Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Καλλιστώ. Ένα Τοπικό Γραφείο για τη Συνύπαρξη







Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά με τίτλο: «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών», λειτουργεί ένα Τοπικό Γραφείο του έργου, το οποίο φιλοξενείται στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καστοριάς. Σκοπός του γραφείου αυτού είναι να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στο νομό Καστοριάς.
Η τηλεφωνική γραμμή στην οποία μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά, όλο το 24ωρο είναι το 24670 82300, ενώ παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το γραφείο καθημερινά από τις 08:30 π.μ. - 3:00 μ.μ και να ενημερώνονται για ζητήματα που αφορούν σε περιπτώσεις προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς ή σε περιπτώσεις ζημιών που προκαλεί το μεγαλόσωμο θηλαστικό στη φυτική και ζωική παραγωγή.
Τα φυλλάδια και όλο το ενημερωτικό υλικό που έχει παραχθεί μέσω του έργου είναι διαθέσιμα για το κοινό και μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί με μία επίσκεψη στο Τοπικό Γραφείο. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη εκδοθεί δύο φυλλάδια. Το ένα αφορά στις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα και στα μέτρα πρόληψης, δίνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες τόσο για την χρησιμότητα των μέτρων αυτών, όσο και για τις δυνατότητες προμήθειας ηλεκτροφόρων περιφράξεων και καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών, ενώ το δεύτερο φυλλάδιο περιλαμβάνει οδηγίες για τις περιπτώσεις που οι αρκούδες προσεγγίζουν κοντά σε οικισμούς ή για τις περιπτώσεις που συναντήσουμε μία αρκούδα στο δάσος. Ειδικά καταρτισμένο προσωπικό βρίσκεται στο γραφείο προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και για πιο εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν είτε στο ισχύον καθεστώς αποζημιώσεων ή στις προϋποθέσεις επιδοτήσεων των μέτρων πρόληψης.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στην τηλεφωνική γραμμή, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο, μπορεί κάποιος να αναφέρει περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες ώστε να ειδοποιείται η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του ίδιου έργου και είναι καταρτισμένη να διαχειρίζεται αντίστοιχα περιστατικά.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκαν μάλιστα τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες. Είναι γεγονός πως οι αρκούδες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα τους, τόσο κατά τη διάρκεια της άνοιξης όσο και στις αρχές τους καλοκαιριού. Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους:

- στο γεγονός πως οι περίοδοι αυτές αποτελούν περιόδους αναπαραγωγής για την αρκούδα και
- στο γεγονός πως πρόκειται για περιόδους εντατικής αναζήτησης τροφής για την αρκούδα λόγω της τροφικής καταπόνησης της μετά από τον χειμέριο ύπνο αλλά και λόγω του θηλασμού, για όσα θηλυκά έχουν νεογέννητα μικρά.
Οι δύο αυτοί λόγοι ωθούν αρκετά συχνά τις αρκούδες σε μακρινές περιπλανήσεις σε αναζήτηση τροφής αψηφώντας μάλιστα πολλές φορές κάποια τεχνητά εμπόδια (π.χ. μεγάλους αυτοκινητόδρομους) και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου