Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

«Ασπίδα» κατά των ΑΠΕ το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας






“ Διαδοχικές συναντήσεις των υπευθύνων του Δικτύου με την αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές Λακωνίας ”


Για το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας και τους σκοπούς του (προστασία από την «επέλαση» των βιομηχανικών ΑΠΕ στο νομό και διαφύλαξη του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος, συνεργασία με φορείς – συλλόγους ανά την Ελλάδα), μίλησε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου, κ. Δημήτρης Δημητριάδης (πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας), σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Ιουλίου, στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης.

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τον κ. Αριστείδη Μανωλάκο (πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ), τον κ. Δημήτρη Πολλάλη (πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας), τον κ. Σταύρο Κυρίμη (εκπρόσωπο των 32 μανιάτικων συλλόγων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη), τον κ. Παναγιώτη Παυλάκη (πρόεδρο του ΤΔ Αγίου Νικολάου Βοιών, εκπρόσωπο της Επιτροπής Ελέγχου της Αναπτυξιακής Πολιτικής του Δήμου Μονεμβασίας), τον κ. Γιάννη Ψαρράκη (γραμματέα του Συλλόγου "Τουλίπα Γουλιμή" από τη Νεάπολη), τον κ. Παύλο Μιχαλακάκο (αντιπρόεδρο του Συλλόγου "ΠΡΩΤΑΣ" από το Σμήνος) και τον κ. Πάνο Γράφο (Μονεμβάσια), με τους ομιλητές να εστιάζουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε τόπος ξεχωριστά, π.χ. Μάνη, Βάτικα, Μονεμβάσια, Σμήνος, κτλ. Παρούσες ήταν και τα μέλη του Δικτύου, κ. Κική Τζανετάκου (εκπρόσωπος ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) και Καλλιόπη Λιβανού (εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής). Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, κ. Βασίλης Γεωργιάδης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ιδίου και του φορέα που εκπροσωπεί στους στόχους και τον αγώνα του Δικτύου.

Όπως επισημάνθηκε από τους εισηγητές, το Δίκτυο λειτουργεί ως ένα συντονιστικό όργανο φορέων και ιδιωτών απ’ όλη τη Λακωνία, με κοινό στόχο την ενημέρωση, τη συνεργασία με ακόμη περισσότερους φορείς και τελικά τη συσπείρωση εναντίον της «Πράσινης Λαίλαπας» που απειλεί τον νομό.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν τα εξής:
«Πιστεύουμε ότι ο τρόπος που έχει γίνει ο ενεργειακός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα είναι όχι μόνον ελλιπέστατος άλλα και ισοπεδωτικός. Δεν λαμβάνει υπόψιν τις τοπικές κοινωνίες, καταλήγει να έχει αρνητικά αποτελέσματα γι΄αυτές και το Περιβάλλον, ενώ αποβαίνει αντι-οικονομικός, ασύμφορος και, τελικά, αναποτελεσματικός. Ειδικότερα η Λακωνία, ως ΠΑΠ3, βρίσκεται στο στόχαστρο ενός ενεργειακού σχεδιασμού μεγάλης κλίμακας, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών, τεράστια φωτοβολταϊκά «πάρκα», θερμικό εργοστάσιο, δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης και διασύνδεση με την Κρήτη. Όταν δε ακούμε ότι σκοπός της Περιφέρειας είναι να καταστεί η Πελοπόννησος ενεργειακός κόμβος όλης της Ελλάδας , θεωρούμε ακόμη πιο επιβεβλημένο τον σκοπό της ύπαρξης μας».
Τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου ακολούθησε συνάντηση τους με την Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ντία Τζανετέα, τη βουλευτή, κ. Φεβρωνία Πατριανάκου και τον βουλευτή, κ. Αθανάσιο Δαβάκη, στους οποίους αναλύθηκαν διεξοδικά οι θέσεις του Δικτύου και παραδόθηκε πολυσέλιδο σχετικό φυλλάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλους επεδείχθη μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με τις θέσεις του Δικτύου και ευαισθησία αναφορικά με τους προβληματισμούς του.

Κατά τη συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη, η κ, Τζανετέα, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαφωνεί με την αδειοδότηση των ΑΠΕ από το ΥΠΕΚΑ και την Κεντρική Κυβέρνηση και πιστεύει ότι αναλαμβάνοντας οι Περιφέρειες την ευθύνη αυτή, μπορούν μέσα από δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να συναποφασίζουν για τη χωροθέτησή τους». Η κ. Τζανετέα δεσμεύθηκε επίσης να κλείσει συνάντηση των εκπροσώπων του Δικτύου με τον Περιφερειάρχη, κ. Π. Τατούλη, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος.

Η κ. Πατριανάκου, από την πλευρά της, υπογράμμισε: «Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία επιλογή και προϋπόθεση ώστε κάθε γενιά να παραλαμβάνει από την προηγούμενη το ίδιο κεφάλαιο φυσικών πόρων. Η λογική χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας και του μεριδίου που αναλογεί στον νομό μας είναι εφικτή και επιβεβλημένη. Η αλόγιστη χρήση των ΑΠΕ στη Λακωνία χωρίς τη γνώση, συμμετοχή και σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, δεν συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη του νομού, αλλά στην κατασπατάληση των δυνατοτήτων του στον τουρισμό, στην αγροτική ανάπτυξη, στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και του μοναδικού φυσικού κάλλους του. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο και να αξιοποιήσουμε τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες επενδύοντας στην Ιστορία, τον Πολιτισμό μας, στα φυσικά πλεονεκτήματα, στα υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενα αγροτικά προϊόντα και στις ήπιες μορφές παραγωγής ενέργειας ενταγμένες αδιατάρακτα στο σπάνιο οικοσύστημά μας». Κλείνοντας την συνάντηση, η κ. Πατριανάκου ζήτησε τη βοήθεια και τη διαρκή συνεργασία με το Δίκτυο, προκειμένου να συλλέξει οικονομοτεχνικά στοιχεία και μελέτες, με στόχο να φέρει το θέμα στη Βουλή.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Αθανάσιο Δαβάκη, ο βουλευτής τόνισε τα εξής: «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν μια σημαντική παράμετρο αντικατάστασης των «παραδοσιακών» μορφών ενέργειας που και το περιβάλλον αρνητικά επηρεάζουν αλλά και το κόστος τους συνεχώς αυξάνεται. Η χώρα μας, τόπος που θεοποίησε τον άνεμο, στο μυθικό πρόσωπο του Αίολου διακρίνεται για την ποικιλία των ανέμων της αλλά και τη μεγάλη ισχύ τους. Το γεγονός αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, οι οποίοι έχουν ήδη ή σχεδιάζουν να προβούν σε νέες επενδύσεις. Η πολιτεία οφείλει να επανακαθορίσει με ευκρίνεια όλο το πλαίσιο σχεδιασμού, υλοποίησης και εφαρμογής των σχετικών επενδύσεων με σεβασμό στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, στη διαφύλαξη του οποίου άλλωστε στοχεύει και η ιδέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ο κ. Δαβάκης ζήτησε επίσης να υπάρχει περαιτέρω ενημέρωσή του.

Τέλος, δεν ήταν εφικτή συνάντηση με τον βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο, η οποία, όμως, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί σύντομα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου