Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Συνάντηση για το Εθνικό Πάρκο Γράμμου

Ειδικότερα ο Σταύρος Καλογιάννης επανέφερε το θέμα της έγκρισης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Μελέτη (ΕΠΜ), για τον χαρακτηρισμό του Γράμμου και του κάμπου της Κόνιτσας μέχρι το Πωγώνι ως προστατευόμενης περιοχής, αναφερόμενος αρχικώς στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από το 2005 όταν είχε ανατεθεί από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής.


Η μελέτη για την ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, αφορά δύο περιοχές του δικτύου «Natura 2000»:

(α) «Κορυφές όρους Γράμμος» και (β) «Όρος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού, λίμνη Δελβινακίου».
Η περιοχή μελέτης ανήκει στους Νομούς Ιωαννίνων και Καστοριάς και η συνολική της έκταση είναι περίπου 1.000 τετρ. χλμ. Στα όριά της περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα των Δήμων Κόνιτσας και Πωγωνίου.
Όπως επισημαίνει ο Σταύρος Καλογιάννης: «Δυστυχώς, επί τρία χρόνια, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μου στο Κοινοβούλιο, δεν προχώρησε η θεσμοθέτηση του Γράμμου ως Εθνικού Πάρκου. Δεδομένου ότι με τη θεσμοθέτηση αυτή, η οποία έχει μηδενικό κόστος, ολόκληρη η ραχοκοκαλιά της Πίνδου θα αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο προστασίας της φύσης και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησα από τον κ. Καλαφάτη να δώσει εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες».
Παράλληλα ο Σταύρος Καλογιάννης στη συνάντησή του με τον κ. Καλαφάτη συζήτησε και το θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, για το οποίο θα οργανωθεί μία σύσκεψη τις επόμενες εβδομάδες παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων.



πηγή: http://www.epiruspost.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου