Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Βουτώντας στο υπερηφαίστειο της Νάπολης

 
 
Θα τοποθετηθούν υποθαλάσσιοι αισθητήρες που θα παρακολουθούν τις γεωλογικές ανακατατάξεις
 
 
 
 
Θα τοποθετηθούν υποθαλάσσιοι αισθητήρες που θα παρακολουθούν τις γεωλογικές ανακατατάξεις


Ερευνητική γεώτρηση στην καλδέρα «Φλεγραία Πεδία» (Campi Flegrei), ένα υπερηφαίστειο στη νότια Ιταλία ενέκρινε ο δήμαρχος της Νάπολης. Τα Φλεγραία Πεδία είναι μια καλδέρα πλάτους 13 χιλιομέτρων κοντά στον Βεζούβιο, που περιλαμβάνει 24 διαφορετικούς κρατήρες. Σχηματίστηκε έπειτα από την κατάρρευση πολλών ηφαιστείων στην περιοχή σε διάστημα χιλιάδων ετών.
Η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου καθώς οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η παραμικρή έκρηξη θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή και το παγκόσμιο κλίμα.
Το 2008, σε μια προσπάθεια να μελετήσουν τους κινδύνους που θέτει η γεωλογία της περιοχής, μια ομάδα επιστημόνων πρότεινε ένα σχέδιο γεωτρήσεων βάθους τεσσάρων χιλιομέτρων στην καλδέρα, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από τον τότε δήμαρχο καθώς εκφράστηκαν φόβοι για πρόκληση σεισμικής δραστηριότητας και εκρήξεων.
Οι επιστήμονες όμως συνέχισαν την προσπάθειά τους για την υλοποίηση του σχεδίου, διαβεβαιώνοντας πως μια ελεγχόμενη γεώτρηση δεν εγκυμονεί κινδύνους για το κοινό.
Τελικά ο νέος δήμαρχος της Νάπολης πείστηκε και άναψε το «πράσινο φως» για πιλοτική γεώτρηση σε βάθος 500 μέτρων. Στο φρεάτιο θα τοποθετηθούν αισθητήρες που θα παρακολουθούν την ανύψωση και την υποχώρηση του εδάφους πάνω από την καλδέρα, λόγω της κίνησης του μάγματος στο εσωτερικό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη στρατηγικών παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας μελλοντικά στην περιοχή.
 
 
 
πηγή: 24h NewsRoom
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου