Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Απολίθωμα... γκοτζίλα προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες




Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, δεκάδες επιστήμονες... ξύνουν με απορία το κεφάλι τους πάνω από αυτό το εύρημα. Πρόκειται για ένα απολίθωμα βάρους 68 κιλών, οι διαστάσεις του οποίου φθάνουν τα 90 εκατοστά σε πλάτος και ξεπερνούν το 1,80 μέτρο σε μήκος. Το ανακάλυψε ένας ερασιτέχνης παλαιοντολόγος κοντά στο Σινσινάτι του Οχάιο και για προφανείς λόγους, η προσωρινή ονομασία του είναι "Godzillus". Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν εάν αυτό το απολίθωμα ηλικίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ετών είναι ζώο, φυτό ή ορυκτό από την εποχή που η περιοχή βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το απολίθωμα βρέθηκε σε κομμάτια, τα οποία ενώθηκαν σαν ένα παζλ. Παρουσιάζοντας το εύρημά τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Ένωσης, οι ερευνητές δήλωσαν σίγουροι ότι κάποτε ήταν ζωντανό. Πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πρόκειται για ένα είδος φυκιών ή για αποικία μικροβίων.
«Πραγματικά είμαστε πολύ μπερδεμένοι ως προς το πώς μπορεί να έμοιαζε όταν ήταν ζωντανό», λέει ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι Ντέιβιντ Μάιερ. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πρόκειται για ένα χαλί από φύκια στον πυθμένα της θάλασσας, το οποίο στη συνέχεια παραμορφώθηκε με περίεργο τρόπο και συντηρήθηκε».
Το απολίθωμα βρέθηκε σε κομμάτια, τα οποία ενώθηκαν σαν ένα παζλ. Παρουσιάζοντας το εύρημά τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Ένωσης, οι ερευνητές δήλωσαν σίγουροι ότι κάποτε ήταν ζωντανό.
Οι επιστήμονες απευθύνθηκαν σε μια τοπική ομάδα ερασιτεχνών παλαιοντολόγων, με τους οποίους έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως ούτε εκείνοι ήταν σε θέση να τους πουν περισσότερα απ’ όσα γνώριζαν ήδη. «Όλοι έχουμε από μία θεωρία, αυτό είναι το πρόβλημα! Θα μπορούσε να είναι ζώο, θα μπορούσε να είναι φυτό», λέει ο Ρον Φάιν, ένας από τους ερασιτέχνες. «Ξέρουμε πως είναι απολίθωμα, κάτι που ζούσε κάποτε. Είναι όμως τόσο διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο, δεν μπορούμε να καταλήξουμε εάν πρόκειται για ζώο ή φυτό».
Οι περισσότεροι ερευνητές κλίνουν προς την εκδοχή της μικροβιακής δομής, η οποία κατόρθωσε να συντηρηθεί επί 450 εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας, «αιχμαλωτίζοντας» μεγάλες ποσότητες σκόνης και άλλων υλικών με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε ένα ασυνήθιστο, τεράστιο απολίθωμα. «Δεν πρόκειται για κάτι που θα περίμενε κανείς να απολιθωθεί», παραδέχεται ο Μάιερ. «Υπάρχει όμως προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή: μικρόβια στον ωκεανό μπορούν να σχηματίσουν τέτοια χαλιά».
Ο Μάιερ και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να αναλύσουν δείγματα με όλα τα διαθέσιμα μέσα και να δείξουν το απολίθωμα σε επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων προκειμένου να λύσουν το μυστήριο του Godzillus.



πηγή: Ταχυδρόμος του Βόλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου