Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Μάνη: “Όχι” στις ανεμογεννήτριες από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών







Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης, εκφράζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το οποίο συμπαρίσταται στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι Μανιάτες.


Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 σύλλογοι και φορείς της Μάνης, καθώς και 1.150 πολίτες, ζητούν να καταργηθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, "λόγοι προστασίας της περιοχής αισθητικά και πολιτιστικά, επιβάλλουν τον συντονισμένο αγώνα κατά της απόφασης αυτής που στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» παραδίδει τον ιστορικό τόπο της Μάνης στην επιχειρηματική εμπορική εκμετάλλευση προκαλώντας ερήμωση και καταστροφή".
Προσθέτει πως "η αιολική ενέργεια, που κατά τα άλλα είναι πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο, μετατρέπεται σε εχθρό όταν το κίνητρο για την εφαρμογή της είναι το επιχειρηματικό κέρδος" και υπογραμμίζει όπως "ο αισθητικός χαρακτήρας του Μανιάτικου τοπίου πρέπει να διασωθεί".
Αναφέρει ακόμα, ότι η Μάνη λόγω του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα ανοικτό μουσείο και η καταστροφή του οικοσυστήματός της θα εκμηδενίσει την βιοποικιλότητά της, που αποτελεί την μοναδική προίκα ανάπτυξής της και θα απωλέσει τον χαρακτηρισμό ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας NATURA, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για παραπέρα εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, παράλληλα με την αισθητική αλλοίωση και υποβάθμιση της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, οι Μανιάτες συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην δημιουργία βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην Μάνη και σήμερα το βράδυ οργανώνουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου