Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Προβηγκία. Ένας ονειρικός ιμπρεσιονιστικός πίνακας ζωγραφικής!




 

Στους δρόμους της λεβάντας...
Η Προβηγκία μοιάζει να έχει ξεπροβάλει από έναν ονειρικό ιμπρεσιονιστικό πίνακα ζωγραφικής. Η ιστορική περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας αποτελεί έναν προορισμό υψηλής ποιότητας και αισθητικής, για ταξιδιώτες με εκλεπτυσμένα γούστα, που αγαπούν τη φύση, την παράδοση και τη γαλήνη της εξοχής.

Με εφαλτήριο τη Μασσαλία και σε απόσταση μιας ώρας, συναντά κανείς τις πρώτες ευχάριστες εκπλήξεις: εκατοντάδες πετρόχτιστα χωριουδάκια, με μοναδική αρχιτεκτονική, πύργοι, μεσαιωνικές πόλεις, μωβ λιβάδια με ανθισμένες λεβάντες, καθεδρικοί ναοί και λιλιπούτεια μπιστρό περιμένουν τον ανυποψίαστο επισκέπτη για μια ξενάγηση στους δρόμους της τέχνης και της γαστριμαργικής απόλαυσης.
 
Αξίζει να τα περπατήσει κανείς όλα ήρεμα και νωχελικά και να ανακαλύψει υπέροχα μυστικά: ελκυστικά εστιατόρια με μοναδικές παραδοσιακές λιχουδιές συνοδεία ποιητικών συλλογών, ατμοσφαιρικά καφέ, μουσεία, γκαλερί, βιβλιοπωλεία, παλιά σπίτια ευγενών, κάθε σημείο της Προβηγκίας είναι και μια αναφορά στην τέχνη...
Τα οινοποιεία και τα μουσεία κρασιού και φελλού, όπως επίσης οι gourmet αγορές-παζάρια της περιοχής, αποτελούν επίσης πραγματικό πειρασμό για όσους ξέρουν τι θα πει καλό φαγητό και καλό κρασί.

Μοναδική εμπειρία, όμως, είναι σίγουρα να μείνει κανείς στα παλιά αρχοντικά-ξενώνες και να απολαύσει ένα πρωινό από σπιτικές μαρμελάδες, φουρνιστό ψωμί, παραδοσιακά γλυκά και άλλες σπιτικές λιχουδιές, φτιαγμένες με αγάπη από τα χέρια της φιλόξενης ιδιοκτήτριας.
Επίσης, αξίζει να κάνει μια δοκιμή κρασιού στα chateaux που θα συναντήσει στο πέρασμά του από κάθε χωριό, να δοκιμάσει το περίφημο κατσικίσιο τυρί στις διάφορες φάρμες της περιοχής και να βρεθεί το καλοκαίρι στην Αβινιόν, όταν γίνεται το ετήσιο διεθνές θεατρικό φεστιβάλ.

Όποιος πάντως πέρασε από την Προβηγκία έχει κρατήσει σίγουρα στη μνήμη του τα ζεστά και έντονα χρώματα της εξοχής, τις εύφορες πεδιάδες, τα φρούτα και τα λουλούδια απλωμένα απλόχερα στις αγορές...
Κομψή και αριστοκρατική, η Προβηγκία ανοίγει την αγκαλιά της και προσκαλεί εγκάρδια τους φίλους της χαράς και της καλής ζωής.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου