Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Προστασία υγροτόπων και στην Κρήτη





 

Ομπρέλα προστασίας σε 369 μικρούς υγροτόπους 75 νησιών της χώρας (μεταξύ αυτών και 69 υγρότοποι της Κρήτης) ανοίγει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα είναι απόρροια, ουσιαστικά, του προγράμματος του WWF Ελλάς, των δεδομένων, δηλαδή, που έχει συλλέξει από το 2004 για τους νησιωτικούς υγροτόπους», επεσήμανε χθες, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος 'Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας' του WWF Ελλάς, βιολόγος - ερευνητής, Καλούστ Παραγκαμιάν.
Ο κ. Παραγκαμιάν γνωστοποίησε ότι «συνολικά έχουμε απογράψει σχεδόν 820 υγροτόπους σε 75 νησιά. Κάποιοι από αυτούς είναι αρκετά μεγάλοι, δηλαδή φτάνουν ή και ξεπερνάνε τα έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μεγάλη όμως πλειονότητα είναι μικροί υγρότοποι. Το Υπουργείο, λοιπόν, πήρε την πρωτοβουλία να προστατεύσει τους λεγόμενους μικρούς υγροτόπους, δηλαδή τους υγροτόπους που είναι μικρότεροι από 80 στρέμματα. Ετσι καταρτίστηκε αυτός ο κατάλογος, που στην τελική του μορφή υπήρξαν διαφοροποιήσεις, με 369 υγροτόπους, οι οποίοι πλέον ελπίζουμε ότι θα προστατευτούν».
Ο κ. Παραγκαμιάν αναφέρθηκε στους υπό προστασία υγροτόπους, λέγοντας ότι «είναι και εσωτερικοί, μερικοί εκ των οποίων είναι πάρα πολύ σημαντικοί, όπως είναι του Τερσανά ή το έλος πάνω από την Αση - Γωνιά, είναι ένας μεγάλος αριθμός παράκτιων υγροτόπων, όπως οι υγρότοποι της Γεωργιούπολης και άλλοι».
Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «το Προεδρικό Διάταγμα αυτό θα συμβάλει, διότι ιδιαίτερα στην Κρήτη, η οποία δέχεται μια τρομακτική τουριστική πίεση, γεγονός που σε συνδυασμό με το θεσμικό καθεστώς και την ανεπάρκεια των φορέων να παρακολουθούν το φυσικό περιβάλλον έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα γενικά στην παράκτια ζώνη (υγρότοποι και αμμοθίνες είναι τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα αυτή τη στιγμή στην Κρήτη). Θα συμβάλει, λοιπόν, το Προεδρικό Διάταγμα στην προστασία τους, διότι χαρακτηρισμένοι πλέον ως υγροτοπικές περιοχές οι μικροί υγρότοποι της Κρήτης υπάγονται κατευθείαν στο άρθρο του νόμου για τη βιοποικιλότητα που λέει ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση θα έχει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον οκτώ μηνών, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείτο διοικητικό παράπτωμα και όχι ποινικό αδίκημα».
 
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» του WWF Ελλάς σημείωσε ακόμη ότι «το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις 2 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια το έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ είχε πολύ θετικά σχόλια, ήταν από τα πιο τεκμηριωμένα Προεδρικά Διατάγματα που έχει λάβει, και έκανε μόνο μια - δυο παρατηρήσεις που αφορούσαν κάποιες ασαφείς έννοιες. Τώρα και τέσσερις - πέντε ημέρες τα σχόλια του ΣτΕ είναι στο ΥΠΕΚΑ, θα πρέπει να κάνουν αυτές τις μικρές αλλαγές και να το στείλουν πια στην Προεδρία της Δημοκρατίας για υπογραφή».
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου) στην υπ’ αριθμ. 80/2012 γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, έκριναν νόμιμο το επίμαχο διάταγμα, εκτός από μία διάταξή του. Η διάταξη αυτή που κρίθηκε ότι πρέπει να διαγραφεί ως μη νόμιμη, αναφέρει ότι στους υγρότοπους επιτρέπονται έργα τα οποία χαρακτηρίζονται ως εθνικής σημασίας. Συγκεκριμένα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη διάταξη «δεν προτείνεται νομίμως λόγω της αοριστίας του όρου 'έργα εθνικής σημασίας'. Πρέπει, συνεπώς», -συνεχίζει το ΣτΕ- «είτε να αντικατασταθούν οι λέξεις 'εθνικής σημασίας' με τις λέξεις 'εθνικής άμυνας', είτε να διαγραφεί στο σύνολό της η διάταξη αυτή».
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 
Συνολικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει 369 υγροτόπους (περιφέρεια Αττικής 6, Στερεάς Ελλάδας 33, Θεσσαλίας 10, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 8, Βορείου Αιγαίου 90, Νοτίου Αιγαίου 102, Ιονίων Νήσων 51, Κρήτης 69).
Στους υγροτόπους, σύμφωνα με το διάταγμα, επιτρέπονται δραστηριότητες που στοχεύουν:
α) στη διατήρηση και ανάδειξη των υγροτοπικών εκτάσεων και των λειτουργιών τους και στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων τους,
β) στη δημιουργία ελαφρών υποδομών για την προστασία και τη διατήρηση των υγροτόπων,
γ) στην επιστημονική έρευνα στους αντίστοιχους τομείς,
δ) στην ενημέρωση των επισκεπτών.
Πριν από κάθε δραστηριότητα στους 369 υγροτόπους υποχρεωτική είναι η έκδοση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
 
Αντίθετα, στους υγροτόπους απαγορεύονται οι ακόλουθες δραστηριότητες: 1. Οι εργασίες δόμησης και ειδικότερα η ανέγερση οποιασδήποτε μόνιμης ή προσωρινής κατασκευής άμεσα.
2. Η διάνοιξη οδικού δικτύου.
3. Οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης.
4. Οι αποξηράνσεις και τα αποστραγγιστικά έργα.
5. Οι επιχωματώσεις.
6. Η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων.
7. Η εισαγωγή ξενικών ειδών πανίδας και χλωρίδας.
8. Οι εξορύξεις αδρανών και άλλων υλικών.
9. Η επέκταση των καλλιεργειών.
10. Η βόσκηση, εκτός αν από ειδική μελέτη, προκύπτει ότι σχετίζεται με τη διατήρηση και οικολογική διαχείριση του υγροτόπου.
11. Η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες.
12. Οι αμμοληψίες, εκτός αν από ειδική μελέτη, προκύπτει ότι σχετίζονται με τη διαχείριση του υγροτόπου.
13. Η συλλογή αμφιβίων.
14. Οι παρεμβάσεις που προκαλούν αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων και της άντλησης υδάτων, εκτός αν αποσκοπούν στη διατήρηση του υγροτόπου.
15. Οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο.
 
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, οι υπάρχουσες καλλιεργούμενες εκτάσεις διατηρούν τη χρήση τους υπό την προϋπόθεση ότι οι καλλιεργητές αυτών αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον λιπάσματα και φυτοφάρμακα, τα οποία είναι εγκεκριμένα, ενώ δεν επιτρέπεται η επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων μετά τη δημοσίευση του επίμαχου διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ακόμη, η αντιμετώπιση εξάρσεων των πληθυσμών κουνουπιών ή άλλων εντόμων πρέπει να γίνεται με εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα.
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου