Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ο ημερήσιος τουρισμός στην Κάλυμνο


                                         
-1 imerisios toyrismosΜία τονωτική ένεση για την τοπική αγορά και μία πηγή με μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης της


Ο ημερήσιος τουρισμός στην Κάλυμνο αποτελεί σίγουρα μία τονωτική ένεση για την τοπική αγορά και μία πηγή με μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης της. 9-12 ημερόπλοια επί καθημερινής βάσεως, καθ' όλη την καλοκαιρινή περίοδο, μεταφέρουν από την γειτονική Κω, στα πλαίσια ημερήσιων εκδρομών που πραγματοποιούν, περισσότερους από 1200 επισκέπτες.

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3, καταπλέουν στο νησί μας, μπροστά από το Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΚ, 9-12 ημερόπλοια μεταφέροντας από 80-150 επιβάτες, τα καθένα, οι οποίοι παραμένουν στο νησί μας 2 έως 3 ώρες.

Αυτοί οι επισκέπτες του νησιού μας, αποτελούν καθημερινά μία τονωτική ένεση για την τοπική αγορά, ιδιαίτερα δε στα καταστήματα της παραλιακής (καφετέριες, ουζερί, τουριστικά), αφού ο μικρός χρόνος παραμονής τους δεν τους επιτρέπει να επισκεφτούν και άλλους χώρους του νησιού.

Φυσικά ο ημερήσιος τουρισμός για την Κάλυμνο, είναι μία τεράστια πηγή με πολύ μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης της. Δύο σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί βάρος και που θα δώσουν την άλλη διάσταση είναι:
1. Η αύξηση των ημερόπλοιων που καταπλέουν στην Κάλυμνο, ώστε ο αριθμός των επισκεπτών να διπλασιαστεί. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι το εφικτό, είναι χιλιάδες οι επισκέπτες της Κω που καθημερινά πραγματοποιούν εκδρομές είτε στην Αλικαρνασσό ,είτε στη Νίσυρο, είτε σε άλλα γειτονικά νησιά και η πηγή είναι αστείρευτη.

2. Να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στο νησί. Δηλαδή να καταπλέουν τα ημερόπλοια που τους μεταφέρουν νωρίτερα στο νησί και να αποπλέουν αργότερα. Εδώ θα πρέπει να επιδιωχθεί και η πραγματοποίηση ημερήσιων εκδρομών από Κω στην Κάλυμνο και η μεταφορά να γίνεται από τα δρομολογημένα σκάφη είτε από Κω είτε από Μαστιχάρι.

Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να μπορούν να μεταβαίνουν και σε άλλα αξιοθέατα του νησιού και να μην είναι αναγκασμένοι να παραμένουν μόνο στην παραλιακή ζώνη. Εφόσον επιτευχθούν οι 2 παραπάνω στόχοι, είναι βέβαιο ότι ο ημερήσιος τουρισμός στην Κάλυμνο θα αποτελέσει μία πολύ καλή πηγή για την τόνωση της τοπικής αγοράς.

Φυσικά για να γίνουν αυτά, απαιτείται η ανάλογη διαφήμιση της Καλύμνου στην αγορά της Κω, αλλά και οι κατάλληλες συνεννοήσεις με τα πρακτορεία, και τους ιδιοκτήτες σκαφών, που διακινούν τον ημερήσιο τουρισμό. Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή καθώς και τις ανάλογες πρωτοβουλίες, προκείμενου να γίνει πλήρης αξιοποίηση του ημερήσιου τουρισμού.



πηγή: kalymnos-news.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου