Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Εμπλουτισμός των βιότοπων του νόμου Καρδίτσας με κυνηγετικό φασιανό





Μετά από την αδυναμία αναπαραγωγής και διάθεσης του συγκεκριμένου είδους από το εκτροφείο του Μπαλάνου στο Μουζάκι, λόγω της έλλειψης του προσωπικού και των απαραίτητων πιστώσεων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δασάρχη και των υπευθύνων δασολόγων, ο Σύλλογός μας τελικά απευθύνθηκε σε όμορα δημόσια εκτροφεία για την αναζήτηση των φασιανών που έπρεπε να προμηθευτεί, να προσαρμόσει και να απελευθερώσει. Ο απαιτούμενος αριθμός φασιανών βρέθηκε μετά από έγγραφα και αρκετές προσπάθειες συνεννόησης στο δημόσιο εκτροφείο της Αμφίκλειας του Δασαρχείου Λαμίας. Με πρωτοβουλία του Προέδρου συγκροτήθηκε αμέσως εθελοντική ομάδα δράσης αποτελούμενη από τα μέλη του Δ.Σ. Ηλία Γκαβαρδίνα και Γιώργο Τσαντίλη, με τους εθελοντές Γιώργο Μπούκη και Δημήτρη Λέκκα, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ανιδιοτελή προσφορά, το έργο και τον χρόνο που διέθεσαν, οι οποίοι ως ομάδα με δύο οχήματά μας ανέλαβαν το δύσκολο έργο της μεταφοράς των θηραμάτων από το εκτροφείο Αμφίκλειας που βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού.


Συγκεκριμένα τα χαράματα της Παρασκευής 3-8-2012, τόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου, που διέκοψε προσωρινά τις διακοπές του στην Ερέτρια, όσο και η τετραμελής εθελοντική ομάδα από την Καρδίτσα, με τρία συνολικά οχήματα συναντήθηκαν στις 6:30 πμ στο εκτροφείο της Αμφίκλειας. Εκεί σε αγαστή συνεργασία με την υπεύθυνη κα Σιάκλα Λέλα, τους υπαλλήλους του εκτροφείου και τους δασοφύλακες του Δασονομείου Αμφίκλειας, περισυνέλλεξαν σε πρώτη φάση 1050 υγιή και πιστοποιημένα άτομα κυνηγετικού φασιανού τα οποία με κατάλληλη διαδικασία μετέφεραν και εγκατέστησαν στον πυρήνα προσαρμογής Αγίου Γεωργίου στην Καρδίτσα, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου δασοφύλακα Γιώργου Μπουρναβέα. Ο συγκεκριμένος πυρήνας προσαρμογής είχε κατάλληλα προετοιμαστεί (όργωμα και σπορά τριφυλλιού, ποτίστρες, δικτυοστάσια προσαρμογής κλπ) για να υποδεχθεί τα άτομα του φασιανού με την εθελοντική εργασία που προσέφεραν μέλη του Συλλόγου μας, αφιερώνοντας πολλές ώρες από τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο τους.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τόσο τους Δ/ντές και τους υπευθύνους Θήρας της Δ/νσης Δασών και του Δασαρχείου Καρδίτσας, όσο και την Ζ΄Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και την θηραματολόγο της, που εισηγήθηκαν και ενέκριναν την σχετική έκθεση εμπλουτισμού, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διατήρηση του θηραματικού κεφαλαίου του είδους αυτού στους κυνηγότοπους του νομού μας.
Απομένει η ευθύνη στους κυνηγούς μας να διαχειριστούν σωστά τα θηρεύσιμα είδη, να σέβονται και να προστατεύουν τα μη θηρεύσιμα, καταγγέλλοντας αρμοδίως κάθε παράνομη πράξη που έρχεται σε αντίθεση με την νομιμότητα και την κυνηγετική δεοντολογία και εκθέτει τον αθλητικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του κυνηγίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου