Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Δέντρα θύμα της «ανάπλασης», όπως την εννοεί ο Δήμος Δράμας

 
 
 


Η Οικολογική Κίνηση Δράμας έγινε αυτές τις ημέρες δέκτης δεκάδων παραπόνων και καταγγελιών από συμπολίτες μας, για το κόψιμο των δέντρων στην οδό Δημητρίου Γούναρη, απέναντι από το γήπεδο της Δόξας, τον Άγιο Παντελεήμονα και το σχολικό συγκρότημα του πρώην Γυμνασίου Θηλέων. Θέλουμε, λοιπόν, μεταφέροντας τα συναισθήματά τους, να εκφράσουμε και τη δική μας διαμαρτυρία που ένας από τους πιο όμορφους και χαρακτηριστικούς δρόμους της πόλης μας έπεσε θύμα της «ανάπλασης», όπως την εννοεί ο Δήμος Δράμας.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το έργο, ήρθαμε σε επαφή με τον Δήμο και συμμετείχαμε σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων υπό τον αντιδήμαρχο κύριο Μλεκάνη, όπου λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει προσπάθεια να μην κοπούν δέντρα και, αν αυτό είναι αδύνατο, να κοπούν τα απολύτως απαραίτητα, τα οποία και θα αντικατασταθούν από νέα.
Διαπιστώσαμε όμως, όπως και όλοι οι πολίτες της Δράμας, ότι τα δέντρα κόπηκαν όλα, χωρίς να γίνει η παραμικρή προσπάθεια διατήρησής τους.
Παρατηρούμε δηλαδή πως και η νέα δημοτική αρχή ακολουθεί την πρακτική της προηγούμενης να δίνει αβασάνιστα την πιο φτηνή και γρήγορη λύση, προκειμένου να υλοποιήσει ένα έργο που σχεδιάστηκε στο πόδι. Το λέμε αυτό, γιατί είμαστε βέβαιοι πως ένας σωστός σχεδιασμός και μια προσεκτική μελέτη θα προέβλεπαν και θα αντιμετώπιζαν το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία, τουλάχιστον με την ίδια που επιδεικνύεται απέναντι σε άλλα «εμπόδια», όπως κολώνες της ΔΕΗ, σήματα και επιγραφές.
Λύσεις πάντοτε υπάρχουν, ή αναζήτηση και ή εύρεσή τους όμως είναι θέμα των προτεραιοτήτων που θέτουμε και της ευαισθησίας που μας διακρίνει. Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, η διευκόλυνση των συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα όρασης θα έπρεπε να γίνει εις βάρος των δέντρων και όχι της ασφάλτου και των αυτοκινήτων; Εξάλλου, η ευαισθησία των δημοτικών μας αρχών απέναντι σ’ αυτούς τους συμπολίτες μας φαίνεται από τον γενικότερο σχεδιασμό των διαδρομών που έγιναν για τη διευκόλυνσή τους, οι οποίες ξεκινούν από το πουθενά και, αφού περάσουν από ένα σωρό εμπόδια, καταλήγουν στο… πουθενά.
Δεν είμαστε ακραίοι υποστηρικτές και χωρίς κρίση υπερασπιστές της φύσης. Αντιλαμβανόμαστε πως, ειδικά μέσα στο αστικό περιβάλλον, κάποια δέντρα πρέπει να κόβονται, ιδιαίτερα όταν γίνονται επικίνδυνα για τους πολίτες. Είμαστε όμως αντίθετοι στις εύκολες και πρόχειρες απαντήσεις, καθώς και στη νοοτροπία που, χωρίς πολλή σκέψη, δίνει προτεραιότητα στις «οικονομικές» λύσεις. Άνθρωπος και φύση μπορούν να συνυπάρξουν. Η συνύπαρξη όμως αυτή, όπως άλλωστε κάθε συνύπαρξη, απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις και σεβασμό.




Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με διαφορά ενός μήνα (η φώτο δεξιά τραβήχτηκε σήμερα το απόγευμα), από αντίθετη γωνία στο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού Δ. Γούναρη στη Δράμα, απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις σειρές των πλακακιών του πεζοδρομίου, υπάρχει στην πρώτη φώτο χώρος για να τοποθετηθεί πλακάκι όδευσης τυφλών και να υπάρχει και χώρος μισό και μισό μέτρο εκατέρωθεν...Ο Δήμος Δράμας, έκοψε όλα τα δέντρα μέχρι το ύψος των γραφείων της Δόξας...Για κάθε τέσσερα που κόβονται φυτεύεται μόλις ένα...



πηγή: http://godrama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου