα και τα νερά και παρέχουν προστασία σε μικρές και μεγάλες πόλεις από φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι καταιγίδες. 80% από τα 300 εκατομμύρια ανθρώπων της περιοχής εξαρτώνται άμεσα από αυτά τα φυσικά συστήματα για την ασφάλεια των τροφίμων, τη ζωή και την παράδοσή τους. Το WWF συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.

Η σφήκα «Παράφρων»
 
© Michael Ohl / Museum fur Naturkunde
Μια σφήκα που κλέβει την ελεύθερη βούληση του θηράματός της με ένα μόνο τσίμπημα πριν το φάει ζωντανό, ακούγεται σαν τέρας παραμυθιού! Πράγματι, οι επισκέπτες του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βερολίνου ψήφισαν να ονομαστεί αυτή η σφήκα Ampulex Ντεμέντορ, κατά τα μυθικά τέρατα Dementors του Χάρι Πότερ.

Η σφήκα Παράφρων με το τσίμπημά της εκλύει δηλητήριο στους νευρώνες στην κοιλιά της λείας της και μετατρέπει την κατσαρίδα σε ένα παθητικό ζόμπι. Το δηλητήριο μπλοκάρει τους υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή οκτοπαμίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της αυθόρμητης κίνησης. Έτσι, ενώ η κατσαρίδα είναι ακόμα ικανή για κίνηση, δεν είναι σε θέση να κατευθύνει η ίδια το σώμα της. Η σφήκα τότε σέρνει τη λεία της σε ένα ασφαλές μέρος όπου την καταβροχθίζει…
 
 
Το δεύτερο μεγαλύτερο έντομο στον κόσμο

© Jerome Constant
Με μήκος 54 εκατοστά, το Phryganistria heusii yentuensis subsp. nov. είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έντομο του κόσμου - αλλά ίσως όχι για πολύ! «3 από τα μεγαλύτερα έντομα μόλις ανακαλύφθηκαν πέρυσι. Σίγουρα θα βρούμε κι άλλα!», Είπε ο Jerome Constant, αρχηγός της αποστολής που ανακάλυψε τον «γίγαντα» Π heusii yentuensis καθώς και διάφορα άλλα είδη. "Έχουμε ήδη ανακαλύψει περισσότερα από 150 αντίστοιχα είδη εντόμων μετά από μερικές αποστολές στο Βιετνάμ, οπότε φανταστείτε τι έχουμε ακόμα να ανακαλύψουμε!"

Αυτά τα υπερ-μεγέθη έντομα ζουν ανάμεσά μας: ένα από τα νέα γιγαντιαία είδη ανακαλύφθηκε στη μικρή πόλη του Βιετνάμ Tam Dao, λιγότερο από 1 χιλιόμετρο μακριά από τα χωριά και τους ορυζώνες. Για να εντοπίσουν αυτά τα «κολλητικά» έντομα, ο Constant και οι συνεργάτες του εξερευνούν περιοχές το βράδυ με προβολείς, δάδες και τα έμπειρα μάτια τους, ανακινώντας κλαδιά και ελπίζοντας να πιάσουν τα έντομα στον ύπνο.

Η πραγματικά σκληρή δουλειά αρχίζει μετά τη συλλογή. Ευτυχώς για τους ερευνητές, τα «κολλητικά» έντομα αυτά είναι εύκολο να αναπαραχθούν σε αιχμαλωσία και τα αυγά και οι νύμφες τους παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την αναγνώριση του είδους.
 
 
Ο αγκαθωτός βάτραχος που αλλάζει χρώμα

© Jodi Rowley / Μουσείο Αυστραλίας
"Μόλις είδα τα αγκάθια στην πλάτη του αρσενικού, ήξερα ότι ήταν διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο βάτραχο είχα ξαναδεί," είπε η Δρ. Rowley. Ο πρώτος βάτραχος που βρέθηκε στα απομακρυσμένα ορεινά δάση του κεντρικού Βιετνάμ ήταν ένας αρσενικός που περιβαλλόταν από αυγά μες στην κουφάλα ενός δέντρου. Ανήκει στο 2% των βατράχων που αναπαράγονται σε μικρούς όγκους νερού μέσα σε φυτά. Τα μικρά τους μόλις βγαίνουν από το αυγό πέφτουν μες στο νερό που βρίσκεται στο δέντρο και μεγαλώνουν εκεί προφυλαγμένα, μακριά από τους θηρευτές που βρίσκονται σε ποτάμια και λίμνες.
Οι ενήλικοι βάτραχοι τη νύχτα είναι ροζ και κίτρινοι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το κίτρινο στις πλάτες τους παίρνει μια θαμπή καφετιά απόχρωση. Η αλλαγή δεν είναι ασυνήθιστη, αφού «πολλά είδη βατράχων αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τη θερμοκρασία, ή ακόμη και τη διάθεσή τους». Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο πώς και γιατί συμβαίνει αυτό. Όμως τα αγκάθια στην πλάτη του αγκαθωτού είναι εξαιρετικά ασυνήθιστα. Δεδομένου ότι μόνο τα αρσενικά έχουν αιχμές, ίσως διαδραματίζουν ένα ρόλο στην αναγνώριση ερωτικού συντρόφου.
 
 
Νυχτερίδα με δόντια βρυκόλακα

© Judith L. Eger
Χαμογελάστε! Οι εντυπωσιακοί κυνόδοντες αυτής της νυχτερίδας την ξεχωρίζουν από τους συγγενείς της. «Οι κυνόδοντες μας τράβηξαν την προσοχή από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο Tamas Gorfol, ο ερευνητής που ανακάλυψε το νέο είδος. Αυτά οι εξαιρετικά μεγάλοι κυνόδοντες δίνουν τη δυνατότητα στην Hypsugo dolichodon να τρώει έντομα μεγαλύτερα ή με πιο σκληρό κέλυφος απ’ότι οι συγγενείς της που έχουν μικρότερα δόντια. Είναι μυστήριο το πού ακριβώς ζει: ίσως σε σπηλιές, όπως οι περισσότεροι συγγενείς της αλλά ίσως και μες στα δάση.
 
Κάποιες από τις νέες νυχτερίδες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πριν καλά-καλά ανακαλυφθούν από τους επιστήμονες. Οι βιότοποι της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλάζουν δραματικά λόγω της ταχείας ανάπτυξης, αφήνοντας όλο και λιγότερα καταφύγια για τις νυχτερίδες. Οι σπηλιές και τα δάση του βιότοπού της στο Λάος απειλούνται από την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως φράγματα και λατομεία. Η απώλεια των νυχτερίδων θα έχει σοβαρές οικολογικές συνέπειες: εντομοφάγα ζώα όπως η νυχτερίδα με τους μεγάλους κυνόδοντες διατηρούν τους πληθυσμούς εντόμων υπό έλεγχο, ενώ οι νυχτερίδες προστατεύουν τη ζωή στα δάση βοηθώντας στη διασπορά των σπόρων και την επικονίαση των λουλουδιών.
 
 
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα μοναδικά ζώα;
 
Το μέλλον αυτών των ειδών - και των ανθρώπων που ζουν δίπλα - εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - την προστασία από τους λαθροκυνηγούς, τη διατήρηση των βιοτόπων τους, την προστασία της ελεύθερης ροής των ποταμών της περιοχής του Μεκόνγκ, την έξυπνη ανάπτυξη των υποδομών και πολλά άλλα. Δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να δεσμευτούν για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Μεκόνγκ. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη της οικονομίας με βιώσιμο τρόπο, δίνοντας προτεραιότητα στα ζωντανά φυσικά οικοσυστήματα σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, ώστε οι άνθρωποι και τα άγρια ​​ζώα να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη τους για τις επόμενες γενιές.

Οι κυβερνήσεις της ευρύτερης περιοχής του Μεκόνγκ (Καμπότζη, Λάος, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και κινεζική επαρχία Γιουνάν) έχουν όλες υποσχεθεί να στηρίξουν «την ανάπτυξη μιας πράσινης και ισορροπημένης οικονομίας» που θα μειώσει τη φτώχια, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τα αέρια του θερμοκηπίου.

Το WWF εργάζεται για να ενώσει τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες για να κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Βοηθάμε στο σχεδιασμό σωστών υποδομών, στην αξιοποίηση ανανεώσιμης ενέργειας, στη διαχείριση της άγριας ​​πανίδας και τη διαχείριση των υδάτων των ποταμών που δίνουν ζωή σε όλη την περιοχή. Στην πράξη, πράσινη οικονομία σημαίνει εξισορρόπηση των αναγκών των ανθρώπων και της φύσης. Καθώς η περιοχή του Mekong αναπτύσσεται, απαιτούνται δημιουργικές λύσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τα άγρια ​​ζώα να συνεχίσουν να ζουν μαζί.
 
 
 

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Αναπαραγωγή της Ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Έβρου…

 
Αναπαραγωγή της Ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Έβρου…
 
Είναι αδιαμφισβήτητη η οικολογική αξία του Δέλτα Έβρου στην περιοχή της Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης και όχι μόνο.

Η βιοποικιλότητα που φιλοξενεί είναι πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος και κατά την αναπαραγωγική περίοδο μπορούμε να δούμε και να καταγράψουμε την αναπαραγωγή αρκετών ειδών.

Κατά την καταγραφή της αναπαραγωγής της ορνιθοπανίδας που έγινε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, στις 22 Μάϊου, καταγράφηκαν 168 φωλιές Ποταμογλάρονων, 29 φωλιές Νανογλάρονων καθώς επίσης και 58 φωλιές Χειμωνογλάρονων.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η αναπαραγωγή της Καστανόπαπιας στην περιοχή, καθώς καταγράφηκε η παρουσία ενός ζευγαριού με συνοδεία τα 11 υπέροχα μικρά τους, αναδεικνύοντας έτσι την αξία του υγροτόπου για έναν ακόμη λόγο!
 
 
 

Πάρνωνας: η αλόγιστη συλλογή ρημάζει τα βότανα και τα αρωματικά φυτά


tsai aroma
 
Προς αποφυγή εκρίζωσης και αλόγιστης συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα – υγροτόπου Μουστού υπενθυμίζει στους πολίτες των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας την υπ’ αριθ. 1/2013 Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΑΔΑ:ΒΕΥ8ΟΡ1Φ-06Ξ) του Δασαρχείου Κυνουρίας, σχετικά με την «Απαγόρευση και ρύθμιση υλοτομιών και μεταφοράς δασικών προϊόντων» και τους προτρέπει στην εφαρμογή της.

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, μαντζουράνα κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος – Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.

Το όρος Πάρνωνα φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία άγριων φυτών. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 900-1000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία 125 ανήκουν στην κατηγορία ενδημικών της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία 7 αποκλειστικά ενδημικών του Πάρνωνα. Τα περισσότερα από τα ενδημικά, 4 σε αριθμό, απαντώνται στην κορυφή του Πάρνωνα (Μεγάλη Τούρλα). Ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή του Πάρνωνα είναι το ενδημικό της Ανατολικής Πελοποννήσου (Πάρνωνας- Ταΰγετος) Sideritis clandestina subsp. clandestina (Τσάι του βουνού), του οποίου η περιοχή εξάπλωσης έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων ανθρωπογενών πιέσεων που υφίσταται, από την αλόγιστη συλλογή και παράνομη εμπορία του. Ανάλογες συνέπειες έχουν υποστεί και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα, από τον άνθρωπο, αρωματικά φυτά του Πάρνωνα, όπως η ρίγανη (Origanum vulgare), η μαντζουράνα (Origanum majorana), δίκταμο (Origanum scabrum) κ.α.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας) η συλλογή και εμπορία ενδημικών φυτών απαγορεύεται. Όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή του Πάρνωνα αρωματικών και ενδημικών φυτών. Ο Φορέα Διαχείρισης προτρέπει τους πολίτες να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τον Πάρνωνα και τις ομορφιές του, πάντα με σεβασμό στην φύση.
 
 
 

Τι είναι η "ανθεκτική" πόλη ;


 
Σύμφωνα με το Resilient City, η ανθεκτικότητα πόλεων αναφέρεται στη εξασφάλιση του μέλλοντος των πόλεων μας και των οικοδομημένων περιοχών αυτών ενάντια στα μελλοντικά σοκ και πιέσεις από την κλιματική αλλαγή και την εξάντληση του πετρελαίου. Για κάποιο λόγο, η εξήγηση αυτή φαίνεται ικανοποιητική για τους περισσότερους και φαίνεται να μπαίνει στην συνείδηση των ανθρώπων. Αντίθετα, οι συζητήσεις για τις «ικανότητες μιας πόλης να βοηθήσει στην απορρόφηση των μελλοντικών σοκ και πιέσεων στα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνικά συστήματα και υποδομές» δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα.
 
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είμαστε όλοι γοητευμένοι από το τι επιφυλάσσει το μέλλον για μας – είτε θετικά, είτε αρνητικά - και εξίσου γοητευμένοι με την ιδέα ότι θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να προφυλάξουμε τις πόλεις μας ενάντια στο μέλλον – οι δύο λέξεις, «μέλλον» και «προφύλαξη» γεννάνε μέσα μας γοητεία.
 
Αλλά μήπως η έννοια αυτών των λέξεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη που φαίνεται να υπονοεί; Μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των πόλεων μας σε σημείο όπου έχουμε «εξασφαλίσει το μέλλον» αυτών; Οποιοσδήποτε αξιόπιστος ιστορικός ή πολιτικός επιστήμονας θα μπορούσε φυσικά να υποστηρίξει ότι μια τέτοια σκέψη είναι σκέτη ανοησία, ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ σύνθετος και ο αριθμός των πιθανών μελλοντικών σεναρίων για οποιαδήποτε πόλη είναι πάρα πολύ μεγάλος για να φανταστεί κανείς ότι η έννοια της εξασφάλισης του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από υπερβολή. Και όμως, αν η έννοια της μελλοντικής εξασφάλισης ερμηνεύεται ως μια συνεχής διαδικασία και όχι ως ένα οριστικό τελικό αποτέλεσμα, τότε ίσως η έννοια έχει περισσότερη ουσία.
 
Οι προσπάθειες της μελλοντικής εξασφάλισης δεν μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυτη «εξασφάλιση», αλλά οι ενέργειες που πραγματοποιούνται θα μπορούσαν πράγματι να μειώσουν τα πιθανά μελλοντικά σοκ και πιέσεις, και συνεπώς να μας φέρουν σε μία πιο ισχυρή, αλλά ίσως λιγότερο ηχηρή, έννοια της ανθεκτικότητας.
 
 
Ο αστικός σχεδιασμός μιας Ανθεκτικής Πόλης
 
Ο σχεδιασμός αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συνθηκών και των πραγματικοτήτων ενός κλιματικά υπεύθυνου κόσμου θα απαιτήσει μια αλλαγή στην τρέχουσα κατανόησή μας για το τι αποτελεί ένα καλό αστικό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Πολλές από τις πρακτικές που παίρνουμε τώρα ως δεδομένες, όπως ο σχεδιασμός των πόλεων με γνώμονα τη μεταφορά των αυτοκινήτων, και την οριοθέτηση περιοχών για μία μόνο χρήση, δεν θα είναι πλέον οικονομικά, περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά βιώσιμα. Για την αντιμετώπιση των αλλαγών στο πολεοδομικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, καταθέτουμε τις ακόλουθες αρχές για ανθεκτικό αστικό σχεδιασμό.
 
 
Αρχές Ανθεκτικού Αστικού Σχεδιασμού
 
1. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα πρέπει να αποδεχθούν την πυκνότητα, την πολυμορφία και τις διαφορετικές χρήσεις, χρήστες, τύπους κτιρίων και δημόσιων χώρων.
2. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα δώσουν προτεραιότητα στο περπάτημα ως το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς, και ως ένα καθοριστικό συστατικό για μια υγιή ποιότητας ζωής.
3. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα αναπτύσσονται με τρόπο που υποστηρίζει τις μετακινήσεις.
4. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα εστιάσουν την ενέργεια και τους πόρους για τη συντήρηση, την ενίσχυση και τη δημιουργία ισχυρών, ζωντανών χώρων, οι οποίοι αποτελούν σημαντική συνιστώσα της δομής της γειτονιάς και της ταυτότητας της κοινότητας.
5. Οι ανθεκτικές γειτονιές θα παρέχουν τις ανάγκες της καθημερινής ζωής σε κοντινή απόσταση (ακτίνα 500 μ).
6. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν την υγεία των φυσικών συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων του κλίματος) και των περιοχών ειδικής περιβαλλοντικής σημασίας, και θα διαχειρίζονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
7. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια των τεχνικών και βιομηχανικών συστημάτων και διαδικασιών τους, συμπεριλαμβανομένης των υποδομών και συστημάτων κατασκευής, μεταφοράς, επικοινωνιών και οικοδομής για την αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης και την μείωση του περιβαλλοντολογικού τους αποτύπωμα.
8. Οι ανθεκτικές περιφέρειες, πόλεις και γειτονιές θα καλλιεργούν και θα παράγουν τους πόρους που χρειάζονται σε κοντινή απόσταση (σε ακτίνα 200ων χιλιομέτρων).
9. Η ανάπτυξη των ανθεκτικών πόλεων και γειτονιών θα απαιτήσει την ενεργή συμμετοχή των μελών της κοινότητας σε όλες τις κλίμακες.
10. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα σχεδιάζονται με γνώμονα την εφεδρεία και την αντοχή στα κρίσιμα συστήματα και υποδομές ασφάλειας. Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός των συστημάτων αυτών θα έχει ως στόχο την εφαρμογή επιπέδων εφεδρείας και αντοχής ανάλογα με τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές τάσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και της εξάντλησης του πετρελαίου.
11. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα αναπτύξουν τύπους κτιρίων και αστικών υποδομών με μειωμένο κόστος συντήρησης και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 


πηγή: http://www.citybranding.gr/

* Την μετάφραση την επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης. #Δημοσιεύτηκε στο About Money από την Marni Evans.

Αργολίδα. Στην Ερμιονίδα το μεγαλύτερο τουριστικό χωριό στην Ελλάδα

 
Στην Ερμιονίδα το μεγαλύτερο τουριστικό χωριό στην Ελλάδα
 
Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού χωριού στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ερμιονίδας, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν εξέφρασε καμία παρατήρηση επί της ουσίας, ούτε προέβαλε αντιρρήσεις για το μέγεθος της σχεδιαζόμενης πολεοδόμησης (320 επαύλεις, 100 βίλες, 28 κατοικίες και ξενοδοχείο) σε σχέση με την επάρκεια των υδατικών πόρων στην περιοχή. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα αυστηρό απέναντι στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που βρίσκονται εμβόλιμες στην έκταση ή συνορεύουν με αυτήν, προκειμένου να… προστατευθεί η εκτός σχεδίου περιοχή.
 
Σε συνέχεια λοιπόν των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων (στρατηγικών επενδύσεων ή δημοσίων ακινήτων, γνωστά με τα κακόηχα αρκτικόλεξα ΕΣΧΑΣΕ και ΕΣΧΑΔΑ) για τον Ερημίτη της Κέρκυρας και το ακρωτήριο Σίδερο στο Λασίθι, το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ενέκρινε το ΕΣΧΑΣΕ της επένδυσης «Killada Hills» στην περιοχή Κοιλάδα Ερμιονίδας. Στην εξέταση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, το οποίο εγκρίνει το χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχέδιο της επένδυσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας περιορίζεται σε αναφορές στις επιμέρους γνωμοδοτήσεις των κρατικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες το τουριστικό χωριό δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Το σημαντικότερο από τα περιβαλλοντικά ζητήματα της επένδυσης, δηλαδή η δημιουργία εκατοντάδων κατοικιών και γηπέδου γκολφ 768 στρεμμάτων σε μια άνυδρη περιοχή, εξετάζεται πολύ συνοπτικά.

Η τουριστική εγκατάσταση θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.079 στρεμμάτων, η οποία δεν έχει ενιαίο χαρακτήρα, αλλά είναι κατακερματισμένη σε τρία σημεία της ίδιας περιοχής, ανάμεσα στα οποία μεσολαβούν άλλες ιδιοκτησίες. Το ΣτΕ εξαντλεί την αυστηρότητά του για τις ιδιοκτησίες αυτές: «Προκειμένου η έγκριση του παρόντος να μην οδηγήσει στη δημιουργία νέων, οικοδομήσιμων γηπέδων εκτός της προς πολεοδόμηση έκτασης, πρέπει να οριστεί ρητώς ότι παρά το κοινό όριο δημιουργούνται υποχρεωτικά κοινόχρηστοι χώροι και όχι οδικό δίκτυο», ενώ «η κυκλοφοριακή σύνδεση των ιδιοκτησιών τρίτων που περιβάλλονται πανταχόθεν από την έκταση του ΕΣΧΑΣΕ δεν επιτρέπεται να γίνεται κατά τρόπο που θα οδηγούσε στη δημιουργία νέων άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων», αναφέρεται. Ετσι ουσιαστικά αφήνει τις ιδιοκτησίες αυτές ως «τοπίο» της πολεοδομημένης έκτασης που τις περιβάλλει. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να επανυποβληθεί προς έλεγχο, με τις υπογραφές βέβαια των υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Την επένδυση, ύψους 418 εκατ. ευρώ, δρομολογεί η Mindcompass Overseas, θυγατρική της Dolphin Capital Investors.
 
 

Το σφουγγάρι της στεριάς (Luffa Aegyptiaca - Curcubitaceae)

 
 
Η αιγυπτιακή λούφα είναι ένα φυτό ετήσιο, ζωηρό και ταχέως αναπτυσσόμενο το οποίο παράγει καλοσχηματισμένα κίτρινα άνθη και παράξενου σχήματος φρούτα τα οποία είναι εδώδιμα όταν είναι ανώριμα, ενώ όταν ωριμάσουν, το εσωτερικό μέρος τους, αποκτά μία σπογγώδη υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σφουγγάρι. Το φυτό μπορεί να αποκτήσει ύψος μέχρι και 9 μέτρα και διακλαδίζεται αρκετά. Τα φύλλα του έχουν χρώμα ασημί. Τα φρούτα είναι χρώματος πράσινου και φτάνουν μήκος μέχρι και 61 εκατοστά ενώ η διάμετρος τους φτάνει τα 7,6 εκατοστά, είναι κυλινδρικά και λεία. Τα μικρότερα φρούτα μοιάζουν λίγο σαν την μπάμια ή τα μικρά κολοκύθια. Στα μεγαλύτερα σε ηλικίας αλλά και μεγέθους φρούτα, η εξωτερική επιφάνεια σταδιακά αφυδατώνεται και αποκτά μία καφέ απόχρωση.
 
 
Κλίμα και έδαφος
 
Η αιγυπτιακή λούφα κατάγεται από την τροπική και υποτροπική Ασία και Αφρική. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλην την Ασία τόσο για διατροφικούς σκοπούς όσο και για την παραγωγή σφουγγαριού ενώ καλλιεργείται εμπορικά και στις ΗΠΑ με εξαγωγές στην Ιαπωνία. Απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια και αρκετό νερό και ατμοσφαιρική υγρασία ειδικότερα κατά την ανάπτυξη των ανθικών καταβολών. Τέλος, η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 20-30ο C. Όσον αφορά το έδαφος, αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφριά αμμοπηλώδη με καλή αποστράγγιση και καλή συγκράτηση της υγρασίας εδάφη, με ΡΗ που κυμαίνεται από 5,5-6,8 και χαμηλή αλατότητα. Είναι ευαίσθητη στο κρύο καθώς και στην υπερβολική βροχόπτωση κατά την διάρκεια της άνθησης και της ανάπτυξης των καρπών.
 
 
Ωρίμανση των καρπών
 
Οι πράσινοι καρποί θα ωριμάσουν σιγά σιγά και θα αφυδατωθούν σε διάστημα 8 εβδομάδων. Χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια και ένα μέρος να αναρριχηθούν. Μόλις αποκτήσουν ύψος 3 μέτρων, τότε αρχίζουν να παράγουν αρσενικά άνθη και μέσα σε λίγες μέρες, αρχίζουν να σχηματίζουν και θηλυκά άνθη τα οποία αναγνωρίζονται εύκολα από την διευρυμένη ωοθήκη στην βάση των πετάλων. Η ωοθήκη θα μετατραπεί σε καρπό όταν επικονιαστεί. Κυρίως ωριμάζει μέσα σε διάστημα 4 μηνών από την φύτευση των φυτών στο χωράφι. Ωστόσο, οι ανώριμοι καρποί οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διατροφή του ανθρώπου, μπορούν να συγκομιστούν ένα μήνα νωρίτερα. 
 

Πολλαπλασιασμός και φύτευση
 
Ο συνηθέστερος τρόπος ωστόσο που ακολουθείται για τον πολλαπλασιασμό της αιγυπτιακής λούφας είναι η σπορά σε μπασκετάκια και σε προστατευμένο περιβάλλον, και η εν συνεχεία φύτευση στο χωράφι και εφόσον έχει παρέλθει ο κίνδυνος παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών. Καλό είναι πριν από την σπορά στο σπορείο, να βυθιστούν οι σπόροι σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Όταν φυτευθούν στο χωράφι, οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται μέχρι 1 μέτρο τόσο μεταξύ των γραμμών όσο και πάνω στην ίδια γραμμή. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι το φυτό είναι αναρριχώμενο οπότε θα πρέπει να εξασφαλιστούν υποστυλώματα όταν το φυτό θα αρχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία. Το έδαφος θα πρέπει να υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία δηλαδή όργωμα και σβάρνισμα πριν από την φύτευση. Κατά την διάρκεια αυτών των καλλιεργητικών εργασιών , μπορεί να προστεθεί οργανική λίπανση ή η βασική λίπανση με συνθετικά λιπάσματα.
 

Χρήσεις
 
Η αιγυπτιακή λούφα είναι καλή επιλογή για αναρριχώμενο σε τοίχους ή φράχτες. Τα μεγάλα φύλλα με την ασημί απόχρωση, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά ενώ τα άνθη είναι ελκυστικά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα έντομα. Οι ανώριμοι καρποί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες ή να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους. Τα μεγαλύτερης ηλικίας φρούτα, θα πρέπει να ξεφλουδιστούν διότι η εξωτερική επιδερμίδα αποκτά πικρή γεύση. Εάν θέλουμε να συγκομίσουμε τους καρπούς για μη εδώδιμους σκοπούς, τότε θα πρέπει να συγκομίζονται αφότου αρχίζουν αυτοί και μεταχρωματίζονται προς το καφέ χρώμα καθώς και οι βλαστοί κιτρινίζουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα φρούτα συγκομίζονται, ξεφλουδίζονται και χρησιμοποιούνται σαν σφουγγάρι το οποίο μπορεί εν συνεχεία να λευκανθεί. Τα σφουγγάρια αυτά διαρκούν για μήνες ακόμα και με τακτική χρήση. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φίλτρο, ενώ ένα εδώδιμο λάδι παράγεται μετά από πίεση στους σπόρους. Tο λάδι αυτό είναι πλούσιο σε λινολενικό οξύ και θεωρείται καλό και ως βιολογικό λίπασμα.
 
 
Προοπτικές στην χώρα μας
 
Η αιγυπτιακή λούφα, δεν καλλιεργείται ακόμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, αποτελεί μία υποσχόμενη καλλιέργεια λόγω των ποικίλων χρήσεων που έχει καθώς επίσης και του γεγονότος, ότι μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί σε πολλά μέρη της χωράς μας και ειδικότερα στα νοτιότερα μέρη καθώς και στα νησιά μας.

Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
 
 

Η αποθέωση του τοπίου του Παναγιώτη Τέτση


Η αποθέωση του τοπίου του Παναγιώτη Τέτση
 
Η Ύδρα ο γενέθλιος τόπος του καταξιωμένου ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση θα βρίσκεται διάχυτη και θα κυριαρχεί στην έκθεσή του (Τοπιογραφία 2010-2014) μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο σπουδαίος Ζωγράφος μας, εστιάζει επίμονα το βλέμμα του στις ομορφιές και τα τοπία του νησιού. Το Ζάστανι, η Μπουαγιά, τα Τσελεβίνια ζωντανεύουν μοναδικά μέσα από τα χρώματα του Παναγιώτη Τέτση. Παράλληλα, υπάρχουν και τα ασπρόμαυρα τοπία του, σε δίπτυχα και τρίπτυχα, με σινική μελάνη.

O αγαπητός μας ζωγράφος συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και δημιουργικά με την αεικίνητη φαντασία του. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, επισημαίνει στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης μεταξύ των άλλων: «Τα τελευταία έργα του Παναγιώτη Τέτση φέρνουν αυθόρμητα στη μνήμη περιγραφές του Παπαδιαμάντη, στίχους του Κάλβου, του Σεφέρη, του Ελύτη ενώ πλέκει δοξαστικό και τραχύ ύμνο στα «καυχήματα των θαυμασίων σκοπέλων. Ιδιαίτερα βέβαια στις φίλιες και γνώριμες ακτές της ένδοξης πατρίδας του της Ύδρας».
 
Ο Τάκης Μαυρωτάς διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη, σημειώνει για τον Τέτση: «Ο ίδιος επικεντρώνει την όρασή του στην αμετάβλητη πραγματικότητα της φύσης, στην Ύδρα, τον γενέθλιο τόπο του, αποκαλύπτοντας τη ψυχή του. Τόπο που αποδίδει με σταθερότητα και καθαρότητα, με ανεπιτήδευτη απλότητα και μεγάλη ευαισθησία. Έτσι, στα έργα του έχεις την αίσθηση ότι ανακινεί ιδέες, ενδυναμώνοντας την ανάγκη να τονίσει το νόημα της ύπαρξης και το αγαθό της ζωής στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο».
 
 
 

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Λακωνία - Κοκκινόραχη. 5οι Ιππικοί αγώνες

 
5οι Ιππικοί αγώνες από τον Π.Α.Ο. Κοκκινόραχης
 
Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κοκκινόραχης διοργανώνει τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2015, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, τους 5ους Ιππικούς Αγώνες Αγίας Τριάδος. Αναβάτες από Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία θα αναμετρηθούν για την ανάδειξη του μεγάλου νικητή.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον του γηπέδου Κελεφίνας. Η ώρα έναρξης υπολογίζεται λίγο μετά τις 11:00 π.μ., ύστερα από το τέλος της Θείας Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Κοκκινόρραχης.

Μετά τη λήξη των ιπποδρομιών θα ακολουθήσει παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με νόστιμα ψητά, δροσερά αναψυκτικά και μπύρες και ζωντανή μουσική! Τη μουσική επιμέλεια έχουν αναλάβει οι: Παναγιώτης Αρφάνης, Παναγιώτης Κολοβός και Μαρίνα Λαζαράκη.
 
Δηλώσεις συμμετοχής θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 30 Μαΐου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6977746984 & 6936600676. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το ιστολόγιο: pao-kokk.blogspot.gr.


πηγή: http://moriasnews.gr/

Natura 2000. Ο ανεξερεύνητος θησαυρός της Χίου

 
 
Την περασμένη Πέμπτη 21 Μαΐου ήταν η Πανευρωπαϊκή ημέρα για το δίκτυο Natura 2000. Η ημέρα αυτή που συμπληρώνει φέτος τρία χρόνια, θεσμοθετήθηκε με σκοπό την ευρύτερη και καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το Δίκτυο, τις υπηρεσίες και τα οφέλη που αποφέρει στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Στη Χίο βέβαια καμιά εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης δεν διοργανώθηκε, αφού παρά την εικοσαετή και πλέον θέσπισή του επικρατεί άγνοια για το Δίκτυο Natura που εκτείνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και βόρειας Χίου.
 
 
Ας γνωρίσουμε καλύτερα το Δίκτυο Natura 2000
 
Το Natura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο περιοχών, το οποίο λειτουργεί µε κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Περιλαμβάνει τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ) και τους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) για τα υπόλοιπα είδη και το περιβάλλον. Στις περιοχές αυτές πρέπει να εφαρµόζονται µέτρα διαχείρισης, να αποφεύγεται η υποβάθµιση και η σηµαντική όχληση και να εφαρµόζεται η δέουσα εκτίµηση των επιπτώσεων, σχεδίων, έργων και δραστηριοτήτων. Το δίκτυο θεσπίστηκε στις 21 Μαΐου του 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου.
 
 
Το Ελληνικό Δίκτυο Natura 2000
 
Σήμερα το ελληνικό δίκτυο Natura 2000 περιλαμβάνει 419 περιοχές: 241 ΤΚΣ, ή Ειδικές Ζώνες Διατήρησης όπως έχουν ονομαστεί και 202 ΖΕΠ, ενώ 24 περιοχές είναι ταυτόχρονα ΤΚΣ και ΖΕΠ. Καλύπτει συνολικά περίπου 4.200.000 εκτάρια, εκ των οποίων τα 2.800.000 είναι ΤΚΣ και τα 2.900.000 είναι ΖΕΠ. Συνολικά οι περιοχές του δικτύου, καλύπτουν το 27,2% της χέρσου και το 6,1% των εθνικών χωρικών υδάτων. Αυτό αντιστοιχεί στο 4,5% της έκτασης του ευρωπαϊκού δικτύου, πράγμα που φέρνει την Ελλάδα στη δέκατη θέση σε σχέση με τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μέσος όρος κάλυψης εθνικού εδάφους χέρσου της Ευρώπης είναι 17,5%, οπότε το 27,2% της Ελλάδας την τοποθετεί στην έκτη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών, μετά τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Κύπρο και την Ισπανία.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τις Ευρωπαϊκές αρχές 2 φορές αναφορικά με το Δίκτυο Natura. Η πρώτη είχε να κάνει με τον αριθμό και τη συνολική επιφάνεια των Ελληνικών ΖΕΠ που υπολείπονταν σημαντικά σε αριθμό και σε έκταση του καταλόγου ΙΒA 2000 του Birdlife International βάσει του οποίου θα έπρεπε να γίνει η απογραφή των ΖΕΠ. Ωστόσο εκ των υστέρων υποβλήθηκε από την Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός νέων ΖΕΠ με τελικό αποτέλεσμα η υπόθεση της καταδίκης να αρχειοθετηθεί το Νοέμβριο του 2011. Επίσης, η χώρα μας έχει καταδικαστεί για τη μη θέσπιση και εφαρμογή ενός συνεκτικού, συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου, ικανού να εξασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείριση και την αποτελεσματική προστασία των ΖΕΠ. Έτσι, η Ελλάδα, μετά την καταδίκη της, εκπόνησε συμπληρωματική μελέτη και εναρμόνισε την περιβαλλοντική προστασία με την
Οδηγία 2009/147.
 
 
Το Δίκτυο Natura της Χίου και των Οινουσσών
 
Μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας Χίου, καθώς και το σύνολο των Οινουσσών είναι ενταγμένα στο Δίκτυο Natura. Συνολικά 322 τ.χλμ. γης σε σύνολο 904 τ.χλμ (ποσοστό 35%) του Νομού Χίου, τουλάχιστον στα χαρτιά, θεωρείται προστατευόμενη περιοχή. Δυστυχώς όμως αν και έχουν περάσει 2 δεκαετίες από τη θέσπιση του Δικτύου Natura, ακόμα δεν έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα ερευνήσει σε βάθος τον περιβαλλοντικό πλούτο της Βόρειας Χίου, θα ορίσει τις ανάγκες της και θα καθορίσει τις ζώνες προστασίας και τους περιορισμούς στις χρήσεις.

Στην 900σίων και πλέον σελίδων μελέτη με τίτλο “Καταγραφή, Αναγνώριση, Εκτίμηση και Χαρτογράφηση των Τύπων Οικοτόπων και των Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας της Ελλάδας”, βάσει της οποίας έγινε η ένταξη των περιβαλλοντικά πλούσιων περιοχών της Ελλάδας στο Δίκτυο Natura αναφέρονται μεταξύ άλλων οι αξιοσημείωτοι οικότοποι της Χίου, οι οποίοι είναι: Εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση (Ποσειδώνιες), Αβαθείς κολπίσκοι και κόλποι, Ύφαλοι, Μονοετής βλάστηση μεταξύ των ορίων πλημμυρίδας και αμπώτιδας, Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο (με ενδημικά Limonium spp.), Μεσογειακά αλίπεδα (Juncetalia maritimi), Ευτροφικές φυσικές λίμνες με βλάστηση τύπου Magnopotamion ή Hydrocharition, Η επιπλέουσα βλάστηση υδροχαρών φυτών (βατραχιώδη) των ποταμών στους πρόποδες των βουνών και στις πεδιάδες, Φρύγανα Sarcopoterium spinosum, Ευμεσογειακά ασβεστολιθικά απόκρημνα βράχια της Ελλάδας, Δάση με Quercus brachyphylla στην Κρήτη, Δάση με Olea και Ceratonia, Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκων της Μεσογείου.
 
 
Οι λόγοι ένταξης της Χίου
 
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη που υλοποιήθηκε (1994-1996) με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Γεωργίας και για την οποία εργάστηκαν για 2 χρόνια 100 περίπου επιστήμονες και ερευνητές, «η οικολογική σπουδαιότητα των περιοχών της Χίου και των Οινουσσών οφείλεται στην ποικιλότητα των τύπων οικοτόπων, στην ενδιαφέρουσα χλωρίδα που περιλαμβάνει αρκετά ενδημικά και σπάνια είδη, στο ότι γενικά η Χίος βρίσκεται σε μεταναστευτικό δρόμο των πουλιών, στον μεγάλο αριθμό ερπετών, στις ενδιαφέρουσες κοινωνίες φυτών και ζώων στους υγρότοπους και στα εκτεταμένα θαλάσσια οικοσυστήματα υφάλων και ποσειδώνιας».
 
 
Το Δίκτυο Natura Χίου σήμερα
 
Από μόνη της η ένταξη των περιοχών της Βόρειας Χίου στο Δίκτυο Natura δεν επαρκεί για την αποτελεσματική προστασία των περιοχών αυτών, που απειλούνται από κατάτμηση των οικοτόπων τους από διανοίξεις δρόμων, καταπατήσεις, αλλά και μη συμβατές με τον προστατευόμενο χαρακτήρα του Δικτύου χρήσεις. Σήμερα το Δίκτυο Natura βρίσκεται σε αναμονή εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που θα βάλει τέλος στη διαχειριστική ασάφεια που αφήνει περιθώρια για υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων και αναπάντητα ερωτήματα για τις επιτρεπόμενες χρήσεις.

Με δεδομένο ότι έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από την καταγραφή των οικοτόπων της Χίου, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για τα προστατευόμενα ενδιαιτήματα και είδη της Χίου, αν η χώρα μας είχε υποβάλει στοιχεία στην Ευρωπαϊκη επιτροπή που εκπόνησε 5ετή μελέτη για το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως η Ελλάδα ήταν η μοναδική ευρωπαική χώρα που δεν υπέβαλε στοιχεία, αγνοώντας 2 σχετικές κοινοτικές οδηγίες, επιδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, με την κατάλληλη προστασία και διαχείριση η φύση μπορεί να ανακάμψει και αυτό είναι το δυνατότερο επιχείρημα σε όσους αμφισβητούν τη σημασία του Δικτύου Natura και ζητούν τη χαλάρωση της περιβαλλοντικής προστασίας στην κεντρική και βόρεια Χίο.
 
 
Πηγές

-Περιοδικό «Η Φύση», Απρίλιος – Μάιος 2012
-Το έργο οικοτόπων στην Ελλάδα: Δίκτυο Φύση 2000, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων
- Φιλότης, βάση δεδομένων για την Ελληνική Φύση
-
Natura 2000 network

Φωτογραφίες: Γιώργος Κυριαζής
              πηγή: http://www.aplotaria.gr/

3η Οικογιορτή Νέας Αγαθούπολης

 
 
Με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαΐου η 3η Οικογιορτή Νέας Αγαθούπολης. Όσοι βρεθούν την ημέρα αυτή στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολύτιμο υγρότοπο της περιοχής και να κάνουν παρατήρηση πουλιών, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και να προμηθευτούν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες, από την Κιβωτό Σπόρων Πιερίας.

Όπως κάθε χρόνο, στην οικογιορτή θα συμμετέχουν και φέτος συνεταιρισμοί τοπικών προϊόντων, παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνίας από την περιοχή της Πιερίας αλλά και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας.

Ειδικά για τα παιδιά, η οικολογική ομάδα Μητέρα Γη θα πραγματοποιήσει εργαστήρι φυτών, ενώ η περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008» θα διοργανώσει περιβαλλοντικά παιχνίδια. Στη διάθεση των παιδιών θα είναι και τα ποδήλατα του Φορέα Διαχείρισης για μία βόλτα στον ποδηλατόδρομο.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Το φωτεινό και σκοτεινό μου κομμάτι: Φίλοι ή εχθροί;» από τις ψυχοθεραπεύτριες Gestalt Μαριάντζελα Τριάρικο και Μελίνα Μακρίδου.

 
Η εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 2:00 μετά το μεσημέρι, διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, την οικολογική ομάδα «Μητέρα Γη», την περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008», με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού και της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης.
 
 
 

Θεσσαλονίκη. Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


 Φυτά με ιστορία θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι επισκέπτες στους κήπους του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού καθώς και ιστορίες με φυτά στη μόνιμη έκθεση, στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών.

Πρόκειται για δράσεις που διοργανώνονται από τις 5 έως και τις 7 Ιουνίου 2015, με την πολύτιμη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου.
 
Οι φετινές δράσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού έχουν ως στόχο τη γνωριμία του κοινού με φυτά της ελληνικής γης, που κατ' εξοχήν φύονται στους κήπους του Μουσείου, με την ιστορική τους διαδρομή, τις ιδιότητες και τους συμβολισμούς τους. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια επιλεγμένων εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη μορφή και το συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Βυζαντινών. Οι διαδρομές στους κήπους και στις αίθουσες θα πραγματοποιηθούν υπό την καθοδήγηση γεωπόνου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και αρχαιολόγων του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5/6 και ώρες 9:00 και 11:00 θα υλοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για σχολικά τμήματα Ε΄ δημοτικού (οι συμμετοχές έχουν συμπληρωθεί). Αντίστοιχα, την Κυριακή 7/6 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση για το ενήλικο κοινό.
 
Ώρες λειτουργίας Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού:Δευτέρα – Κυριακή, 8:00 – 20:00.
Για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.
 
Η είσοδος στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους είναι ελεύθερη στις 5/6, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.


πηγή: http://cityportal.gr/
 

Αθήνα. Στρογγυλό Τραπέζι για τα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου


 Στρογγυλό Τραπέζι για τα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδουΤα Ελαιοκομικά Προϊόντα Πιστοποιημένης Ποιότητας και το Greek Lipid Forum, συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 και ώρα 13:00, στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «ΤΑ ΦΑΙΝΟΛΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ»

Συντονίζει ο Βασίλης Ζαμπούνης



Ομιλητές:

Δημήτρης Μπόσκου, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
Μαρία Τσιμίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ
Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής Φαρμακευτικής
Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής
Δρ. Κώστας Μπαρμπέρης, ΕΦΕΤ.


Τόπος διεξαγωγής: Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) Βασ. Κωνσταντίνου 48 11635, Αθήνα
Είσοδος: 5 ευρώ


Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 6ου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου, "Σύγχρονες τάσεις στον τομέα των λιπιδίων".


πηγή: http://www.paseges.gr/

Επιστημονική συνεργασία με… αρκούδες

 
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στις ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ALPINE σε συνέργεια με το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA (που διανύει το τελευταίο 6μηνο υλοποίησής του). Τρεις συνολικά αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα 18-25 Μαΐου 2015 από την επιστημονική ομάδα της οργάνωσης. Οι τρεις αρκούδες μαζί με τις 3 που ραδιοσημάνθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο («Αλκμήνη», «Γαλήνη» και «Ζωηρούλα») «συνεργάζονται» τώρα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους. Η «Ιριδα», η «Τουΐγκι» ο «Γίγαντας» αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μια ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet αλλά και σε ψηφιακό χάρτη σε πραγματικό χρόνο μέσω ειδικής εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Γίγαντας» είναι το μεγαλύτερο αρσενικό που έχει ποτέ ραδιοσημάνει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέχρι σήμερα με περίμετρο λαιμού 104 εκ και βάρος 300 kg!!! Αντίθετα η Τουΐγκι και η Ίριδα ήταν σχετικά ελλιποβαρείς, κάτι πολύ λογικό άλλωστε καθώς προσφάτως ξύπνησαν από τον χειμέριο λήθαργο.
 
 
Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα θα αξιοποιηθούνε με 2 τρόπους:
 
1. Στο πλαίσιο του έργου ALPINE μέσω επικοινωνίας τους με 2 πιλοτικούς σταθμούς «έξυπνων» αισθητήρων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και τοποθετηθεί σε υπόγεια τεχνικά περάσματα κατά μήκος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού (ΚΑ45). Η ενδοεπικοινωνία των 2 αυτών σταθμών αισθητήρων με τα ραδιοκολλάρα θα ταυτοποιεί την κινητική συμπεριφορά των αρκούδων και ειδικότερα την χρήση ή όχι των τεχνικών περασμάτων σαν ασφαλείς διόδους του αυτοκινητοδρόμου. Στόχος του έργου ALPINE, που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας είναι η ανάπτυξη ενός «έξυπνου» δικτύου αισθητήρων, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με εφαρμογή στην περιβαλλοντική διαχείριση. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων «Αθηνά», η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» καθώς και 2 εταιρίες εξειδικευμένες στην ηλεκτρονική τεχνολογία. Δύο από τις εφαρμογές του δικτύου των «έξυπνων» αισθητήρων θα προσφέρουν πληροφορίες που θα εμπλουτίσουν την επιστημονική γνώση σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση του λύκου και της αρκούδας.
2. Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ARCTOS/KASTORIA, προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής νέων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα από το πρόγραμμα στον οδικό άξονα ΚΑ45 καθώς και η συχνότητα χρήσης των υπόγειων περασμάτων επί του άξονα ΚΑ45. Επιπλέον, θα εμπλουτίσουν την βάση δεδομένων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και θα οδηγήσουν στην βελτίωση των προσπαθειών της οργάνωσης για την άμβλυνση της σύγκρουσης ανθρώπου-μεγάλων σαρκοφάγων.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Θεοδωρίδης/ Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
2310252530 (εσωτ.2)
Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693.



πηγή: http://www.callisto.gr/