Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Άγρια σκυλιά κατασπάραξαν πρόβατα στον Πηνειό στα Τρίκαλα



Αγριόσκυλα κατασπάραξαν πρόβατα στον Πηνειό στα Τρίκαλα
 
 
 
Σε απόγνωση βρίσκεται κτηνοτρόφος από το Βαλομάνδρι Τρικάλων, μετά από την επίθεση μεγάλων αγριόσκυλων που δέχθηκε το κοπάδι του την Τετάρτη το πρωί. Ο κτηνοτρόφος μετά την καθημερινή πρωινή βοσκή, μάντρωνε το κοπάδι του σε σημείο δίπλα στον Πηνειό ποταμό, σε απόσταση ενός  χιλιομέτρου από το χωριό. Έτσι κι έκανε στην προκειμένη περίπτωση. Όταν επέστρεψε να τα βγάλει πάλι έξω περίπου στις 11 το πρωί, αντίκρισε 3 μεγάλα αγριόσκυλα να κυνηγούνε τα πρόβατά του, μέσα σε μια μεγάλη λακκούβα που τα είχαν εγκλωβίσει.
Το μόνο που κατάφερε είναι να απομακρύνει με ένα ξύλο τα αγριόσκυλα, ενώ αυτά αντιστάθηκαν με διάθεση να τον επιτεθούν. Το θέαμα που αντίκρισε ήταν απογοητευτικό.
Τα σκυλιά είχαν καταφέρει να κατασπαράξουν 2 πρόβατα, ενώ άλλα 8 κατάφεραν να τα πλήξουν πολλές δαγκωματιές, σε διάφορα σημεία του σώματός τους, πετυχαίνοντας βαθιά τραύματα. Όλα σχεδόν τα πρόβατα που χτυπήθηκαν από τα αγριόσκυλα, σέρνονταν αιμόφυρτα. Τα υπόλοιπα πρόβατα του κοπαδιού, είχαν απομακρυνθεί κατατρομαγμένα.
 
Η τακτική των σκυλιών είναι αργό κυνήγημα των προβάτων μέχρι που τα πρόβατα κουράζονται και δεν μπορούν να αντισταθούν.
Ο κτηνοτρόφος Χ.Τ. μιλώντας στο trikalaola.gr με απόγνωση για την ζημιά που έπαθε, προσπαθεί τώρα να σώσει με κτηνιατρικά φάρμακα και άλλες τακτικές αντιμετώπισης, τα ζώα που χτυπήθηκαν από τα σκυλιά, ενώ τα περισσότερα από αυτά κυοφορούσαν και ο κτηνοτρόφος φοβάται πως θα έχει διπλές απώλειες. Χρόνιο το πρόβλημα με τα αγριόσκυλα του Πηνειού.
Το περιστατικό επίθεσης αγριόσκυλων σε πρόβατα, δεν είναι το μοναδικό που έχει καταγραφεί, καθώς άλλες δύο φορές έχουν επιτεθεί με απώλειες προβάτων στο μόνο στο Βαλομάνδρι, όπως και σε Φωτάδα, Παραπόταμο και Λιλή.
Τουλάχιστον αυτές οι περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές στην περιοχή μας. Τα αγριόσκυλα έχουν γίνει αγέλες πλέον στον Πηνειό ποταμό και κανένας βέβαια δεν τολμά να πλησιάσει σε αυτές τις περιοχές, αφού τα σκυλιά είναι πολύ επιθετικά. Τα σκυλιά τρέφονται κυρίως από τα σκουπίδια που πολλοί συμπολίτες συνεχίζουν να ρίχνουν στο περιβάλλον του Πηνειού. Σε πολλά σημεία κατά μήκος του Πηνειού συναντά κανείς ψόφια ζώα και κρέατα, χωρίς να έχει γίνει υγειονομική ταφή. Το πρόβλημα ξεκινά πως πολλοί συμπολίτες για διάφορους λόγους δεν θέλουν τα σκυλιά τους και τα παρατάνε στο ποτάμι, χωρίς να σκεφθούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια ενέργεια. Πρέπει να ληφθούν μέτρα από όλες τις πλευρές για να επαλειφθεί το φαινόμενο.
Οι κάτοικοι πάντως είναι ανάστατοι και αν δεν βρεθεί λύση θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να μπει στην ψυχολογία του κτηνοτρόφου που χάνει την περιουσία του από την επίθεση των αγριόσκυλων, γιατί με αυτά ζει την οικογένειά του. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου