Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Κατσαρίδες: Έντομα υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία.







Οι κατσαρίδες είναι ζωικοί εχθροί υψηλού κινδύνου, δυνητικοί φορείς πολλών επικίνδυνων ασθενειών για τον άνθρωπο, όπως σαλμονέλα, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα και τύφο.
Τόσο τα ίδια τα έντομα, όσο και τα παράγωγά τους (εκδύματα, αποχωρήματα, εκκρίματα) συνδέονται με άσθμα, δερματίτιδες και συναφείς αλλεργικές αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, πολλά από αυτά τα παράγωγα είναι υπεύθυνα για σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους ή ασθενείς με βρογχικές ασθένειες.
Η καθαριότητα και η υγιεινή είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, ωστόσο μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στα καθαρότερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους.
Οι κατσαρίδες έχουν ευρύ κύκλο τροφικών προτιμήσεων (δέρμα, χαρτί, τρόφιμα κα), ενώ τρέφονται και από τα περιττώματα τους που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο. Θεωρούνται γενικά μακρόβια έντομα (συχνά ζουν πάνω από ένα έτος) με μεγάλο ωοπαραγωγικό δυναμικό.
Οι κατσαρίδες και τα ωά τους μπορεί να βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, ακόμα και στα τρόφιμα η άλλες συσκευασίες, κυρίως σε σκοτεινά, θερμά, ασφαλή καταφύγια που έχουν βρει στο εσωτερικό των κατοικιών. Συνήθως στο οικιακό περιβάλλον όπου ζουν, βρίσκονται στις κοιλότητες και ρωγμές τοίχων, ρωγμές σε πλακάκια στην κουζίνα, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές, νεροχύτες, μπάνια, υπόγεια, κελάρια αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους, κ.λ.π. Οι πολύπλοκες σωληνώσεις και οι υπόγειοι αγωγοί στα μεγάλα κτήρια καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την καταπολέμησή τους. Δραστηριοποιούνται τη νύκτα, ενώ η παρατήρηση ζώντων ατόμων στο φως της ημέρας είναι συχνά ένδειξη υψηλού πληθυσμού.



Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην πρόληψη, αλλά και στην καταπολέμηση τους.
Μπορεί οι μέθοδοι αντιμετώπισης των κατσαρίδων να βασίζονται σε σκευάσματα, των οποίων η χρήση είναι ασφαλής για το αστικό και περιαστικό περιβάλλον (υπολειμματικοί ψεκασμοί, gel, τοποθέτηση παγίδων με ειδικά ελκυστικά κα), η όποια όμως χρήση τους πρέπει να συνδυάζεται και με το συχνό καθαρισμό του χώρου, λόγω της σημασίας των παραγώγων των κατσαρίδων για τη δημόσια υγεία.


Αθανασίου Χρήστος
Επίκουρος Καθηγητής (Εντομολογία)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Εργαστήριο Εντομολογίας
Οδός Φυτόκου, Ν.Ιωνία
384 46 Βόλος
Τηλ.: + 302421093195




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου