Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ετοιμάζεται "νέα" διατροφική κρίση




ImageΕκτόξευση των τιμών των τροφίμων διεθνώς κατέγραψε για τον Ιούλιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων λόγω απότομων διακυμάνσεων στις καιρικές συνθήκες. Προειδοποίησε ότι φόβοι για περαιτέρω άνοδο μπορεί να οδηγήσουν σε επισιτιστική κρίση παρόμοια με αυτή του 2007-08.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η εκτόξευση των τιμών οφείλεται στις σφοδρές βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, την ξηρασία στις ΗΠΑ και τα προβλήματα στην παραγωγή στη Ρωσία. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6% τον Ιούλιο, αφού είχαν υποχωρήσει για τρεις διαδοχικούς μήνες.

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων μετρά τις μηνιαίες μεταβολές στις τιμές ενός καλαθιού αγαθών, που περιλαμβάνει δημητριακά, φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη. Το επίπεδο του Ιουλίου εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το υψηλότερο όλων των εποχών που σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 2011.

Οι τιμές των δημητριακών αναρριχήθηκαν κατά 17% και της ζάχαρης 12% σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς οι βροχοπτώσεις εμπόδισαν τους παραγωγούς να μαζέψουν τα ζαχαροκάλαμα στη Βραζιλία. Παράλληλα, οι καταστροφές που έχει προκαλέσει στο καλαμπόκι η ξηρασία στις ΗΠΑ, οδήγησε σε αύξηση των τιμών κατά 23%.

«Υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε μια κατάσταση όπως αυτή που είχαμε το 2007-08», δήλωσε ο οικονομολόγος του οργανισμού Αμπντολρέζα Αμπασιάν στο Reuters.
«Υπάρχει η προσδοκία ότι αυτή τη φορά δεν θα ακολουθήσουμε κακές πολιτικές παρεμβαίνοντας στις αγοράς με περιορισμούς. Αν δεν συμβεί αυτό τότε δεν θα δούμε μια τόσο σοβαρή κατάσταση όπως το 2007-08. Αλλά αν επαναληφθούν αυτές οι πολιτικές, τότε όλα είναι πιθανά», είπε, αναφερόμενος στους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί τότε στις εξαγωγές οι οποίοι είχαν επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση.




πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου