Zoa kai ithiki.jpg




Η Φιλοδασική Διαδικτυακή Κίνηση (ΦδΚ), μέσα από το blog της, μας προτείνει να διαβάσουμε το βιβλίο με τίτλο «Ζώα και Ηθική», που αποτελεί μια φιλοσοφική συλλογή ηθικής για τα ζώα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο «Ζώα και Ηθική» έρχεται ως συνέχεια της έκδοσης του βιβλίου «Η Απελευθέρωση των Ζώων» του Peter Singer που κυκλοφόρησε το 2011 από τον εκδοτικό οίκο Αντιγόνη και γνώρισε θερμή υποδοχή από το ελληνικό κοινό. Η  συλλογή περιλαμβάνει κείμενα των Peter Singer, Tom Regan, Josephine Donovan και Lori Gruen, δηλαδή τεσσάρων από τους πιο καταξιωμένους φιλοσόφους που ασχολούνται με το πεδίο της ηθικής για τα ζώα (animal ethics).
Τα κείμενα αυτής της συλλογής εισάγουν τον αναγνώστη στη φιλοσοφική προβληματική των υποχρεώσεών μας προς τα μη ανθρώπινα ζώα. Με εξαίρεση το πρώτο κείμενο (της Lori Gruen) που αποτελεί μια μικρή κριτική εισαγωγή στο ζήτημα, τα υπόλοιπα άρθρα που ακολουθούν εκπροσωπούν τις τρεις πιο σημαντικές τάσεις της ηθικής για τα ζώα, συγκεκριμένα, τον ωφελιμισμό του Peter Singer, τη θεωρία των δικαιωμάτων του Tom Regan και την προσέγγιση από τη σκοπιά των ηθικών συναισθημάτων, όπου σ' αυτόν τον τόμο εκπροσωπείται από την οικοφεμινίστρια Josephine Donovan.


Περιεχόμενα:

1. Σταύρος Καραγεωργάκης, «Εισαγωγή»
2. Lori Gruen, «Ζώα»
3. Peter Singer, «Το κίνημα της απελευθέρωσης των ζώων: Η φιλοσοφία, τα επιτεύγματα και το μέλλον του»
4. Tom Regan, «Η υπόθεση των δικαιωμάτων των ζώων»
5. Josephine Donovan, «Προσήλωση στον πόνο: Η συμπάθεια ως βάση για την ηθική μεταχείριση των ζώων»



Τίτλος  Ζώα και Ηθική

Συγγραφέας/είς

Lori Gruen, Peter Singer, Tom Regan, Josephine Donovan

Εκδόσεις

"Αντιγόνη" Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης

Ημ. έκδοσης   Ιούνιος, 2012

Μετάφραση/σεις

Κώστας Αλεξίου, Φανή Αραμπατζίδου, Σταύρος Καραγεωργάκης, Ελίζα Κολοβού, Κωστής Κουράκης

Πρωτότυπο   Αγγλικά

Κατηγορία    Ξένη Λογοτεχνία

Σελίδες          121



πηγή: http://forest.pblogs.gr/