Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Κάνοντας πετάλι για χάρη της Παναγίας Φανερωμένης!



Κάνοντας πετάλι για χάρη της Παναγίας Φανερωμένης!
Ένα έθιμο στην Κομοτηνή στις 22 Αυγούστου
 
Μια ξεχωριστή ποδηλατάδα στα «χνάρια της Παναγίας» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Αυγούστου στην Κομοτηνή από τον ποδηλατικό Σύλλογο «Θράκας Ιππέας». Για πρώτη χρονιά διοργανώνεται ποδηλατική διαδρομή με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας Φανερωμένης στη Μονή Βαθυρρύακος (Φατήριακα), με σημείο αναχώρησης την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα.

«Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες να έρθουν να ποδηλατήσουμε παρέα αυτή τη θαυμαστή διαδρομή, φτάνοντας στη θαυματουργή εικόνα με δέος και πετάλι! Είναι μία ευκαιρία να ενισχύσουμε το έθιμο, πηγαίνοντας είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ποδηλατικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με το έθιμο, επί ένα τριήμερο πλήθος πιστών κάνει με τα πόδια τη διαδρομή από την Κομοτηνή μέχρι την εκκλησία, καλύπτοντας μία απόσταση εννέα χιλιομέτρων, με αποκορύφωμα την 23η Αυγούστου. Οι κάτοικοι της θρακικής πόλης ξεκινούν πεζοί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, ενώ οι επισκέπτες καταφτάνουν με αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Παλιότερα όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς, οι πιστοί προσέρχονταν στην ιερά Μονή με τις οικογένειες τους πάνω στα κάρα. 'Εκαναν ετοιμασίες για να περάσουν όλο το βράδυ της παραμονής δίπλα στην εκκλησία και να πάρουν την ευλογία της Μεγαλόχαρης. Στις 23 Αυγούστου, ημέρα που κορυφώνεται το έθιμο, οι ποδηλάτες σχεδιάζουν να επαναλάβουν τη διαδρομή, αυτή τη φορά με τα πόδια.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου