Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνούν οι τυποποιητές ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ της Μεσσηνίας για επέκταση στις όμορες περιοχές της Πελοποννήσου


 


Καταρχήν συμφωνούν οι τυποποιητές ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ της Μεσσηνίας στην επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στις όμορες περιοχές της Πελοποννήσου, ήτοι στη νότια Ηλεία, στη Λακωνία και στην περιοχή του Άστρους Κυνουρίας, μαζί φυσικά με την νυν ζώνη που περιλαμβάνει τη Μεσσηνία. Επίσης, ζητούν να συμπεριληφθεί στη μελέτη που έχει ετοιμασθεί και κατατεθεί στη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) η αποκλειστική τυποποίηση του προϊόντος εντός ζώνης ΠΟΠ. Τα ανωτέρω ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πελοποννήσου Γιώργος Γκούμας απαντώντας σε ερωτήσεις του γράφοντος, σχετικά με τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας που έγινε προχθές το βράδυ με θέμα την ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, Οργάνωσης η οποία χρηματοδότησε την εκπόνηση της μελέτης, μας είπε ότι αυτή έχει ολοκληρωθεί, έχει κατατεθεί στην ΕΔΟΕΕ για επεξεργασία αλλά δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το αίτημα για επέκταση της ζώνης στις όμορες περιοχές. Ο κ. Προκοβάκης, όταν τον ρωτήσαμε, ήταν θετικός σχετικά με τη συμπερίληψη στο αίτημα της τυποποίησης του προϊόντος αποκλειστικά εντός ζώνης.

Υπενθυμίζεται πως η ΠΕΜΕΤΕ (ένωση μεταποιητών-εξαγωγέων ελιάς) διά του προέδρου της Νέλου Γεωργούδη ο οποίος είχε μιλήσει στο γράφοντα, είχε ταχθεί υπέρ ενός ΠΟΠ που θα περιλαμβάνει και την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, αλλιώς θα ζητήσει την κατάργηση του ΠΟΠ Καλαμάτα στη βρώσιμη ελιά!

Ο κ. Γκούμας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως το Επιμελητήριο δεν έχει εκφράσει ακόμη άποψη, αλλά συγκεντρώνει τις απόψεις. Το Επιμελητήριο ζήτησε τη μελέτη επέκτασης της ζώνης και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσσηνίας Μιχάλης Αντωνόπουλος υποσχέθηκε να την παραδώσει σήμερα, ώστε να την μελετήσουν οι ενδιαφερόμενοι, όπως μας είπε ο Γιώργος Γκούμας. Κατόπιν θα γίνει εκ νέου συνεδρίαση για την τελική διαμόρφωση θέσεων, την προσεχή Δευτέρα ή Τετάρτη.



Τι αναφέρει το δελτίο τύπου

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναφέρονται τα εξής σχετικά με τη σύσκεψη:
« Σας ενημερώνουμε ότι χθες (σ.σ. την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου) το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας η συνάντηση με θέμα «Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ», την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πελοποννήσου Γιώργος Γκούμας με τον πρόεδρο του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Δημήτρη Γυφτέα και στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί τυποποιητές ελιάς, εκπρόσωποι της ΕΑΣ Μεσσηνίας, του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα, με ενημέρωση για την γενικότερη κατάσταση των προβλημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων για την ορθότερη και πιο έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος αυτού.
Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της ΕΑΣ Μεσσηνίας αντίγραφο του φακέλου, που ήδη επεξεργάζεται η ΕΔΟΕΕ, για την επέκταση του ΠΟΠ στους όμορους νομούς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση για την ορθή και έγκαιρη διαμόρφωση της τελικής πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Γκούμας ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί μέρος ενός νέου κύκλου συναντήσεων που θα ακολουθήσουν με όλες τις επιχειρήσεις τυποποίησης και εξαγωγής του νομού μας, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα και να προωθηθούν με μεθοδευμένες και συλλογικές κινήσεις στην κεντρική εξουσία.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πιστεύει ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των τυποποιητών της Μεσσηνίας σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα λόγω των ιδιαίτερων δύσκολων οικονομικών συνθηκών
».

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου