Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Μην απελευθερώνετε στη θάλασσα και σε ποτάμια ψάρια από το ενυδρείο



Μην απελευθερώνετε στη θάλασσα και σε ποτάμια ψάρια από το ενυδρείο


Έκκληση στους πολίτες, που διαθέτουν ενυδρείο, να μην απελευθερώνουν ψάρια στη θάλασσα και σε ποτάμια, απευθύνουν οι επιστήμονες, με αφορμή τον πρόσφατο εντοπισμό πιράνχας στον Έβρο. Το τροπικό ψάρι που έπιασε 58χρονος και το έστειλε στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), ανήκει στην οικογένεια pyrocentus nattereri και είναι γνωστό ως «πιράνχας με την κόκκινη κοιλιά», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επειδή πρόκειται για το δεύτερο πιράνχας που ψαρεύτηκε (σ.σ. το πρώτο είχε βρεθεί στα δίχτυα Τούρκου ψαρά πριν από λίγο καιρό), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ψάρια πετάχτηκαν στον Έβρο από ιδιοκτήτη ενυδρείου. Ωστόσο, είναι καθησυχαστικοί, αφού το συγκεκριμένο είδος ζει σε θερμοκρασία νερού που κυμαίνεται από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα, μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, να μην μπορεί να επιβιώσει.

«Στο Νέστο έχουμε ήδη εντοπίσει εννιά ξενικά είδη, ενώ είναι δύσκολο να μελετήσουμε σ΄ αυτό το πεδίο, τον ποταμό Έβρο» αναφέρει στο ΑΠΕ ο ερευνητής του ΙΝΑΛΕ Μάνος Κουτράκης. Ο ίδιος φέρνει ως παράδειγμα την αμερικάνικη πέστροφα που έχει εντοπιστεί στο Νέστο και διαταράσσει τον πληθυσμό της ντόπιας πέστροφας, γιατί είναι πιο «χωροκατακτητική» αλλά τουλάχιστον, όπως υπογραμμίζει, δεν «ανακατεύεται» γενετικά με την ελληνική πέστροφα.

«Πολλές φορές, κυρίως από άγνοια, μεταφέρονται είδη από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό τον εμπλουτισμό ενός οικοσυστήματος, όμως το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διατάραξή του» προσθέτει. Ο κ. Κουτράκης κάνει έκκληση σε όσους έχουν ενυδρεία να μην ελευθερώνουν σε ποτάμια και λίμνες τα ψάρια, όταν μεγαλώσουν πολύ ή απλά όταν δεν τα θέλουν πια. «Καλύτερα να τα επιστρέφουν στα καταστήματα απ΄ όπου τα αγόρασαν» προτείνει.

 
 
πηγή: 24h NewsRoom
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου