Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Σκαρφαλώνουν… ψηλότερα τα φυτά της Μεσογείου




 
 
Τα φυτά που ενδημούν στα βουνά μεσογειακών χωρών μετατοπίζονται προς τα υψηλότερα υψόμετρα εξαιτίας της πίεσης που τους ασκεί η κλιματική αλλαγή.
 
 
Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα, που συντονίστηκε από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, η ξηρασία που επικρατεί στις πλαγιές και τους πρόποδες των βουνών, ιδίως το καλοκαίρι, εξωθεί πολλά είδη χλωρίδας προς τις κορυφές των βουνών όπου τα υδάτινα αποθέματα είναι περισσότερα.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις κορυφές 66 βουνών τόσο στη Βόρεια Ευρώπη όσο και στις μεσογειακές χώρες και χαρτογράφησαν την κατανομή φυτών από το 2001 μέχρι το 2008. Αυξημένο αριθμό ειδών οι ερευνητές εντόπισαν μόνο στις κορυφές βουνών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Αντιθέτως σχεδόν σε όλα τα βουνά της Μεσογείου τα είδη λιγόστευαν. «Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας δείχνουν μείωση των ειδών και αυτό είναι ανησυχητικό επειδή τα μεσογειακά βουνά διαθέτουν μοναδική χλωρίδα που ευδοκιμεί μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο», ανέφερε ένας από τους συντονιστές της έρευνας ο Χάραλντ Πάουλι.
Οι κορυφές των μεσογειακών βουνών μοιάζουν με μικρούς παγωμένους θυλάκους συγκρινόμενες με τις πολύ θερμότερες πεδινές περιοχές. Αυτές οι περιοχές όπως και οι πρόποδες βιώνουν τα καλοκαίρια μια χαρακτηριστική περίοδο ξηρασίας, σε αντίθεση με τα υψηλότερα υψόμετρα όπου ο υετός πέφτει με τη μορφή χιονιού τον χειμώνα και την άνοιξη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια ειδών εντοπιζόταν στις άνυδρες πλαγιές των βουνών εξαιτίας του θερμότερου κλίματος και της μείωσης των βροχοπτώσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για φανόμενο που έχει καταγραφεί και στα βουνά άλλων ηπείρων.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου