Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Βόρεια Εύβοια-Αγία Άννα. Φυσιολατρία… με θαλασσινή αύρα



H Αγία Άννα στη βόρεια Εύβοια μας καλεί για φυσιολατρία… με θαλασσινή αύρα. Βέβαια το τοπωνύμιο Αγία Άννα δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα, όμως η Αγία Άννα στη βόρεια Εύβοια είναι μοναδική. Χτισμένη σε χαμηλό υψόμετρο στο λόφο Κάτσαρη, έχει ιδανική προοπτική και θέα στο Αιγαίο.


Ατενίζοντας τη θάλασσα από την παραλία Αγκάλη, θα συνειδητοποιήσετε το αυτονόητο, η Αγία Άννα είναι ένας οικισμός με υψηλή τουριστική προοπτική: τα ταβερνάκια το προδίδουν, οι σκιές των πεύκων πάνω στην άμμο το ενθαρρύνουν και οι εκατοντάδες λουόμενοι το διαλαλούν, καθώς κάθε επισκέπτης φροντίζει να τη συστήνει ανεπιφύλακτα και στους φίλους του.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Νηλέως. Το όνομά της το πήρε από την ξακουστή και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννας, η οποία βρίσκεται και στον ομώνυμο Ναό του χωριού.
Πρόκειται για ένα καλοκαιρινό κυρίως προορισμό, με την παραλία της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενώ οι τουρίστες τιμούν και το λαογραφικό μουσείο, που τα εκθέματά του αποκαλύπτουν μια πτυχή της καθημερινότητας στην περιοχή πριν από εκατό χρόνια όπως η Αγιαννιώτικη φορεσιά. 

 
Ιστορία


Η περιοχή φαίνεται να κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή ενώ ευρήματα έχουν βρεθεί να απεικονίζουν διάφορα εργαλεία από πυριτόλιθο και το χωριό Αγία Άννα όπως και πολλά άλλα βρίσκεται σε τέτοιο σημείο χτισμένο για να λειτουργεί ως παρατηρητήριο.
Το εξαιρετικό της "location" όμως την έβαλε στο στόχαστρο των πειρατών, οι οποίοι διέκριναν στην τοποθεσία ένα στρατηγικής σημασίας σημείο για τον έλεγχο της θάλασσας. Προς το τέλος του 18ου αιώνα, και καθώς η παρουσία των Τούρκων γινόταν ολοένα και πιο αισθητή, η περιοχή άρχισε να αναπτύσσει έντονη εμπορική δραστηριότητα και να γίνεται γνωστή πέρα από την Εύβοια.


Αγκάλη


Η παραλία της Αγίας Άννας, η Αγκάλη, είναι ένα γραφικό θέρετρο της Βόρειας Εύβοιας περίπου 1 ώρα από την Χαλκίδα η οποία προβάλει στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία της Εύβοιας (περίπου 9km). Η θάλασσα είναι βαθιά, ο βυθός έχει άμμο, ενώ η παραλία έχει χοντρή άμμο και βότσαλο.

Από αρχαιολογικές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι στο βόρειο άκρο της παραλίας υπάρχουν απομεινάρια οχυρών, κλασσικών χρόνων, ενώ πιο πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι στην περιοχή πρέπει να βρισκόταν η παλιά ευβοϊκή πόλη Τρύγχαι. Ένα αξιοθαύμαστο στην ευρύτερη περιοχή της Αγκάλης είναι ο μονόχωρος ναός του Αγίου Βασιλείου. Η ομορφιά της φύσης και η ανατολή το ήλιου είναι μερικά απ’ αυτά που θα γοητέψουν τον επισκέπτη.

Η παραλία είναι οργανωμένη σε αρκετά σημεία αλλά είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει πάντα χώρος για όλους. Αποτελεί προορισμό ξεκούρασης και χαλάρωσης όπου η πλούσια βλάστηση χάνεται στα νερά της με μοναδικό τρόπο δημιουργώντας μια εικόνα μαγική.

Το γραφικό της πλακόστρωτο δεν θα σας αφήσει αδιάφορους για μια βόλτα περίπου 2 χλμ. ενώ ο ήχος του κύματος υπόσχεται να σας γαληνέψει και να σας κάνει αμέσως να την αγαπήσετε...
Η εικόνα αυτή και η προτροπή για χαλάρωση δεν θα πρέπει να αποτρέπει τον επισκέπτη που έχει επιθυμία για πιο έντονες βραδινές δραστηριότητες ο οποίος μπορεί να τις ικανοποιήσει στα Clubs και στα διάφορα Cafe-Bars που διαθέτει στην κόψη του κύματος!

Με ικανό αριθμό ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχειακών καταλυμάτων μπορεί να καλύψει κάθε απαίτηση και κάθε πορτοφόλι. Με επιλογές αγροτουρισμού έως διαμονή σε παραθαλάσσια δωμάτια οι ιδιοκτήτες τους υπόσχονται να σας κάνουν να την επισκεφτείτε ξανά!

Τα θαλασσινά και το φρεσκοψαρεμένο θράψαλο θα σας προσφέρουν μια πανδαισία γεύσεων από τα πολυάριθμα μεζεδοπωλεία και εστιατόρια της περιοχής, ενώ θα βρείτε και εστιατόρια με επιλογή κρεάτων και συναφών ειδών καλύπτοντας κάθε γαστρονομική επιθυμία.

Η παραλία της Αγίας Άννας αριθμεί περίπου 200 μονίμους κατοίκους και 2.000 εποχικούς. Στις ανάγκες τους συνδράμουν ένα μικρός αριθμός καταστημάτων Mini Markets, ψιλικών καθώς και 2 φούρνοι τα οποία θα αποκαταστήσουν και για σας σχεδόν κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια των πολυήμερων ή ολιγοήμερων διακοπών σας.


Το φαράγγι της Μπουλοβίναινας

Βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλαιόβρυση και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας. Ο ιδανικότερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι να το περπατήσετε, ωστόσο αν θέλετε απλώς να ρίξετε μια ματιά, τα βραχάκια στην αρχή του φαραγγιού αποτελεί highlight της διαδρομής και το καλύτερο σημείο για μια αναμνηστική φωτογραφία...


Οι καταρράκτες της Δρυμώνας

Δεν είναι μακριά από την Αγία Άννα, όμως σας προτείνουμε να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα σε αυτή την κοντινή εκδρομή προκειμένου να προλάβετε να κάνετε και ένα μπάνιο στους καταρράκτες. Τα νερά είναι μεν πολύ κρύα αλλά οι βάθρες σας προκαλούν για ατελείωτες βουτιές. Όσο για την πρόσβαση, δε θα χρειαστεί να κουραστείτε καθώς έχει δημιουργηθεί ειδική διαδρομή. Ο καταρράκτης έχει ύψος 15 μέτρα και όσοι δε θέλετε να κολυμπήσετε στα νερά του μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή σας, χάρη στη σήμανση που έχει τοποθετηθεί δίπλα σε κάθε δέντρο του μονοπατιού.

 

Παραλίες

 
Λίμνη: Πρόκειται για την πανέμορφη πόλη της Λίμνης ή Ελύμνιο που αποτελεί σήμερα την πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου.
Βασιλικά: Μια επίσης πανέμορφη παραλία είναι αυτή τον Βασιλικών. Το  λεγόμενο Ψαροπούλι.
Χερσόνησος Λιχάδας: Στη Χερσόνησο της Λιχάδας συγκεντρώνονται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας. Τα Γιάλτρα, το Γρεγολίμανο και ο Άγιος Γεώργιος συνδυάζουν το βαθύ γαλάζιο των νερών με το πράσινο των δέντρων που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.

 

Δραστηριότητες


Ναυτικοί όμιλοι και σχολές ιστιοπλοΐας υπάρχουν στη Λίμνη και στους Ωρεούς και σκάφη αναχωρούν από την παραλία της Αγίας Άννας με οργανωμένα group κατόπιν συνεννόησης με προορισμό τις Σποράδες.
Στην Αγία Άννα λειτουργεί Ιππικός Όμιλος σε καταπράσινο ειδυλλιακό περιβάλλον καθώς και paintball μέσα στο καταπράσινο δάσος. Επίσης οι λάτρεις των διαδρομών 4Χ4 έχουν την ευκαιρία να διασχίσουν πολλές περιοχές αφού η περιοχή κατακλύζεται από ειδικές διαδρομές μέσα από δάση με πυκνή βλάστηση ενώ μπορούν να κάνουν και καταδύσεις.

 


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου