Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι "Σπόροι της Ζωής" φυτεύονται στην ψυχή της νέας γενιάς







Ξεκίνησε, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και με ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου, η διήμερη οικοσυνάντηση του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, των Βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου και του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης. Θέμα της εσπερίδας, που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι», αποτελούν οι «Σπόροι της Ζωής», με στόχο την πλήρη ενημέρωση των παρισταμένων για τους εναλλακτικούς τρόπους βιολογικής καλλιέργειας και εμπορίου, μέσα από ομιλίες και εργαστήρια.


Τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων και συλλόγων της πόλης για την πραγματοποίηση πρωτοποριακών εκδηλώσεων, με σκοπό την ενίσχυση της ελπίδας και της κοινωνικής διάθεσης των πολιτών, εξήρε στο Aradia Portal ο πρόεδρος του ΣΑΟΟ Νίκος Δέδες, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι "αν μας πάρει από κάτω, δεν πρόκειται να επιβιώσουμε". Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρατηρηθείσα εγκατάλειψη της αγροτικής ζωής και οικονομίας αποτελεί την εγκατάλειψη της ίδιας της ζωής. "Πρέπει να αρχίσουμε να σπέρνουμε, να παράγουμε, για να μπορούμε να αναπτυχθούμε και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Προτεραιότητα της εκδήλωσης αποτελούν οι νέοι, που πρέπει να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τη ζωή, ώστε να δώσουν σε αυτή ένα καινούριο περιεχόμενο. Η επαρχία μπορεί να δώσει νέες προοπτικές και ιδέες. Η γη είναι ελεύθερη και μπορούν όλοι να ασχοληθούν με αυτή, αρκεί να λάβουν τη σωστή ενημέρωση και χρηματοδότηση των προσπαθειών τους. Η αγροτική οικονομία αποτελεί το μέλλον της Ελλάδας... Δεν πρόκειται να μας δώσει κανένας τίποτα, αν δε διεκδικήσουμε και δε βρούμε, από μόνοι μας, νέες μορφές και τρόπους ανάπτυξης."


Την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών στήριξε, εκ μέρους του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης και η Ευαγγελία Μεντή, τονίζοντας ότι πρέπει, επίσης, να ενισχυθεί η οικολογική και περιβαλλοντολογική συνείδησή τους, προκειμένου να προστατευθεί η φύση από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. "Για να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει να 'περάσουμε' στον κόσμο την ανάγκη της αγάπης προς τη φύση... και να δώσουμε κίνητρα στους νέους, ώστε να στραφούν ξανά προς την παράδοση και την καλλιέργεια της γης και, πάνω από όλα να βοηθήσουν στην ποιοτική και αλληλέγγυα ανάπτυξη όλων μας. Για το λόγο αυτό, η προσπάθεια ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης ξεκινά από τις πολύ νεαρές ηλικίες (βλέπε και τις σχετικές φωτογραφίες από την Έκθεση Κατασκευών της Δ΄τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου), ώστε να αποκτήσουν όλα αυτά τα εφόδια που πρέπει να έχουν, για να προχωρήσουν μπροστά και να μπορούμε να μιλάμε για ένα καλύτερο αύριο.
Κύριοι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης είναι οι Κωνσταντίνος Μαντάς, Χριστίνα Καραλέκα, Μαριλένα Μοσχούτη, Κωνσταντίνος Λατούφης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Νικόλαος Καρράς και Ιωάννης Γρηγορίου (βλέπε και χθεσινό αναρτημένο πρόγραμμα), ενώ αύριο το πρωί (10:30 π.μ.) θα συμμετέχουν και οι Γεώργιος Καρυπίδης, Μάριος Δεσύλας, Ελένη Γκόγκου, Ηλίας Ζιώγας και Πασχαλιά Αχριάνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου