Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Τρίκαλα. ECOMOBILITY - FREE mobility. Η προσπελασιμότητα, προτεραιότητα του Δήμου

 
 
Τη στήριξη και τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων σε δύο προγράμματα που προωθούν τη βελτίωση της προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος. Με απαντητική του επιστολή στον οργανισμό ECOCITY, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σημειώνει ότι  
 
«Ο Δήμος Τρικκαίων, ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, ως πρακτική για το σήμερα και, κυρίως, ως παρακαταθήκη για το αύριο, επικροτεί και μετέχει σε δράσεις που διαμορφώνουν περιβαλλοντική συνείδηση, όπως ήδη έχει αποδείξει.
 
Ταυτοχρόνως, ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας, ο σχεδιασμός και οι μελέτες περιλαμβάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις». 

 
Ο Δήμος θα μετάσχει στα προγράμματα ECOMOBILITY 2014 -2015 της εταιρίας ECOCITY, καθώς και στην εκστρατεία FREE mobility, που αφορά στην πράσινη μετακίνηση και στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην πόλη τους με σκοπό την αλλαγή στις συνήθειες μετακίνησης.
 
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, ο Δήμος θα συνδράμει τους μαθητές των Γυμνασίων που θα μετάσχουν στην εκστρατεία, είτε από Γυμνάσια είτε από το ΕΕΕΚ στις Καρυές. Στόχος των μαθητών θα είναι να μελετήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που προκαλούνται από τις συνθήκες και τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων της πόλης. Επίσης, θα μετάσχει στην προώθηση των αποτελεσμάτων της μελέτης για τους συμπολίτες και ειδικά για τα άτομα με Αναπηρία. 
 
Ετσι, επιτυγχάνεται ο στόχος της διαμόρφωσης πολιτών που ως ενήλικες πια, θα μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις δράσεις του Δήμου για τα θέματα τις προσπελασιμότητας, προσθετικά σε όσες ήδη ο Δήμος έχει προωθήσει (διαγραμμίσεις, διάβαση, σήμανση ποδηλατόδρομου) και όσων έχει ήδη δρομολογήσει (τοποθέτηση ποδηλατοστατών, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αποτροπή εισόδου οχημάτων σε πεζοδρόμους, ένταξη σε προγράμματα προώθησης του ποδηλάτου κ.α.).
 
 
 

1.500 φιάλες γάλα από την ΕΒΟΛ για τις κοινωνικές ανάγκες του Δήμου Βόλου

                          
1.500 φιάλες γάλα από την ΕΒΟΛ για τις κοινωνικές ανάγκες του Δήμου ΒόλουΆμεση ήταν η ανταπόκριση του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζου στο κάλεσμα του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου Αναστασίου Μπατζιάκα για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των υπολοίπων Κοινωνικών Δομών του Δήμου Βόλου.

Καθημερινά η βραβευμένη Βολιώτικη Βιομηχανία Γαλακτομικών προϊόντων, η ΕΒΟΛ, από την 1η έως και τις 31η Δεκεμβρίου 2014 θα διαθέτει 500 φιάλες γάλακτος παρέχοντας συνολικά για ένα μήνα 15.000 φιάλες γάλακτος στο Κοινωνικό Παντοπωλείου Βόλου που υποστηρίζει ενεργά οικογένειες και πολίτες που στερούνται και των βασικών αναγκών.

Στο μεταξύ, από τον περασμένο Οκτώβριο η βιομηχανία ΕΒΟΛ διαθέτει δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από 250 φιάλες γάλακτος στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και από 30 φιάλες γάλακτος στη Στέγη Αστέγων του Δήμου Βόλου που λειτουργεί στη συνοικία της Νέαπολης. Πρόκειται για βοήθεια που παρέχεται όλο το χρόνο δίνοντας ουσιαστική βοήθεια στους απόρους της περιοχής στο πλαίσιο συμφωνίας της ΕΑΣ Βόλου με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς ενώ από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου Ανάστασιος Μπατζιάκας εκφράζοντας τις ευχαριστίες και του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου, τόνισε ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου υποστηρίζονται ενεργά από εταιρείες, βιομηχανίες και συλλόγους αλλά και ενεργούς πολίτες.
 
 
 

Τα πρώτα χιόνια στην Αρκαδία

 

- Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά!- "Στα λευκά" ντύθηκε και η Αρκαδία.

Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το χιονισμένο Πλατανάκι Κυνουρίας.
 

Αστικό περιβάλλον - Επαναχρησιμοποίηση υλικών. Μία γιγάντια κουκουβάγια από σκουπίδια


Μία γιγάντια κουκουβάγια από σκουπίδια
 
Ο ταλαντούχος Πορτογάλος street artist Artur Bordalo (γνωστός και ως Bordalo ΙΙ) έχει δημιουργήσει κάτι το ιδιαίτερο σε έναν τοίχο στην πόλη της Covilhã στην Πορτογαλία. Χρησιμοποίησε σκουπίδια για να κάνει μία γιγάντια κουκουβάγια.
 
Μία γιγάντια κουκουβάγια από σκουπίδια

Μία γιγάντια κουκουβάγια από σκουπίδια

Μία γιγάντια κουκουβάγια από σκουπίδια

Μία γιγάντια κουκουβάγια από σκουπίδια

Μία γιγάντια κουκουβάγια από σκουπίδια

Μία γιγάντια κουκουβάγια από σκουπίδια 
 
 

Βρήκαν περισσότερα από 200 άγρια πουλιά αιχμάλωτα σε σπίτι στην Παιανία

 
 
Την επιχείρηση κατάσχεσης απελευθέρωσης δεκάδων άγριων πουλιών που εντοπίστηκαν να ζουν αιχμάλωτα σε κλουβιά στην αυλή ενός σπιτιού στην Παιανία Αττικής μας ενημέρωσε η Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος.
 
Για την οργάνωση και εκτέλεση της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου η Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε. συνεργάσθηκε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (Ε.Ο.Ε.) και την ΑΝΙΜΑ, αλλά και με μια σειρά δημοσίων αρχών όπως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η Αστυνομία και το Δασαρχείο Πεντέλης.
 
 
Η Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου ξεκίνησε να ασχολείται με την υπόθεση από τις αρχές του Νοέμβρη, όταν στέλεχος της Ε.Ο.Ε. προσέφυγε στους θηροφύλακες εκφράζοντας υποψίες ότι σε ένα σπίτι στην Παιανία διατηρείτο σε κατάσταση αιχμαλωσίας, άγνωστος αριθμός από άγρια πουλιά.
 
 
Από εκείνη την ημέρα θηροφύλακες με πολιτικά ρούχα έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση την οικία, αν και η οπτική επαφή με το εσωτερικό της αυλής ήταν δύσκολη, εξαιτίας του μεγάλου μαντρότοιχου που την περιστοίχιζε…
 
 
Τα πτηνά μεταφέρθηκαν με κούτες στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ
 
Ωστόσο, κατάφεραν να διαπιστώσουν πως μέσα στην αυλή υπήρχαν μεγάλα κλουβιά με πουλιά γνωστής και άγνωστης ταυτότητας, μια αποθήκη που κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι έκρυβε, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσαν και παγίδες σύλληψης άγριων ωδικών πτηνών.
Ωστόσο, επέμβαση των θηροφυλάκων δεν μπορούσε να γίνει εντός της οικίας, καθώς κάτι τέτοιο απαιτούσε εισαγγελική άδεια.

 
Σπάνια είδη πουλιών αιχμάλωστα σε κλουβιά
 
Για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους οι θηροφύλακες της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε., χρειάστηκε να υπερβούν έναν πραγματικό «γραφειοκρατικό» μαραθώνιο, με τον θηροφύλακα Αλέκο Κόκκαλη να στέκεται τέσσερις ημέρες στην «ουρά» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
 
Την περασμένη Παρασκευή, η επιμονή των θηροφυλάκων δικαιώθηκε. Κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν παρουσία εισαγγελέα, αστυνομικούς του Α.Τ. Παιανίας, υπαλλήλους του Δασαρχείου Πεντέλης και εκπροσώπους της Ε.Ο.Ε. και της ΑΝΙΜΑ, βρέθηκαν μπροστά στην μεγαλύτερη παράνομη «συλλογή» άγριων πουλιών που είχαν ποτέ αντιμετωπίσει!
 
 
Περισσότερα από 200 πουλιά βρίσκονταν φυλακισμένα μέσα σε κλουβιά, μερικά εκ των οποίων ήταν τόσο σπάνια, που δύσκολα τα βλέπουμε ελεύθερα στη φύση.
 
Μπούφοι, γερακίνες, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, πευκοδρυοκολάπτες, συκοφάγοι, τσίχλες, κοτσύφια, αηδόνια, αμπελουργοί, πύρρουλες, ελατοπαπαδίτσες, σπίνοι, κοκκινολαίμηδες και δεκάδες άλλα είδη, κρατούνταν φυλακισμένα σε διάφορους χώρους της αυλής.
 
Για την διατροφή των αρπακτικών πουλιών, μάλιστα, λειτουργούσε στον ίδιο χώρο και ένα εκτροφείο ποντικών!
 
 
Τα τάιζε ποντίκια από το εκτροφείο που είχε φτιάξει στον ίδιο χώρο
 
Πολλά από τα πουλιά, που κατασχέθηκαν, προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις, ωστόσο, δεν έχει ακόμα, αποσαφηνιστεί πως έφτασαν στα χέρια του ατόμου, το οποίο τα είχε φυλακισμένα στην Παιανία.
 
Τα περισσότερα από τα πουλιά απελευθερώθηκαν την ίδια μέρα με ευθύνη του Δασαρχείου Πεντέλης, ενώ άλλα χρειάστηκε να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ μέχρι να κριθεί δυνατή η απελευθέρωση τους.
 
Εις βάρος του ιδιοκτήτη της οικίας, που κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν ήταν εκεί, σχηματίστηκε δικογραφία για τρία αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.


πηγή: www.zoosos.gr
 

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Εννέα χιλιάδες αγριοκούνελα εξοντώθηκαν για την διατήρηση οικοτόπου


http://www.telegraph.co.uk
 Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θανάτωσης αγριοκούνελων στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε στο νησί Canna μετά την πληθυσμιακή έκρηξη που παρουσίασε το είδος τα τελευταία χρόνια.

Το νησί Κάννα (Isle of Canna) βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων κοντά στις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Έχει έκταση 11,3 τ.χλμ., μέγιστο υψόμετρο 210 μ. και μόλις 11 κατοίκους. Είναι, επίσης, γνωστό για την πλούσια ορνιθοπανίδα του. Από το 1938 αποτελεί καταφύγιο πτηνών και βάσει της Οδηγίας για τα Πτηνά της ΕΕ χαρακτηρίστηκε ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA). Φιλοξενεί μια σημαντική αποικία πουλιών και υπολογίζεται ότι αρκετές χιλιάδες θαλασσοπούλια αναπαράγονται στις ακτές του.

Το 2013 τα προβλήματα που δημιούργησε η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των αγριοκούνελων ανάγκασε τις αρχές να λάβουν μέτρα για την μείωση τους. Περισσότερα από 16.000 άγρια κουνέλια (σε κάθε κάτοικο αναλογούν σχεδόν 1500 κουνέλια) δυσκόλεψαν την ζωή των λιγοστών κατοίκων του νησιού. Στην αρχή, έκπληκτοι παρατήρησαν ότι τα κουνέλια σκάβοντας στοές στα νεκροταφεία ξέθαβαν τα οστά των νεκρών. Ζημιές παρατηρήθηκαν και στους αρχαιολογικούς χώρους όπου πέτρινοι τοίχοι κατέρρεαν από την διάνοιξη στοών στα θεμέλια τους. Η υπομονή των κατοίκων εξαντλήθηκε πριν ένα χρόνο, όταν σημειώθηκε σοβαρή κατολίσθηση, μετά από έντονη βροχόπτωση, επειδή τα κουνέλια είχαν σκάψει το χώμα, αποδυναμώνοντάς το. Ως αποτέλεσμα, ο μοναδικός δρόμος του νησιού έγινε αδιάβατος και το κόστος για τη μεταφορά υλικών για την επισκευή του είναι ιδιαίτερα υψηλό.


 
Όπως αναφέρει μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Μ. Βρετανίας, η The Telegraph, εννέα χιλιάδες κουνέλια θανατώθηκαν στο μικρό νησί των Εβρίδων, και πουλήθηκαν σε εστιατόρια στη Γαλλία για μία λίρα το καθένα, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ελέγχου του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την επιχείρηση ελέγχου του πληθυσμού ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η εταιρεία Evegreen Rabbit Control, που ιδρύθηκε το 2000 και προσφέρει συστηματικά, εξειδικευμένες υπηρεσίες ελέγχου άγριων κουνελιών σε όλη την Βρετανία.

Μια ομάδα έξι ανδρών, πέρασε τρεις ολόκληρους μήνες στο νησί (Ιανουάριος – Μάρτιος) σκοτώνοντας αγριοκούνελα. Χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι μέθοδοι και μέσα όπως, παγίδες, σκυλιά, κουνάβια, κυνηγετικά όπλα αλλά και θερμικές κάμερες και κιάλια νυκτός.
 
Παρά την επιχείρηση, εκτιμάται ότι 7.000 κουνέλια παραμένουν στο νησί όπως και ένας κυνηγός για να συνεχίσει τον έλεγχο του πληθυσμού. Ένας ελεγχόμενος πληθυσμός είναι επιθυμητός διότι τα αγριοκούνελα αποτελούν το θήραμα των αετών που φωλιάζουν στο νησί.

Οι κάτοικοι, όπως δηλώνουν, είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη γιατί είδαν και πάλι το νησί να πρασινίζει καθώς τα κουνέλια έτρωγαν κάθε μορφή βλάστησης. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι ορνιθολόγοι καθώς ελπίζουν ότι οι πληθυσμοί των σημαντικών ειδών της ορνιθοπανίδας που αναπαράγονται στο νησί θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση θανάτωσης ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών της οργάνωσης National Trust of Scotland, στη οποία ανήκει το νησί Κάννα. Εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για λόγους διατήρησης του ειδικού οικότοπου (ενδιαιτήματος) του νησιού.

Το National Trust of Scotland είχε στο παρελθόν προβεί σε μια άλλη εκστρατεία, για την εξόντωση των αρουραίων στο νησί. Οι αρουραίοι εισήχθησαν στο νησί μάλλον κατά λάθος, τον 19ο αιώνα, και πολύ σύντομα εξελίχθηκαν σε μάστιγα καθώς έτρωγαν τα αυγά και τους νεοσσούς των πουλιών που φωλιάζουν στο έδαφος και επηρέαζαν αρνητικά τους πληθυσμούς τους. Μεταξύ 2006-8 εξοντώθηκαν 10.000 αρουραίοι, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοίχισε σχεδόν 700.000 ευρώ.

Κάτοικοι και ειδικοί πιστεύουν ότι η εξόντωση των αρουραίων ήταν η κύρια αιτία της πληθυσμιακής έκρηξης των κουνελιών. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ηπιότεροι χειμώνες των τελευταίων ετών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που διαμόρφωσαν ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής.


πηγή:  http://dasarxeio.com/
 
Πηγές:

«Πάσα» στην τοπική Κοινωνία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για την ίδρυση Μονάδας βιοαερίου στην Σαρακίνα Τρικάλων

 
βιοαεριοΜια … «πάσα» στην τοπική Κοινωνία της Σαρακίνας και γενικότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας, έκανε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr το Περιφερειακό Συμβούλιο στην σημερινή μεσημεριανή του συνεδρίαση (Σ.Μ. χθεσινή), αποφάσισε να μην αποδεχτεί την μελέτη ίδρυσης Μονάδας Βιοαερίου στην Σαρακίνα αν δεν υπάρξει τροποποίηση με τους όρους που ζητούν οι κάτοικοι και εφόσον για την τροποποίηση της μελέτης υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας Σαρακίνας αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας.

Συνεπώς η Μονάδα δεν φαίνεται να έχει ελπίδες ίδρυσης, αφού όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι …ανεπιθύμητη λόγω …Μετεώρων…
 
 
 

Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Διημερίδα/συνάντηση εργασίας με θέμα «Οικοτουρισμός: μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας»

 
Afisa DiHmeridas Parnona.jpg
 
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη διημερίδα/συνάντηση εργασίας με θέμα: «Οικοτουρισμός: μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας» που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα συνεδριάσεων της τοπικής κοινότητας Αγίου Πέτρου Κυνουρίας.

Ελάτε να μάθουμε πώς μπορεί ο οικοτουρισμός να δώσει νέα πνοή στην περιοχή μας. Πώς μπορεί να ωφελήσει εμάς, τον τόπο, τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Ένα διήμερο γνώσης, συζήτηση και δημιουργίας οικοτουριστικής διαδρομής με τη δική σας συμμετοχή! Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων σας για να σχεδιάσουμε μαζί τις νέες εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει ο τόπος μας στους επισκέπτες. Να ανταλλάξουμε ιδέες για μια ζωντανή τοπική οικονομία και κοινωνία με όχημα τον οικοτουρισμό.

Η διημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» ενταγμένη στο Ε.Π. Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη.

Για να δείτε το Πρόγραμμα της διημερίδας,
πατήστε εδώ

 
 

Να μαζεύουν ελιές θέλουν οι τσιγγάνοι

                           
Να μαζεύουν ελιές θέλουν οι τσιγγάνοι"Ο νεοσυσταθείς σύλλογος “Διεθνής Ανοιξη των ΡΟΜΑ Πελοποννήσου” δίνει αγώνα για την ένταξη των Ρομά στην κοινωνία. Επ' ευκαιρία της ελαιοκομικής περιόδου, ζητάμε από όλο τον κόσμο να προτιμήσει τους έμπειρους εργάτες που συστήνει ο σύλλογός μας. Προτείνουμε να κάνουμε μια προσπάθεια όλοι να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά μεταξύ μας. Θερμή παράκληση να δοθεί μια νέα ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και ζητούν εργασία".

Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο Νικόλαος Καραγιάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου “Διεθνής Ανοιξη των ΡΟΜΑ Πελοποννήσου”.
 
 
 

Άρτα. 1η Γιορτή πορτοκαλιού, ακτινιδίου και ελιάς

 
 
- Οικογιορτή για στήριξη των παραγωγών και των τοπικών προϊόντων
- Ποδηλατοβόλτα που θα περάσει από τις περιοχές που συναντάμε τα τρία προϊόντα
 
Ο Δήμος Αρταίων σε μια προσπάθεια να αναδείξει την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων που ο παράγει ο τόπος μας, αλλά και τους δεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ιδιωτική πρωτοβουλία, διοργανώνει την 1η Γιορτή πορτοκαλιού, ακτινιδίου και ελιάς που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10:30 στην αίθουσα «Διώνη».
   
Σε αυτή την εκδήλωση θα συμμετάσχουν αγρότες, παραγωγοί και οργανώσεις αυτών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου, αλλά και ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής.
   
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες σχετικά με τις προοπτικές της γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης στην περιοχή μας, καθώς και να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα σε περίπτερα που θα έχουν στηθεί στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου για το σκοπό αυτό.
 
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
 
10.30 – 10.35: Χαιρετισμός Δημάρχου Αρταίων κ. Τσιρογιάννη Χρήστου
10.35 – 10.55: Ομιλία κ. Κουτλιάμπα Νικόλαου με θέμα το Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού
10.55 – 11.15: Ομιλία του κ. Αντωνίου Αναστάσιου με θέμα το Συνεταιρισμό Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου
11.15 – 11.35: Ομιλία του Καθηγητή Τ.Ε.Ι. Ηπείρου κ. Πετρόπουλου Νικόλαου με θέμα «Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ένα επιπλέον εργαλείο γεωργικής ανάπτυξης».
11.35 – 11.55: Ομιλία του Προέδρου του Τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, κ. Σκούφου Ιωάννη, με θέμα «Η κτηνοτροφία της Άρτας και της Ηπείρου από την παράδοση και τη βιομηχανοποίηση στη μοναδικότητα».
11.55 – 12.15: Ομιλία του δημοσιογράφου κ. Μιχαηλίδη Δημήτριου με θέμα «Το μέλλον του αγροτικού τομέα στη χώρα μας και τα περιθώρια αυτοοργάνωσης των Ελλήνων αγροτών».
12.15 – 12.35: Ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου και ιδιοκτήτη της εταιρείας Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.», κ. Μπλάτσιου Ντίνου, με θέμα «Τρόποι προώθησης προϊόντων και συγκρότηση ομάδων παραγωγών».
 
12.35 – 13.00 Εκδήλωση Πανηπειρωτικής Ένωσης Αγροτών
 
13.00 – 15.00: Συναυλία από φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Άρτας
 
15.00 Ποδηλατικός Γύρος που διοργανώνει ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας και θα περάσει από περιοχές του Δήμου όπου παράγονται τα τοπικά μας προϊόντα.
   
Καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργούν στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου περίπτερα όπου θα διατίθενται τοπικά προϊόντα με βάση το πορτοκάλι, το ακτινίδιο και την ελιά.
   
Σχετικά με τον ποδηλατικό γύρο που θα γίνει το απόγευμα, ο Π.Ο.Α. έστειλε το παρακάτω mail:


    Ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων στα πλαίσια της Οικογιορτής με θέμα το πορτοκάλι, το ακτινίδιο και την ελιά διοργανώνει ποδηλατοβόλτα την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 14:30 με αφετηρία την αίθουσα Διώνη στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας.
Η διαδρομή της βόλτας θα περάσει από περιοχές όπου συναντάμε και τα τρία αυτά προϊόντα της περιοχής μας. θα ξεκινήσουμε από την Διώνη και θα περάσουμε τα χωριά Βλαχέρνα, Γραμμενίτσα, Φιλοθέη, Πλησιούς, Κωστακιούς και θα τελειώσουμε την βόλτα μας στο σημείο που ξεκινήσαμε.
   
Η διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας με ελάχιστες ανηφόρες. Όπως πάντα, οι μικροί μας φίλοι θα πρέπει να συνοδεύονται και τα ποδήλατα μας θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση.
 
 
 

Φρένο στη νοθεία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

 
 
Υπολογίζεται ότι η πρώτη έκδοση της συσκευής θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε δύο χρόνια, ενώ θα έχει αρκετά προσιτή τιμή, που θα κινείται γύρω στα 135 δολάρια.

Πόσο βέβαιος μπορεί να είναι κανείς ότι μια συσκευασία ελαιολάδου με την ετικέτα «έξτρα παρθένο», και επομένως με την ανάλογη τιμή, περιέχει πραγματικά αυτό που διαφημίζει; Οχι απόλυτα, όπως αποδεικνύει πρόσφατη ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες εντόπισε προϊόντα από τέσσερις διαφορετικές ελληνικές εταιρείες, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν χρωματισμένο ηλιέλαιο. Τέτοια περιστατικά δείχνουν γιατί το ελαιόλαδο θεωρείται ένα από το πιο «εκτεθειμένα» στη νοθεία προϊόντα, χωρίς βέβαια αυτό να ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με μελέτες, πάνω από τα 2/3 του «έξτρα παρθένου» ελαιολάδου στα ράφια των καταστημάτων ουσιαστικά είναι κατώτερης ποιότητας προϊόντα.

Εξι όμως φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια ανέπτυξαν έναν αισθητήρα που υπόσχεται να βάλει «φρένο» στη νοθεία, κάνοντας πολύ πιο εύκολο τον έλεγχο σε όλα τα στάδια που μεσολαβούν από το ελαιοτριβείο μέχρι το... πιάτο των καταναλωτών. Ο αισθητήρας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας IGEM στη Βοστώνη, με την καθοδήγηση τριών καθηγητών του πανεπιστημίου. Ανάμεσά τους και ο δρ Ηλίας Ταγκόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής.

«Υπολογίζουμε πως η πρώτη έκδοση της συσκευής θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε δύο χρόνια, ενώ θα έχει αρκετά προσιτή τιμή που θα κινείται γύρω στα 135 δολάρια», λέει στην «Κ» ο κ. Ταγκόπουλος. Χάρις στη συσκευή, ο έλεγχος της ποιότητας του ελαιολάδου θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με πολύ μικρότερο κόστος από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται έως τώρα. Πλεονεκτήματα που εξηγούν γιατί κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φετινό IGEM, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, τον μεγαλύτερο ετήσιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

«Για έναν προκαταρκτικό έλεγχο, συνήθως σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικά κιτ που μετρούν την οξύτητα, μια παράμετρος που έχει μεν σχέση αλλά δεν αντιπροσωπεύει πλήρως την ποιότητα του ελαιολάδου», προσθέτει ο επιστήμονας. Μια πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να ταυτοποιηθούν όλες οι χημικές ενώσεις που περιέχει το προϊόν που εξετάζεται, κάτι που γίνεται με έναν φασματογράφο μάζας. Ωστόσο το εργαλείο αυτό κοστίζει περίπου 100 χιλιάδες δολάρια και απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης, η ανάλυση κάθε δείγματος κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια, ενώ για να συναχθούν τα αποτελέσματα χρειάζονται έως και τρεις εβδομάδες, από τη στιγμή που το δείγμα θα φτάσει στο εργαστήριο.

Αντίθετα, ο βιοαισθητήρας από το Πανεπιστήμιο του Davis έχει τη δυνατότητα να μετρήσει μια ομάδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται αλδεΰδες και έτσι να δώσει μια αρκετά ακριβή εικόνα της ποιότητας του λαδιού. Με αυτό τον τρόπο, όπως λέει ο κ. Ταγκόπουλος, η εξέταση κάθε δείγματος αναμένεται να στοιχίζει 2-3 δολάρια, ενώ τα αποτελέσματα θα προκύπτουν σε λίγα λεπτά. «Οσον αφορά το ποσοστό ακρίβειας της εξέτασης, τα πειράματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα δείχνουν πως στο 89% των περιπτώσεων κατηγοριοποιεί σωστά διάφορους τύπους ελαιολάδου», προσθέτει.
 
 
πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/
 

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ο μικρός «Γιώργος» αναρρώνει στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Αρκτούρου



Στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας συνεχίζεται η περίθαλψη της μικρής αρκούδας που βρέθηκε τραυματισμένη από πυροβόλο όπλο στο Μέτσοβο. Η υγεία του «Γιώργου», όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι, εξακολουθεί να είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.
 
Την Τρίτη το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων και στη Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Κτηνιατρική Σχολής του ΑΠΘ για τις απαραίτητες εξετάσεις. Μετά από κλινική εξέταση και τη λήψη ακτινογραφιών διαπιστώθηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ενώ παράλληλα βρέθηκαν και άφθονα βλήματα πυροβόλου όπλου στην περιοχή της κεφαλής και του θώρακα.
 
Ο «Γιώργος» είναι τώρα υπό στενή παρακολούθηση από την Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του ΑΠΘ. Εξακολουθεί να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ώστε να υποχωρήσει το οίδημα και υπάρχει η ελπίδα ότι θα ανακάμψει.
 
 
Διαχείριση περιστατικού
 
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού. Παρόλο που είναι από τον νόμο ο μοναδικός φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση περιστατικών τραυματισμού αρκούδων, καθώς λειτουργεί το μοναδικό κέντρο περίθαλψης αρκούδων και λύκων στην Ελλάδα, δεν ενημερώθηκε από τις αρμόδιες τοπικές αρχές και το Δασαρχείο, αλλά με καθυστέρηση ωρών από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η παράλειψη αυτή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή της μικρής αρκούδας.
 
Σημειώνεται, ότι από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει επισημοποιηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δεν έχει συσταθεί ακόμα η επιστημονική επιτροπή που θα συντονίσει της Ομάδες Άμεσης Επέμβασης και δεν έχουν προβλεφθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την αποτελεσματική λειτουργία τους.
 
 
 

Φροντίζουν συστηματικά το ορφανό φωκάκι

 
 
Τη μικρή φώκια που εντοπίστηκε ορφανή στην παραλία Βελάνιο στην Σκόπελο φροντίζουν συστηματικά οι επιστήμονες της MOm στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα και στον χώρο, που έχει παραχωρηθεί στην «Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας».
 
Η μικρή Monachus monachus – που την ονόμασαν Ανδριάνα – δέχεται τη φροντίδα των ειδικών της MOm εδώ και οκτώ μέρες. Μέχρι στιγμής είναι δεκτική στα πέντε γεύματα ψαριού που της δίνουν κάθε ημέρα και φωνάζει όταν πλησιάζει η ώρα του φαγητού της!
 
 
Οι επιστήμονες που θεωρούν πολύ κρίσιμες τις πρώτες 15 ημέρες είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη της υγείας της.


πηγή: www.zoosos.gr
 

Χαμηλά αποθέματα οίνου σε Ελλάδα και ΕΕ

 

Αυξημένα κατά 15,70% (1.373.049 HL) σε σχέση με την ποροηγούμενη χρονιά εμφανίζονται τα αποθέματα οίνου στην Ελλάδα με ημερομηνία 31.7.2014 (τέλος αμπελοοινικής περιόδου 2013/14) σύμφωνα με την Δήλωση Αποθεμάτων Οίνων και γλευκών που ανακοίνωσε το τμήμα Οίνου του ΥΑΑΤ.

Ειδικότερα οι ερυθροί οίνοι εμφανίζονται αυξημένοι κατά 14,16% ενώ οι λευκοί κατά 18,57%.

Οι μεταβολές αυτές δεν αξιολογούνται ως αρνητικές αφού σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας (1.847.640 HL) που η σύγκριση είναι περισσότερο αντικειμενική, τα αποθέματα του 2014 εξακολουθούν να είναι χαμηλά υπολειπόμενα από το μέσο όρο, κατά 25,69%.

Εξίσου χαμηλά σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΚΕΟΣΟΕ κινούνται και τα ευρωπαϊκά αποθέματα οίνου, στο επίπεδο των 120 εκ. HL, γεγονός που οφείλεται στις δυο πολύ μικρές συγκομιδές του ευρωπαϊκού αμπελώνα των περιόδων 2012/2013 και 2013/2014.

Το γεγονός αυτό τονίστηκε στην Ομάδα πολιτικού Διαλόγου Οίνου (Group de civil Vin) στις Βρυξέλλες, που συνεδρίασε στις 26/11 και σε συνδυασμό με την συνεχόμενη φετινή μικρή παραγωγή στην ΕΕ, διατυπώθηκε η ανησυχία και προβληματισμός σχετικά με τη διαθεσιμότητα του ευρωπαϊκού οίνου όσον αφορά την τροφοδοσία των αγορών και τον κίνδυνο απώλειας μεριδίων αγοράς.

Βέβαια μια άλλη παρενέργεια των χαμηλών αποθεμάτων είναι η αύξηση των τιμών οίνου στις διεθνείς συναλλαγές, τουλάχιστον για τους οίνους της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας.

Πατήστε
εδώ για να δείτε τα αποθέματα.
 
 
 

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Πράσινη ανάπτυξη εναντίον Βιώσιμης ανάπτυξης


wind-power21

“Τα αιολικά πάρκα δεν παύουν να είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ολέθριες επιπτώσεις όταν εγκαθίστανται σε ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα, όπως είναι, ιδίως, οι δρυμοί, τα δάση, οι δασικές εκτάσεις κ.λπ. Επιπλέον, η εν χρήσει τεχνολογία των τεραστίων ανεμογεννητριών, δεν συμβιβάζεται διόλου με την μικράν κλίμακα του Ελληνικού τοπίου. Τούτο και μόνον τις αποκλείει από το τοπίο των νησιών, των ακρωτηρίων, των ακτών κ.λπ., που συνιστούν την μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου. Κατά ουδεμία λογική βιωσιμότητος όλα αυτά μπορούν να αγνοηθούν για την παραγωγή αιολικής ενεργείας. Η έννομη αξία της καθαρής ενεργείας έπεται της προστασίας του πολυτίμου φυσικού κεφαλαίου της Χώρας, στο οποίο ανήκουν τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα μας, ως τα ιερά βουνά μας, οι αλπικές ζώνες των, οι δρυμοί των, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην ηπειρωτική χώρα, και εξ ολοκλήρου τα μικρά νησιά, οι ακτές, τα ακρωτήρια και εν γένει το νησιωτικό τοπίο.

Οι ύπατες αξίες της βιώσιμης χωροταξίας είναι η προστασία του ελληνικού τοπίου και η διαφύλαξη των πολυτίμων φυσικών οικοσυστημάτων μας. Εάν δεν γίνονται σεβαστές οι αξίες αυτές, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η παραγωγή αιολικής ενεργείας. Δεν συγχωρείται με κανένα τρόπο η θυσία πολυτίμου φυσικού κεφαλαίου χάριν αυτής.” (Μ. Δεκλερής*)

Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας απειλής ανάλογης με εκείνην της δεκαετίας του 50 όπου θυσιάστηκαν τα πάντα στο βωμό της “ανάπτυξης” με τα αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε σήμερα από την Αντιπαροχή και την άναρχη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη.

“Οι χώρες που παράγουν την τεχνολογία των ανεμογεννητριών και αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ Γερμανία θα εξαναγκάσουν την χώρα μας να βάλει παντού ανεμογεννήτριες. Η Ελλάδα καταχρεωμένη και οικονομικά ανίσχυρη θα υποκύψει και το μέλλον είναι ζοφερό αν δεν υπάρξει αντίδραση” (Μ. Δεκλερής)

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδεολογία της “Πράσινης Ενέργειας” προωθείται από την Ευρώπη και στηρίζεται στην χώρα μας από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να αντικαταστήσουν την έννοια της Βιώσιμης ανάπτυξης με την έννοια της Πράσινης ανάπτυξης. Η πρώτη έχει ως μέτρο τον άνθρωπο ενώ η δεύτερη είναι ο τρόπος που το Κεφάλαιο αντιλαμβάνεται την συνέχεια της ανθρωπότητας και την αντιμετώπιση της κρίσης του. Δηλαδή την συνεχή του επέκταση σε νέους τομείς (ΑΠΕ) με σταθερή αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και όχι μείωσή της όπως θα απαιτούσε η αρχή της Βιωσιμότητας. Ακόμα και τώρα που ο πλανήτης δοκιμάζεται, που η οικονομική κρίση δείχνει τα όρια του Καπιταλισμού και του ανθρώπου, το κεφάλαιο σκυλεύει ό,τι απέμεινε από την φύση ανίκανο να την διαχειριστεί βιώσιμα.

Για τον μη υποψιασμένο πολίτη οι ανεμογεννήτριες είναι η ενεργειακή λύση όπως του παρουσιάζει καθημερινά σχετικός τηλεοπτικός σταθμός.


Όμως άλλα προκύπτουν από τις ίδιες τις χώρες που πρωτοστατούν παγκοσμίως στην παραγωγή Αιολικής Ενέργειας. Στην Γερμανία το περιοδικό: Der Spiegel σε άρθρο του (29/03/04) με τίτλο: “το μεγάλο κόλπο του αέρα” (και πρωτοσέλιδο: “Η Μανία του Αέρα”) τίθενται ανησυχητικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των Αιολικών Πάρκων. Ιδού μερικά από τα συμπεράσματα:

Η Γερμανία αν και πρωτοπόρος στην παραγωγή Αιολικής ενέργειας δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να κλείσει ούτε ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.

Το κόστος σταθεροποίησης των δικτύων για να δεχτούν την αυξομειούμενη αιολική ενέργεια είναι τεράστιο και το επωμίζεται ο φορολογούμενος.

Η εγκατάσταση Αιολικών πάρκων έγινε με προνομιακές αδειοδοτήσεις, υψηλές επιδοτήσεις έως και 80% και φοροαπαλαγή 100%. Χωρίς αυτά η ανάπτυξή τους δεν θα πραγματοποιούταν.

Τέλος από όνειρο φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας κατέστη υψηλά επιδοτούμενη καταστροφή του τοπίου.

Η Ελλάδα πλήρως αποβιομηχανοποιημένη, με καταρρέουσα αγροτική παραγωγή, με εξασθενούσα τουριστική οικονομία και κυριότερο πόρο το Τοπίο φαίνεται ότι θα θυσιάσει πολύ περισσότερα από την Γερμανία έναντι πενιχρού αντισταθμίσματος. Η βιαστική και επιπόλαιη απόφασή μας να σπείρουμε χιλιάδες Α/Γ θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες στο Ελληνικό τοπίο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Τουρισμό αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας.
 
 
Συμβολή στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα
 
Η υπόθεση περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σε αντίθεση με κάποιους κύκλους που την παρουσιάζουν ως αναμφισβήτητη αλήθεια, είναι απλώς μια εικασία, και μάλιστα με σαθρά θεμέλια. Το κλίμα της γης, ήταν πάντα μεταβαλλόμενο, και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η τωρινή κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, ούτε για το πώς θα εξελιχθεί. Το ότι δήθεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση είναι αβάσιμος ισχυρισμός που απλά μεταδίδεται σαν φήμη (στην πραγματικότητα υπάρχει έντονη επιστημονική διαμάχη)
 
klima2
Αν παρατηρήσει κάποιος την μεταβολή της θερμοκρασίας του πλανήτη στην διάρκεια του προηγούμενου αιώνα θα διαπιστώσει μια συνεχόμενη άνοδο. Αν όμως δει τις μεταβολές των τελευταίων 2.000 ετών προκύπτει ότι υπήρξαν και εντονότερες μεταβολές στο παρελθόν χωρίς να μπορούμε να τις συνδέσουμε με την αύξηση του CO2 στην
ατμόσφαιρα ( πηγή: http://www.weatherquestions.com/What_is_global_warming.htm)

Ωστόσο ας κάνουμε δεκτή την υπόθεση ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται εξαιτίας της αύξησης του CO2. Προκειμένου να δούμε αν οι Α.Π.Ε. και ειδικότερα οι ανεμογεννήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της υπερθέρμανσης θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως όταν μελετάμε με ποιο τρόπο θα τροφοδοτηθεί το ηλεκτρικό δίκτυο με ενέργεια, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

Το δίκτυο πρέπει συνεχώς να τροφοδοτείται με ακριβώς τόση ενέργεια όση καταναλώνεται και δεν είναι πάντα δυνατό να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε σταθμούς παραγωγής ενέργειας κατά βούληση. Ειδικότερα, οι μεγάλοι λιγνιτικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν συνεχώς, και έχουν μεγάλο χρόνο απόκρισης· χρειάζονται δηλαδή αρκετές ώρες για να «δυναμώσουν» ή να «χαμηλώσουν».

Επειδή το δίκτυο πρέπει συνεχώς να τροφοδοτείται με ακριβώς τόση ενέργεια όση καταναλώνεται, η ΔΕΗ πρέπει συνεχώς να μεταβάλλει την παραγωγή ενέργειας ώστε να είναι ακριβώς ίση με την κατανάλωση.

Η μεταβολή της παραγωγής ώστε να ισούται με την κατανάλωση πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους:

Όταν η ΔΕΗ προγραμματίζει την παραγωγή ενέργειας για τους επόμενους μήνες, με βάση την προηγούμενη εμπειρία για το ποια είναι η κατανάλωση κάθε μήνα, καθώς και τις διεθνείς τιμές ενέργειας, κάνει διεθνείς συμφωνίες για αγορά ή πώληση ενέργειας. Έτσι, άλλους μήνες αγοράζει ενέργεια και άλλους μήνες πουλά ενέργεια, πράγμα που επηρεάζει το ενεργειακό ισοζύγιο.

Όταν προγραμματίζει την παραγωγή ενέργειας για τις επόμενες μέρες, με βάση την προηγούμενη εμπειρία και την πρόγνωση του καιρού, μπορεί να μεταβάλλει την «ενέργεια βάσης», δηλαδή την ελάχιστη ισχύ της ημέρας, αυξομειώνοντας την ισχύ των λιγνιτικών σταθμών.

Όταν προγραμματίζει την παραγωγή για τις επόμενες ώρες, μπορεί να μεταβάλλει την ισχύ μικρών θερμοηλεκτρικών σταθμών, ιδιαίτερα σταθμών φυσικού αερίου, που έχουν σχετικά γρήγορη απόκριση.

Τέλος, η ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας ώστε να προσαρμόζεται στην κατανάλωση από λεπτό σε λεπτό γίνεται μεταβάλλοντας την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών, που έχουν απόκριση λίγων λεπτών.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δεν παράγονται όταν η ΔΕΗ τις χρειάζεται, αλλά όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Σε περίπτωση που ο άνεμος είναι κάτω από 3m/s ή πάνω από 25m/s οι Α/Γ μένουν ακίνητες και το σύστημα αποσυγχρονίζεται και η παραγωγή ρεύματος σταματάει.

Επομένως εισάγουν επιπλέον πολυπλοκότητα στο ήδη περίπλοκο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας, αφού η ΔΕΗ πρέπει επιπλέον να αυξομειώνει την παραγόμενη ενέργεια από τους άλλους σταθμούς ακολουθώντας την αυξομείωση της παραγόμενης αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Από την διεθνή εμπειρία προκύπτει ότι ο αποσυντονισμός του συστήματος μπορεί να οδηγεί σε Black Out (πχ Ισπανία 2005, Τέξας 1998 ) το οποίο για να αποφευχθεί απαιτεί την παράλληλη λειτουργία Θερμοηλεκτρικών σταθμών που θα κρατεί σταθερή την τάση του συστήματος.

Οι εν λόγω σταθμοί για να πετύχουν την αναπλήρωση χρειάζεται να βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία επειδή απαιτούνται πολλές ώρες για να έρθουν σε σημείο να παράγουν ρεύμα. Το Der Spiegel (2007) ανακοίνωσε ότι η Γερμανία με την μεγαλύτερη παγκοσμίως αιολική ισχύ των 16000 MW ετοιμάζει 26 νέους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς άνθρακα ενώ η Δανία των 6000MW δεν έχει κλείσει τους συμβατικούς σταθμούς.

Οι Α/Γ παράγουν το 25% -30% της ονομαστικής αξίας τους δηλαδή δεν έχουν απόδοση 100%. Με δεδομένη και την αστάθεια μόνο ένα μικρό μέρος της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή στο δίκτυο. Πχ στην Βαυαρία από τα 6000MW εγκατεστημένης ισχύος η ωφέλιμη ισχύς κατά μέσο όρο ήταν 1265MW. Από την διεθνή έκθεση Ε.ΟΝ Netz 2005 προκύπτει ότι στην Γερμανία το 2020 με εγκατεστημένη ισχύ 48000MW θα μπορούν να αντικαταστήσουν μόλις 2000 MW από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. H ίδια έκθεση εκτιμά ότι η παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια αντικαθιστά τη συμβατική κατά 4% – 6%. Μάλιστα τo παράδοξο είναι ότι το ποσοστό αυτό πέφτει όσο αυξάνει η εγκαταστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας.

Ο ισχυρισμός ότι μία μονάδα MW/h από ΑΠΕ αντικαθιστά μία μονάδα MW/h από θερμοηλεκτρική ενέργεια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λόγω της παράλληλης λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών για τους προαναφερθέντες λόγους. Επομένως δεν έχουμε ένα προς ένα αντικατάσταση. Οι Α/Γ δεν παράγουν CO2 όμως ακόμα και αν η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στο σύστημα φτάσει το 10% η εξοικονόμηση CO2 θα είναι μικρή και αδικαιολόγητη σε σχέση με το κόστος. Η Βιομηχανία Αιολικής ενέργειας υπολογίζει παραπλανητικά το όφελος σε εκπομπές CO2 με βάση την ονομαστική ισχύ των μονάδων και όχι την πραγματική. Οι τεράστιες επενδύσεις στην εγκατάσταση Α/Γ (το κόστος εγκατάστασης εκάστης στη ξηρά υπολογίζεται σε 1.000.000 Ευρώ) θα μπορούσαν να ριχτούν σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του CO2 όπως η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων με μείωση του σκυροδέματος. Η υπόθεση θυμίζει το ανέκδοτο με τον παχύσαρκο που ενώ ο γιατρός συστήνει δίαιτα αυτός συνεχίζει να τρώει βουλιμικά όλο και περισσότερο και παράλληλα παίρνει και ένα χάπι για την χοληστερίνη ( ΑΠΕ).
  
Όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετά αποδοτικές. Για την αποφυγή εκπομπής κάθε τόνου CO2, απαιτείται ένα σχετικά υψηλό χρηματικό ποσό. Άλλα μέτρα, όπως οι ανακαινίσεις κτιρίων, κοστίζουν πολύ λιγότερο – και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και
ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετά αποδοτικές. Για την αποφυγή εκπομπής κάθε τόνου CO2, απαιτείται ένα σχετικά υψηλό χρηματικό ποσό. Άλλα μέτρα, όπως οι ανακαινίσεις κτιρίων, κοστίζουν πολύ λιγότερο – και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Από το 1998 στο Μανιφέστο του Darmstadt, το οποίο γράφτηκε από εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και συγγραφείς και αφορά την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία, ασκείται έντονη κριτική στην ανεξέλεγκτη γενίκευση της χρήσης των Α/Ν. Οι υπογράφοντες τονίζουν χαρακτηριστικά ότι, παρότι η χώρα τους ηγείται των εξελίξεων στη χρήση της αιολικής ενέργειας, δεν κατάφερε να υποκαταστήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα πυρηνοκίνητο ή κινούμενο από ορυκτά καύσιμα σταθμό παραγωγής και απαιτούν την ανάκληση όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων στην τεχνολογία των Α/Γ και τη διάθεση αυτών των κονδυλίων στην έρευνα για την εξέλιξη αποτελεσματικότερης τεχνολογίας με οφέλη διαρκή και φιλικά προς το περιβάλλον.

 
Το κόστος των αιολικών πάρκων και ποιος το πληρώνει
 
Η παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο είναι ακριβή παρά τους ισχυρισμούς των εταιρειών. Για παράδειγμα στη Βρετανία η παραγωγή ανά MWh υπολογίζεται £50 από τον άνθρακα, £72 από α/γ και £38 από πυρηνικό εργοστάσιο. Γι’ αυτό η ανάπτυξη αιολικών πάρκων δε θα ήταν δυνατή χωρίς την επιδότηση της ΕΕ και την υποστήριξη κάθε κράτους – μέλους προς τις ιδιωτικές εταιρείες. Όταν η Δανία το 2003 μείωσε τις επιδοτήσεις, η εγκατάσταση νέων α/γ ξαφνικά σταμάτησε. Στην πραγματικότητα οι εταιρείες που εγκαθιστούν ΑΠ έχουν βρει ένα νέο επικερδές επιχειρηματικό πεδίο και έτσι μπορεί να εξηγηθεί η αλληλοεπικάλυψη κατά 50% των αιτήσεων στην Εύβοια (στοιχεία ΤΕΕ, 2009) καθώς και η ενορχηστρωμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης ότι θα μας σώσουν από το βρώμικο λιγνίτη. Κατ’ αρχήν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την εγκατάσταση των α/γ φτάνουν μέχρι το 40% της επένδυσης και είναι γνωστό πως με υπερτιμολογήσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί. Στη συνέχεια τα κράτη μέλη παρέχουν εγγυημένη τιμή πώλησης ανά MWh η οποία καλύπτεται από ειδικό τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος. Κατά το 2009 η τιμή χονδρικής αγοράς της ενέργειας προερχόμενη από τις συμβατικές πηγές διαμορφώθηκε στα 41 Eυρώ / MWh. Ωστόσο ειδικά για την ενέργεια από ΑΠ, ο νόμος προβλέπει εγγυημένη τιμή αγοράς 80 Ευρώ / MWh. Έτσι το ΔΕΣΜΗΕ οφείλει να πληρώσει επιπλέον τη διαφορά που ανέρχεται σε 72 εκατ. Ευρώ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Οκτ. 2009). Προς το παρόν οι λογαριασμοί μας περιλαμβάνουν τέλος  υπέρ των ΑΠΕ που όμως δεν φτάνει να καλύψει το παραπάνω ποσό (το 2010 το τέλος ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε 18,5 φορές από 0,3 σε 5,5 ευρώ/MWh στα οικιακά τιμολόγια. Το 2014 το ίδιο τέλος ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 19,73 ευρώ/MWh)
Παρόμοια πολιτική επιδότησης στην τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για τουλάχιστον για τα πρώτα 20 χρόνια ζωής ενός ΑΠ. Στην Βρετανία το κέρδος για κάθε εγκαταστημένο MW αιολικής ενέργειας ανέρχεται στα £3.5εκατ. σε περίοδο λειτουργίας 25 χρόνων (Εtherington, 2009). Αν συμπεριλάβουμε στα παραπάνω το κόστος κατασκευής των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης (80 εκατ. Ευρώ για τη γραμμή Ν. Μάκρη – Ν. Εύβοια και 450 εκατ. για τη διασύνδεση Κυκλάδων), το συνολικό κόστος ανάπτυξης αιολικών πάρκων ανεβαίνει σε υπερβολικά ύψη σε σχέση με το υποτιθέμενο όφελος και τελικά το κόστος αυτό πέφτει στους ώμους των καταναλωτών.
 
 
Δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας
 
Πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων είναι η ανυπαρξία επαρκών δικτύων υψηλής τάσης για τη μεταφορά της ενέργειας. Επειδή τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται σε απομακρυσμένες περιοχές απαιτούν εκατοντάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων υψηλής τάσης. Για παράδειγμα στη Γερμανία η Ε.ΟΝ Netz (2005) ζητά την εγκατάσταση 290 χμ. νέων δικτύων που θα κοστίσουν 190 εκατ. €. Στην χώρα μας έχουμε το πρόσθετο πρόβλημα ότι κατασκευάζονται υπέργεια ακόμη και τα δίκτυα μεσαίας τάσης με αποτέλεσμα χιλιάδες κολόνες και χιλιόμετρα καλωδίων να κατακλύζουν τα βουνά και τα νησιά όπως για παράδειγμα στην Εύβοια. Εκτός από το σοβαρό κόστος επενδύσεων, τα νέα δίκτυα έχουν δύο σοβαρά μειονεκτήματα: πρώτα επιφέρουν περιβαλλοντική υποβάθμιση σε νέες περιοχές και δεύτερον παρουσιάζουν σοβαρές απώλειες ενέργειας λόγω των μακρινών αποστάσεων μεταφοράς. H επέλαση των ανεμογεννητριών και των νέων υπέργειων δικτύων υψηλής τάσης θα οδηγήσει σε απώλεια φυσικών τοπίων και την μετατροπή τους σε βιομηχανικές περιοχές με επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και τον τουρισμό.

 
 
Οι α/γ αιτία θανάτου πουλιών

Μελέτες παρακολούθησης στην Ευρώπη και την Αμερική δείχνουν ότι η πρόσκρουση πουλιών σε α/γ οδηγεί σε θανάτους πουλιών, κυρίως αρπακτικών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε μεταναστευτικά περάσματα και περιοχές με πλούσια ορνιθοπανίδα. To Altamond Pass, μεταναστευτικό πέρασμα στην Καλιφόρνια, έχει γίνει το πιο γνωστό παράδειγμα καταγραμμένων θανάτων από προσκρούσεις που φτάνουν στους 1300 το χρόνο. Σε άλλα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη οι προσκρούσεις που έχουν καταγραφεί φτάνουν σε μερικές δεκάδες το χρόνο. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πέντε βεβαιωμένοι θάνατοι πουλιών στην Κρήτη και τον Έβρο. Οι θάνατοι συμβαίνουν όταν τα αρπακτικά, που πετούν με αργές κυκλικές κινήσεις για να εντοπίσουν από ψηλά την τροφή τους, βρεθούν στην περιφέρεια κίνησης των πτερυγίων μιας α/γ που έχει διάμετρο από 80 μ. έως 90 μ. και ταχύτητα περιστροφής 150mph. Τα πουλιά τη στιγμή που βρεθούν ανάμεσα στα πτερύγια μιας α/γ έχουν σχεδόν 2 δευτερόλεπτα χρόνο για να αποφύγουν το θανάσιμο χτύπημα (Etherington, 2009). Το γεγονός ότι τα αρπακτικά δεν έχουν φυσικό μηχανισμό άμυνας από εναέριες επιθέσεις, τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα. Παρόμοιο κίνδυνο διατρέχουν οι νυχτερίδες που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευπάθεια στις συγκρούσεις, αλλά και σε άγνωστη αιτία που τους προκαλεί σοκ και εσωτερική αιμορραγία όταν πλησιάζουν α/γ (Νew Scientist, 2008). Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι οι σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της χώρας μας πρέπει να εξαιρεθούν από εγκαταστάσεις α/γ, ωστόσο το χωροταξικό των ΑΠ επιτρέπει την εγκατάσταση μετά από ορνιθολογική μελέτη. Η αιολική βιομηχανία προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός προκειμένου να εκμεταλλευτεί όλες τις περιοχές με δυνατό αέρα που τυχαίνει όμως να είναι σημαντικοί τόποι διαβίωσης πουλιών. Άλλες επιπτώσεις των α/γ στην άγρια ζωή συνδέονται με τα έργα κατασκευής δρόμων και τις εκτεταμένες εκχερσώσεις και εκσκαφές που απαιτούνται. Η απώλεια βλάστησης, οι διαβρώσεις εδαφών και άλλες οχλήσεις (π.χ θόρυβος, σκόνη) υποβαθμίζουν οικοτόπους που δίνουν καταφύγιο σε έντομα, ερπετά και μικρά θηλαστικά. Ένα ακόμη τραγικό και παράλογο γεγονός είναι να κόβονται δασικά δέντρα προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση α/γ, όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα στον Πάρνωνα και πιθανόν να συμβεί στα δάση της Ευρυτανίας και αλλού.
 
 
Ακουστική και οπτική όχληση
 
Η αιολική βιομηχανία διαφημίζει τις σύγχρονες α/γ ως αθόρυβες και φιλικές σε όσους ζουν κοντά τους. Την ίδια στάση υιοθέτησε το χωροταξικό των ΑΠΕ που επιτρέπει την εγκατάσταση α/γ σε απόσταση 500μ. από μεμονωμένες κατοικίες ακόμη και μικρούς οικισμούς. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες βεβαιώνουν ότι σε απόσταση ενός και πλέον χιλιομέτρου ο θόρυβος γίνεται αντιληπτός όταν βοηθάει η κατεύθυνση του ανέμου και ιδιαίτερα τη νύχτα που ο άνεμος δυναμώνει. Πηγή του θορύβου είναι τα πτερύγια των α/γ που περιστρεφόμενα με ταχύτητα 150mph, προκαλούν ένα αεροδυναμικό ρυθμικό θόρυβο. Στην περίπτωση πολλών α/γ ακούγονται παράλληλοι και συνεχείς αεροδυναμικοί θόρυβοι που γεμίζουν τον αέρα. Στη Δανία παράπονα θορύβου εξέφρασαν κατοικίες σε απόσταση 1,9 χμ. από AΠ, ενώ στη Βρετανία μία κατοικία σε απόσταση 930μ. από ΑΠ, εγκαταλείφτηκε από τους ιδιοκτήτες της λόγω της ανυπόφορης όχλησης στη διάρκεια της νύχτας. Οι α/γ εκπέμπουν επίσης θορύβους χαμηλής συχνότητας κατά τη λειτουργία τους που έχουν επιβεβαιωθεί με σεισμογράφους. Η αιολική βιομηχανία θεωρεί τους υπόηχους ασήμαντους λόγω της μικρής έντασης τους, ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε αυτούς και να τους προκαλέσουν αϋπνία και άλλα προβλήματα. Αυτές τις περιπτώσεις έντονης ακουστικής όχλησης έχει ερευνήσει η Νina Piermond στο βιβλίο της Wind Turbine Syndrome (2009).

Οπτικά μια Α/Ν μπορεί να διακρίνεται από απόσταση ακόμα και 40 χλμ. αφού το ύψος της αρχίζει από τα 65 και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της, ανάλογα με το μέγεθος, είναι 223 έως και 313 τόνους και απαιτεί επιφάνεια 100 τ.μ., σε βάθος τουλάχιστον 3 μ. γεμάτη από περίπου 500 κ.μ. μπετόν αναμεμειγμένου, λόγω της μεγάλης απόστασης μεταφοράς από τον τόπο παρασκευής του, με ιδιαιτέρως τοξικά επιβραδυντικά πήξης. Η διάρκεια ζωής τους υπολογίζεται, εφόσον γίνεται η απαραίτητη συντήρηση, σε 20-25 χρόνια. Μετά την παύση λειτουργίας τους, ουδέποτε απομακρύνονται, γιατί το κόστος μετακίνησης τους είναι δυσβάστακτο για τις εταιρείες, με αποτέλεσμα να μετατρέπουν την περιοχή εγκατάστασης τους, σε ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδερικών, μπετόν και καλωδίων.
 
 
Κίνδυνοι ατυχημάτων από α/γ
 
Τα πτερύγια των α/γ που ζυγίζουν έως 30 τόνους είναι το πιο ευάλωτο μέρος τους καθώς μπορεί να σπάσουν είτε λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών είτε λόγω φυσιολογικής φθοράς (χρόνος ζωής 40.000 ώρες λειτουργίας). Τα πτερύγια σε περίπτωσης σπασίματος μπορεί να απομακρυνθούν έως 400μ. μακριά όπως συνέβη στο Μαρμάρι Ευβοίας το 2003 εξαιτίας ασυνήθιστα σφοδρού ανέμου. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο κιβώτιο ταχυτήτων είναι σπάνιος αλλά όχι απίθανος λόγω των τριβών που αναπτύσσονται.
 
 
Μείωση της αξίας γης και αγοράς ακινήτων
 
Η αξία της γης και των ακινήτων στην ύπαιθρο εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την απουσία οχλήσεων και τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Η εγκατάσταση τεράστιων α/γ με τις οχλήσεις που συνεπάγονται από μόνες τους αλλά και από τη συνοδεία δικτύων και δρόμων πρόσβασης, στερεί τη γη από τα φυσικά της χαρίσματα και αμαυρώνει την εικόνα της. Κανείς δεν νιώθει ευχαρίστηση βλέποντας ένα τοπίο βιομηχανικό, πόσο μάλλον να θέλει να αγοράσει ιδιοκτησία που με κάποιον τρόπο επηρεάζεται από τις α/γ. Στη Βρετανία οι εκτιμητές ακινήτων κατέληξαν ότι κατοικίες κοντά σε α/γ χάνουν την ελκυστικότητα τους και ένα σημαντικό μέρος της αγοραστικής αξίας τους. Στη Δανία οι ιδιοκτήτες ακινήτων δυσφορούν και αντιδρούν στην εγκατάσταση α/γ σε απόσταση αναπνοής 400μ. Η κυβέρνηση της Δανίας για να ενθαρρύνει την αποδοχή της εγκατάστασης α/γ κοντά σε κατοικίες, δίνει το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες να ζητήσουν αποζημίωση ( Danish Energy Agency, 2009).
 
 
Οι α/γ κατά του τουρισμού
 
Ο τουρισμός στα νησιά και τα ορεινά μέρη της πατρίδας μας βασίζεται στο αδιατάραχτο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο όπου η φύση και τα έργα του ανθρώπου συνυπάρχουν σε αρμονική σχέση. Όσο η ποιότητα ζωής στις πόλεις υποβαθμίζεται, η ανάγκη απόδρασης στο φυσικό τοπίο θα γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη. Εξάλλου το τοπίο, φυσικό και πολιτισμικό, είναι ο βασικός πόλος έλξης των Ελλήνων και των ξένων τουριστών στην πατρίδα μας που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες στα νησιά και τελευταία τα ορεινά χωριά. Οι μαζική εξάπλωση των α/γ θα μεταβάλλει βαθιά τη φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου τόσο με την προσθήκη των τεράστιων α/γ όσο και με τις συνοδευτικές επεμβάσεις (δίκτυα και δρόμοι). Η βιομηχανοποίηση του ελληνικού τοπίου με την εξάπλωση των ΑΠ θα αφήσει ένα διαρκές και μόνιμο αποτύπωμα που τελικά θα μειώσει την ελκυστικότητα του. Έρευνες που έκαναν οι οργανισμοί τουρισμού στην Ουαλία και τη Σκωτία έδειξαν ότι σημαντικό μέρος του κοινού αναμένει αρνητική επίδραση των α/γ στην προσέλκυση τουριστών. Στη Δανία οι περιοχές τουριστικού προορισμού παραμένουν ελεύθερες από οποιαδήποτε εγκατάσταση α/γ. Στη χώρα μας που συνεχώς τονίζουμε τη σημασία του τουρισμού για την τοπική ανάπτυξη, δεν φαίνεται να έχουμε σκεφθεί σοβαρά την αρνητική επίδραση που θα έχει η μαζική εγκατάσταση ΑΠ σε μια ζωτική οικονομική δραστηριότητα για πολλές περιοχές.
 
 
Οι θέσεις εργασίας
 
Οι υποστηρικτές της αιολικής ενέργειας διατυμπανίζουν όπου βρεθούν και όπου σταθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας βρίσκονται εκεί όπου κατασκευάζονται α/γ δηλαδή στις εξής χώρες : Δανία, Γερμανία, Ισπανία και ΗΠΑ. Για παράδειγμα η Δανία το 2005 κατείχε το 40% της παγκόσμιας παραγωγής α/γ και απασχολούσε 20.000 εργαζόμενους (Μason, 2005). Στην χώρα μας που απλά εισάγει α/γ, οι θέσεις εργασίας περιορίζονται μόνο στην εγκατάσταση και συντήρηση λειτουργίας, οι οποίες όμως είναι ελάχιστες, επειδή οι α/γ παρακολουθούνται και ελέγχονται εξ αποστάσεως με αυτοματοποιημένα συστήματα. Ένας συμβατικός σταθμός παραγωγής ρεύματος με άνθρακα ή φυσικό αέριο παρέχει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε σχέση με ένα ΑΠ που μπορεί να λειτουργήσει με τρεις – τέσσερις υπαλλήλους μόνιμης απασχόλησης. Σε σύγκριση με τον τουρισμό, τα ΑΠ όχι μόνο προσφέρουν ελάχιστη απασχόληση, αλλά απειλούν να μειώσουν θέσεις εργασίας εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης που έχουν στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο.
 
 
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στο ενεργειακό πρόβλημα
 
Η ενεργειακή κρίση δεν έχει απλές και εύκολες λύσεις, εάν συνεχίσουμε να θεωρούμε την ενέργεια ένα φθηνό και άφθονο αγαθό. Καθώς τα ορυκτά καύσιμα λιγοστεύουν και είμαστε υποχρεωμένοι να τα μειώσουμε, οι ΑΠΕ και νέοι τρόποι παραγωγής ενέργειας έρχονται στο προσκήνιο με ένα σημαντικό περιορισμό παρόλα αυτά: με την τρέχουσα εφαρμοσμένη τεχνολογία οι ΑΠΕ δεν μπορούν να παρέχουν την ίδια ποσότητα και ποιότητα ενέργειας σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο), άρα δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν. Είναι προφανές ότι το ενεργειακό για να μην φτάσει σε αδιέξοδο, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με μια διαφορετική λογική που πρωταρχικό σκοπό θα έχει τη σταθεροποίηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας παρά την ικανοποίηση συνεχώς αυξανόμενων αναγκών. Για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο στόχο, κεντρικό ρόλο θα έχει η εξοικονόμηση της ενέργειας και η στροφή στην ενεργειακή απόδοση (συσκευές, κτίρια κ.α). Η παραγωγή της ενέργειας είναι ανάγκη να επιστρέψει στην μικρή κλίμακα που ανοίγει μεγάλες δυνατότητες στους ιδιώτες και τους μικρούς τόπους να παράγουν τουλάχιστον ένα μέρος της ενέργειας που χρειάζονται με χρήση των ΑΠΕ. Η κλίμακα που παράγεται η ενέργεια έχει καθοριστική σημασία για το κόστος, τις απώλειες ενέργειας από τη μεταφορά της σε μακρινές αποστάσεις και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Οι ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας τελικά θα αποδειχθεί ότι έχουν παρόμοια αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων όσο και η εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

Είναι φανερό ωστόσο ότι η μικρή κλίμακα δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει εξολοκλήρου την ανάγκη της μαζικής παραγωγής ενέργειας στο σημερινό ενεργοβόρο σύστημα. Η μαζική παραγωγή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο όπως με νέους σταθμούς φυσικού αερίου καθώς και με τη βελτίωση των υπαρχόντων μονάδων λιγνίτη και πετρελαίου για την οποία δεν γίνεται κανένας λόγος. Οι λύσεις δεν είναι απλές όταν μιλάμε για ένα τεράστιο ενεργοβόρο σύστημα όπως αυτό της σημερινής Ελλάδας. Ασφαλώς κανείς δεν επιθυμεί να μείνει η χώρα χωρίς ενέργεια, αλλά εξίσου αληθινό είναι ότι κανείς δεν επιθυμεί να δει τη φυσική ομορφιά και χάρη των βουνών και των νησιών μας να θυσιάζεται στο όνομα μιας υποτιθέμενης ενεργειακής ασφάλειας. Η συζήτηση για το ενεργειακό χρειάζεται να βάλει στο τραπέζι όλες τις παραμέτρους των προτεινόμενων λύσεων και όλους τους εμπλεκόμενους που δεν είναι μόνο οι τεχνοκράτες αλλά και οι απλοί πολίτες. Το ενεργειακό πρόβλημα σε καμιά περίπτωση δεν είναι απλά ένα αποκλειστικά τεχνοκρατικό ζήτημα γιατί οι επιλογές που αποφασίζονται, θα επιφέρουν βαθιές αλλαγές στο πρόσωπο της υπαίθρου και θα επηρεάσουν τις ζωές των ανθρώπων που ζουν εκεί.

*Μιχαήλ Δεκλερής Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1958 έως το 1999, ιδρυτής, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος κατά την δεκαετία 1990-1999, οπότε το Δικαστήριο αυτό διαμόρφωσε την πρωτοποριακή παγκόσμια πλούσια νομολογία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
 
 
Πηγές:
 
1. Δούρειος ίππος τα Αιολικά Πάρκα (Άρθρο της Σοφίας Σαλβάνου (μέλους της περιβαλλοντικής ΜΚΟ «ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ»)
2. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Αιολικά πάρκα: Αντίλογος. (Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου)
3. Spiegel: Το Παράδοξο της Κλιματικής Αλλαγής. Oι ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη δε βοηθούν στη μείωση των εκπομπών CO2 (Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους)
4. Σχόλια για το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Αντώνης Χριστοφίδης και Νίκος Μαμάσης, Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)