Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μαγνησία. Αιολικό πάρκο στο Ριζόμυλο;





Ενδιαφέρον από γαλλική εταιρεία 

  
Ενδιαφέρον για τη λειτουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή του Ριζομύλου εκδήλωσε γαλλική εταιρεία και στο προσεχές χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών για να διερευνηθεί σε πρώτη φάση το αιολικό δυναμικό της συγκεκριμένης περιοχής. Οι ιστοί θα μείνουν τοποθετημένοι εκεί για περίπου δώδεκα μήνες.
Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου την περασμένη Δευτέρα, όπου συζητήθηκε η αίτηση της εταιρείας για εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών στη θέση «Ριζόμυλος» Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει την αίτηση και να επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει στην εγκατάσταση των ανεμολογικών ιστών που το ύψος του καθενός αγγίζει τα 30 μέτρα.Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Μαργαρίτης Μπαρτζιάλης τόνισε πως η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή πριν μερικούς μήνες, όταν και εκδήλωσε ένα διερευνητικό ενδιαφέρον.
Πέρασε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και η εταιρεία επανήλθε καταθέτοντας την αίτηση για την τοποθέτηση των ανεμολογικών ιστών. Μετά τη θετική απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, αναμένεται από την εταιρεία το επόμενο βήμα που είναι να εγκαταστήσει τους ιστούς οι οποίοι θα μετρούν τη δυναμική του αέρα. Οι ιστοί θα παραμείνουν εκεί για δώδεκα περίπου μήνες, ώστε η εταιρεία να έχει μια σαφή εικόνα για το αιολικό δυναμικό της περιοχής.
Ο Δήμος θα έχει κέρδος από την παραγωγή ενέργειας μέσω του αιολικού πάρκου. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζιάλης το 1,7% επί των κερδών θα κατευθύνονται στο Δήμο, το 0,3% θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση ενέργειας που έχουν κάτοικοι του Ριζομύλου και το 1% θα αντιστοιχεί στους πόρους για το Πράσινο Ταμείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και άλλες περιοχές του Δήμου που ευνοούν στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ωστόσο το ενδιαφέρον της εταιρείας ήταν περισσότερο για το Ριζόμυλο.
Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, τόνισε πως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας μέσα από την άντληση πόρων. Στην περιοχή μας υπάρχουν οι δυνατότητες για την ανάδειξη των ΑΠΕ και γι’ αυτό θεωρούμε ενδιαφέρουσα εξέλιξη το ενδιαφέρον της διεθνούς εμβέλειας γαλλικής εταιρείας να επενδύσει στην περιοχή μας με την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου.
Το θέμα θα το παρακολουθούμε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Εξάλλου στη σημερινή εποχή σημαντικός παράγοντας για την οικονομική πρόοδο θα είναι οι επενδύσεις και μάλιστα σε τομείς που ενδυναμώνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».



πηγή: Ταχυδρόμος του Βόλου




(Σ.Μ. Στην παραπάνω είδηση τίθενται κάποια εύλογα ερωτήματα. Είναι δυνατόν να συνυπάρξει στην ίδια περιοχή ο υγροβιότοπος της λίμνης Κάρλας με το τυχόν μελλοντικό αιολικό πάρκο; η περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση, είναι εκτός της προστατευόμενης περιοχής Κεφαλόβρυσο-Κάρλα-Μαυροβούνι ή όχι; αν είναι εκτός αυτής πόσο μακριά βρίσκεται από την προστατευόμενη περιοχή; υπάρχουν πάμπολλες μελέτες για  την επιβάρυνση της χλωρίδας και πανίδας από τα αιολικά πάρκα. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, της αναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, στα Βαλκάνια(όπως πολλοί λένε), είναι τελικά περιβαλλοντικό ή όχι; Θέλουμε μια λίμνη «υγιή» που, τα κοινά και σπάνια, πτηνά θα μπορούν να βρίσκουν ένα ενδιαίτημα ασφαλές ή όχι; υπάρχουν πολλά ερωτήματα που ανακύπτουν από αυτή την είδηση.

Όλα δε μπορούμε να τα έχουμε. Φοβούμαστε ότι η Δήμαρχος κ. Λαΐτσου και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φερραίου μπαίνουν σε μια ιστορία άγνωστη προς αυτούς)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου